Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Sclavul cu ligamentul rupt

Un fotbalist promițător în vârstă de 22 de ani a rupt tăcerea și a vorbit. Cum își bate joc un club profesionist din România de tinerii care nu mai pot juca fotbal

Permalink to Sclavul cu ligamentul rupt
joi, 19 septembrie 2019, 1:35

“Făceam naveta zilnic 50 de kilometri de acasă până la stadionul Rocar. Aveam 15 ani și banii de maxi-taxi nu-mi ajungeau mereu. Uneori, când era cald afară, le spuneam părinților că dorm la un coleg, dar mă opream undeva pe drum și mă culcam pe un câmp. Mă băgam în porumb, îmi puneam sub cap echipamentul și dormeam. A doua zi, veneam la antrenament. Economiseam banii de drum”. 

Ochii verzi ai tânărului micuț de statură, ațos, se tulbură când povestește despre copilăria sa încercată și despre fuga de sărăcie.

Alin Gojnea a vrut cu orice preț să ajungă “fotbalist mare” și, la 16 ani, a ajuns să joace fotbal profesionist în România. Acum câțiva ani era în atenția selecționerului de la naționala U-21, însă acum e chelner în barul unui prieten și spune că mai are 0,1 la sută șanse să mai revină.

“Mă emoționez când vorbesc despre asta”. 

Ochii i se umezesc vizibil, vocea i se gâtuie, dar își mușcă buzele și trece peste momentul sensibil. 

Gojnea are 22 de ani, 102 meciuri și 11 goluri în Liga 2 pentru Balotești, Clinceni și Sportul Snagov, dar de șapte luni trăiește o dramă neștiută.

În ianuarie 2019, a semnat cu Aerostar Bacău la insistențele lui Florin Bratu, fostul antrenor de la Dinamo. În acel moment credea că va urma cea mai bună perioadă din scurta sa carieră de fotbalist: clubul din Bacău i-a oferit 3.500 de lei lunar, cel mai mare salariu avut vreodată.

Viața avea alte planuri pentru el.

La scurt timp după ce a semnat un contract pe un an și jumătate, Gojnea s-a accidentat grav la un antrenament pe sintetic. Fără să știe pe moment, ligamentele încrucișate i-au cedat.

În contract scria că Aerostar se obligă să-i asigure tratamentul medical în cazul unei accidentări, dar realitatea crudă a fost alta. 

După luni de frământări interioare, mijlocașul de bandă s-a decis să rupă legea tăcerii – piatra de temelie a fotbalului românesc – și a povestit, în direct la GSP Live, că:

  • nici în momentul accidentării, nici ulterior la vreun alt antrenament, Aerostar nu a avut doctor sau ambulanță la teren. “Magazinerul, nea Florică, ne dădea cu spray dacă aveam nevoie de asistență medicală”. Florin Bratu a recunoscut și el asta, la jumătate de oră după emisiunea în care nu a dorit să intervină: “Astea sunt condițiile la Liga 2”
  • kinetoterapetul Constantin Sdrosiș l-a consultat la trei zile după accidentare, i-a pus diagnosticul de întindere musculară și i-a prescris antiinflamatoare pe care le-a luat timp de o lună
  • Florin Bratu l-a presat să se antreneze zi de zi, spunându-i că “eu am avut accidentări grave la genunchi și știu mai bine. Nu ai nimic, vrei doar să păcălești fotbalul” 
  • deși jucătorul se plângea în continuare de dureri atroce la antrenamente, clubul l-a trimis să facă un RMN abia după o lună de la accidentare. Din cauza complicațiilor și a lichidului din genunchi, doctorii i-au recomandat un nou RMN peste câteva săptămâni.  La a doua investigație, diagnosticul doctorul Ioan Codorean a fost “ruptură parțială de ligament încrucișat posterior, gradul doi”
  • în această perioadă, conducerea clubului l-a presat să se antreneze, iar kinetoterapeutul îi făcea antiinflamatoare injectabil, în fesă

VEZI AICI MĂRTURIA TULBURĂTOARE A JUCĂTORULUI, LA GSP LIVE

Pentru a se juca din nou fotbal, Gojnea avea nevoie de operație și de refacere. Clubul i-a oferit o variantă:  

“Mă costau 3.800 de euro operația și alte 4.000 de euro refacerea. Aerostar mi-a oferit 1.300 de euro pentru operație și 450 de euro pentru refacere. Până la urmă, clubul mi-a plătit doar vreo 3.000 de lei, costul RMN-urilor”. 

Sindicatul fotbaliștilor (AFAN) s-a oferit să-l ajute pe Gojnea cu operația. Jucătorul s-a temut, însă, să accepte din cauza a ceea ce el numește un șantaj al clubului: “Cei de la Aerostar mi-au zis că, imediat după ce mă operez, să vin la Bacău, la recuperare cu kinetoterapeutul care îmi pusese diagnosticul de întindere. Mi-a fost frică să mai lucrez cu el”. 

