Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Cartonaș galben pentru procurori

În timp ce noi ne minunăm, în umbra fotbalului românesc acționează corupători români și străini care contactează fotbaliști neplătiți sau ușor de momit

Permalink to Cartonaș galben pentru procurori
vineri, 7 iunie 2019, 11:56

Vă amintiți să fi citit în presă despre arestarea în România a vreunui personaj sau grup organizat specializat în trucarea de meciuri pentru pariuri?

Nu vă gândiți prea mult. Răspunsul e nu. 

Ați citit despre arestarea vreunui jucător pentru culpa de a fi primit bani de la un grup specializat în trucarea de meciuri pentru pariuri?

Nici aici nu e prea mult de verificat. Răspunsul e tot nu. 

Asta înseamnă că în România nu se truchează meciuri pentru pariuri? 

Dacă procurorii din Europa au o statistică pe tema asta – și o au! -, România arată ca o țară virgină, în timp ce Spania, Italia, Germania, Austria și chiar aseptica Finlanda apar cu dosare serioase pe listă. Acum, ori ei sunt foarte corupți și noi curați, ori procurorii lor sunt buni în timp ce ai noștri dorm în papuci. 

În ultimii ani, FRF a investigat și a rezolvat mai multe cazuri de trucare de meciuri cu vinovați cerți – apetitul federației a scăzut între timp – , dar autoritățile guvernamentale nu au depășit niciodată faza de cercetări preliminare. Atât de ocupați cu corupția din politică și mediul de afaceri, procurorii nu au timp și nici resurse pentru fotbal. 

Totuși, din banii noștri, Ministerul de Interne trimite regulat diverși reprezentanți la seminarii internaționale organizate de Interpol pe tema trucării de meciuri pentru pariuri. Ofițerii români merg acolo, încasează diurna și văd o țară străină, mănâncă bufet suedez, ascultă plictisiți discursurile din sala de conferințe și se întorc acasă fără să fi priceput prea multe din mecanismele corupției în fotbal.

În timp ce în țară…

… Steliano Filip a făcut, ieri, o destăinuire care are potențialul unui spărgător de gheață. În direct la GSP Live, fundașul a povestit că, pe vremea când juca la Dinamo, a fost contactat de două persoane necunoscute care l-au invitat la o discuție confidențială în mall. După ce și-au pus telefoanele departe de ei, cei doi i-au propus lui Filip să ia intenționat un cartonaș galben în următorul meci, urmând să-i plătească în avans 25.000 de euro. 

VEZI AICI MĂRTURIA VIDEO INCREDIBILĂ A LUI STELIANO FILIP

Galben pentru tricou scos la -30 de grade

Pentru un fotbalist de top din Liga 1, suma propusă pentru o chestiune destul de ușor de rezolvat reprezintă mai mult decât salariul pe o lună. Pentru un jucător mediocru spre mediu, poate însemna, însă, și jumătate din salariul lui anual. Salariu pe care, de cele mai multe ori, nu îl primește cu lunile. 

Filip spune că a refuzat oferta ilegală, s-a ridicat de la masă și a plecat. În acuzarea lui, criticii cred că numărul de cartonașe primite în carieră l-ar recomanda măcar pentru o suspiciune serioasă. 

Dar Filip măcar a vorbit. Alții tac. Unii (vezi cazul Drăghici de la Poli Timișoara) își dau jos tricoul la -30 (minus treizeci!) de grade într-o semifinală de Cupa Ligii pentru a lua un cartonaș galben pariat deja de cunoscuții săi pe mai multe bilete. 

Weekend de weekend vedem în Liga 1 și Liga 2 o mulțime de faulturi inexplicabile la care până și comentatorii TV se miră. “Ce l-a apucat pe X? Un fault inutil, fără nicio explicație făcut de Y. Pare că Z și-a pierdut luciditatea și a luat un galben total aiurea”. Cu siguranță că vă vin acum în cap o grămadă de faze. 

Evident, nu orice fault este comis în goana după zeci de mii de euro ilegali. Dar, în timp ce noi ne minunăm, în umbra fotbalului românesc acționează corupători români și străini care contactează fotbaliști neplătiți sau ușor de momit. Paginile de Facebook ale multor jucători din Liga 1 – băieți, nu vă apucați acum să ștergeți imaginile – sunt pline de poze cu ei și interlopi. Unii dintre infractori sunt condamnați de procurorii din alte țări pentru trucare de meciuri. 

