Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Seara maturizării lui Ianis Hagi

Curajul și încăpățânarea fiului lui Gică Hagi, moștenire genetică, au deschis drumul spre poartă

Permalink to Seara maturizării lui Ianis Hagi
marți, 12 martie 2019, 8:59

Minutul 14 din FSCB – Viitorul.

Exact în jurul cercului de la mijlocul terenului, ca pe o tablă de șah, s-au pomenit față în față 3 pioni albaștri, Vână, Băluță și Houri, și 2 roșii, Nedelcu și Filip. Din start, o mică superioritate. Ca să terminăm comparația cu șahul, între cei doi fotbaliști de la FCSB, așezați în linie, era un spațiu gol, iar în spatele acelui câmp neocupat cerea mingea de două secunde Ianis Hagi, liber, însă cu spatele la poartă.

Dacă oprești faza aici și analizezi pozițiile din teren, prima întrebare este cum Dumnezeu a reușit Viitorul să marcheze. 8 fecesebiști plus portarul Bălgrădean, toți cu fața la minge, contra 3 jucători de-ai lui Hagi preocupați să se demarce.

Teoretic, nicio șansă într-o mie de ani!

Dar fotbalul e o chestie fluidă și ușor haotică, greu de încorsetat în sisteme de joc, ușor de explicat din fața calculatorului, ca vitejii după război, însă dificil de interpretat în teren, la puls mare.

Din start, așa cum a remarcat fostul dinamovist Ștefan Grigorie în studioul GSP Live, Filip și Nedelcu sunt statici și pasivi în această fază, ca doi urși împăiați, iar așezarea lor în linie i-a expus pasei verticale a lui Băluță pentru Ianis Hagi.

Venită la insistențele decarului de la Viitorul, pasa i-a scos din joc pe închizătorii FCSB și, automat, pe ceilalți doi coechipieri aflați în stânga și în dreapta mijlocașilor centrali. Rapid, dintr-o superioritate de 8+1 contra 3, faza a devenit un 4+1 contra 3.

Dar, când Ianis a primit cu spatele la poartă, șansele de gol erau încă mici.

Curajul și încăpățânarea fiului lui Gică Hagi, moștenire genetică, au deschis drumul spre poartă.

Ajutat și de spațiul uriaș dintre liniile FCSB, Ianis s-a întors spre poartă și a avut răgaz două secunde să proceseze continuarea. În fața sa erau înșirați toți cei patru fundași, Calcan ataca banda dreaptă, Drăguș pe cea stângă.

Unde să pasezi?

Aici, Ianis a primit ajutor de la Junior Morais, fundașul stânga prieten cu mai toți adversarii săi direcți.

Brazilianul a făcut un pas în față, ieșind din linie, iar în spatele său s-a căscat un un spațiu pentru Calcan. Exact acolo a pasat Ianis, iar rezultatul a fost golul de 1-0.

Cinic, eficient, rapid.

Dar nu atât de rapidă precum a fost faza de la golul doi al Viitorului.

În plină presiune a FSCB, venită ca urmare a ajustărilor tactice făcute de Teja în zona centrală, Cojocaru a prins o minge centrată în careu. Era minutul 63 și 10 secunde și mulți portari ar fi încercat să mai smulgă niște secunde din cronometru.

Continuarea a fost electrică, comparabilă la sutime de secundă cu fulgerătoarele contraatacuri gândite și cerute de Jurgen Klopp la echipele sale.

Cojocaru a repus mingea rapid, cu mâna, până la Ianis Hagi, demarcat în dreapta. Prinsă desfăcută pentru atac, FSCB a intrat în panică pentru a acoperi spațiile la timp.

Strângând din dinți, cravașându-și corpul obosit de presingul de până atunci, fiul lui Hagi a luat mingea cu el în sprint până dincolo de mijlocul terenului.

Vânat de Coman și Tănase, Hagi s-a oprit. Părea că sprintul și faza se terminaseră, la fel și oxigenul consumat de creier.

Trecuseră opt secunde de la repunerea lui Cojocaru.

Ce a urmat a fost o dovadă de geniu și de maturizare, într-o conjunctură ideală.

Cu coada ochiului, Hagi a văzut că Houri sprintează spre poartă. Prins de fază într-o poziție bizară de libero, Moruțan – creatorul golului egalizator al lui Coman – a făcut pasul la ofsaid, sinucigaș în condițiile în care Junior Morais și Benzar erau în spatele său și nu aveau nicio intenție de a se sincroniza cu el.

