Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Bratu și durerea în ligament

Rândurile de mai jos sunt un caz de manual de malpraxis în fotbalul românesc. Toți fotbaliștii români care nu au parte de asistență medicală la cluburile lor – și există inclusiv cluburi din Liga 1 care nu asigură un doctor […]

...

Sclavul cu ligamentul rupt

“Făceam naveta zilnic 50 de kilometri de acasă până la stadionul Rocar. Aveam 15 ani și banii de maxi-taxi nu-mi ajungeau mereu. Uneori, când era cald afară, le spuneam părinților că dorm la un coleg, dar mă opream undeva pe […]

...

Dosarul Doctorul, arma crimei în Liga 1

Minutul 90+2 al meciului Dinamo – FC Botoșani: în timp ce echipa lui Uhrin căuta disperată golul de 2-1, aruncând mingi lungi în careul advers, portarul oaspeților, Eduard Pap, se lovește cap în cap cu colegul său Sofien Moussa.  E […]

...

Mario “neiubitul”

“Mario e fix prototipul de băiat de bani gata, neținut în frâu. Avea figuri, suferea de interlopisme, dar când bea și trăgea începea să plângă. Plângea că nu e iubit. Că nu a fost, că e certat cu mama lui […]

...

Depresia lui Contra

În viața oricărei echipe de fotbal există un ciclu.  Un antrenor este instalat, venirea lui produce un entuziasm într-un lot de multe ori deprimat de experiența cu precedentul antrenor, jucătorii reacționează și dau rezultate, se ajunge într-un vârf de formă […]

...

Bratu și durerea în ligament

Jucătorul Florin Bratu s-a retras la 31 de ani din cauza unei accidentări grave prost tratate. Antrenorul Florin Bratu pare că nu a învățat nimic din drama jucătorului Bratu

Permalink to Bratu și durerea în ligament
marți, 24 septembrie 2019, 3:42

Rândurile de mai jos sunt un caz de manual de malpraxis în fotbalul românesc. Toți fotbaliștii români care nu au parte de asistență medicală la cluburile lor – și există inclusiv cluburi din Liga 1 care nu asigură un doctor la antrenamente – pot găsi aici și un ghid practic pentru măsurile de autoprotecție în cazul în care, Doamne ferește, își rup ligamentele, iar antrenorul îi pune să alerge în continuare. 

“Eu nu mint și nu forțez pe nimeni. N-am competențe medicale, m-am luat doar după ce am primit”, spune fostul internațional Florin Bratu. 

E vizibil iritat de controversele din cazul lui Alin Gojnea, tânărul de 22 de ani care-l acuză pe el și pe cei de la Aerostar Bacău că i-au greșit diagnosticul, l-au forțat să se antreneze cu ligamentele rupte și nu i-au asigurat recuperarea după accidentarea gravă. 

Bratu i-a trimis reporterului Gazetei și un RMN care, susține el, ar arăta că Gojnea nu avea nimic rupt la o lună după momentul accidentării. 

Apoi, aseară, nemulțumit că reporterii Gazetei nu au publicat încă RMN-ul, i-a trimis jurnalistului Gabi Safta o reacție: 

“Eu nu am competențe medicale. În urma RMN-ului pe care el l-a făcut a reieșit că nu are nimic rupt, am văzut interpretarea lui trimisă de doctor, după care a făcut tratament/fizio 3 săptămâni și a intrat la antrenament pentru că așa i s-a recomandat..eu nu am facut decât să respect indicațiile doctorului”. 

Practic, Bratu a descărcat responsabilitatea în capul unui doctor invizibil. 

Mai exact a kinetoterapeutului Constantin Sdrobiș, pentru că Aerostar nu avea și nu are nici acum doctor la vreun antrenament, iar antrenorul Bratu a fost împăcat cu situația asta. “Așa e peste tot la Liga 2”, s-a justificat el. 

Cum a acceptat Bratu – un tip cu o experiență importantă la cluburi serioase de afară și cu pretenții de antrenor modern – să lucreze fără un doctor e o întrebare fără răspuns din acest caz. 

Să revenim, însă, la dramaticul caz Gojnea. Povestește jucătorul: 

“M-am accidentat la un antrenament pe 9 februarie 2019. Am simțit o durere mare și o trosnitură în genunchi. Nu era niciun doctor acolo. Am mers acasă, iar a doua zi antrenorul m-a pus să fac deja o alergare ușoară. La antrenament, domnul Bratu m-a luat de obraz și mi-a zis: “Aline, nu e nimic. E doar un mușchiuleț întins”.

Deși fotbalistul avea ruptură de ligament încrucișat posterior, Bratu l-a diagnosticat din ochi și l-a trimis pe Gojnea la doctor abia peste trei zile. Simpla suspiciune a acestui diagnostic necesita imobilizarea imediată a piciorului, împachetare cu gheață și tratament cu inflamatoare, susține un doctor din Liga 1, contactat de Gazetă. 

După înlăturarea inflamației, jucătorul trebuia să facă un examen RMN (rezonanță magnetică nucleară) la șase-șapte zile de la accidentare. 

