Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Dragă Sergey

București, februarie 2013.

O scrisoare cu antetul FRF pleacă pe mail spre Federația Rusă de Fotbal.

Expeditorul este Mircea Sandu.

“Domnul Sergey Fursenko Dragă Sergey, Sper că ești bine și te rog să primești salutările mele călduroase. Scopul acestei scrisori […]

Permalink to Dragă Sergey
miercuri, 7 martie 2018, 3:01

București, februarie 2013.

O scrisoare cu antetul FRF pleacă pe mail spre Federația Rusă de Fotbal.

Expeditorul este Mircea Sandu.

“Domnul Sergey Fursenko

Dragă Sergey,

Sper că ești bine și te rog să primești salutările mele călduroase.

Scopul acestei scrisori este să-ți aduc amical la cunoștință următoarele: compania fiicei mele, MC Group, o reputată companie de comerț internațional, este interesată să intre în legătură cu câțiva producători de fertilizatori și de chimicale din Rusia…

Sankt Petersburg, 1990.

Întors de la Dresda, fostul ofițer KGB, Vladimir Putin, își cumpără o “dacha”, o casă de vacanță, în pădurile din afara orașului. E o perioadă în care banii își pierd valoarea, iar proprietățile se dau pe nimic. În jurul casei sale, răsar alte vile de lemn. Proprietarii devin rapid apropiați și formează o frăție, Ozero (“Lacul”).

În 1996, frăția este înregistrată legal ca o cooperativă, cu un cont bancar comun. Membrii ei încep să prindă posturi importante în stat. Președintele Vladimir Smirnov devine directorul unei companii care exportă bunuri produse în domeniul nuclear, Iuri Kovalchuk conduce Bank Rossiya, Vladimir Yakunin preia căile ferate, Nikolai Shalamov ajunge în conducerea Gazprombank, în timp ce frații Fursenko își împart diverse funcții.

Andrei Fursenko e ministrul Educației până în 2012, apoi devine vicepreședintele Rusiei, post pe care-l ocupă și azi.

Sergey Fursenko, “dragă Sergey”, conduce întâi o subsidiară Gazprom, apoi e numit președinte la Zenit Sankt Petersburg și, ulterior, la Federația Rusă de Fotbal între 2010 și 2012.

“Raluca, fata mea, a intrat recent într-o asociere cu o companie aflată printre cei mai mari consumatori de fertilizatori de pe piața indiană și caută acum furnizori pentru următoarele produse: UREA, DAP, acid fosforic și alte produse chimice”.

 

Paris, februarie 2011.

Mircea Sandu este reales în Comitetul Executiv al UEFA, împreună cu prietenii săi, spaniolul Angel Maria Villar și ucraineanul Grigori Surkis. Lipsește rusul Vitali Mutko, dar acesta a primit la Moscova postul de ministru al Sportului.

La alegerile din 2007 pentru postul de președinte UEFA, cei patru – alături de cipriotul Marios Lefkaritis – înclinaseră decisiv balanța în favoarea lui Michel Platini, folosind spatele politic blindat al lui Mutko.

În urma alegerilor de la Paris, locul lui Mutko a fost luat de Sergey Fursenko.

În următorii patru ani, cei doi colegi din Comitetul Executiv UEFA devin “Mircea” și “Sergey”.

“Înțeleg de la ea că Rusia este unul dintre cei mai mari producători chimici și, gândindu-mă la asta, te contactez pentru a te întreba dacă firma fiicei mele poate fi prezentată unuia dintre mulții furnizori din țara ta”.

Nijni Novgorod, iunie 2011.

La finalul meciului Volga – Zenit, sârbul Nikola Lazovic merge spre tribună să ofere tricoul unui fan al echipei oaspete, dar este oprit de un polițist din trupele speciale care-i aplică un șoc electric. Poliția nu deschide nicio anchetă, iar reacția președintelui federației, Sergey Fursenko, e șocantă:

“Credem că toată lumea trebuie să-și facă treaba. Fotbaliștii trebuie să joace fotbal și să nu provoace pe nimeni”.

