Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Dispariția domnului Bușcă

Moartea lui Bușcă aka Walter e doar o tragedie umană dintr-o lume bolnavă de corupție. Dispariția lasă un gol în loc de răspuns la întrebarea: “A meritat efortul, domnule Bușcă?”.

Permalink to Dispariția domnului Bușcă
luni, 20 mai 2019, 2:32

Un bărbat de 56 de ani cu numele de Florian Walter a murit în urma unui atac cerebral.

Suferința riscă să devină banală. În jurul nostru, sute de români mor zilnic din cauza unor boli care acum 30 de ani nu mușcau atât de timpuriu și de des. Ce diferență față de 1989 când românii mureau mai degrabă de foame, de frig și de dorul de a fi liberi.

În acele vremuri crepusculare pentru regimul Ceaușescu, un bărbat de 26 de ani cu numele de Florian Bușcă făcea bani din bișnița cu butelii. În timp ce oamenii de rând așteptau zi și noapte la cozi în frig, ploaie sau arșiță, Bușcă și prietenul său, un anume Cristian Borcea, se îmbogățeau de la zi la zi, controlând traficul de favoruri cu gaz “pe sub mână”.

“Revoluția m-a prins cu un milion de lei”, spunea într-un interviu Florian Bușcă.

O pâine costa 3-4 lei, un salariu mediu era 2.500 de lei, o Dacie se dădea cu 70.000 de lei. Tânărul speculant de butelii era milionar.

După 1990, Bușcă a continuat să facă bani, transportând ilegal români la muncă în străinătate. Prins în Austria, s-a ales cu cazier, dar ascensiunea lui nu s-a oprit. Din contră. Devenit partener de afaceri cu fiul directorului SRI, Bușcă s-a transformat dintr-un speculant isteț într-un om de business important, dar controlat total de sistem.

Încumetrit cu Miron Mitrea, Bușcă a intrat și în politică, devenind consilier PSD. Tot el l-a scos din țară pe urmăritul penal Mihai Neculaiciuc, directorul CFR care îmbogățea peste noapte, din fonduri publice, oameni de afaceri agreați de sistem. Printre ei, Florian Bușcă sau Dumitru Bucșaru, fostul patron de la Unirea Urziceni.

În timp ce companiile sale prindeau tot mai multe contracte cu statul, Bușcă a devenit Walter.

“Și-a schimbat numele în Walter, deoarece, spunea el, partenerii de afaceri străini nu îi puteau pronunţa numele”, scria aseară un site de sport.

Nu, numele Walter a apărut din cauza nevoii de a lua distanță față de reputația penală a lui Bușcă! Îmbogățitul din butelii își dorea un contract cu baza americană de la Mihail Kogălniceanu, iar cazierul internațional îl urmărea.

Nu i-a ieșit. Nu i-a reușit nici deghizarea.

Walter a început să aibă probleme și sub această identitate. Odată cu prăbușirea oamenilor din sistem care-l ridicaseră, omul de afaceri a intrat într-o zonă mocirloasă, iar afacerile din trecut au devenit pietre legate de gleznă.

Apoi, au apărut problemele de sănătate.

Acum vreo 5-6 ani, am asistat întâmplător într-un restaurant aproape gol la o discuție purtată de Walter cu un prieten. La o masă învecintată, cei doi vorbeau despre un tratament pentru cancer. Omul de afaceri era vizibil obosit, speriat de boală. Era înainte de a fugi din țară și de a fi prins în Dubai.

Acolo a făcut un infarct, sau cel puțin așa a fost lăsat să afle publicul din România.

Extrădat, Walter și-a petrecut ultimii ani prin celule și tribunale, prins între dosare penale. Unele vizau trecerea sa prin fotbal, unde fostul Bușcă a lăsat o urmă efemeră ca o scurgere de gaz de butelie. Walter a figurat ca acționar la Dinamo în perioada în care clubul a fost fraudat de prietenii săi Borcea, Becali și Nețoiu, apoi a împrumutat o vreme clubul U Cluj pe care l-a abandonat în pragul falimentului pentru a trece la Petrolul. Și acolo, investiția “săgeții” sale Capră s-a terminat rău, cu pușcărie.

Duminică seară, Walter a murit. Zeci de inspectori ANAF, procurori, judecători și politicieni pot respira acum ușurați. Probabil, omul de afaceri nu a lăsat nicăieri un volum de memorii autentice.

