Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Ianis, nu asculta de noi, haterii!

“Pe la cât publici?” E un mesaj primit dimineață de la un membru apropiat al familiei. Evident ironic, în registrul: “Acum ce mai poți spune despre Ianis?!”. Fratele meu crede că eu am ceva cu Ianis, eu cred că el […]

...

Vintilizarea fotbalului

Aproape de miezul nopții, coborât din cabina de comentator în sala de conferințe de la Național Arena, Emil Grădinescu și-a amintit deprinderile reporterului TV de altădată. În sală, ziariștii mai tineri au ascultat – ironici sau apreciativi – tirul întrebărilor […]

...

Ianis și gaura apocaliptică din apărarea lui Hibernian

Momentul golului lui Ianis Hagi de aseară este magnific pentru un fotbal precum cel românesc. Să ai un fotbalist, încă tânăr, care dă gol la primul său meci ca titular pentru un club precum Glasgow Rangers, chiar de ziua legendarului […]

...

Secretul consilierului Steriopol

“Educația solidă este piatra de temelie a unui viitor de succes. (…) Avem datoria morală să le asigurăm copiilor toate resursele necesare pentru o viață fericită”, scrie pe Facebook Bogdan Steriopol, proaspăt numit consilier al Monicăi Anisie, noul ministru al […]

...

Gică, tu l-ai forțat pe Ianis!

Dragă Gică, Iartă-mă că-ți voi spune ceva ce alții se tem să-ți spună. Nu Felice Mazzu sau Pantaleo Corvino i-au oprit lui Ianis creșterea naturală, ci tu l-ai forțat, artificial. I-ai băgat în cap că “el trebuie să fie decisiv”, […]

...

Mandea, rugăciunea și minciuna

În lumina voluptoasă de august, pigmentul auriu din icoanele înghesuite pe și pe lângă marmura șemineului le ia ochii ziariștilor.

Permalink to Mandea, rugăciunea și minciuna
vineri, 23 august 2019, 2:09

Toată casa e o forfotă. Doar Luțu e cu nasul în telefon, în timp ce Becali își drege gâtul, trage un scuipat în curte, pe fereastra deschisă, apoi râgâie ușor. Îmbrăcat în negru, cu o cravată aurie uriașă care se înfundă pe sub vestă, finanțatorul pare mulțumit că a venit presă multă.

Până atunci, Tudor a stat în curte, la soare, citind cu voce tare din Psalmi, aidoma unui pelerin oprit pentru o zi în cine știe ce schit din pustiul Siberiei. 

“Narcise, haide, tată, lângă mine!’. Discret, directorul sportiv Narcis Răducan a refuzat apariția TV. “Tudore, hai, tată, vino tu!”. Cu mersul aproape nevăzut, pășind parcă pe aer, fostul arbitru s-a așezat în jilț și a rămas toată conferința cu privirea înfiptă în gol, scufundat, probabil, în rugăciuni.

Cu un minut înainte de a intra în direct la Pro X și Digi Sport, Becali a simțit nevoia să lămurească lucrurile, într-o discuție amicală cu ziariștii din cameră. “Poate doar cu Craiova o mă mai implic. Antrenorii versus antrenorul”. Apoi, din gâtlej i-a țâșnit un râs becalian urcat parcă din al șaselea cerc al purgatoriului lui Dante. 

Cinci, patru, trei, doi, unu…Apoi, becul roșu de pe cameră s-a aprins.

Becali și-a mai dres o dată glasul, și-a pus masca de televiziune și s-a lansat dezinhibat în eter. 

Din primele secunde, noul antrenor adus pentru a fi prezentat a fost retrogradat în rolul de jucărie fotbalistică. 

“Bogdan Vintilă Argeș”, l-a prezentat finanțatorul, înlocuind intenționat numele de familie cu al doilea prenume. Din două vorbe, bărbatul uscățiv din dreapta personajului central al conferinței s-a transformat într-o schiță caricaturizată din care ieșeau, contondete, doar mărul lui Adam, deviația de sept și alunița de pe obraz. 

Protejat de o metanie la mâna dreaptă, Vintilă și-a intrat în noul rol și a început să aprobe din cap orice spunea finanțatorul. 

Acesta certa ziariștii, îi impunea lunganului ce să spună dacă e întrebat despre implicarea lui Becali și, în general, făcea cam ce face de fiecare dată la televizor. 

“Nu mă mai bag de azi înainte. O să vedeți!”. 

Apoi, Becali s-a întors în stânga spre Tudor, angajatul său “mai puternic decât mine în rugăciune”, dar ochii ieșiți din barba roșcată nu i-au întors privirea. Au continuat să se uite în față, pierduți în rugăciune. 

“Înfăptuieşte un semn care să arate bunătatea Ta faţă de mine, ca astfel duşmanii mei să vadă şi să fie făcuţi de ruşine pentru că Tu, Doamne, m-ai ajutat şi m-ai mângâiat”.

La Pro X, transmisia s-a blocat brusc, cu Becali înghețat în monolog. „A picat Gigi!”, a strigat – panicat – producătorul în telefon. 

La Digi a mai continuat un minut, apoi a intrat publicitate. 

După pauză, a vorbit și Vintilă. Scurt, aproape deloc. A spus că a fost chemat de un creștin și că a venit să ajute. Pentru noul antrenor, nu contează contractul, ci iubirea aproapelui. 

Aproapele aproape că i-a luat vorba din gură și a cerut iarăși camerele pe el. “Mandea” și-a dat din nou cu palma în piept, apoi, cu cruci largi, telegenice, a terminat conferința cu o poză de grup, printre icoane. 

Chiar și în picioare, Tudor privea în continuare în gol, rugându-se. 

“Doamne, auzi-mi rugăciunea, ascultă glasul cererii mele! Te chem în ziua necazului meu, căci Tu îmi răspunzi”. 

La aceeași oră, o măicuță cernită de la o mânăstire dintr-o suburbie a Bucureștiului era pierdută și ea în rugăciune. Din suflet, îi cerea lui Dumnezeu să o ajute și îi mulțumea că nu a lăsat-o la necaz acum câțiva ani, când un creștin a chemat buldozerele să dărâme gardul mânăstirii. 

Creștinul vrea o bucată din terenul așezâmântului monahal, susținând că îi aparține. 

Prețul terenului a crescut constant în ultimii 30 de ani, iar bărbatul – care poartă cravate aurii să se asorteze cu pigmentul icoanelor – adoră să se bată cu palma pe burtă și să spună:

“Banii sunt la mandea”. 

Comentarii (62)Adaugă comentariu

?????? (92 comentarii)  •  29 august 2019, 9:51

Cum ați comenta despre faptul că Nicolae Stanciu ,,demonstrează" , așa cum ar zice Prodanca, la Slavia Praga că ,selecționerii, care i-au recunoscut valoarea convocându-l, și coechipierii de la echipa națională, nu știu să îi pună în valoare calitățile, așa cum antrenorul și coechipierii de la Slavia Praga reușesc, fiind Nicolae Stanciu și critica de "specialiștii" din fotbalul românesc, pentru evoluțiile de la echipa națională, care l-au dus și prin fotbalul arab și i-au scăzut cota fotbalistică la care era evaluat, ?

Nicco (9 comentarii)  •  30 august 2019, 18:47

Prostia și ignoranța conduc România, așa că nu-i de mirare că și-au băgat picioarele și în fotbal. Apophys va rezolva niște probleme, sau pe toate,...acușica.

Comentează