Luni, 12 februarie, Gojnea a mers la kinetoterapeutul Constantin Sdrobiș și acesta l-a diagnosticat cu întindere musculară și de tendon! Gazeta are reteța medicală cu diagnostic și tratament cu antiinflamatoare, iar pe spatele rețetei, Sdrobiș îi recomanda lui Gojnea doar o zi de repaos, adică marți. 

Miercuri, mijlocașul a primit recomandarea de a face alergare de anduranță. Vineri, la șapte zile după accidentarea gravă, Gojnea revenea la antrenamentele normale. 

“Gojnea a ajuns la mine la trei săptămâni distanță de la accidentare. Nu e normal să vină așa târziu, dar nu am eu ce să fac. Eu am doar un contract de colaboare cu clubul, nu sunt la antrenamente. Am sesizat o tensiune pe tendon și i-am dat indicații de repaos total. Am recomandat să-i facem un RMN”, susține kinetoterapeutul Sdrobiș. 

Afirmația lui Sdrobiș e contrazisă flagrant de reteța medicală eliberată tot de el la doar 3 zile după accidentare. Nu la trei săptămâni, așa cum susține kinetoterapeutul. 

  • Reporter: E posibil să aibă cineva din club acces la parafa dumneavoastră?
  • Sdrobiș: Nu, exclus. Dacă spuneți că e o rețetă la trei zile de la accidentare, înseamnă că l-am văzut imediat, apoi nu mai știu ce au făcut cei de la club cu el. Nu l-am avut sub control. L-am revăzut după trei săptămâni, când i-am recomandat RMN.

Între momentul consultului din 12 februarie, soldat cu un diagnostic greșit, și momentul efectuării RMN-ului invocat de Bratu, Gojnea s-a antrenat cu dureri mari și cu genunchiul umflat, fără ca antrenorului sau conducerii să le pese. 

“Aveam dureri mari. Mă antrenam așa trei zile, apoi în restul zilelor făceam alergări. Bratu țipa la mine să dau cu stângul în minge fără frică. Pe mine mă durea groaznic piciorul”, spune Gojnea. 

Pe 5 martie, la aproape o lună de la accidentare, Gojnea a făcut primul RMN. “A reieșit că nu are nimic rupt”, spune Bratu. 

Gazeta a arătat rezultatul RMN-ului mai multor doctori specializați în imagistică și răspunsul lor a fost același:

“Ligament încrucișat posterior edematiat cu inserții și traiect păstrate, așa cum scrie în buletinul de interpretare, nu însemnă că ligamentul nu e rupt. Însemnă că există acolo un edem, un lichid care face compresie, iar natura lui nu poate fi determinată din imagini. Poate fi sânge rezultat dintr-o leziune. Dacă jucătorul s-a antrenat în săptămânile de dinainte de RMN, edemul nu avea cum să se retragă. Prezența edemului împiedică vederea în profunzime la RMN. Singura certitudine e că ligamentul nu e rupt complet. Nu înseamnă că ligamentul nu poate fi rupt parțial. Recomandarea e tratament pentru retragerea edemului și efectuarea unui nou RMN pentru un diagnostic exact”. 

Informat despre aceste concluzii, Bratu a replicat: “Mie asta mi s-a spus. Că după ce a făcut fizio…câteva săptămâni chiar, să se poată antrena”. 

În discuții cu reporterul GSP, Bratu și Sdrobiș au vorbit despre trei săptămâni de repaos. 

Gojnea îi contrazice: “Am făcut două săptămâni de fizioterapie, iar în a treia săptămână domnul Bratu mi-a dat deja un program de alergări de stretching care să mă pregătească de antrenamentele normale. Aveam dureri mari în continuare”.

Deși jucătorul Florin Bratu s-a retras la doar 31 de ani din cauza unei accidentări grave la genunchi, prost tratatată chirurgical, antrenorul Florin Bratu nu a fost alertat de durerile resimțite în continuare de Gojnea. 

La trei săptămâni după efectuarea RMN-ului, mijlocașul a fost reintrodus la antrenamente. “Domnul Bratu țipa la mine că păcălesc fotbalul”, spune jucătorul. 

Pe 15 aprilie, cu dureri mari la genunchiul stâng, Gojnea a plecat la București. Consultat de doctorul Ioan Codorean, fotbalistul a ajuns din nou în tubul de RMN, pe 21 mai 2019. 

Diagnosticul a fost clar de data asta.

“Ligamentul încrucișat posterior cu origine și inserție păstrate, dar cu modificare  importantă de semnal compatibilă cu ruptură parțială gravă (gradul II) la acest nivel”. 

În fața evidenței medicale, clubul Aerostar a evitat să plătească integral costurile operației și refacerii pentru un jucător care nu a apucat să joace niciun minut într-un meci oficial. 

Abia acum două zile, la șapte luni distanță de la accidentare, Gojnea a primit șansa de a se opera,  după ce internaționalul Alex Băluță s-a oferit să-i plătească el costurile medicale. 

E un gest de o generozitate emoționantă. 

