Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Decar nu înseamnă “riscar”

Îmi scot pălăria în fața băieților care au bătut Croația cu 4-1, așa cum am făcut și marți seară, în direct, la GSP Live

Permalink to Decar nu înseamnă “riscar”
miercuri, 19 iunie 2019, 12:11

Din start, pentru a risipi orice speculație, îmi scot pălăria în fața băieților care au bătut Croația cu 4-1, așa cum am făcut și marți seară, în direct, la GSP Live. Am văzut gestul la prietenul Decebal Rădulescu și, deși nu am pălăria lui vânătorească, împrumut acest simbolism pentru a-i aprecia pe Pușcaș, pe Ianis Hagi, pe Băluță, pe Petre, pe Rădoi.

Vă cer iertare celor pe care nu v-am numit, dar, băieți, vă apreciez sincer chiar și pe cei care ați fost doar rezerve în San Marino sau care ați jucat doar câteva minute în preliminarii fără a prinde lotul. Și pe cei care au antrenat echipa în startul preliminariilor.

Îmi scot pălăria și în fața celor care i-au crescut pe acești copii, în fața lui Gică Hagi, dar și în fața antrenorilor nevăzuți și lipsiți de glorie care i-au descoperit la 8 ani, care i-au învățat driblingul și fenta înainte de a ajunge la Academia Hagi, FCSB sau la alte cluburi importante.

Și acum, gata cu nunta!

Ok, am bătut cu 4-1 tineretul țării care a jucat finala ultimului Mondial de seniori, ne bucurăm, ne pupăm, visăm la finala noastră de Euro 2019, dar pentru a ajunge acolo trebuie să ne păstrăm calmul. Și, mai important, să analizăm lucid ce s-a întâmplat marți pentru a ne ameliora defectele și pentru a ne potența avantajele.

În căldura sufocantă din San Marino, naționala lui Rădoi a avut un motor de mare capacitate la mijlocul terenului. Nu uitați că suntem de câțiva ani în căutarea unor mijlocași defensivi moderni și valoroși, iar Băluță și Cicâldău au arătat împotriva croaților că au capacitatea de a controla un joc, de a-l accelera sau de a-l tăia în funcție de moment. Cei doi se înțeleg și se completează – Cicâldău aleargă fabulos și gândește bine, Băluță gândește fabulos și aleargă bine – , iar chimia dintre ei i-a permis lui Rădoi să împingă jocul în debutul meciului și să-l închidă în a doua repriza.

Într-o seară în care comentatorii TVR au apreciat drept “genial” și “extraordinar” tot ce a făcut Ianis Hagi pe teren, Băluță a dat o pasă cu adevărat genială încă din minutul doi. Mijlocașul descoperit de Popescu și crescut de Hagi a deposedat scurt și a pasat în adâncime, lăsându-l pe Pușcaș singur cu Posavec.

A fost semnalul că România umblă din start după jugulara croaților și că Rădoi a planificat bulversarea rapidă a unui adversar care a intrat pe teren cu doi fundași centrali mai slabi decât titularii obișnuiți.

Cu mult curaj și cu un pic de VAR, aveam 2-0 în minutul 15.

Apoi, au început problemele. Culmea, tocmai omul crescut să fie decar și să dirijeze ritmul unui meci a dezechilibrat naționala pentru o bună bucată de timp din prima repriză. Ianis a dat golul de 2-0, născut din încăpățânarea lui Pușcaș și din instinctul lui de a urmări faza, dar după doar patru minute le-a oferit croaților o pasă de gol neverosimilă.

A fost relaxare? A fost sufocare?

La întrebarea asta trebuie să caute el răspunsul. Cert este că, după gafa mare trecută cu vederea de comentatorii meciului, Ianis n-a mai fost în apele lui până în finalul reprizei. Timp de aproape 30 de minute, a greșit 6 pase din 8 la mijlocul terenului, oferindu-le mereu mingea croaților în zone riscante, cu România desfăcută pentru construcție.

La națională, mecanismul nu e reglat ca la Viitorul, acolo unde jocul e construit pentru a absorbi efectele adverse ale riscurilor asumate de decar.

A fost perioada de joc în care naționala lui Rădoi era pe punctul de a pierde stupid tot ce reușise într-un sfert de oră. Atunci au apărut, siguri, Nedelcearu și Pașcanu. Primul a pus osul la bătaie, deși are piramida nazală zdrobită, al doilea s-a folosit de plasamentul său excelent pentru a ghida o apărare presată de croați din toate direcțiile.

Și a mai fost și Radu care, după ce a luat un gol poate parabil, a scos bomba lui Vlasic de lângă bară.