Atunci a venit pasa numărului 10 pentru Houri, perfectă în timp și spațiu.

Când francezul a căzut în careu, trecuseră 11 secunde de la repunerea lui Cojocaru.

Paradoxal, deși a însemnat golul victoriei, penaltyul transformat de Ianis Hagi a fost poate cea mai puțin importantă contribuție a sa din meci.

La 20 de ani și aproape 5 luni, fiul lui Gică Hagi s-a maturizat și poate controla de unul singur o partidă de play-off cu FCSB, nu doar cu Botoșani sau Poli Iași.

Între atâtea aprecieri își face loc o singură întrebare: cum se va manifesta maturitatea sa într-un campionat puternic, acolo unde spațiile și timpul se comprimă atât de tare încât fotbalul din Liga 1 pare o joacă preistorică?

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Manu Ion (8 comentarii)  •  12 martie 2019, 9:21

Asa se intampla cand echipa are un manager care nu se pricepe la fotbal.La FCSB tb sa ai jucatori pregatiti fizic si mental daca vrei sa joci in Europa,sa sti sa faci selectia . Tot staful impreuna cu medical echipei ar tb sa-si dea demisia . De ce nu se mai face pregatirea de iarna/vara la noi,in Romania ??

lucian (1 comentarii)  •  12 martie 2019, 9:32

Ianis,Ianis si iar Ianis cam mult se vorbeste despre el este un jucator supraapreciat joaca intr-un campionat mediocru daca era asa bun nu juca in Romania,altii la varsta lui rup plasele in champions league

Alex (4 comentarii)  •  12 martie 2019, 9:44

Buna ziua! O pierdere mare pentru FCSB o reprezintă Pintili, cu el la mijloc jucatori ca Bourceanu, Filip, Nedelcu par si ei a fotbalisti! Hagi a realizat ca numai asa poți câștiga in playoff, sa pui trei jucatori mai aproape de centru pentru ca atat Craiova, cat si Steaua nu au jucator determinanti la centru! CFR are avantajul maturitatii lotului, ..... campionatul se joaca in următoarele doua etape, iar Viitorul devine echipa centrală a playoffului ....sa vedem CFR - Viitorul si Craiova - Sapsi, pentru ca in mod normal cu tot cu transferul lui Balaure, Astra ar trebui sa scoată macar 1 punct! Zi faina sa avem! PS. Eu i-l aștept pe Hagi Jr sa performeze la U21 cam la vara asa! Zi faina sa avem!

No comment (1 comentarii)  •  12 martie 2019, 9:46

Sa scrii albastrii cu doi i, asta da dovada de profesionalism in jurnalism. Felicitari autorului si felicitari si persoanei care a corectat textul. Bine ca am plecat caci Romania e pe maini bune, tot inainte spre indobitocirea completa a maselor. Si ma miram cand comenta lumea ca Stucan e ziarist de carton. Ca formator de opinie in fata a mii de cititori nici cu ochi(sic!) inchisii(sic!) nu ai voie sa faci asa greseli penibile.

mal. (6 comentarii)  •  12 martie 2019, 10:00

Să dea Bunul Dumnezeu să confirme... acesta a fost „decât” un meci!

calin (2 comentarii)  •  12 martie 2019, 10:00

Deja nu e blat? Sau astepti pina la urmatoarea victorie sa stelei cu viitorul?

Poison (1 comentarii)  •  12 martie 2019, 10:04

Felicitări pt articol! Excelentă captură. Se vede că Morutan e mai bun ca Modric. Avea dreptate nea Gigi. După faza asta valorează peste suta de milioane. :))

dan man (6 comentarii)  •  12 martie 2019, 10:14

No comment...greselile sunt scapate intentionat tocmai pentru indobitocirea natiei.Dar se practica si n new york times,mirror,the sun ,el pais etc,,,E GLOBALA VRAJEALA.

