Ta-ra, dar rămâneți cu ra-ta-ta!
Pentru a spune “la revedere” într-un mod nepretențios, unii britanici pronunță pur și simplu “ta-ra”. Adaptat la situația lui Dinamo, salutul ar suna cam așa: “Ta-ra, dar rămâneți cu ra-ta-ta”!

Rednic vorbește despre conspirația “ra-ta-ta”, alianța care – sugerează el – a făcut din Dinamo o victimă colaterală în lupta pentru play-off. Cel mai probabil, Rednic s-a referit la trioul de investitori format din George Becali, Ioan Niculae și Valeriu Iftime și la ipoteza unui câștigător ocult în cazul în care FCSB, Astra și Botoșani vor merge braț la braț în play-off.
Insinuarea lui Rednic se bazează pe două elemente evidente și, poate, pe alte informații de culise la care publicul nu are acces.
În prima categorie intră relația extraordinară dintre Becali și Niculae, exemplificată de împrumutul de 300.000 de euro luat toamna trecută de Astra de la FCSB pentru a supraviețui.
Nu e singurul ajutor financiar dat de Becali unei echipe teoretic rivale din Liga 1, o echipă care i-a suflat titlul FCSB în 2016.
În ultimii ani, Becali a ajutat Astra cu bani în repetate rânduri. Finanțatorul din Pipera a deblocat cu banii lui conturile Astrei înghețate de ANAF, apoi a plătit – și asta este o informație în premieră – inclusiv abonamentul la firma rusească de statistică Instat pe care clubul lui Niculae nu-l mai putea achita la un moment dat.
Evident, împrumuturile cu dobândă minimă au fost mereu garantate de banii din drepturile TV, astfel că LPF s-a transformat dintr-un organism care are menirea să asigure o competiție curată într-o instituție financiară specializată în linii îndoielnice de credit.
Dar să ne întoarcem la prima parte a trioului “ra-ta-ta”. Adică, la FCSB și Astra.
Dacă privim rezultatele directe din sezoanele care au urmat titlului câștigat de Astra, observăm o constantă. În fiecare dintre ultimele 3 sezoane regulate, echipa din Giurgiu a câștigat minimum 3 puncte din meciurile cu FCSB (anul trecut a luat chiar 4 puncte), dar a pierdut apoi ambele jocuri directe din play-off. Fără să înscrie vreun gol!
Acum, urmează un nou play-off și Rednic sugerează o nouă dublă victorie pentru Becali.
Antrenorul lui Dinamo sugerează și că Botoșani va întări anul acesta alianța, după ce echipa lui Valeriu Iftime a vândut în ultimii ani mai mulți jucători la FCSB, în timp ce a pierdut 11 din cele 13 meciuri directe cu echipa lui Becali. Celelalte două partide s-au terminat la egalitate.
Într-un fotbal în care doar naivii cred în coincidențe, existența conspirației “ra-ta-ta” e o ipoteză de lucru.
Însă, până la manevre subterane, Rednic ar trebui să se uite din nou la meciul cu Botoșani. Timp de 90 de minute, antrenorul care defilase cu Universitatea Craiova și Poli Iași, bătând și în deplasarea grea de la Sepsi, a primit o lecție de tactică de la Liviu Ciobotariu.
Duminică, Rednic a încercat patru formule de joc, 4-1-4-1, 4-3-3, 4-4-2 și 4-2-3-1, schimbând din mers în încercarea de a opri contraatacurile lui Golofca și Fabbrini și de a desface apărarea construită pe pilonii Miron și Burcă.
Chiar dacă a deschis scorul, dintr-o fază fixă, Dinamo a fost mereu lipsită de inspirație și de consistență, funcționând ca un automat rămas cu rafturile goale exact când așteptarea clienților era mai mare.
Rednic și-a creat o singură fereastră de oportunitate. În minutul 56, după intrarea lui Popa în locul lui Papazoglou, sistemul s-a schimbat din nou, iar pentru câteva minute Dinamo a controlat clar jocul. Împinsă cu spatele la zid, Botoșani dădea senzația că nu mai are nici energie, nici chef și nici curajul să mai treacă jumătatea terenului.
Urma o jumătate de oră de supliciu, cu echipa din Moldova în rol de victimă sigură.
În acel moment, Ciobotariu a făcut ceea ce puțini antrenori români fac. A cerut ca echipa sa, presată, speriată și sufocată, să împingă liniile cu 10 metri.
Fulop, Fabbrini și Golofca s-au mutat din nou în jumătatea lui Dinamo, iar N’Diaye și Filip au redevenit mai preocupați să se elibereze de presing decât să construiască.
Până la final, toată trucurile antrenorului cu două titluri în Liga 1 nu au adus nicio soluție. Pentru al doilea an consecutiv, Dinamo va juca un play-out total neatractiv.
În tot acest moment abisal pentru club, există o coincidență fonetică minoră, dar remarcabilă în contextul declarațiilor lui Rednic.
Pentru a spune “la revedere” într-un mod nepretențios, unii britanici pronunță pur și simplu “ta-ra”.
Adică good-bye!
Adaptat la situația lui Dinamo, salutul ar suna cam așa:
“Ta-ra, dar rămâneți cu ra-ta-ta”!