Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Dependentul Lafferty în Liga 1 Casa Pariurilor

Informația zilei ar trebuie să fie faptul că atacantul Kyle Lafferty e în discuții cu Sepsi. La 33 de ani, liber de contract, atacantul nord-irlandez are CV-ul trimis de agenți la Sfântu Gheorghe și e acum în negocieri cu clubul […]

...

FCSB – Clinceni 0-1. Principalul suspect: Poenaru 

“E evident că a fost blat. FCSB i-a lăsat să bată acum, Clinceni va merge în play-off unde FCSB va primi de la Clinceni cele șase puncte”. Teoria aranjamentului în FCSB – Academica Clinceni 0-1 de duminică seară a înflorit […]

...

Mister de dragul misterului

“Și aici îl avem pe Rakitic care șutează puternic de la marginea careului, fără nicio speranță pentru portarul advers”. Aproape de miezul nopții, la finalul meciului Tottenham – Barcelona 2-4 jucat în octombrie 2018, Ilie Dumitrescu își făcea analiza obișnuită, […]

...

Mandea, rugăciunea și minciuna

În lumina voluptoasă de august, pigmentul auriu din icoanele înghesuite pe și pe lângă marmura șemineului le ia ochii ziariștilor.

Permalink to Mandea, rugăciunea și minciuna
vineri, 23 august 2019, 2:09

Toată casa e o forfotă. Doar Luțu e cu nasul în telefon, în timp ce Becali își drege gâtul, trage un scuipat în curte, pe fereastra deschisă, apoi râgâie ușor. Îmbrăcat în negru, cu o cravată aurie uriașă care se înfundă pe sub vestă, finanțatorul pare mulțumit că a venit presă multă.

Până atunci, Tudor a stat în curte, la soare, citind cu voce tare din Psalmi, aidoma unui pelerin oprit pentru o zi în cine știe ce schit din pustiul Siberiei. 

“Narcise, haide, tată, lângă mine!’. Discret, directorul sportiv Narcis Răducan a refuzat apariția TV. “Tudore, hai, tată, vino tu!”. Cu mersul aproape nevăzut, pășind parcă pe aer, fostul arbitru s-a așezat în jilț și a rămas toată conferința cu privirea înfiptă în gol, scufundat, probabil, în rugăciuni.

Cu un minut înainte de a intra în direct la Pro X și Digi Sport, Becali a simțit nevoia să lămurească lucrurile, într-o discuție amicală cu ziariștii din cameră. “Poate doar cu Craiova o mă mai implic. Antrenorii versus antrenorul”. Apoi, din gâtlej i-a țâșnit un râs becalian urcat parcă din al șaselea cerc al purgatoriului lui Dante. 

Cinci, patru, trei, doi, unu…Apoi, becul roșu de pe cameră s-a aprins.

Becali și-a mai dres o dată glasul, și-a pus masca de televiziune și s-a lansat dezinhibat în eter. 

Din primele secunde, noul antrenor adus pentru a fi prezentat a fost retrogradat în rolul de jucărie fotbalistică. 

“Bogdan Vintilă Argeș”, l-a prezentat finanțatorul, înlocuind intenționat numele de familie cu al doilea prenume. Din două vorbe, bărbatul uscățiv din dreapta personajului central al conferinței s-a transformat într-o schiță caricaturizată din care ieșeau, contondete, doar mărul lui Adam, deviația de sept și alunița de pe obraz. 

Protejat de o metanie la mâna dreaptă, Vintilă și-a intrat în noul rol și a început să aprobe din cap orice spunea finanțatorul. 

Acesta certa ziariștii, îi impunea lunganului ce să spună dacă e întrebat despre implicarea lui Becali și, în general, făcea cam ce face de fiecare dată la televizor. 

“Nu mă mai bag de azi înainte. O să vedeți!”. 

Apoi, Becali s-a întors în stânga spre Tudor, angajatul său “mai puternic decât mine în rugăciune”, dar ochii ieșiți din barba roșcată nu i-au întors privirea. Au continuat să se uite în față, pierduți în rugăciune. 

“Înfăptuieşte un semn care să arate bunătatea Ta faţă de mine, ca astfel duşmanii mei să vadă şi să fie făcuţi de ruşine pentru că Tu, Doamne, m-ai ajutat şi m-ai mângâiat”.

La Pro X, transmisia s-a blocat brusc, cu Becali înghețat în monolog. „A picat Gigi!”, a strigat – panicat – producătorul în telefon. 

La Digi a mai continuat un minut, apoi a intrat publicitate. 

După pauză, a vorbit și Vintilă. Scurt, aproape deloc. A spus că a fost chemat de un creștin și că a venit să ajute. Pentru noul antrenor, nu contează contractul, ci iubirea aproapelui. 

Aproapele aproape că i-a luat vorba din gură și a cerut iarăși camerele pe el. “Mandea” și-a dat din nou cu palma în piept, apoi, cu cruci largi, telegenice, a terminat conferința cu o poză de grup, printre icoane. 

Chiar și în picioare, Tudor privea în continuare în gol, rugându-se. 

“Doamne, auzi-mi rugăciunea, ascultă glasul cererii mele! Te chem în ziua necazului meu, căci Tu îmi răspunzi”. 

La aceeași oră, o măicuță cernită de la o mânăstire dintr-o suburbie a Bucureștiului era pierdută și ea în rugăciune. Din suflet, îi cerea lui Dumnezeu să o ajute și îi mulțumea că nu a lăsat-o la necaz acum câțiva ani, când un creștin a chemat buldozerele să dărâme gardul mânăstirii. 

Creștinul vrea o bucată din terenul așezâmântului monahal, susținând că îi aparține. 

Prețul terenului a crescut constant în ultimii 30 de ani, iar bărbatul – care poartă cravate aurii să se asorteze cu pigmentul icoanelor – adoră să se bată cu palma pe burtă și să spună:

“Banii sunt la mandea”. 

Comentarii (63)Adaugă comentariu

?????? (95 comentarii)  •  29 august 2019, 9:51

Cum ați comenta despre faptul că Nicolae Stanciu ,,demonstrează" , așa cum ar zice Prodanca, la Slavia Praga că ,selecționerii, care i-au recunoscut valoarea convocându-l, și coechipierii de la echipa națională, nu știu să îi pună în valoare calitățile, așa cum antrenorul și coechipierii de la Slavia Praga reușesc, fiind Nicolae Stanciu și critica de "specialiștii" din fotbalul românesc, pentru evoluțiile de la echipa națională, care l-au dus și prin fotbalul arab și i-au scăzut cota fotbalistică la care era evaluat, ?

Nicco (9 comentarii)  •  30 august 2019, 18:47

Prostia și ignoranța conduc România, așa că nu-i de mirare că și-au băgat picioarele și în fotbal. Apophys va rezolva niște probleme, sau pe toate,...acușica.

Comentează