Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Sclavul cu ligamentul rupt

“Făceam naveta zilnic 50 de kilometri de acasă până la stadionul Rocar. Aveam 15 ani și banii de maxi-taxi nu-mi ajungeau mereu. Uneori, când era cald afară, le spuneam părinților că dorm la un coleg, dar mă opream undeva pe […]

...

Dosarul Doctorul, arma crimei în Liga 1

Minutul 90+2 al meciului Dinamo – FC Botoșani: în timp ce echipa lui Uhrin căuta disperată golul de 2-1, aruncând mingi lungi în careul advers, portarul oaspeților, Eduard Pap, se lovește cap în cap cu colegul său Sofien Moussa.  E […]

...

Mario “neiubitul”

“Mario e fix prototipul de băiat de bani gata, neținut în frâu. Avea figuri, suferea de interlopisme, dar când bea și trăgea începea să plângă. Plângea că nu e iubit. Că nu a fost, că e certat cu mama lui […]

...

Depresia lui Contra

În viața oricărei echipe de fotbal există un ciclu.  Un antrenor este instalat, venirea lui produce un entuziasm într-un lot de multe ori deprimat de experiența cu precedentul antrenor, jucătorii reacționează și dau rezultate, se ajunge într-un vârf de formă […]

...

Contra, fricosul de serviciu

Când tu pregătești meciul cu cinci fundași, lipindu-le suplimentar în față o mască de protecție formată din trei mijlocași cu sarcini preponderent defensive, iar adversarul – a se preciza că e vorba de echipa oaspete – scapă singur cu portarul […]

...

Mandea, rugăciunea și minciuna

În lumina voluptoasă de august, pigmentul auriu din icoanele înghesuite pe și pe lângă marmura șemineului le ia ochii ziariștilor.

Permalink to Mandea, rugăciunea și minciuna
vineri, 23 august 2019, 2:09

Toată casa e o forfotă. Doar Luțu e cu nasul în telefon, în timp ce Becali își drege gâtul, trage un scuipat în curte, pe fereastra deschisă, apoi râgâie ușor. Îmbrăcat în negru, cu o cravată aurie uriașă care se înfundă pe sub vestă, finanțatorul pare mulțumit că a venit presă multă.

Până atunci, Tudor a stat în curte, la soare, citind cu voce tare din Psalmi, aidoma unui pelerin oprit pentru o zi în cine știe ce schit din pustiul Siberiei. 

“Narcise, haide, tată, lângă mine!’. Discret, directorul sportiv Narcis Răducan a refuzat apariția TV. “Tudore, hai, tată, vino tu!”. Cu mersul aproape nevăzut, pășind parcă pe aer, fostul arbitru s-a așezat în jilț și a rămas toată conferința cu privirea înfiptă în gol, scufundat, probabil, în rugăciuni.

Cu un minut înainte de a intra în direct la Pro X și Digi Sport, Becali a simțit nevoia să lămurească lucrurile, într-o discuție amicală cu ziariștii din cameră. “Poate doar cu Craiova o mă mai implic. Antrenorii versus antrenorul”. Apoi, din gâtlej i-a țâșnit un râs becalian urcat parcă din al șaselea cerc al purgatoriului lui Dante. 

Cinci, patru, trei, doi, unu…Apoi, becul roșu de pe cameră s-a aprins.

Becali și-a mai dres o dată glasul, și-a pus masca de televiziune și s-a lansat dezinhibat în eter. 

Din primele secunde, noul antrenor adus pentru a fi prezentat a fost retrogradat în rolul de jucărie fotbalistică. 

“Bogdan Vintilă Argeș”, l-a prezentat finanțatorul, înlocuind intenționat numele de familie cu al doilea prenume. Din două vorbe, bărbatul uscățiv din dreapta personajului central al conferinței s-a transformat într-o schiță caricaturizată din care ieșeau, contondete, doar mărul lui Adam, deviația de sept și alunița de pe obraz. 

Protejat de o metanie la mâna dreaptă, Vintilă și-a intrat în noul rol și a început să aprobe din cap orice spunea finanțatorul. 

Acesta certa ziariștii, îi impunea lunganului ce să spună dacă e întrebat despre implicarea lui Becali și, în general, făcea cam ce face de fiecare dată la televizor. 

“Nu mă mai bag de azi înainte. O să vedeți!”. 

Apoi, Becali s-a întors în stânga spre Tudor, angajatul său “mai puternic decât mine în rugăciune”, dar ochii ieșiți din barba roșcată nu i-au întors privirea. Au continuat să se uite în față, pierduți în rugăciune. 

“Înfăptuieşte un semn care să arate bunătatea Ta faţă de mine, ca astfel duşmanii mei să vadă şi să fie făcuţi de ruşine pentru că Tu, Doamne, m-ai ajutat şi m-ai mângâiat”.

La Pro X, transmisia s-a blocat brusc, cu Becali înghețat în monolog. „A picat Gigi!”, a strigat – panicat – producătorul în telefon. 

La Digi a mai continuat un minut, apoi a intrat publicitate. 

După pauză, a vorbit și Vintilă. Scurt, aproape deloc. A spus că a fost chemat de un creștin și că a venit să ajute. Pentru noul antrenor, nu contează contractul, ci iubirea aproapelui. 

Aproapele aproape că i-a luat vorba din gură și a cerut iarăși camerele pe el. “Mandea” și-a dat din nou cu palma în piept, apoi, cu cruci largi, telegenice, a terminat conferința cu o poză de grup, printre icoane. 

Chiar și în picioare, Tudor privea în continuare în gol, rugându-se. 

“Doamne, auzi-mi rugăciunea, ascultă glasul cererii mele! Te chem în ziua necazului meu, căci Tu îmi răspunzi”. 

La aceeași oră, o măicuță cernită de la o mânăstire dintr-o suburbie a Bucureștiului era pierdută și ea în rugăciune. Din suflet, îi cerea lui Dumnezeu să o ajute și îi mulțumea că nu a lăsat-o la necaz acum câțiva ani, când un creștin a chemat buldozerele să dărâme gardul mânăstirii. 

Creștinul vrea o bucată din terenul așezâmântului monahal, susținând că îi aparține. 

Prețul terenului a crescut constant în ultimii 30 de ani, iar bărbatul – care poartă cravate aurii să se asorteze cu pigmentul icoanelor – adoră să se bată cu palma pe burtă și să spună:

“Banii sunt la mandea”. 

Comentarii (55)Adaugă comentariu

?????? (54 comentarii)  •  29 august 2019, 9:51

Cum ați comenta despre faptul că Nicolae Stanciu ,,demonstrează" , așa cum ar zice Prodanca, la Slavia Praga că ,selecționerii, care i-au recunoscut valoarea convocându-l, și coechipierii de la echipa națională, nu știu să îi pună în valoare calitățile, așa cum antrenorul și coechipierii de la Slavia Praga reușesc, fiind Nicolae Stanciu și critica de "specialiștii" din fotbalul românesc, pentru evoluțiile de la echipa națională, care l-au dus și prin fotbalul arab și i-au scăzut cota fotbalistică la care era evaluat, ?

Nicco (9 comentarii)  •  30 august 2019, 18:47

Prostia și ignoranța conduc România, așa că nu-i de mirare că și-au băgat picioarele și în fotbal. Apophys va rezolva niște probleme, sau pe toate,...acușica.

Comentează