17 Nentori Tirana (53 comentarii)  •  12 martie 2019, 10:30

Doar doua faze dar descrise ca la o scoala buna. Concluziile urmeaza sa le traga Teja – anume ca fotbalul nu-i ca la scoala, trebuie sa aiba incredere mai mare in jucatori caci fazele erau de anticipat. A fost si spatiu prea mare intre inchizatori si linia de fund, stateau toti ca la carte dar intrebarea principala este: pe cine pazeau cei 6 jucatori ? - erau macar in joc ? Iar Pufi s-a mai lasat inca odata in jos, nici el n-a anticipat nimic – trebuia sa iasa 2 m sa inchida unghiurile si putea lua gol doar dintr-un lob reusit milimetric. ------------------- Altfel nu-i inca pierdut campionatul. CFR nu joaca nimic, nu-i vad cistigind meciuri decit ca de obicei din greseli de arbitraj, clona CraiOlga sta doar in Bancu iar restul nu au echipa. Teja n-a gresit ieri, a gresit in ultimele meciuri cind a experimentat. Cu Voluntari el a pierdut doua puncte si trei jucatori iar ieri am vazut consecintele ! Ar fi bine Stucane sa analizezi cu aceeasi precizie meciul cu Voluntari – nu doar schimbarile la pauza ci si asezarea noua, halucinanta, a fost o echipa noua si experimentala, in care Teixeira a mai jucat in fata lui doar cu numele Tanase, numele caci s-a sufocat ambi alergind pe tot terenul in timp ce ceilalti faceau pasi; linie de fund noua cu Nedelcu Filip Stan pe dreapta si Bran mergind agale pe stinga iar in fata oricum nu avem atacant. La ce-a folosit ? I-a pierdut pe Pintili, Teixeira si Man, n-a rezolvat nici linia de fund nici atacantul si ca urmare a pierdut in mod normal cu Viitorul, unde Teja a ales destul de bine dar cred ca a fost influentat in a face schimbari si in pastrarea obsedanta a lui Filip in teren. Ce mai astepti de la el ? Vezi echipa lui Hagi, vezi ce si cum a schimbat ? Alaturi de Teixeira in mod logic Nedelcu si Morutan ar trebui sa joace, Tase pe stinga, Man pe dreapta si Coman in atac – astia sint fotbalisti, viitorul dar si viitoarele milioane !!! Cine da doi bani pe Stan si Bran, Filip si cei trei Bizoni ? Apropo, Tucudean a fost la Steaua, a insistat Reghe dar apoi alt fin l-a trimis la pensie. Doar Hagi i-a mai vazut potentialul ! ------------------------ Pare ca Gigi si MM n-au vazut in viata lor fotbalisti si isi bat joc si de afacere. Iar antrenor, .... hai sa-i mai dam putin timp - Dica a experimentat 2 ani.

aaa (10 comentarii)  •  12 martie 2019, 10:34

Cum bai Stucane, nu a fost blat? Reciteste ce ai scris, lipseste abecedarul pe care ti ai cladit asa zisa cariera de ziarist.

Maxentiu (17 comentarii)  •  12 martie 2019, 10:50

Mă exasperează cînd văd cum vă *** să scoateți un geniu dintr-un fotbalist mediocru doar pentru că-l cheamă ca pe taică-su și s-ar vinde bine. Pe bune, era la centrul terenului și a cerut o pasă de la un coechipier? Și apoi, minune!, a dat o pasă printre doi fundași, dintre care unul ieșise deja aiurea? Dovadă de „curaj și încăpățînare”, „moștenire genetică”, numai Fiul lui Hagi ar putea să facă asta pe un teren de fotbal, ce alt mijlocaș s-ar fi gîndit să facă așa ceva? Și apoi, „strângând din dinți”, „cravașându-și corpul obosit”, de zici că era Messner pe Everest, nu un fotbalist de 20 de ani („și aproape 5 luni”, pentru dramatism) în minutul 63 („și 10 secunde”, pentru dramatism) dintr-un meci de duzină din campionatul României. Întrebarea reală nu e „cum se va manifesta maturitatea sa într-un campionat puternic” ci cum se va descurca Fiul acolo fără armata de țuțări care să se manifeste orgasmic de fiecare dată cînd reușește să se lege singur la ghete.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  12 martie 2019, 10:58

...sa nu exageram ...Ianis Hagi este un jucator mediocru care nu o sa reusasca niciodata ...dar absolut niciodata in fotbalul din Vest... Viitura trebuie sa castige cu CFR si cu noi daca este ceva de capul ei ...apoi sa invinga si in Europa ...poate ?...pai nu poate ...si atunci ?...ce geniu ?...ce maturizare ?...esti platit de ta su sa l lauzi ?...asteapta sa dovedeasca ...poate iar a pariat Jiji prin Asia impotriva echipei lui ...vrei sa piarda Jiji bani ?