De câteva ore, în online s-a născut un curent, discret, de glorificare post-mortem a omului de afaceri. Argumentul? “A fost un om bun care a făcut mult bine”. Apropiații săi spun că Walter era, de fapt, folosit, dar la bază avea un suflet mare. Poate că așa a fost, deși moștenirea sa publică spune altceva.

Urcarea lui Walter pe un piedestal e o idee bizară, la fel de strâmbă precum cea care susține că moartea sa e un fel de pedeapsă divină. Cei care îmbrățișează acest curent ar trebui să se gândească o clipă la miile de copii inocenți care mor zilnic în lume înainte de a apuca să spună “mama”.

Moartea sa e o altă tragedie umană dintr-o lume bolnavă de corupție. Dispariția lasă un gol în loc de răspuns la întrebarea:

“A meritat efortul, domnule Bușcă?”.

Dumnezeu să-l odihnească și să-l ierte!

Comentarii (44)Adaugă comentariu

Glam (3 comentarii)  •  20 mai 2019, 15:35

Bravo Stucane, in sfarsit un articol scurt si la obiect fara tenta ta obisnuita de malitiozitate...

Jiji (6 comentarii)  •  20 mai 2019, 15:41

Ștucan aka *** is Ștucan?De morti se vb numai de bine

Vladone (25 comentarii)  •  20 mai 2019, 15:43

Ne intoarcem la sintagma romaneasca "despre morti numai de bine".

Dorian (6 comentarii)  •  20 mai 2019, 15:57

“A meritat efortul, domnule Bușcă?”. DA , raspunde domnul Busca aflat momentan in Purgatoriu . Pentru ca intre variantele de a muri dupa o viata saraca tot la 56 de ani dupa un atac cerebral ''programat genetic'' , a muri la revolutie impuscat , pentru ca a iesit in strada cu numai 10 lei in buzunar si fara acel milion la saltea sau a muri in accident de mina pentru ca s-a facut minier ... a iesit ''bine'' asa cum a iesit . Nu prea iese mereu mai bine bogat si sanatos decat sarac si bolnav .... Intrebarea ''“A meritat efortul, domnule Bușcă?” este retorica si la fel de inutila precum moartea romanilor nevinovati in revolutia care i-a prins milionari pe ''Bucsa , Busca ,sau Franaru '' !!!

Andrei (23 comentarii)  •  20 mai 2019, 16:09

Busca e inca un personaj creat de convulsiile sociale si politice ale anilor '90. Sunt multi ca el, parca trasi la indigo. A fost un om haituit in ultimii ani si a platit pentru doua decenii de viata de mafiot. Cum iti asterni, asa dormi.

addy (9 comentarii)  •  20 mai 2019, 16:18

Respect Costin. Adevarul trebuie spus.

Dan (1 comentarii)  •  20 mai 2019, 16:20

Felicitări petru articol...

ionescu (1 comentarii)  •  20 mai 2019, 16:29

bine de tot!

Polilula (4 comentarii)  •  20 mai 2019, 16:34

De astfel de necrologuri ar trebui să aibă parte toți ”îmbogățiții” anilor 90-2000. Se pare că, după ce și-au asigurat bunăstarea materială, vor să se asigure și de calitatea numelui lor în posteritate (a se vedea cazul domnului doctor honoris causa Năstase). Bravo Costin Ștucan!

George (1 comentarii)  •  20 mai 2019, 16:46

Despre morti numai de bine! Ptr apropiati si fam un om bim, ptr straini, dusmani sau invidiosi un om rau si o ***. Eu ma intreb doar atat:Daca noi, oricare om, s-ar fi ivit aceeasi opurtunitate de-a face bami, cate pers ar fi refuzat? Hai sa fim seriosi! Sa gandim si sa fim sinceri. Ei zic bv lui, poate multi nu sunt de acord, dar cred ca a fost un om destept, 90 la suta ar fi procedat la fel sigur.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Walter Roman (2 comentarii)  •  20 mai 2019, 16:55

Un articol minunat despre mizeria morala care macina socitatea romaneasca. Sefi SRI prinsi in hora coruptiei cu bisnitari de ultima speta, un PSD are nu ezista sa lucreze cu toti cocalarii cand are nevoie, multe combinatii si smecherii la cel mai inalt nivel. Noroc ca exista acest fenomen natural care mai curata ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

danilovic (5 comentarii)  •  20 mai 2019, 17:04

Bine punctat, bravo Costin!