O să citiți despre aceste legături nocive la momentul potrivit. 

Gazeta va continua să investigheze fenomenul trucării de meciuri care pentru unii pare o conspirație paranoidă. Datoria autorităților din România este, însă, să se sesizeze în cazul mărturiei lui Filip și să înceapă o anchetă. În declarația video a fostului căpitan de la Dinamo sunt suficiente indicii pentru a deschide un dosar serios.

A reapărut chinezul de la Clinceni. În Bulgaria

Chiar mai multe dovezi concrete există în recentul caz de trucare de meciuri petrecut peste Dunăre, la clubul bulgar Vereya Stara Zagora. Echipa de prima ligă a fost exclusă acum o lună din campionat după ce federația a primit de la UEFA informații despre finanțarea ilegală a clubului de către – cităm – “cetățeni chinezi asociați cu organizații internaționale de trucare de meciuri”. 

În exclusivitate, Gazeta este acum în măsură să anunțe că unul dintre cetățenii chinezi implicați în meciurile aranjate de la Vereya era Eric Mao. În ultimii 5 ani, acest chinez a investit și a trucat meciuri în România, la Academica Clinceni, în Irlanda, Portugalia, Cehia și Letonia. Din rețeaua lui fac parte și jucători și oficiali de club români care au mers în Cipru pentru a truca meciuri amicale deghizați în arbitri. Cazul deosebit de grav și cu conexiuni internaționale foarte serioase a fost ignorat de procurorii DIICOT. 

Detaliile realmente șocante ale imperiului mondial construit ilegal de Mao au fost publicate în exclusivitate de Gazetă în decembrie 2018, ca parte a seriei investigative internaționale Football Leaks. Tot Gazeta a publicat și prima poză cu Mao, un personaj care până acum a scăpat autorităților din mai multe țări europene. Pe baza acelei imagini, el a fost identificat luna trecută ca investitor la Vereya. 

Mao a aranjat meciuri în Bulgaria și s-a făcut din nou nevăzut. În 2018, înființase un club mic în Spania, la Logrono, acum probabil are o altă țintă. 

În acest timp, procurorii români măsoară din ochi turnurile de hârtie formate din dosarele cu impact politic care s-au adunat pe mesele lor. 

Pe cine interesează că unui jucător român i se propun 25.000 de euro pentru o fraudă pe gazon?

Dacă nu simt potențialul, îi rugăm pe ofițerii MAI să facă un exercițiu simplu: calculați singuri ce sume se pariază în Asia dacă unui singur jucător i se propun atâția bani pentru un banal cartonaș galben! 

Comentarii (27)Adaugă comentariu

adi_stelistul (35 comentarii)  •  7 iunie 2019, 12:18

In primul rand cred ca, in ciuda seminariilor Interpol, procurorilor si politistilor nostri le lipseste masiv expertiza. Probabil ca aici ar trebui facut mai mult. Apoi, nici impricinatii nu sunt foarte cooperanti. Filip e o rara avis. Desi si el e foarte atent la punerea in context a povestii. Niste necunoscuti, cica. Ma lasi? Si nu ti i-a recomandat nimeni, nici macar nu ti-a zis cineva: "du-te linistit, vorbeste cu ei, e OK"? Ma rog, eu nu cred, dar trecem peste - oricum el a facut un pas mare fata de altii in directia corecta. Cei mai multi insa nu-l fac. Unii poate de teama. Dar cred ca multi dintr-o morala rasturnata: "cine pierde? casele de pariuri? lasa, ma, ca stim noi".

Dinamo_fan (41 comentarii)  •  7 iunie 2019, 12:28

Adevarul e ca si Filip asta lua galbene atat de rar ca trebuia momit puternic sa ia unul intentionat. Mai bine ne spunea ca primea ciubuc la fiecare galben primit ca parea si mai veridica povestea.

