Manual de terfelire a rugbyului românesc
Cazul arbitrilor români de rugby acuzați că au pus umărul la înfrângerea Spaniei în Belgia pentru a ajuta România să se califice la Cupa Mondială din 2019 produce în continuare reacții importante în lumea rugbyului mondial.
În România, povestea se stinge rapid.
Dar cazul este absolut șocant și merită reluat.
Pe scurt:
- Octavian Morariu, fostul președinte al Federației Române de Rugby, e acum președintele federației europene, Rugby Europe
- Rugby Europe a delegat arbitri români la meciul Belgia – Spania 18-10, decisiv pentru calificarea la Mondialul din Japonia
- Ca urmare a rezultatului total neașteptat, naționala României s-a calificat înaintea Spaniei. La final, jucătorii spanioli au vrut să-i agreseze pe arbitrii români, acuzându-i că au ajutat Belgia pe față
- Potrivit jurnaliștilor englezi cu zeci de ani de experiență în rugby, arbitrii români au “omorât Spania” prin deciziile lor
- Unul dintre arbitri este Radu Petrescu, președintele Comisiei de Arbitraj din Federația Română de Rugby
- Adică un angajat important al FRR a fost trimis de forul european condus de fostul președinte al FRR să arbitreze un meci care a decis că FRR va trimite naționala în Japonia
- Sir Clive Woodward, legendarul antrenor care a luat titlul mondial cu Anglia în 2003, a scris pe Twitter că e șocat de ce a văzut și că meciul arbitrat de români ar trebui rejucat
- Federația internațională, World Rugby, a anunțat că va investiga delegările făcute de forul condus de Morariu
Închipuiți-vă acum că ni se întâmpla nouă să ratăm calificarea în fața Spaniei în urma deciziilor unor arbitri spanioli, printre care un angajat de top al federației spaniole.
Nu-i așa că vuia acum toată România, scandalizată de conspirația iberică?
Tocmai de aceea cazul este aproape neverosimil, dar are în el ceva ce amintește de poveștile haiducești reale cu arbitri din vremea Cooperativei din fotbalul românesc.
Apărătorii rugbyului vor sări ca arși, folosind placa tocită cu “sportul de huligani practicat de gentlemani”, în timp ce fotbalul este exact pe dos.
Aici, însă, miroase măcar a conflict grav de interese între gentlemani.
Incredibilă este și reacția FRR care, prin vocea președintelui Alin Petrache, acuză agresivitatea jucătorilor spanioli față de arbitri, fără a sufla vreo vorbă despre delegarea făcută de forul condus de Morariu, prietenul și mentorul lui Petrache.
Indiscutabil, violența spaniolilor este inadmisibilă, iar federația de la Madrid și-a cerut scuze pentru asta.
Dar cum a putut federația de la București să accepte delegarea unor arbitri români la un meci în care în joc era soarta naționalei patronate de FRR?
Contactați de Gazetă, arbitrii au refuzat să comenteze.
Octavian Morariu nu a putut fi contactat.
Surse din rugby vorbesc, însă, despre “presiuni incredibile din toate părțile la care sunt supuși arbitrii după meciul de la Bruxelles”.
În Spania, fanii și jurnaliștii de rugby au lansat sloganul #JusticeforSpain (Dreptate pentru Spania), iar aproape toți ziariști importanți de rugby din lume, din Noua Zeelandă până în Anglia, au preluat haștagul și scriu despre cazul arbitrilor români.
Morariu este acuzat de corupție, iar spaniolii folosesc împotriva sa o investigație a Gazetei publicată anul trecut în seria “Malta Files”.
Președintele român al Rugby Europe este prins într-un conflict de interese evident din cauza prezenței sale în acționariatul unei firme offshore din Malta care comercializează drepturile TV deținute de federația pe care o conduce!
Nu există, deocamdată, nicio dovadă că firma în care apare Morariu va beneficia direct de pe urma prezenței României la Cupa Mondială din 2019.
Dar este evident că federația din România, un membru important al Rugby Europe, va obține câștiguri financiare din calificarea la turneul final din Japonia.
În ultimul deceniu, FRR a fost, probabil, federația sportivă din România cu cea mai bună imagine.
Cazul arbitrilor a distrus tot în doar 80 de minute, cât a durat Belgia – Spania 18-10.
În România, prejudiciul de imagine nu se simte atât de tare datorită relaxării media.
În exterior, însă, reputația rugbyului românesc a fost pur și simplu pulverizată, iar cazul e departe de a fi închis.
Nu credeți?
Intrați pe Twitter și căutați #JusticeforSpain.
Vă veți îngrozi.