Alex (1 comentarii)  •  20 mai 2019, 17:22

Felicitari pentru articol!! Cat despre sintagma romanesca despre morti numai de bine eu doresc sa mai adaug (aviz celor care traiesc si ne cersesc votul duminica) Domnilor politicieni indiferent cat rau faceti acestei tari si oamenilor care traiesc aici, mai devreme sau mai tarziu TOTI ajungem in pamant.

Napoca (6 comentarii)  •  20 mai 2019, 17:23

Articol scris dupa ureche(marca inregistrata GSP) prin simplul fapt ca pe raposat il chema BUCSA

andrei (1 comentarii)  •  20 mai 2019, 17:26

Caracterul asta de Stucan nu lasa omul sa-si odihneasca nici macar somnul de veci.Ce ziceti,Stucan e om?

Valentin (2 comentarii)  •  20 mai 2019, 17:35

Domnule Stucan, ce minte avea (el nici la varsta asta nu are) Borcea la 22 de ani sa faca specula cu butelii ?..Totusi, ramane o intrebare, de ce ati asteptat sa moara Bucsa ca sa faceti aceste dezvaluiri ?

pawn (29 comentarii)  •  20 mai 2019, 17:59

hm. principiul dominoului; sau the parallax corporation. dupa sinuciderea lui vasile turcu (care nu lasa deloc impresia unui tip angoasat metafizic), moare si asta la 56 de ani. cum era bancul de pe vremea lui stalin? "am pierdut 3 tovarasi de baza: buharin, zinoviev si trotki". "dar cum?". "pai tovarasul buharin a baut apa rece, a facut pneumonie si a murit". "si tovarasul zinoviev?" "tovarasul zinoviev a baut apa rece, a facut pneumonie si a murit". "si tovarasul trotki??". "tovarasul trotki n-a vrut sa bea apa rece".

unu (1 comentarii)  •  20 mai 2019, 18:10

Sper sa urmeze Badea %Borcea!

Doru (1 comentarii)  •  20 mai 2019, 18:12

Sa ne intristam ca a murit un om....dar sa ne bucuram ca a ramas tara cu un infractor mai putin?

ion (1 comentarii)  •  20 mai 2019, 18:25

Bravo! Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume De preferat inainte dar nu-i tarziu nici dupa.

motanul incaltat (47 comentarii)  •  20 mai 2019, 19:15

Daca pe domnul Busca il numesti business man atuni si tu te poti numi jurnalist de sport....A fost doar un speculant indiferent ca facea afaceri cu butelii sau cu diamante adica cu statul.

Codrin (1 comentarii)  •  20 mai 2019, 19:26

Esti din ce in ce mai bun „Stiucane“!!

stefan al doilea (3 comentarii)  •  20 mai 2019, 19:48

aici nu este vorba de un cetatean oarecare! aici este vorba despre un afacerist care a facut mult rau vietii noastre, a pradat bunuri publice! nu ma bucur, dar nici nu deplang moartea celui in cauza! care este *urma* pe care a lasat-o? cine sa-l regrete? articolul este foarte bun!

gio (12 comentarii)  •  20 mai 2019, 19:55

Imi aminteste de un alt imbogatit dupa revolutie, ilie alexandru dallas

?????? (95 comentarii)  •  20 mai 2019, 20:04

Din perioada Borcea, Turcu, Săvulescu, Walter, Cohn, la echipa fostei miliții, Dinamo, Borcea -condamnat, Săvulescu-condamnat, Turcu-decedat, Walter-decedat, ?

adrian ungureanu (3 comentarii)  •  20 mai 2019, 21:29

asa doresc sa scrii si despre DRAGNEA CU SLEAHTA LUI DE INFRACTORI /mortii cu mortii/derbedeii la jilava /se intelege cine sint derbedeii/

codin (4 comentarii)  •  20 mai 2019, 21:55

Stucan, vesnicul frustat. Ar vrea sa spuna cate ceva dar le incurca. Foarte tare: inainte oamenii mureau de foame si de frig.

