Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Caritatea mincinoșilor

Două cazuri de caritate, același final.

Permalink to Caritatea mincinoșilor
luni, 4 noiembrie 2019, 12:09

Aprilie 2014. Un clip de două minute urcat pe contul de Facebook al clubului Dinamo se deschide odată cu ușa unui apartament. Sub tocul ușii apar finanțatorul Ionuț Negoiță și legendarul Dudu Georgescu, întors după 10 ani petrecuți în Canada. În dreapta lor, ca pusă de mâna unui regizor decis să stoarcă lacrimi, o icoană cu Iisus cuprins de coroana de spini strălucește în soare.

Dudu, nedumerit, nu înțelege momentul, nu pricepe de ce sunt atâtea camere TV, de ce un reporter emoționat spune: “Surprizăăăăăăăăă!”. Îl lămurește, însă, Negoiță: “Surpriza era că aceasta este casa în care dumneavoastră veți locui!”.

În pericol de a fi evacuat din casa naționalizată pe care o primise de la Dinamo în 1976, Dudu Georgescu a izbucnit în plâns ca un copil și l-a îmbrățișat sincer pe salvatorul său, Ionuț Negoiță. La 64 de ani, simțea că Dumnezeu și-a întors fața spre el. Angajat la Dinamo pentru a răspunde de relația cu fostele glorii, de muzeul clubului și de relația cu academia de juniori, atacantul cu 252 de goluri în Liga 1 avea acum o casă a lui.

Imaginile au fost difuzate de televiziuni la oră de maximă audiență și au arătat un Negoiță sensibil la dramele legendelor clubului. Noul finanțator se legitima prin acte de caritate.

VEZI AICI IMAGINILE EMOȚIONANTE CU DUDU GEORGESCU IMPRESIONAT DE GESTUL LUI NEGOIȚĂ

 

Apoi, tăcere.

În această liniște s-a consumat farsa. Dudu Georgescu nu a locuit niciodată în acel apartament, nu a primit niciun act care să ateste dreptul său de proprietar sau de chiriaș, iar când a mers la apartament a găsit pe cineva locuind acolo.

După câteva luni, Georgescu s-a întors în Canada, scârbit și cu salarii neplătite de club.

El este doar una dintre sutele de mii de victime ale crimei sociale comise de statul român în anii comunismului, prin naționalizarea caselor, evacuarea unor proprietari considerați “dușmani ai poporului” și relocarea în acele case a altor cetățeni, dintre care mulți nu aveau habar de contextul istoric.

Nici evacuații, nici relocații – cu excepția comuniștilor de rang înalt care-și alegeau special casele burghezilor – nu au vreo vină.

După 1990, statul român a reparat, tardiv, greșeala comisă față de familiile foștilor proprietari, retrodecând casele, și a mimat grija pentru chiriașii aflați acum în situația de fi aruncați în stradă.

Pe hârtie, aceștia pot obține o locuință socială, dar în realitate birocrația și corupția întârzie dosarele lor la nesfârșit. Unii dintre ei, fără posibilități și marcați de șocul evacuării din casele în care au locuit o viață întreagă, se îmbolnăvesc și trăiesc anii de final într-o mare suferință, la fel ca proprietarii, acum șapte decenii.

În această situație se află o altă legendă a fotbalului românesc. La 81 de ani, Remus Câmpeanu este supraviețuitorul echipei lui “U” Cluj care a câștigat singurul trofeu din istorie, Cupa României din 1965.

Remus-Virgil Cîmpian, căruia presa vremii i-a greșit numele în „Câmpeanu”, este legenda clubului U Cluj

În 1960, conform procedurilor vremii, clubul i-a repartizat o locuință. În 2014, după 54 de ani petrecuți în acea casă, Câmpeanu a aflat că trebuie să o evacueze în termen de cinci ani. La această vârstă, birocrația poate ucide, dar familia fostului fundaș a demarat formalitățile pentru obținerea unei locuințe sociale.

Au fost opriți în 2016 de oficialii “U” Cluj care, cu ocazia relansării noului proiect de club, au anunțat că-i vor achiziționa lui Câmpeanu o locuință. Ca și în cazul lui Dudu Georgescu, publicul a apreciat, au curs lacrimi, dar inițiativa caritabilă nu s-a materializat nici după mai bine de trei ani.

Inițiatorul Radu Constantea, președinte la “U” și consilier la primăria condusă de Emil Boc, nu mai răspunde la apelurile familiei Câmpeanu. Protectorul său și al clubului, primarul Emil Boc – care la inaugurarea Cluj Arena a avut nevoie de certificarea legendarului Remus Câmpeanu, mărturisindu-i public că-l admiră – nu răspunde nici la el la apelurile și mesajele jurnaliștilor.

Evacuat din casă în mai, bolnav de Alzheimer, Remus Câmpeanu locuiește acum cu soția într-o garsonieră cu un geam, neluminată de soare, închiriată de rude cu 300 de euro, dar cu o noblețe incredibilă nu vrea să acuze pe nimeni de situația sa.

E doar îngrijorat că e cu un picior în stradă.