După pauză, jocul lui Ianis a devenit mult mai sigur.

Experiențele amestecate din primele 45 de minute s-au adăugat în memoria lui internă, iar fiul lui Gică Hagi va ajunge, probabil, să realizeze că un jucător genial nu e cel care caută mereu soluții neașteptate, riscând să-și expună colegii în mod inutil, ci acela care știe când să dozeze riscul din pasa lui și când să aleagă o soluție mult mai simplă, deloc rușinoasă.

Un exemplu e chiar pasa cu care i-a deschis lui Manea spațiul necesar pentru centrarea excelentă de la ultimul gol.

Acum, Rădoi știe că România va avea șanse mai mari în meciurile cu adversarii mai puternici dacă Ianis va fi mai matur în joc.

Mulți văd asta, puțini au însă curajul să o spună, de teama sau de dragul tatălui său.

În același timp, noi, publicul, putem să înțelegem că vorbim despre niște fotbaliști necopți, supuși încă unor erori adolescentine. Aici e și cazul lui Ivan, mult criticat pe Facebook după meci.

Cei care l-au sfâșiat cu criticile trebuie să-și aducă aminte că atacantul este cel care a câștigat un duel aerian cheie cu Uremovic la faza golului doi. Mingea trimisă de Ivan în centrul careului e jucată de Pușcaș peste portar, iar Ianis – venit bine în spatele fazei – a profitat.

În final, mai am de spus doar atât:

Pușcaș, ești un monstru!

Comentarii (64)Adaugă comentariu

Cristi Miloș (1 comentarii)  •  20 iunie 2019, 14:18

Felicitări! Bun jocul lui Ianis, în special a doua repriza! În sfârșit cineva din presă care spune lucrurilor pe nume, fără să-i pese că se supăra știți voi cine!

gilos (3 comentarii)  •  20 iunie 2019, 14:40

Hagi senior este un excelent manager/antreprenor. Are ochi, stie fotbal, are viziune, cam tot ce trebuie. Ca antrenor n-a prea rupt gura targului, impresia mea este ca i se potriveste mult mai bine rolul de manager general decat cel de antrenor. Hagi junior mai are de dovedit. Orice comparatie cu tatal sau il dezavantajeaza. Pastrand proportiile este ceva de genul Johan Cruyff vs Jordy Cruyff.

Cristi (6 comentarii)  •  20 iunie 2019, 15:26

De acord cu articolul, in mod special cu logica pe care se construieste. De acord cu mesajul subliminal pe care il transmite jurnalistul, anume ca Ianis Hagi este cel mai important, creierul, echipei U21. Cand lui Ianis ii iese jocul, echipa zburda spre victorie si invers, cand nu este in pasa buna, echipa se dezechilibreaza si rezultatul este in pericol (a se retine argumentul jurnalistului in sensul ca, dupa ce Ianis a gresit la gol, jocul sau a scazut si imediat si jocul nationalei a scazut proportional, intervenind riscul rezultatului, ca apoi in repriza a doua jocul lui Ianis sa se imbunatateasca si echipa per ansamblu sa-si revina si sa obtina o vitorie categorica). Bravo Ianis Hagi, Bravo Baluta, bravo Puscas (desi in afara golului si a spiritului de luptator, acest jucator este mult prea lent), BRAVO ROMANIA!

M deWylde (1 comentarii)  •  20 iunie 2019, 17:15

Bravo! Bun articol, si felicitari pentru obiectivism in privinta lui Hagi Jr. ! Va fi foarte bun, poate nu ca seniorul, dar e inca necopt. Dar invata mult, poate si din greselile monumentale din meciul cu patratelele alb-rosii.

mihai (1 comentarii)  •  20 iunie 2019, 17:58

Virgulă între subiect și predicat. Știucan ești un monument!

mordved (7 comentarii)  •  20 iunie 2019, 18:45

In clipa de fata nu exista nici unmotiv pentru titularizarea lui Hagi in urmatoarele meciuri. Si cu atat mai puti a lui Ivan, ce a ratat prin lentoare, slabiciune fizica si proasta judecata doua ocazii imense.

Robert (5 comentarii)  •  20 iunie 2019, 20:25

stiucane am intrat sa te injur dupa ce am citit tilul , pentru ca mereu esti anti steaua anti hagi indiferent care hagi , dar ai fost cat de cat corect data asta

ioan (3 comentarii)  •  21 iunie 2019, 7:49

Stimate domn nu esti riscar asti circar

Florin berceni (2 comentarii)  •  21 iunie 2019, 10:59

Bravo, asta da analiza.

Comentează