whiteredarad (6 comentarii)  •  12 martie 2019, 11:10

Un comentariu aproape.. "dureros" al Dlui Stucan, pornit sa ne arate ca ar putea fi si ...obiectiv, cind vorbeste despre Vitorul si cei doi Hagi. Aici , la postarile Dlui Stucan este locul potrivit pentru multi dintre cei , pentru care "Hagi si ai lui" sint ...insuportabili. Faxzele descrise de dl Stucan sint corect prezentate, lipseste doar aprecierea ca Gica Hagi a facut schimbari exacte, necesare si la momentul ...oportun, deci si el are merite. In rest asteptam revenirea la ceea ce place cel mai mult..."sa dai in magarul care trage caruta, nu in cel puturos !

ovidiu_30003 (55 comentarii)  •  12 martie 2019, 11:30

@ ovidiu_3003. Ba Suca, ti-am mai spus, stai cuminte in banca ta, ne faci de ras cu prostiile tale. Pai daca ne bat si pe noi ce campionat mai luam? Si juvetii nostri ce mari victorii obtinura prin Europa de la descalecarea Olgutei si pana azi, ca sa ne luam de altii?

Vladone (25 comentarii)  •  12 martie 2019, 12:25

Nu consider neaparat ca e seara maturizarii lui Hagi. Sa fim realisti, FCSB are o aparare comica. Fiind o echipa de atac, spatiile sunt mult mai largi, deci un jucator de atac cu o oarecare tehnica e avantajat. In Romania exceptand FCSB si CSU, restul echipelor se cam apara contra Viitorului, spatiile sunt mai mici, acolo se vede "geniul"...

cutzu (5 comentarii)  •  12 martie 2019, 12:33

mamaliga I, numele tau e mediocritate! unde sunt cupele europene? daca era bun, juca macar la slavia prague titular in EL

Fabius (4 comentarii)  •  12 martie 2019, 13:47

Domnule Stucan v-ati gresit cariera, trebuia sa va faceti impresar sau geambas. Sunteti in stare ca din cel mai prapadit cal sa faceti un armasar puternic, asa faceti si cu Ianis. Revenind la oile noastre, ieri au jucat doua echipe cu aparari ridicole, iar Ianis a dat o pasa de gol si a transfornat un penalty. De golul lui Calcan nu discutam , acolo a fost realizare personala.Toata lumea il lauda pe Ianis, dar pe Calcan nu l-a vazut nimeni ?

alexandru dragan (2 comentarii)  •  12 martie 2019, 15:05

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (79 comentarii)  •  12 martie 2019, 15:22

Ce vrajeala !!!!Golul lui Calcan este opera lui Belgradean!!!!Mingea este fix pe portar!!!!Apoi ce uita Stucan si istetii de la GSP...Ianis trebuia sa fie suspendat si nu pe teren...Dar ce Ianis este Man sau Teixeira????Pai GSP si presarii fac valuri degeaba???

Maxentiu (17 comentarii)  •  12 martie 2019, 15:30

Cuvîntul „vulgar sau jignitor” care mi-a fost cenzurat în comentariul de mai sus e definit în Dicționarul Explicativ astfel: 2. Fig. (Fam.) A depune eforturi deosebite, a se strădui (zadarnic sau cu rezultate neînsemnate).

Andrei F (79 comentarii)  •  12 martie 2019, 15:31

Si uitasem...Stucan este cavalerul dreptatii dar saracul nu vede lucruri vazute de toata lumea...Unde era geniul lui Hagi si Ianis in ultimele 8 meciuri ziaristule?Tu care ridici statui ce ai a spune de declaratia lui Hagi cum ca Steaua a fost superioara la fotbal???Pai ce sa spuneti voi in GSP cand ati dat Stelei note de batjocora cand astia au produs ocazii deci fotbal cat CFR,Craiova si Viitorul la un loc?Nu ma credeti?Cautati statisticile...Steaua 10 ocazii mari de gol...!!!!3 ocazii de singur cu portarul!!!!CFR are 3 partide in care invinge la singurul sut pe poarta!Relevanta-sau ce nu va spune GSP-?Si in Luxemburg tot o ocazie au avut...

JFM (16 comentarii)  •  12 martie 2019, 17:24

Mi-a placut articolul, rar fac aprecieri pozitive.

scorilo (10 comentarii)  •  12 martie 2019, 18:02

@Maxențiu; Împărtășesc întru totul punctul tău de vedere. Stimă!