N-a cerut nimic, a fost oprit să se ajute singur și acum trăiește greaua povară a victimelor actelor false de caritate din fotbalul românesc.

VEZI AICI POVESTEA LUI REMUS CÂMPEANU, SPUSĂ ÎN DIRECT LA GSP LIVE

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Toader (14 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 12:47

Trebuie văzut cine-i cel ce-a primit casa în care-a stat Câmpeanu şi cei ce-au fost în spate: avocați, judecători samd. Să i-o spună lui mutu că cineva a avut nevoie de peste 20 de ani pt a-şi reaminti că a avut o casă naționalizată pe nedrept. Aici ar trebui să-ceapă o anchetă jurnalistică nu la lacrimogene.

Ducu (3 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 13:08

Ba mai mult de-atat, domnul Campeanu insusi, sau chiar familia dansului, ar fi trebuit sa faca in asa fel incat la batranete sa aiba o casa proprietate personala, fara probleme juridice, cumparata pe banutii castigati dupa o viata in fotbal...

vasco (55 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 14:20

Vezi ,Costine ,de ce n-are ursul coada? Au si aparut doi "destepti" care vad ei lucrurile altfel....

vasco (55 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 14:20

Vezi ,Costine ,de ce n-are ursul coada? Au si aparut doi "destepti" care vad ei lucrurile altfel....Mai urmeaza...

Tesla (4 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 14:35

@ Ducu Ce spui tu, copile? Raposatul Angelo Niculescu a fost rasplatit pentru castigarea campionatului cu… 4 metri de stofa, in alt sezon campionii nationali primind un banal ceas de mana, acestea erau premiile epocii. Banutii castigati erau putini, se juca din pasiune. Nici in anii ’80 (cu mici exceptii) n-a fost diferit, dinamovistii au primit cate 11 000 lei pentru eliminarea lui Hamburg.

Matei (10 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 14:48

Sa speram ca autoritarile din Cluj vor reactiona sub presiunea mediatica. Este nedrept ca astfel de oameni sa nu aiba un acoperis deasupra capului, in timp ce jucatori de duzina achzitioneaza masini de sute de mii de euro doar pentru ca au reusit sa pacaleasca cluburi din afara sa-i transfere.

Toader (14 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 15:09

Pasiune, pasiune dar pe salar cu scoatere din producție inclusiv în divizia C. De obicei se căuta ca angajarea fictivă să se facă la secțiile fabricilor mai bine plătite, cu sporuri, li se dădeau categorii la foc automat. Am avut categoria a 6-a, cred că cea mai mare, la nici 26 de ani, alt sport. Legat de U Cluj, club mare, iubit în acea parte a țării, cu rezultate slabe la orice secție (în afara baschetului feminin); nu știu cum se făcea că nu erau la fel de mulți bani precum la Baia-Mare (angajați la subteran) sau Zalău (e drept numai fotbal, volei masculin și handbal feminin). Se bazau pe sportivi ce veneau la facultate 5 ani. În afară de fotbal, rar și acolo, nici măcar nu-i ajutau să intre, nu se putea? nu se vroia?, iar la sfîrșit rar li se aranja o repartiție în Cluj Uneori le băgau chiar bețe-n roate. Un handbalist a fost lăsat repetent, cu pilele antrenorului și conducerii U, de 2-3 ori să nu termine facultatea să se reîntoarcă de unde era. Sportivii ce erau studenți la zi erau cel mai greu de plătit pt că nu-i puteau angaja. Trăiau din prime de joc, bonuri de masă la cantinele studențești și-o cameră-n cămin gratis.

Ducu (3 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 15:12

@Tesla: Ce ziceti, nenea ? Nu aveau fotbalistii bani si usi deschise pe vremuri ?!? Inseamna ca ar trebui ca tuturor fotbalistilor sa le dea cluburile la care au jucat cate o casa gratis. Sau de la primarie, pe banii contribuabililor. Ca ei saracii au jucat pe un metru de stofa...

Tesla (4 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 16:02

@ Ducu Baiete, te contrazici singur, ai scris “pe vremuri”, aici este vorba de un caz ACTUAL, pricepi mica- marea diferenta? Pentru un dialog este nevoie de doua persoane, nu pari dispus sa-l accepti. Scuze pentru deranj, bafta!

laur (5 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 17:02

Bai @Toader, ai citit multe romane politiste. Dupa ce i-au facut comunistii o nedreptate, il scoti si tu vinovat... Daca ai fi normal, ai considera prezumtia de nevinovatie inainte sa vorbesti. La tine e pe dos: toti sunt vinovati pana la proba contarie. Sunt satui romanii de specimene ca tine...

nic (2 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 17:09

totul pleaca de la organizare , si respectarea legilor dar vrei organizare si respectarea legilor in romania !!?? DCA VOIAU SA REPARE NEDREPTATEA FACUTA DE COMUNISTI LA NATIONALIZAREA CASELOR ,ERA FOARTE SIMPLU DADEAU O LEGE DE INVENTARIERE A ACESTOR CASE IN FIECARE LOCALITATE ,CONSTRUIAU ALTELE NOI PT CEI EVACUATI ,SI TREPTAT ERAU MUTAI ACOLO ,CRED CA IN PERIOADA 1990 -2010 SE PUTEA REZOLVA PROBLEMA CELOR EVACUATI DIN CASELE RETROCEDATE DAR NU S -A VRUT

