Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Sunteți niște monștri, băieți!

La primul meci, mi-am scos pălăria, simbolic, în fața celor care au bătut Croația. Lucrurile devin acum din ce în ce mai serioase. Am scos și Anglia din cursă, avem 6 (șase) puncte din șase – vă dați seama?! – […]

...

Decar nu înseamnă “riscar”

Din start, pentru a risipi orice speculație, îmi scot pălăria în fața băieților care au bătut Croația cu 4-1, așa cum am făcut și marți seară, în direct, la GSP Live. Am văzut gestul la prietenul Decebal Rădulescu și, deși […]

...

Cartonaș galben pentru procurori

Vă amintiți să fi citit în presă despre arestarea în România a vreunui personaj sau grup organizat specializat în trucarea de meciuri pentru pariuri? Nu vă gândiți prea mult. Răspunsul e nu.  Ați citit despre arestarea vreunui jucător pentru culpa […]

...

Pumnii lui Miriuță minte nu au

Hermannstadt s-a salvat de la retrogradarea directă și va da baraj cu U Cluj. De vreo două luni, în fotbalul românesc se tot vorbește despre salvarea obligatorie a echipei lui Vasile Miriuță într-un registru conspirațional: echipa din orașul președintelui țării, […]

...

Dispariția domnului Bușcă

Un bărbat de 56 de ani cu numele de Florian Walter a murit în urma unui atac cerebral. Suferința riscă să devină banală. În jurul nostru, sute de români mor zilnic din cauza unor boli care acum 30 de ani […]

...

Cristea, calul bătrân de război

Cristea știe că viteza lui nu-l mai ajută să se propulseze ca o rachetă umană, simte că oasele și articulațiile lui au început să obosească, dar adulmecă la fel de bine - poate chiar mai bine decât în tinerețe - unde e pericolul

Permalink to Cristea, calul bătrân de război
luni, 11 februarie 2019, 12:47

Andrei Cristea e un cal bătrân de război. Cu pielea bătătorită de cicatrice, el nu mai aleargă înspre pericol cu vântul în spate, așa cum o făcea în tinerețe când semăna aproape leit la joc cu Michael Owen de la Liverpool. Pe atunci, își seta direcția spre poartă și pornea în goană de-a dreptul, prin ploaia deasă de lovituri cu crampoanele.

Cristea știe că viteza lui nu-l mai ajută să se propulseze ca o rachetă umană, simte că oasele și articulațiile lui au început să obosească, dar adulmecă la fel de bine – poate chiar mai bine decât în tinerețe – unde e pericolul. Experiența l-a învățat doar că războaiele pot fi purtate și chiar câștigate cu inteligență.

Fotbalul la 34 de ani înseamnă plasament, știință pură.

Duminică seară, golul său a însemnat practic totul în victoria Craiovei cu CFR Cluj. Într-un meci în care liderul a fost echipa mai bine așezată în teren, mai meticuloasă, reușita din minutul 14 a adus trei puncte, dar importanța sa ar putea să crească odată cu trecerea timpului.

Peste câteva luni, la finalul campionatului, e posibil să vorbim despre golul din 10 februarie care a stins moralul CFR-ului și a ridicat echipa lui Mangia înainte de finișul dur și strâns care se anunță în play-off.

Faza respectivă a fost, de fapt, propriul război al bătrânului cal de luptă Andrei Cristea.

Aflat la 35 de metri de poartă, cu spatele, atacantul a primit aproape de gât o minge aruncată rău din aut de Bancu (foto). În spate, îl împingea în coaste Manea, în față îl sufoca apariția fioroasă a lui Culio. O preluare însemna posesie pierdută. Cristea a ales soluția inteligentă, o pasă din prima peste umăr pe un culoar văzut doar de el.

Înaintea de a se întoarce și de a porni cursa de urmărire, l-a împins în gât pe Culio, “creierul” CFR-ului. O mișcare agresivă, nevăzută de arbitru, care l-a eliberat de presiunea din față, dându-i timp să respire.

Aflat în spate, Manea a căzut în capcana lui Cristea și a plecat în dreapta, spre gaura lăsată chiar de el, în care se lansase deja mânzul Mihăilă, urmărit fără succes de un alt cal bătrân de luptă, Deac.

Plasamentul prost al lui Manea, provocat de pasa din prima a lui Cristea, l-a adus pe atacant într-o câmpie de teren liberă pe care chiar și caii de război se pot lansa într-o șarjă mortală. Culio era scos din joc, Manea plecase din zonă, în timp ce Vinicius era preocupat să închidă culoarul de pătrundere al lui Mihăilă.