Durden (12 comentarii)  •  12 martie 2019, 18:16

nu sunt neaparat de acord cu ce zici in articol, dar apreciez maxim ca se incearca totusi o analiza cat de cat tactica. chit ca nu e fix pe fix ce trebuie, macar e clar in directia buna. bravo! pt cine critica, sa se gandeasca la faptul ca am fi putut citi inca un articol despre declaratiile lui becali asa ca...

GeoOp (8 comentarii)  •  12 martie 2019, 19:57

Daca in loc de Ianis Hagi i-l chema Ianis...Paduretu l-ati fi pupat toti in c** . ***. Hagi in liga 1 e unul din cei mai buni fotbalisti. Intre primii 3. In occident e normal sa fie mai greu dar asta ce faceti voi, cititorii de gazeta e barfa de doi lei, produsa de tipica mentalitate de roman prost! De pierzator, de las, care inainte sa dea piept in piept cu o incercare , cu o ambitie, cu un obiectiv se da batut si se complace in mediocritate la fel ca 80% din fotbalistii romani. S-a vazut la FCSB? Gata..asta-i apogeul in fotbalul contemporan. Si in acelasi fel , suporterul santierist manelar, se manifesta si pentru a critica un alt individ. Deci copii... Hagi daca merge afara are 50% sanse sa reuseasca. E matematica.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lestie (13 comentarii)  •  12 martie 2019, 22:46

Iar s-a maturizat? Ma intreb ce comentati daca arbitrul nu inventa acel penalty, iar Bizonul fructifica marile ocazii pe care le-a avut. Urmariti-l pe Hagi contra CFR-ului, va fi cel de dinaintea meciului cu Steaua.

motanul incaltat (47 comentarii)  •  12 martie 2019, 23:54

O intrebare ---asta e jurnalism sau ***????? Seara maturizarii lui Ianis daca va avea loc vreodata va fi cind viitoarea sa echipa----daca asta se va intimpla vreodata -----se va califica in optimile Champions League minim, printr-un gol marcat si de el ca urmarea a unui fotbal de inalta clasa......Doar atunci. Daca o bati pe Chiajna , Botosani sau FCSB nu impresionezi pe absolut nimeni , doar poate pe familia ta si niste jurnalisti anonimi care scriu un articol la ordin.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bodrin (9 comentarii)  •  13 martie 2019, 7:19

Matur? Glumiți! A fost doar un meci între cumetri...

IMGB (7 comentarii)  •  20 martie 2019, 4:50

Pe mine m-ar interesa cite lovele primeste fatza de viezure asta de Stucan de la makedonul senior ca sa-i faca reclama unui netalentat makedon jr. ?

vasco (55 comentarii)  •  24 martie 2019, 20:10

Draga d-le Stucan,daca vreodata te-ai indoit ca ai fi un formator de opinie...acuma poti fi sigur.Despre "maturizarea"lui Ianis te-a crezut pana si Cosmin Contra.L-a introdus aseara cu Suedia...Iti mai mentii parerea? Pana te mai gandesti,priveste te rog la prima poza din stanga ,mai jos de ultimul comentariu.Mandria tarii,infractorii *** se lauda cu ispravile lor...Nu-i asa ca GSP nu e pentru impachetat peste?***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (95 comentarii)  •  25 martie 2019, 12:51

https://www.jokerlivestream.com/romania-u21-vs-denmark-u21-live-stream-677454.html https://www.gsp.ro/fotbal/nationala/exclusiv-update-romania-nu-joaca-maine-cu-danemarca-under-21-dezinformari-pe-site-ul-frf-cum-comenteaza-federalii-563187.html ?

Mircea (6 comentarii)  •  28 martie 2019, 16:17

Eu unul nu îl văd pe Ianis să ajungând prea departe. Asta pentru că a avut ghinionul să fie tocat din copilărie de un om ca taică-su. Nu spun asta cu răutate. Gică s-o fi aflat mic geniu în fotbal, dar ca om e primitiv și egocentric. Iar asta a lăsat fragilități accentuate în personalitatea lui Ianis. Îmi pare foarte posibil ca Ianis sa clacheze la un moment dat, întrucât nu izbutește să ajungă la palierul unde să scape de cerințele tiranice ale tatălui său.

IMGB (7 comentarii)  •  1 aprilie 2019, 2:52

Costin STUCAN ... Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. ... Hahahahahaha.......

Comentează