Acarul Paun (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 17:21

Din nefericire, cazurile lui Campeanu sau Dudu Georgescu nu sunt unicat. Marele actor George Constantin a fost dat afara ca un delicvent din vila primita ca rasplata pentru serviciile aduse scenei romanesti, gest care i-a declansat probleme cardiace, incheiate in mod tragic. Exista atatea canalii, vorba mucalitului Caragiale care locuiesc in somptuoase vile, comunisti care au produs daune imense, nimeni nu-i intreaba de sanatate, oare 2-3 vile acordate unor fotbalisti deosebiti reprezinta cutia Pandorei?

Chis Alexandru (4 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 18:01

Dle Stucan, pe la noi se spune ca nu este bine sa se planga la mormant strain! De ce acum, dupa un amar de ani, incercati sa aduceti in discutie doua cazuri de un fel de "oropsiti ai soartei" care nu au fost in stare, in viata de fotbalist activ, sa-si asigure bruma de securitate materiala care sa le permita sa treaca mai usor prin eventualele vicisitudini ale vietii? Vreti sa va aminuesc ca La Fontaine a scris fabula "Greierele si furnica"? Dvs analizati doua cazuri de fotbalisti dar nu va intereseaza de sutele de mii de oameni nevoiasi care poate o duc mai greu decat cei doi. Cine este de vina ca Dudu Georgescu nu s-a acomodat cu viata din Canada (ca de realizat nici nu se discuta)? Cat despre Campeanu se pare ca "pacatele tineretii" au atarnat greu in talgerul vitii sale. Asa ca este bine sa fiti mai circumspect!

vasco (55 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 20:29

Ce-ti spuneam,Costine?Si mai urmeaza....Plin de cunoscatori...chiar si filozofi.

motanul incaltat (47 comentarii)  •  5 noiembrie 2019, 2:04

E trist ceea ce fac conducatorii de club...Dar acum sincer vorbind ei n-ar fi trebuit sa ajunga in situatia data. Vorbim de o clasa privilegiata----fotbalisti.... Un ex. Balaci povestea ca dupa acel accident oribil, clubul Dinamo l--a transferat si i-a dat un apartament in Bucuresti...... Numai ca Balaci ulterior avea vila prin Pipera fiind vecin cu Mindruta. Daca nu se "misca" si raminea in acel apartament situatia era la fel....

Ducu (3 comentarii)  •  5 noiembrie 2019, 8:54

@nenea Tesla: Pe langa faptul ca domnul Campeanu a fost un mare fotbalist al acestui club, dansul a fost si presedinte/conducator al acestuia. Toata lumea stie ca in fotbal se invarteau si se invart sume de bani. Mari, mici, se invart. Domnul Campeanu putea, cu siguranta, sa puna niste banuti deoparte sa-si cumpere un apartament/o casa proprietate daca dorea. Dar cum sa stea dansul, mare fotbalist si legenda a clubului "U" intr-un apartament ?!? A preferat sa locuiasca intr-o casa frumoasa (dar nationalizata), cu chirie la stat. Optiunea dansului. Chiar si dupa ce a aflat ca acea casa este revendicata. Dar fiul domnului Campeanu, tot un sarantoc e ? Dar nepotul/nepotii domnului Campeanu, tot sarantoci, si ei ?!? Daca domnul Campeanu n-a avut grija sa-si asigure o locuinta pentru batranete, fiul dansului si nepotii nu pot avea grija de dansul ?!? Trebuie sa aiba grija Primaria Cluj-Napoca, pe banii contribuabililor ?!? Sunt multe probleme mai mari si mai importante care asteapta sa fie rezolvate, decat casa domnului Campeanu. Poate asociatia "Sepcile Rosii" se autosesizeaza si pun mana de la mana sa-i cumpere o casa marii legende a clubului "U". Daca n-a avut dansul grija, poate cei care se mandresc cu el sa poata face ceva.... Sau sa-l ia domnul Boc acasa la el...

Nucu (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2019, 10:57

In acest editorial se dezbate comportamentul fatarnic al celor care au castigat capital politic, amagindu-i pe Dudu Georgescu si respectiv Campeanu. Unii de aici au declansat anchete judiciare cu privire la patrimoniul familie Campeanu, altul este curios despre situatia lui Dudu Georgescu din Canada, in sfarsit, de toate pentru toti. Pe alte meleaguri, promisiunea nerespectata din partea unor persoane publice atrage dezaprobarea generala, deseori implica demisia profetilor mincinosi. Majoritatea celor care comenteaza nici macar nu s-au obosit sa citeasca intreg articolul, au ignorat pur si simplu titlul extrem de sugestiv: CARITATEA MINCINOSILOR.

Comentează