În acest timp, Bratu se apără pentru modul în care a fost gestionat cazul Gojnea și dă vina pe kinetoterapeut. Potrivit informațiilor din media, antrenorul se pregătește să revină în Liga 1, la FC Voluntari. 

Kinetoterapeutul Sdrobiș răspunde că “antrenorii își urmăresc interesul și vor jucătorul cât mai repede la antrenamente. Cei de la club au considerat că e suficient cât a stat Gojnea și l-au băgat la antrenament”. 

Suntem în 2019 și FRF le permite în continuare cluburilor să nu aibă angajat permanent un doctor specializat în medicină sportivă. 

Un nou caz Gojnea se întâmplă, probabil, chiar în aceste ore în fotbalul românesc, fără știința noastră și, mai grav, fără ca un medic să intervină. 

Citește șiSclavul cu ligamentul rupt

EXCLUSIV Florin Bratu, acuzat că demolează tineri. O nouă controversă: “Eram revenit după ruptură și m-a pus să alerg pe gheață. Am recidivat și a renunțat la mine”

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Emil (3 comentarii)  •  24 septembrie 2019, 15:53

Nu este ca nu a invatat nimic. Este cainos, daca i s-a intamplat lui atunci altora de ce sa le fie bine. Incepi sa crezi ca intentionat ii forteaza. Si in general, are un comportament mizerabil fata de jucatorii lui si daca Rednic este cu strambele, apai Bratu ce sa mai zici...regele sapaturilor.

zzz (4 comentarii)  •  24 septembrie 2019, 16:47

da, Bratu prin atitudine, prestanta, vocabular si limbaj corporal cand interactioneaza cu jucatorii arata ca e un golan ***. cat despre cunostinte si rezultate fotbalistice... bad joke

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (59 comentarii)  •  24 septembrie 2019, 17:47

@ Considerați că cluburile de fotbal al trebui obligate prin regulamentul de licențiere al federației să le achite jucătorilor legitimați și asigurări de risc profesional, iar pentru intervenții și cazuri mai deosebite să aibă o asigurare plătită de către club care să permită despăgubirea jucătorilor și tratarea lor în clinici specializate, ? Remarcați și că astfel de aigurări ar obliga cluburile să lucreze cu specialiști autorizați la nivel național și internațional, pentru diagnosticarea și tratarea jucătorilor asigurați, ?

?????? (59 comentarii)  •  24 septembrie 2019, 18:25

Remarcați că și FRF sau Liga de fotbal ar putea solicita și plăti asigurări pentru anumite intervenții medicale, de o anumită valoare, asigurări de risc profesional anuale ce ar permite tratarea unor sportivi, neidividualizate, chiar și cu sprijin legislativ din partea parlamentarilor, așa cum și casele de asigurări din sănătate acordă fonduri pentru tratarea anumitor afecțiuni, anual, într-un anumit cuantum stabilit prin legile bugetare, fără ca să fie individualizate la începutul anului bugetar fondurile acordate pentru tratarea afecțiunilor, ?

Ppp (1 comentarii)  •  24 septembrie 2019, 22:43

Stucane noroc ca mai mor sau se accidenteaza oamenii sa puteti scrie voi acesti minunati ziaristi cum stau lucrurile din birou . La munca nu ca hienele adulmecand lesuri.

Valentin (4 comentarii)  •  25 septembrie 2019, 3:33

Dacă ai un RMN în care doctorul zice că nu are nimic, care-i problema? De ce nu ați publicat şi acel RMN. Jucătorul dacă are repaus nu înseamnă că nu trebuie să se prezinte la antrenamente. Face cât i-a recomandat medicul. Atenție, nu înseamnă că nu se prezintă la antrenament. La concediu medical e altceva.

Pristavu (1 comentarii)  •  25 septembrie 2019, 7:58

tratament “cu inflamatoare”? serios?

?????? (59 comentarii)  •  25 septembrie 2019, 18:04

Deci, apreciați că ar fi necesară instituirea unui sistem de punctare a activității antrenorilor și de testare periodică , sitem de evaluare care să le permită păstrarea licenței de antrenor și a dreptului de practică în antrenorat, testări care s-ar putea face și la sesizarea cluburilor sau a comisiilor tehnice de la FRF și de la Ligă, sau chiar și la sesizarea unor specialiști cu notorietate din fotbal ? Remarcați că un astfel de sistem de punctare și testare ar putea fi folosit și pentru evaluarea activității arbitrilor, ?

vasco (47 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 16:58

Bratu,Marica,Mutu....generatia de praf!Realizari, ca fotbalisti...spre zero,educati la scoala fratilor becali ,gica popescu,chivu...Numai caractere minunate.

?????? (59 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 15:39

@Ai bă Ștucane, voi ăștia de la GSP nu v-ați "scremut" să îl înlocuiți pe Cosmin Contra după meciul cu Spania și v-a apucat "***" după cel cu Norvegia, deși mai multe calificări ratate au Stoichiță și Burleanu, ? Păi nu ziceți mă și voi că și Cosmin Contra ar trebui să beneficieze de aceleași ocazii, de a-și demonstra aptitudinile și pregătirea, ca și Stoichiță și Burleanu, ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează