Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Justiția video a lui Burleanu

Două decizii date de Comisia de Disciplină în mandatul lui Răzvan Burleanu:

2017: Alex Dragomir – vicepreședinte la Academica Clinceni și, ulterior, dovedit ca fiind un membru al mafiei pariurilor din Asia – este suspendat pentru 3 (trei) luni și […]

Permalink to Justiția video a lui Burleanu
marți, 19 februarie 2019, 2:26

Două decizii date de Comisia de Disciplină în mandatul lui Răzvan Burleanu:

  • 2017: Alex Dragomir – vicepreședinte la Academica Clinceni și, ulterior, dovedit ca fiind un membru al mafiei pariurilor din Asia – este suspendat pentru 3 (trei) luni și amendat cu 25.000 de lei pentru tentativa de trucare a unui meci din Liga 2. Dragomir îi spusese portarului Marinescu să încaseze cât mai multe goluri la partida cu Pojorâta.
  • 2019: Valentin Bărbulescu – căpitanul liderului din Liga 2, Sportul Snagov – este suspendat pentru 4 (patru) luni și amendat cu 15.000 de lei pentru că a recunoscut în emisiunea GSP Live că a pariat printr-un interpus pe meciuri din Germania, Anglia și Franța. Imaginile video cu mărturia sa pot fi văzute aici.

Acum recitiți cele două sentințe și observați diferențele dintre fapte și pedepse.

Un oficial de club care încearcă să corupă un jucător să vândă un meci și care neagă vehement fapta în fața judecătorilor sportivi a primit o suspendare mai mică decât un fotbalist care a dat un răspuns sincer la întrebarea “ai pariat vreodată?”.

“Am fost sincer, acum plătesc. Eu am pariat când nu aveam echipă, dar pentru comisie nu a contat. Acum, familia mea va avea de suferit”, spune Bărbulescu.

Pentru ziariști, primul instinct ar fi să încerce un sentiment de mândrie profesională. O mărturie obținută în direct a dus la suspendarea unui parior! Până la urmă, dacă a făcut asta în timp ce era legitimat, Bărbulescu se supune unui regulament care prevede sancțiuni pentru fapta de a paria, indiferent dacă era un meci al echipei sale sau nu.

Dar, pusă în contextul real, suspendarea lui Bărbulescu are o altă semnificație strategică.

Este un exemplu crud de justiție din era Burleanu.

Un aranjor, dovedit a fi membru al rețelei conduse de cetățeanul chinez Eric Mao, e tratat mai blând decât un fotbalist care recunoaște de bună voie că a pariat pe meciuri din campionate străine.

Subliminat și paradoxal, mesajul transmis lumii fotbalului de forul condus de Răzvan Burleanu este: “Nu mai vorbiți în public despre pariuri!”

“Nu avem nevoie de mărturiile voastre, nu se interesează dacă știți și puteți nominaliza alți colegi care nu doar că pariază, ci și truchează meciuri, nu vrem să știm prin cine pariați și pentru cine mai pariază respectivii interpuși!”.

Nu. Noi, FRF, te suspendăm direct pentru că ai spus la o emisiune că ai pariat.

Și te sancționăm mai dur decât pe un președinte de club care se deghiza în arbitru sau decât pe un antrenor, Șumudică, prins cu un cont la pariuri.

După suspendarea lui Bărbulescu pe baza mărturiei dintr-o emisiune, oamenii de fotbal se vor gândi de două ori înainte de a mai recunoaște public că au pariat.

Automat, mărturiile vor fi mai puține, iar singurul angajat al Departamentului de Integritate FRF va avea mai puțin de muncă pentru a face justiție din fața ecranului unui laptop sau al unui telefon mobil.

Teoretic, ultimul enunț n-ar fi rău dacă nu ar fi singurul mod de a face justiție folosit în prezent la federația care a angajat la integritate un ofițer pensionat și blazat de la “doi ș-un sfert”, venit la FRF – de unde credeți? – din orașul natal al lui Răzvan Burleanu.

Virgil Pașcu e numele omului care ar trebui să lupte cu corupția din fotbal. Nu știe nicio limbă de circulație internațională, nu știe să folosească tehnologia și, mai important, nu are nicio motivație.

Deși Burleanu susține că “Virgil performează”, cazurile importante rezolvate până acum de acesta au fost oferite pe tavă de Gazeta Sporturilor: dosarul arbitrilor deghizați din Târgoviște și mărturia lui Bărbulescu.

Un altul, cel al tânărului Cristian Pădurariu de la ACS Poli Timișoara, a apărut în urma unui SMS primit de Burleanu de la un oficial de club.

Oamenii de la Poli povestesc că, la ceva vreme după mesajul trimis șefului FRF, la Timișoara și-a făcut apariția un bărbat cam la 50 de ani, îmbrăcat în treningul echipei naționale, care s-a recomandat a fi ofițerul de integritate al federației.

Înainte de a începe ancheta propriu-zisă – care a constat doar în preluarea probelor obținute deja de club – respectivul era mai preocupat să i se recomande “un hotel ieftin în oraș”.