La începutul acestei luni, Gojnea a început discuțiile cu clubul pentru a-și rezilia contractul. Și-a dat întâlnire cu delegatul Gabriel Voicu, nimeni altul decât fiul președintelui Valeriu Voicu. 

“Am convenit să ne vedem la ora 9 la o benzinărie din Berceni. M-am dus acolo și am așteptat până la 4 după-amiază. Nu a venit. Am mesajele cu el”, spune jucătorul. 

Acum câteva zile, Aerostar a acceptat în cele din urmă rezilierea. I-a plătit lui Gojnea trei salarii și a scăpat de o povară. “Dacă jucătorul are o problemă cu noi, să meargă la comisii”, spune Valeriu Voicu.

Gojnea susține, însă, că nu-și permite costurile unui proces cu clubul.

Jucătorul a rămas liber, dar – cu o ruptură de ligamente netratată de șapte luni – are statut de invalid sportiv. Într-un fotbal mizer, șansele de a-și găsi o echipă dispusă să-i plătească operația și recuperarea și să-l aștepte să revină pe teren sunt infime.

Tânărul promițător – care acum 7 ani dormea pe câmp pentru că nu avea bani de navetă – lucrează într-o cafenea și speră să-și găsească un job în domeniul comunicării.

El e victima sclaviei moderne din fotbalul românesc, în care integritatea fizică și chiar viața jucătorilor nu valorează nici cât o ceapă degerată.  

În lumea asta dementă, doar tăcerea e prețuită. 

PS – În decembrie 2018, un fotbalist de Liga 2 a povestit, tot la GSP Live, că a pariat. Imediat, ofițerul de integritate al FRF, băcăuanul Virgil Pascu, s-a sesizat și l-a adus pe jucător în fața Comisiei de Disciplină. 

Cât de promptă va fi reacția federației în cazul mărturiei lui Gojnea, de la GSP Live? Apropo, domnule Burleanu, e vorba despre un club din orașul în care ați crescut și ați început fotbalul.

 

VIDEO / EMISIUNEA INTEGRALĂ CU ALIN GOJNEA:

 

Citește aici detalii despre un alt caz revoltător, petrecut de data asta în Liga 1:

Dosarul Doctorul, arma crimei în Liga 1

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Emil (4 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 14:10

Snidicatul fotbalistilor din Romania lucreaza tot pentru cluburi. Nu am vazut niciodata o actiune serioasa impotrva abuzurilor atat de obisnuite la noi. Incepand cu prima liga. Si bratu isi arata inca o data caracterul. I-a distrus munca acestui copil. Zero empatie.

Marius (1 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 14:14

Unde se pot face donatii pentru acest tanar?

pierre cardin (1 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 14:22

Burleanu nu a inceput fotbalul nici macar astazi.

haideusicfr (26 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 14:24

Cutremurator...

Sararu irinel (1 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 14:38

Baiat bun Bratu..asa.***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Flavius (1 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 15:27

E momentul ca Gigi sa intervina sau e momentul ca noi sa donam. Vreau sa donez.

Stanley (1 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 15:35

Asta inseamna sa nu ai o asigurare medicala in Romania. Eu joc de placere prin ultimele ligi din germania fotbal si mi sau rupt si mie ligamentele incrucisate. am platit 0 lei. Asigurat medical mam operat intro saptamana au facut fizioterapie. dupa 7-8 luni am jfost iar pe teren. Asta e romania.

Pavel (2 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 16:15

Baiatul asta are nevoie de 8000 EUR. Nu stie nimeni cum sa organizeze legal o strangere de fonduri pentru el? Daca pune fiecare 5-10 lei, se strang repede banii astia. E pacat ca noptile alea dormite pe camp sa fie rasplatite cu un job de ospatar si nu cu cel pentru care a muncit si s-a sacrificat.

Dodo (4 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 16:21

Si eu as vrea sa il ajut. Daca deschide cineva un cont pt el as pune si eu niste bani. Nu imi permit mult, e aproape nimic pe langa cei 7-8000 de euro de care ar avea el nevoie. Dar poate are noroc sa fie mai multi oameni dispusi.

nic (3 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 16:31

cu asemenea patroni ,care nu au grija de sanatatea juctorilor vrem sa avem echipe ,calificate in cupele europene si nationala prezenta la euro si cm .

Marian (3 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 16:39

Operatia de ligamentoplastie se poate face intr-un spital de stat in baza asigurararii medicale. Sportivii ar trebui sa aibe intaietate pentru ca asa isi castiga painea. Eu as intreba de ce nu a avut acces macar la asa ceva Domul Dr Codorean putea sa il indrume macar. Recuperarea este intr-adevar alta poveste.

Marian (1 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 16:49

Salut, Am fost operat de ligament incrucisat anterior (nu posterior ca el). Operatia m-a costat 8000 de lei. Alte costuri ulterioare in jur de 4000-5000 de lei. Se poate recupera si cu mai putini bani decat 8000-10000 de euro, dar conteaza foarte mult sa gaseasca niste kinetoterapeuti buni, nu neaparat cei mai scumpi. Eu am gasit in Constanta o clinica cu niste oameni minunati unde m-a costat 300 de lei/20 de sedinte ceea ce este foarte ieftin, deci se poate. Din punctul meu de vedere AFAN-ul ar fi trebuit sa il sustina cu toate costurile si tot ei sa dea clubul in judecata pentru a-si recupera ulterior banii. Altfel de ce exista AFAN?

Pavel (2 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 17:09

Si eu am, momentan, ligamentul incrucisat anterior rupt complet. Operatia costa undeva la 2500 EUR la o clinica privata. La stat e, teoretic, gratuit, insa nu va mai fi niciodata sportiv de performanta baiatul asta cu ligamentul refacut dupa o interventie la stat, cel putin nu la spitalele pe care le cunosc eu. Repet si sper sa poata cineva sa faca asta: haideti sa facem o strangere de fonduri pentru el (eu nu stiu ce presupune din pacate). E un copil care are un vis, un copil care s-a sacrificat si care, poate, merita o sansa. Cu 5 lei pe care ii dai acolo poti contribui la visul unui copil.

Alex (1 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 18:35

Sclav platit de 3 ori mai bine ca jumatate din romani care traiesc cu salariul minim pe economie. Clubul i-a oferit aproape 2000 euro, Afan a vrut sa ii plateasca operatia, el tot neoperat este. Bine ca a ascultat de “diagnosticul” unui kinoterapeut, dar ii e frica sa faca recuperarea cu el. Abureli si dezinformare.

Răzvan Neamtu (1 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 19:14

Te reprezint eu gratuit.

Sorin (1 comentarii)  •  19 septembrie 2019, 19:35

Mai bine punem bani de avocat,si sa-i puna la plata pe aia din Bacau

Dan (1 comentarii)  •  20 septembrie 2019, 12:22

Operațiile astea sunt bătăi de joc in Romania. In funcție de cum ești îmbrăcat sau ce sport faci ți se pune in tarif pe operatie . M-am operat de doua ori o data în Ro o data in afara și costul operației a fost de 1200 euro în Ro și 1100 euro in afara . De unde avioanele astea 8000 de euro... Recuperarea e mai scumpă într-adevăr . In funcție de cabinet sau kineto poate ajunge la 2000-3000 Ron pe luna. Dar preturile astea preferențiale ceva de speriat in tara asta scăpată de sub control .

?????? (95 comentarii)  •  20 septembrie 2019, 13:50

@Sunt clinici și spitale în București, și probabil că nu numai în București, care fac operații ,din cele despre care articolul relatează, pe asigurarea medicală, ?

Voinea Razvan (1 comentarii)  •  22 septembrie 2019, 1:03

Dunărea Calarasi, la 18 ani ruptura de ligamente in prima etapa din campionat, jucând de la ei de copil, am ramas pe din afara, nu mai joc fotbal de 4 ani, acum am 23 aproape si il inteleg perfect, lucrez tot in domeniul ospatariei pentru ca altceva.. nu stiam sa fac

?????? (95 comentarii)  •  23 septembrie 2019, 16:09

Considerați că activitatea antrenorilor ar trebui reevaluată periodic și supusă reînnoirii licențelor ce dau dreptul de practică, pentru a preîntâmpina chiar și apariția unor spețe precum cea relatată în articol sau chiar și "becalizarea" licenței de antrenor ,?

cosmina (1 comentarii)  •  23 septembrie 2019, 21:26

poate TU AI UN CUVANT DE SUPS LA GSP.RO Domilor de la GSP... va rugam frumos!!! De cate ori sa va mai scriem pe unde apucam...??? Poate nu mai faceti discriminari, si, o data si odata, ve-ti da un link la meciurile si articolele despre Academica Clinceni  cand dam "click" pe SIGLA ECHIPEI FAVORITE!!! ASA CUM SE INTAMPLA LA TOATE CELELALTE ECHIPE DIN LIGA 1... sa vedem si noi articolele unde se scrie despre ei...!!! De ce noi nu putem vedea "live text" sau articolele recente cand dam pe site-ul dvs. pe Academica Clinceni??? De ce faceti asfel de discriminari?? O fi o echipa mica, dar are aceleasi drepturi ca si celelalte din Liga 1!!! De ce ne nedreptatiti si umiliti in halul asta??? PS. este a nu stiu cata RUGAMINTE PE CARE VI-O ADRESAM!!! POATE.. POATE..

Comentează