În fața lui Cristea, mai erau doar 20 de metri din țara nimănui, apoi Adam Lang și fundașul stânga Camora. Primul, însă, s-a încurcat în timp ce urmărea demarcarea falsă a lui Meza Colli.

Iar Camora, aflat departe și preocupat de Koljic, a venit prea târziu să blocheze atacul mortal.


Spațiul deschis în fața lui Cristea de pasa sa și de demarcările lui Koljic și Meza Colli. Manea se uită la el, dar continuă cursa inutilă de urmărire a lui Mihăilă. Sursă: Telekom Sport

Cristea galopase deja în careu, demarcat în urma lanțului de evenimente declanșat de propria-i știință, dar mai era nevoie de ceva: atingerea din prima pe care doar un atacant mare, cu pielea tăbăcită, o are.

Cristea a avut-o. A pus latul, deși exista pericolul unei accidentări grave la atacul lui Camora.

Mingea s-a dus la câțiva centimetri de bară, în plasa laterală.


Momentul iminent al golului. Mihăilă pasează, Cristea este singur într-o zonă pe care a provocat-o și pe care a atacat-o nemilos. Sursă: Telekom Sport

Totul a fost atât de rapid, de suprinzător, încât Devis Mangia nu a avut timp nici măcar să se bucure. Cristea s-a dus la el, i-a dat o palmă peste ureche și l-a încurajat.

Apoi, după gol, veteranul a aratat tot terenul, în încercarea de a-l susține pe vârful Koljic. Chiar dacă nu i-au ieșit foarte multe, golul său a pus-o pe CFR într-o situație nefamiliară: să alerge după egalare și să-și schimbe strategia în încercarea disperată de a evita prima înfrângere în deplasare după 14 luni.

Craiova a profitat.

Golul doi a venit după ieșirea lui Cristea, dar bătrânul atacant a sprintat primul de pe bancă pentru a-l felicita pe Koljic, la colțul terenului.

Dorința lui Cristea de a intra în grațiile antrenorului și ale publicului pretențios din Craiova este impresionantă.

Venit de la o echipă unde automotivația la 34 de ani era un calvar, sprinterul de altă dată mai are energie pentru măcar un sezon.

Iar anul acesta se anunță o luptă de pomină în care bătrânii cai de război simt cel mai bine unde este și, mai ales, cum poate fi înfruntat pericolul.

 

VEZI MAI JOS CUM S-A DESPRINS ANDREI CRISTEA DIN MENGHINA CULIO-MANEA


Pasa lui Cristea care desface zona respectivă pentru cursa lui Mihăilă. Captură: Telekom Sport


Împingerea cu brațul în fața lui Culio l-a desprins pe Cristea de adversar și i-a dat spațiu de a respira. Sursă: Telekom Sport

 

Comentarii (33)Adaugă comentariu

anonim (5 comentarii)  •  11 februarie 2019, 13:08

Salut Costine. Pai parca ultima data cand scriai despre Craiova ziceai ca s-ar putea sa fie "zero sportiv". Ca au intrat banii pe Mitrita si ca o sa fie vai si amar. Si ca vestiarul este rupt in doua, ca Bancu si Mitrita nu se mai intelegeau. Tot ce s-a intamplat aseara la Craiova a demonstrat civilizatie fotbalistica, chiar daca in tribune nu este totul OK. Clubul in schimb arata profesionism si asta nu prea place multora de prin Bucuresti. Cum mai e cu Kolici, tot asa a avut creierul impartit in doua cand a lobat mingea peste Arlauskis? Mai bine citeste si tu articolul lui Alin Buzarin despre penaltiuri ratate si de catre altii mai mari, gen: Majearu, Boloni la Steaua, Belodedici, Petrescu la echipa nationala si mai sunt si altii pe care Alin nu i-a mentionat: Roberto Bagio in finala de campionat mondial,etc.

liviu (1 comentarii)  •  11 februarie 2019, 13:46

Andrei Cristea are și atuul inteligenței pe lângă cel al experienței. Va fi un om important în jocul Craiovei!

al batran (1 comentarii)  •  11 februarie 2019, 14:01

Daca Cristea e ”calul batran” care stie bine drumul spre gol,atunci sa-l mentina Mangia mai mult in teren sa-l invete pe ”manzul” Mihaila sa fie mai calm la preluari, suturi spre poarta,cominatii cu colegii. Asa langa un mare footbalist poate creste alt mare footbalist.

Bogdan (3 comentarii)  •  11 februarie 2019, 14:09

Domnule Stucan, stiu ca va e greu dar incercati sa repetati de cateva ori urmatoarele cuvinte: UNIVERSITATEA CRAIOVA.

Aurel (4 comentarii)  •  11 februarie 2019, 14:29

Iar a dat rasol ElCiobandante.

ahab (2 comentarii)  •  11 februarie 2019, 14:33

anonim@ aveți voi frustrarea asta, când ouați un ou mai acătări, cum vă gândiți că faceți în ciuda capitalei. asta deși de la capitală a venit comanda ca echipa voastră să ardă etapele și să joace, imoral, ilegal, direct în liga a doua. trezește-te ! în capitala mai respiră doar fcsb. restul nu mai poate de grija voastră. costin @ vorbești despre cristea ca despre un bătrânel. omul e un bărbat tânăr de treizeci și un pic de ani. dacă îi cârâie articulațiile de acum, ce face la vârsta ta ? merge în cărucior ?

gelu (1 comentarii)  •  11 februarie 2019, 14:35

voi mai aveti rabdare sa-l cititi pe asta care ne spunea saptamana trecuta ca Halep nu-i mai buna decat Cirstea pentru ca scorul directelor e 1-1, iar a doua zi Halep o batea pe Pliskova si Cirstea pierdea la Doha la locul 651 WTA? ***

reloo (2 comentarii)  •  11 februarie 2019, 14:49

Manea trebuia sa se tina scai de Cristea, ca doar era omul lui la marcaj. Multumim, Manea! Om de nationala, nu gluma:)

tesio (8 comentarii)  •  11 februarie 2019, 15:05

vezi, Costine, ca poti sa scrii si ceea ce trebuie?? Asa, tata, numai scrie prostii ca alea dinainte...Stii tu la ce ma refer..."Mitrita, razboiul din creierul misteriosului Rotaru"... articolul ala , in locul tau il stergeam!! abunda in imbecilitati si neadevaruri crase....In sfarsit, acum pare ca-ti vine mintea la cap!! Jur ca am citit acest articol cu placere! Bravo, sincer !

Adrian (4 comentarii)  •  11 februarie 2019, 15:13

Aseara, dupa meci, bravii nostri ziaristi au trait o dilema terbila; sa se bucure ca CFR a ramas pe loc in contabilitatea punctelor sau sa se revolte de furie ca a castigat Craiova? Toata aceasta neliniste cumplita, sigur, poarta un singur nume, ***, dar, totusi, Craiova se apropie prea mult si asta e greu de acceptat. De maine, sau nu, de diseara, *** isi va intra din nou in drepturi, ni se va povesti de acum 1000 de ani cum s-a nascut Gigi Becali, dar furia ca Universitatea se apropie de varf ii nemultumeste cumplit. Grea dilema pentru niste suflete ***!

pop ion (4 comentarii)  •  11 februarie 2019, 15:21

Ce bucurie uriasa pentru cei de la gsp ! Ce sentimente inaltatoare ii incearca pe toti ! Ce osanale le ridica juvetilor ! Ce analize de mare rafinament fac la un amarat de gol ! Ce capodopera de articol ! Si toate astea pentru ca rivalii ciobanului au pierdut un meci !

dan (7 comentarii)  •  11 februarie 2019, 15:22

Deci de fapt toata minunata faza a pornit de la un fault asupra lui Culio ?

Florin (2 comentarii)  •  11 februarie 2019, 15:24

Sunt stelist, Steaua lui Becali- e singura, dar analizând toții factorii singura echipă care joacă fotbal e Craiova. Au antrenor, au fotbaliști, au suporteri. La Bucuresti sau Cluj fotbalul e urât, mizerabil. La Craiova merită să te uiți. Sper să ia campionatul.

ahab (2 comentarii)  •  11 februarie 2019, 15:30

tesio@ bravo, costin ! ai scris de bine. asa te vrem. sa nu ne critici ca esti ziarist de doi lei. daca ne lauzi, chiar daca minti, esti cel mai tare jurnalist. stii ca noi, usor fru. strati prin craiova, traim cu impresia ca orice critica e parte a teoriei conspiratiei mondiale contra noastra. ps vad ca primul meu comentariu, necorespunzator, nu a aparut. trebuia sa laud csu si aparea sigur.

alex (4 comentarii)  •  11 februarie 2019, 15:47

Buna ziua! O echipa valoroasa se face cu caracterele de pe teren, de pe banca de rezerve, antrenorilor, oamenilor de langa echipa (de la femeia de servici pana la preparator fizic), din birouri si patronat si mai ales din tribuna. Caractere! Sa respecti ca sa fii respectat, sa incurajezi ca sa fii incurajat si mai ales sa ajuti ...ca sa fii te ridicat! Cel mai important la o echipa este banca de rezerve si nu atat valoarea jucatorilor cat faptul de a se pune in slujba echipei, mai ales la antrenamente si de a accepta deciziile antrenorilor fara a se simti nedreptatiti. Andrei Cristea imi lasa impresia, dupa felul cum vorbeste, unui om care s-a maturizat si isi intelege in primul rand rolul pe care acum il are la Craiova: de mobilizator, de un jucator experimentat in teren. Craiova are cativa jucatori romani buni mobilizatori si jucatori de echipa: Mateiu, Briceag si Cristea. Bancu ar trebui sa invete acesata atitudine si sa stea mai mult pe langa Andrei Cristea. Craiova a suferit ieri. In prima repriza nu prea a jucat nimic poate si pentru ca crea mai grea treaba a lui Devis Mangia este sa isi invete jucatorii mai multe sisteme de joc intr-un timp foarte scurt, iar mobilitatea in teren sa se schimbe in timpul jocului ... Cicaldau de exemplu imi pare un jucator putin obosit, iar Meza Coli ar trebui sa grabeasca mai mult jocul....tine de mingie cam mult....gandeste cam incet jocul ...O sa se vada cu Steaua .... acolo se joaca campionatul pentru Craiova! O zi faina sa avem!

Vlad (13 comentarii)  •  11 februarie 2019, 16:13

Semăna cu cine? Sunt stelist și sunt din Bacău, dar Cristea, în afară de faptul că vorbește mult mai bine decât scriu cei de la gsp.ro, nu a fost niciodată un fotbalist bun. Cele două goluri cu Valencia au fost date cu tibia. A luat titlul de cel mai bun marcator și a plecat în liga a treia. Și apoi Poli Iași. Dacă ai avea bunul lui simț, ai scrie despre altceva. Sau mai bine despre nimic.

?????? (38 comentarii)  •  11 februarie 2019, 16:20

Clujenii nu prea se pot supăra pe Cristea deoarece în sezonul anterior i-a cam făcut campioni ? Opinați că și acest aspect l-ar fi motivat și pe Mangia să îl folosească titular, după ce anterioar nu prea l-a folosit , de când este la CSU ,chiar și în pregătirile din vacanța fotbalistică de iarnă ?

Raddu (1 comentarii)  •  11 februarie 2019, 16:21

Sa spui: "Faza respectivă a fost, de fapt, propriul război al bătrânului cal de luptă Andrei Cristea." înseamnă sa ignori total meritul cursei lui Mihăilă care este practic minim 40% din faza. Voi ziariștii aveti un dar aparte de a vinde gogoși (cum făceați acum cateva săptămâni cand vorbeați de Craiova) si apoi sa le mâncați tot voi acele gogoși cand viața va da palme. Domnul Stucan, cand vorbiți de Craiova sa va ridicați in picioare, la fel si cand scrieți. Numai bine!

17 Nentori Tirana (37 comentarii)  •  11 februarie 2019, 16:48

As fi tras la fel dar din zece incercari nu stiu daca as fi marcat. Asta caci spuneau unii ca a fost doar o formaltate. Clona CraiOlga a fost mai buna, clona e favorita la titlu, Bancu e de doi ani jucatorul meu preferat, conducatorii si antrenorii jos palaria dar Clona tot fara identitate ramine. Dupa psd potopul, oare mai auzi de clona asta ? ------------------- Le-am preferat pe fete dar din putinele vazute Dinamo e meritat sa cistige. Arbitrul ori norocul ii ajuta mereu pe cei curajosi. Totusi as fi jucat la fel ca Neagoe, respect, avind in vedere ca Dinamo are jucatori mai buni dar mai trecuti. In mod normal trebuia sa-i iasa ! ---------------------- In aceste momente sint alaturi de Mirel Radoi, desi cel mai slab asa zis antrenor al Stelei. A invatat insa ceva. I-a atras in proiectul sau pe toti oamenii din fotbal. Eu desi sint adeptul unitatii i-as fi tras la gioale. Unitatea, asta este calea !!!

Garido (5 comentarii)  •  11 februarie 2019, 17:18

Andrei Cristea are tot respectul meu , mi-a placut toata cariera lui fotbalistica ,un fotbalist foarte bun .

prazilian (7 comentarii)  •  11 februarie 2019, 17:28

Din pacate ptr. tine Stiucane, aseara, Craiova te-a facut sa lingi unde ai scuipat acum ceva timp !Deh, grea viata cand *** !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bodrin (7 comentarii)  •  11 februarie 2019, 17:55

Nu era mai bine să așteptați ca mult-lăudatul Cristea să mai facă încă 10-20 de minuni înainte de a-l sanctifica în postura de "cal de război"? Cal de război e cam anapoda, fotbalul nu înseamnă război, e un joc doar! Adică, în ideea aceasta, ar fi cal de fotbal, cal de sport...După mine, ar trebui să se supere si Cristea și caii...

Calu’ (7 comentarii)  •  11 februarie 2019, 22:04

Cal de război? Ha, ha, ha! Unde ai văzut, domnule, cal cu două picioare? Și alea vai de ele, după cum chiar domnia ta le descrii. Plus că fotbalul nu e război, slavă Domnului! Le cam încurci matale...

Che Guevara (30 comentarii)  •  11 februarie 2019, 22:52

Ce avea Cristea desenat pe tricoul de sub echipamentul de joc? A aratat publicului un leu cu o coroana pe cap. Stie cineva despre ce era vorba?

Ionut A (1 comentarii)  •  12 februarie 2019, 0:01

Interesanta analiza ta dar cred ca ai omis detaliul esential. Si acela e, ca asta e genul de faza lucrata intens la antrenament, in care intradevat Cristea a fost pionul principal, dar creierul a fost antrenorul. Spun asta pt ca am lucrat o si eu, la un nivel mai mic de copii si juniori. Cum spun americanii: “It’s text book”.

baddu (1 comentarii)  •  12 februarie 2019, 9:17

poti sa te ridici in picioare cand vorbesti de craiova, mai ales la tribunal, ca procuror, cand vorbesti despre ,,activitatea" olgutei vasilescu.. dar sa scrii din picioare, e prea mult.. cand scrii de un Real de Madrid, ce faci, urci pe acoperisul celei mai inalte cladiri???

?????? (38 comentarii)  •  12 februarie 2019, 10:39

Care opinați că ar putea fi sporul în greutate săptămânal la echipa Hermannstadt ?

?????? (38 comentarii)  •  12 februarie 2019, 11:06

Opinați că s-a văzut pe teren că jucătorii de la Hermannstadt sunt supraponderali și că nu pot juca la același nivel două partide cu echipe fruntașe din liga întâi, într-un interval de o săptămână ?

?????? (38 comentarii)  •  12 februarie 2019, 11:20

Opinați că se poate zice că până și arbitrul întâlnirii dintre FCSB și Hermannstadt a pus în evidență aspectul "rotunjimilor" celor ce au fost pe terenul de joc ,și chiar și antrenorii lor ?

haideusicfr (25 comentarii)  •  12 februarie 2019, 16:37

Yoy CFR-ul ia campionatuol.a LIPSIT Tucufdean

valentin (1 comentarii)  •  13 februarie 2019, 3:27

ce mai reporter 0/10 intodeauna negativ , un reporter adevarat trebuie sa fie impartial de subiect

haideusicfr (25 comentarii)  •  15 februarie 2019, 16:05

Dinn surse sigure tot CFR ia campionatul. Tanarul acela Bancu a facut toata faza. A lipsit Tucudean.Altul era rezultatul.Fruntea sus , mai sunt meciuri. Cristea e vulpoi batran.Dar la golul cu pricina Bancu are tot meritul ,iar Manea toata greseala.

haideusicfr (25 comentarii)  •  15 februarie 2019, 16:12

Inafara de astea CFR a mai facut greseli. Nu mai joaca Muresan ,,joaca Lang ,..... Urko Vera a fost inalturat ,,Tambe si cat alti inaintasi de valoare nu mai joaca ,etc. S-a vazut lipsa lui Tucudean. Cum ziceam ce conducere de-a moaca are CFR acum tot ei iau campionatul A fost o lectie.Sper.

Comentează