Jean (1 comentarii)  •  7 iunie 2019, 12:36

Eu cred ca problema coruptiei din Romania isi face simtita prezenta si in aceasta nisa. Pur si simplu procurorii sunt oameni si ei. Absolut totul se intampla in tara asta cu un interes, altfel nu apare nici macar o usa intr-o gara din Gura Humorului. Sunt sigur ca intelegeti ce vreau sa spun ...

marcelclujnapoca (1 comentarii)  •  7 iunie 2019, 12:44

Clinceniul trebuie exclus din LIga 1 daca un singur om mai exista din clubul de acum 3 ani cand a trucat meciuri ! Daca nu va veni o vreme cand vor fi maturati toti din fotbalul play-blaturilor ! Cat de curand !

Ionnis (12 comentarii)  •  7 iunie 2019, 12:48

Daca a dat baiatul gol normal ca si-a dat tricoul jos. Morutan stie. Si asta cu -30 de grade e exagerare de presa. Unde s-a jucat meciul, la Intorsura Buzaului? Ce iti mai place sa le infloresti Stucane. Nici in Rusia nu se joaca la -30. Sau te-ai gandit la melodia aia 30 de grade ... zero zero grade :))

Jiji (2 comentarii)  •  7 iunie 2019, 12:59

In primul rand Filip nu i un fotbalist de top,apoi esti naiv sa crezi ca nu se fac blaturi

addy (9 comentarii)  •  7 iunie 2019, 13:17

pornesti de la un sambure de adevar, iar apoi aberezi. spune mi si mie la ce casa de pariuri se poate paria ca va lua galben un anumit jucator la un meci din liga a 2a. apoi asta cu "pariat in asia" tine doar la necunoscatori. in asia, pe sume mari se pariaza ilegal. sunt pariuri controlate de mafie. daca tu crezi ca se gaseste un romanche sa parieze acolo si sa pacaleasca mafia inseamna ca traiesti in lumea ta si niciun argument logic nu mai conteaza.

Andrei F (79 comentarii)  •  7 iunie 2019, 13:28

Stucan cred ca este copil mic,dar mic!!! Pai Stucane cand o instanta de judecata spune in rezolutii ca CFR a folosit un jucator pe care nu- l legitimase s- a intamplat ceva? Dar vedeti tabloul corect? Niste judecatori spun ca Voiculet trebuie sa dea banii inapoi CFR pentru ca nu era legitimat!!!! In viata normala stiti cum se traduce? Ca o firma a folosit un muncitor la negru iar instanta de judecata spune ca muncitorul care a lucrat la negru trebuie sa mai dea si banii primiti la negru inapoi iar Firma- CFR nu numai ca nu a patit nimic dar a castigat si banii pe care- i dadusera lui Voiculet desi Voiculet a jucat meciuri oficiale pentru CFR...!!! GSP a scris atunci ca este unic in lume!!!!Pe acest precedent ma mir ca firmele isi mai platesc angajatii legali sau la negru...- Sau Stucane,propun ca Filip sa fie anchetat fix de cei 20 de procurori de care Cornel Dinu ne spunea ca stateau in stadion pentru ca Dinamo sa nu piarda meciul...--- Sau Filip dupa cele intamplate cu Omrani trebuie sa se mai adreseze FRF sau autoritatilor...?Ba ,daca- l gasesc astia tot pe Filip vinovat ca nu s- a vandut?!?!

Jak (1 comentarii)  •  7 iunie 2019, 14:25

*** stucane habar nai ce vorbești tu probabil nu ti-ai uitat la seria A italia ce se întâmplă si după poți vorbi sunt sigur că liga 1 este mult mai curata decât alte ligi

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Hombre (2 comentarii)  •  7 iunie 2019, 15:23

DA, faimoasa lupta anticoruptie din Romania (cu toate cazurile ei de senzatie, cu toate arestarile, condamnarile, extradarile) nu e de fapt decat o rafuiala politica si atat. Nu se lupta deloc cu coruptia din mediul economic (devalizari, insolvente, bani spalati), nu se-atinge de mafia pariurilor, nu se baga peste sistemul bancar si cu atat mai putin in asigurari. Doar efecte speciale si atat.