MZM (19 comentarii)  •  20 mai 2019, 21:55

Toata lumea stie ca , dupa Revolutie, echipa fostei securitati comuniste - Dinamo - a fost finantata, din activitati de contrabanda cu alcool, tigari (vezi Tigareta l si ll), metamfetamine (vezi „generalul heroina”), lucrari de constructii din comenzi cu MAI etc. Walter era doar unul (nu cel mai important) dintr-o lista lunga de personaje dubioase, pe care numai... adulmecarea prazii (banul) i-a tinut laolalta: Trutulescu, Buduru, Netoiu, Negulescu, Savulescu, Cohn, Borcea, Turcu, Badea-Dinca etc.. Toata stima, domnule Stucan, pentru detaliile „ispravilor” raposatului Walter, dar interesant (ca sa nu zic altfel) este faptul ca, desi cunosc toata aceasta increngatura de fapte si personaje... discutabile, ziaristii a avut si au pentru Dinamo o simpatie si o atractie cel putin dubioase! Cum poate fi inteles acest... paradox?

andipanda (4 comentarii)  •  20 mai 2019, 22:02

Foarte bine scris. Bravo.

Doru (1 comentarii)  •  20 mai 2019, 22:02

Să-i fie țărâna ușoară.

gica (2 comentarii)  •  21 mai 2019, 0:03

Stucane,eu nu stiu pe nimeni sa fi murit de foame pe vremea lui ceausica.Poate tu ai informatii din satelit.In rest,articol bunicel,chiar daca caracterul tau imi face greata.

?????? (95 comentarii)  •  21 mai 2019, 2:36

@ “A meritat efortul" lui Borcea, Săvulescu, Turcu, Walter, Cohn, ?

Dan (2 comentarii)  •  21 mai 2019, 8:15

Pe vremea lui Ceausescu erau multe orori dar nu se murea de foame... Pe oamenii astia tot voi i-ati ridicat in slavi ***. Iar unii dintre voi ziaristii participati si la chermezele lor... Asa cum unii dintre voi fac acum cu Rotaru, Becali, Varga si interlopii lui, In anii 90 si inceputul anilor 2000 ati fost printre cei cate au contribuit la publicitatea facuta acestor golani sau oameni ai sistemului, pentru ca asa sunt si majoritatea jurnalistilor (golani sau securisti)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cova (1 comentarii)  •  21 mai 2019, 11:41

.....articol bun....Brovo Ștucane , dacă ești sincer și nu ești dominat de interes văd că poți fi chiar și ...ziarist....

nu a fost nici un ‘domn’ (22 comentarii)  •  21 mai 2019, 11:46

Cum poate fi moartea lui Bușcă aka "Walter" o tragedie umană? E DOAR O BINEVENITĂ CORECȚIE ALEATOARE LA NIVEL DE SOCIETATE UMANĂ. Dacă e să regret ceva pe lumea asta, regret moartea unei rubedenii, a unei vecine cumsecade, a unei liceene pe care n-am cunoscut-o dar despre care lumea vorbește frumos, a unui copilaș ucis pe trecerea de pietoni de un *** aflat la volanul automobilului! Pentru acest Bușcă, ce să regret? MĂ BUCUR, de-a dreptul! ..."speculant isteț"? ..."om de business important"? NU! A fost doar UN ȘPĂGAR, la fel ca Borcea și partener cu el, care știa cum funcționează societatea *** și Miliția - și sub comunism, și acum (acum e doar un comunism mascat UEuropeiește junckertimermannseiește, prin complicitate). La Cluj, miticul de Ploiești (chiar el s-a auto-definit astfel într-un interviu, "un mitic într-un ibrik", după ce acolo a simțit că a fost înfrânt în demersurile lui miticești de a obține contracte cu primăria, adică de a se abona la banii contribuabililor clujeni, bani controlați de oamenii statului, eventual coruptibili) a luat-o peste nas, deși s-a introdus prin "U"șa din spate ("U" Cluj), vectorul-clonă naționalist al șovinilor locali și venetici, creații ai brătianului, din zonă. Generalii mitici din ministerul de interne au dorit să potențeze financiar vectorul lor (condus din umbră înainte, și pe față la acel moment, de un milițian-șef pensionat urgent pentru a fi salvat de acuzațiile grave de corupție ajunse publice), cu un fidel al sistemului trimis din clubul miticesc al milițienilor, un fidel care sugea bine de mult timp la țîța banilor publici, și deci care promitea să susțină bine naționalismul zonal și să bage strâmbe echipei rivale, DE PREA MULT SUCCES, PREA BUNĂ, PREA CA LA ȚARĂ... Și care era și prieten bun cu pipereanul, deci încă o promisiune că echipa Formată din Patru Consoane va cîștiga campionatele! Ăsta a fost scopul miticesc, la 92 de ani după Brătianu: un "levier băgat la spițele" KVSC, și implicit comunității maghiare din Transilvania... Fiindcă fotbalul este un catalizator de emoții și (în *** valahă) un energizant șovin de primă clasă, un "Red-Bullă" tricolor de-a dreptul... Șpăgarul mitic a fost și el parte a "Protocoalelor" anti-constituționale secrete (una mică, la nivelul cel mai de jos, dar A FOST!): DIICOT "a uitat" de ancheta "transferurilor" Cluj-Ploiești și celor 19 milioane de coco mânăriți de șpăgarul Bușcă, la DNA Iorga-Moraru se pregătea să-l facă scăpat în ancheta "***", până și americanii de la baza de pescuit "Kogîlniceanu Cel Viteaz" s-au prefăcut că nu știu că e un infractor ordinar și că are cazier de trafic trans-frontalier (ce poate pune probleme serioase de SIGURANȚĂ MILITARĂ)! Dar așa e pe lumea asta, globalizată: morala e un lucru neglijabil, iar cinstea a rămas în satele transilvănene, printre bătrânii pe care tăvălugul globalizării americane aliată cu comunismul fesenist autohton îi calcă fără milă.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nu a fost nici un ‘domn’ (22 comentarii)  •  21 mai 2019, 12:11