Numele lui este, ați ghicit, Virgil Pașcu.

Fotbalistul Pădurariu, denunțat de Poli pentru că a pariat, a primit 3 luni de suspendare și o amendă de 5.000 de lei.

În loc de concluzie, comparați din nou sancțiunea cu suspendarea demonstrativă lui Bărbulescu.

Restul va fi tăcere!

Comentarii (16)Adaugă comentariu

vasilievici (1 comentarii)  •  19 februarie 2019, 16:54

Stucane, daca asa zice regulamentul, nu va mai bagati voi peste ca si asa hartia voastra de impachetat peste a distrus fotbalul romanesc din toate punctele de vedere. Apropo, daca 2 oameni ucid, dar unul recunoaste ca a ucis, crima nu mai e crima? Cel care a recunoscut ca a ucis, in viziunea ta si-a colegilor tai trebuie lasat in libertate pentru ca a recunoscut in direct pe gsp. Eventual daca mai tine si cu fcsb si e fan inrait gigi becali, poporul trebuie sa-i faca si statuie de erou, pentru recunoasterea faptelor.

stucan ipocrit (1 comentarii)  •  19 februarie 2019, 17:22

vaaaiiiii, ipocritului de stucan ii pare rau si vrea sa para ca ii pasa ca barbulescu a fost suspendat pe baza autodenuntului din emisiune. ce baiat bun e stucan, nu? dar acelasi stucan, cu zambetul pe buze, provoaca invitatii sa recunoasca daca au pariat la viata lor, lasand impresia ca este o discutie amicala. apoi, in aceeasi zi, ce sa vezi (?), titluri mari "cutarescu a recunoscut ca a pariat!!!". la fel i-a facut si lui barbulescu. l-a ademenit la o discutie relaxanta despre pariuri si dupa ce a plecat omul din emisiune a aparut titlul in GSP: "VIDEO HALUCINANT! Fotbalistul care recunoaste fara ezitari: Joc la pariuri, nu intru in case, dar trimit pe cineva". In articol stucan il da in primire pe barbulescu ca pariaza si ne expune si Articolul 60, punctul 5 din regulamentul FRF, conform caruia cei vinovati pot fi suspendati 2 ani si pot primi 300.000 lei amenda. cam asta e stucan: un Ipocrit, cu "I" mare. suspendarea lui barbulescu ar trebui sa le fie drept invatatura de minte potentialilor invitati la emisiunea lui stucan. sunt convins ca cei destepti nu vor mai accepta invitatia in emisiune. stucan va ramane cu invitati gen Adrian Teodorescu, Ilie Dragan, Ciorba Tudor si Dintaru

teo (20 comentarii)  •  19 februarie 2019, 17:41

Cred ca locul lui Stucan nu este la GSP ci la o revista de scandal Poate realizati transferul sezonului si il transferati la Can-Can.Prea suspicis si uneori prea insistent (vezi repetatele atacuri la adresa luiHagi)

ultimul dinamovist (1 comentarii)  •  19 februarie 2019, 18:51

@vasilievici: ești redus, n-ai înțeles nimic.

de pe ‘ici ‘sa (4 comentarii)  •  19 februarie 2019, 18:54

pai liga unu de ce nu e amendata ?dar echipele care au pe echipament numele unor case de pariuri ? ipocrizia si impostura fac casa buna.

Vladone (25 comentarii)  •  20 februarie 2019, 8:01

Foarte bine!!! Ceilalti nu sunt dovediti, doar voi ati facut toate legaturile prin care ei sa iasa vinovati. Atata timp cat casele de pariuri sunt sponsorii echipelor de fotbal si mai mult, oamenii cu care voi colaborati joaca in reclamele caselor...

Ionnis (12 comentarii)  •  20 februarie 2019, 13:25

Dupa ce ca l-ai bagat pe baiat in groapa, acum scrii articole de sustinere. Sa ii platesti tu salariul Stucane, ca sa nu ii sufere familia de foame.

Cristi (1 comentarii)  •  20 februarie 2019, 14:25

Mai oameni buni, mai Costine, chiar ne dorim sa ne intoarcem in era Mircea Sandu? Ce pedepse s-au dat atunci, ce masuri s-au luat? Singurele pedepse au fost date cu ajutorul DNA. Nu zice nimeni ca-i perfect Burleanu, dar fata de ce a fost inainte, ar trebui sa radiem. Nu avem echipe in Europa din cauza lui Burleanu? Pe principiul asta n-am eu bani din cauza lui Iohannis

Traian Movila (1 comentarii)  •  20 februarie 2019, 15:23

Adica Stucan l-a turnat pe Barbulescu si Barbulescu a fost suspendat, ramanand fara job? Caracter mare Stucan asta. Adica Stucan combate pariurile, dar isi ia banii lunar de la casele de pariuri, care platesc pentru reclame la Gazeta Spirturilor. Revin, caracter adevarat Stucan, nu?

Comentează