?????? (95 comentarii)  •  7 iunie 2019, 16:00

@Opinați că se demonstrază că, referitor la cultul păstoritului *** la aromâni, că ciobanii aromâni vrednici trebuiesc să aibă mai multe turme de oi și mai multe pajiști pe care să își pască oile, ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (95 comentarii)  •  7 iunie 2019, 16:04

Păi ce bre e comunism ca să împartă oile pe care le poate păstra și singur și cu alții, ? Remarcați totuși că sunt și ciobani care solicită sprijin constând în "brânză", de la miniștrii patrioți, ?

victor L (10 comentarii)  •  7 iunie 2019, 20:43

O singura obiectie am: chiar minus 30 de grade? daca va e mila sa taiati un zero impartiti macar la 3 sau 2 :D O vorba si despre procurori:: care? cei din livada Portocala? Mulrti procurori sint un fel de ciini care se vor asmutiti, "so pe X, pe Y..."

flasc (2 comentarii)  •  7 iunie 2019, 20:55

Pe mine ma intereseaza ca procurorii sa se intereseze cu adevarat de marea coruptie, de marile tunuri, de crima organizata, traficul de droguri, de persoane, astea sunt marile probleme, nu galbenele lui filip. De galbenele lui filip se pot ocupa cei care au vazut blaturi in semifinalele UCL.

danut ognean prostul saitului (1 comentarii)  •  7 iunie 2019, 22:51

Ai uitat sa mentionezi ziarul care a strans bani de la romani sa mituiasca o alta echipa nationala.... cine sa fie oare? Si il mai judecati pe cioban ca a dat mita...

minel_73 (1 comentarii)  •  7 iunie 2019, 22:53

la noi la dinamo sau facut multe blaturi, dar am fost protejati mereu. nu ne ducem noi la fund cand vor alti

Lucian (1 comentarii)  •  7 iunie 2019, 23:46

Vorbesti de procurori si justitie in Romania ? Ha ha ha La noi se fac dosare la comanda sau se prezinta probe obtinute de altii (SRI, SIE, etc) in loc sa iei informatiile de la acestia si sa-ti construiesti cazul, prin probe legal obtinute. Dar e prea greu, imposibil pentru multi procurori.

jos_cenzura (12 comentarii)  •  8 iunie 2019, 1:37

Unde sunt -30 de grade in Romania? S-a jucat meciul pe Varful Moldoveanu?

?????? (95 comentarii)  •  8 iunie 2019, 14:13

@Cum ați comenta și depre faptul că Alexandru Păun , de la CFR Cluj, nu a fost încă remarcat de specialiștii în fotbal, deși a avut anterior prezențe destul de consistente la nivelurile selecționatelor de tineret, ?

muzzi (4 comentarii)  •  9 iunie 2019, 8:03

eh, nea Stiucan calculeaza in grade Farenheit, de aia ii ies -30! :D

marian0904 (3 comentarii)  •  9 iunie 2019, 20:00

Stiucane, procurorii fac dosare la ordin. Si nu incurca autoritatile guvernamentale in chestiune ca macane. Cat despre procurori, oameni si ei, istoviti de munca si raspundere, o simpla vizita pe la un parchet va va rasturna impresia naiva. Oamenii se poarta lejer, vin si pleaca cand au chef. Sunt independenti. Infractionalitatea legata de pariuri e neglijata, in conditiile in care si casele de pariuri (pagubasele) nu prea se plang de aranjamentele semnalate de voi.

Vladone (25 comentarii)  •  11 iunie 2019, 11:16

Minte Filip asta de ingheata apele... ce naiba - lua galbene pe banda rulanta. Cine sa-i dea in Romania 20.000 euro ca sa ia un galben?!?!?!?! In stilul asta il cauti pe Claudiu Raducanu...

motanul incaltat (47 comentarii)  •  14 iunie 2019, 2:18

Dar procurii aia ai tai nu se intreaba cum ajunge Voluntari in Liga 1??? Sau Chiajna?? Sau Calarasi??? Nu se intreaba nici de magariile facute de Hagi sau cum CSU intra in liga 2 direct???? Pai daca i s-a facut o nedreptate Craiovei de ce nu e Mircea Sandu sau Mitica la puscarie vreo 300 de ani????? Incurcate sunt caile Domnului mai ales in Gradina Maicii Domnului.La un moment dat poate vom ajunge o tara sfinta dar acum e populata 90% de tipii aia cu coada in loc de aripi....

Comentează