Din păcate, n-am citit tot articolul înainte de a scrie precedentul comentariu. "De câteva ore, în online s-a născut un curent, discret, de glorificare post-mortem". Asta e o chestie importantă! DE CE? Pentru că la fel a făcut în ultimii ani Sistemul cu toți fidelii lui ajunși pe fărașul funerar: politrucii comuniști de frunte, Sașa Bîrlădeanu, Radu Cîmpeanu, S. Nicolaescu, Dan Iosif, Iulian Vlad! Urmează și la Ilici... Concluzia: Rromînica N -A IEȘIT DIN COMUNISM! Doar Ceau' a fost eliminat, de "tovarășii de drum"... Ca Trotsky, când a devenit incomod.

mariuss72 (3 comentarii)  •  21 mai 2019, 12:12

Excelent articol, va rog trimiteti-l catre Mazare si toti infractorii care nu se mai satura de furat.

daniel (4 comentarii)  •  21 mai 2019, 13:02

bun articol si corect..totusi, in anii '80, o Dacie 1310, ca asa se numea mai nou, costa 87500 lei oficial. 70000 lei costa varianta de baza, prin anii '69 si anii '70.

otto willy (1 comentarii)  •  21 mai 2019, 16:41

Eu cred ca nu s-a meritat pentru busca, din moment ce n-a reusit sa duca cei 11 jucatori furati de la "U" Cluj cuel!

Alex (1 comentarii)  •  22 mai 2019, 9:18

Felicitări pentru articol! Scurt și la obiect...deși ar mai fi trebuit adăugat cate ceva..."pe ici pe colo"!!! Per Total....Nu Cred Ca A Meritat Domnule Busca!!! Mai aveai Ceva de spus în Viata Asta!!!!! Dumnezeu sa-l Ierte!

Ramon (1 comentarii)  •  2 iunie 2019, 8:36

nu mai scrieți că înainte de 1990 s-a murit de foame sau de frig, pentru că nu este adevărat, ați trăit în acei ani, ați văzut pe cineva care să moară de foame ? Iar după 1990 au fost mulți îmboșățiți precum Walter, Turcu, Borcea, Borcea, ei au făcut parte din acea viață, au lucrat și pentru acoperiții care nu șmechereau nush ce în 1990. Dar acești Borcea, Bușcă sau alții au adus bani în fotbal, altfel performanțele din 2006 ale Stelei, Rapidului, Dinamo nu ar f fost posibile. Iar infarctul sau atacul cerebral sunt printre cele mai întâlnite cazuri de deces din toată lumea, siur au existat și înainte de 1990, vă pot da exemple. Este OK că ați menționat o parte din adevărurile anilor 90-2010, dar nu inserați afirmații false (moartea de foame sau inexistența atacului cerebral în sec.20)

Comentează