“Ea mi-a menționat numele unor companii care ar putea fi interesante: URLACHEM, OJSC SIBUR Minerals, PHOS AGRO, dar orice alt producător de uree care va dori să intre în colaborare cu compania ei și să-i furnizeze produsele în India și piața din sud-estul Asiei, ar fi de mare ajutor”

Timișoara, septembrie 2012.

Fotbalistul de Liga 1, Marius Postolache, dezvăluie că a ieșit de pe teren într-un meci amical aranjat de echipa sa, Voința Sibiu, în cantonamentul din Antalya: “Nu am vrut să particip la o piesă de teatru”.

Niciun club de fotbal din România nu mai vrea să-l angajeze după interviul din ProSport, iar Postolache lucrează acum la o firmă de cablu. Mircea Sandu deschide o anchetă care se închide rapid. “Ancheta nu a relevat nimic”, spune președintele FRF.

În 2017, Gazeta descoperă că arbitrii de la meciul acuzat de Postolache fac parte dintr-o rețea de trucare de meciuri din Târgoviște.

Cazul e anchetat acum de poliție.

“Cu aprecieri sincere pentru că-ți faci timp pentru a mă ajuta în această problemă, îți mulțumesc anticipat și aștept răspunsul tău”

Al tău sincer,

Mircea Sandu. Președinte”

 

Krasnodar, martie 2011.

Fotbalistul Nikola Nikezic este lovit și amenințat de oficiali ai clubului său, Kuban, pentru a-și rezilia contractul fără a primi plăți compensatorii.

Președintele federației, Sergey Fursenko, iese public imediat: “Cazul este mai degrabă suspect. Cunoscând conducerea clubului, mă îndoiesc că au apelat la asemenea metode”.

Abuzul fizic este inclus de sindicatul internațional al fotbaliștilor, FIFPro, în raportul său numit “Black Book”.

Cartea neagră a fotbalului din estul Europei.

Nu se știe dacă Sergey, prietenul țarului “Vova”, l-a ajutat pe Mircea în problema fertilizatorilor pentru afacerea fiicei sale.

Contactat de Digi, Mircea Sandu a răspuns cu tupeul caracteristic: „Nu mă interesează subiectul, scrieţi ce vreţi. Afacerile sunt afaceri, nu văd care este problema”.

Problema este antetul FRF pus în interes personal, cu o lejeritate dezarmantă.

Ani de-a rândul Sandu, Fursenko și alți membrii din Comitetele Executive ale FIFA și UEFA și-au folosit influența pentru câștiguri în numele lor, ale fiicele, fiilor sau ginerilor, în timp ce ignorau problemele fotbaliștilor de care răspundeau.

Unele gulere albe au căzut la ancheta FBI din 2015.

Dar cei mai mulți au rămas în picioare și își folosesc în continuare influența.

Săptămâna trecută, Sandu l-a girat pe Ionuț Lupescu în fața celor aflați în sală la lansarea candidaturii, iar posibilul viitor președinte i-a mulțumit pentru cuvinte.

Tot așa l-a girat Sandu și în 2011, când Lupescu a ajuns la UEFA ca “ofițer șef pe probleme tehnice”.

“Dragă Michel”

Sper că ești bine și te rog să primești salutările mele călduroase..."


Comentarii (26)Adaugă comentariu

vasim (5 comentarii)  •  7 martie 2018, 15:14

Articol foarte bun. Poate se baga DNA-ul si peste Sandu ...

Cosu (15 comentarii)  •  7 martie 2018, 15:18

And ?

Ovidiu (1 comentarii)  •  7 martie 2018, 15:18

Costin, cu siguranta in era Mircea Sandu au existat multe derapaje, asa cum si in era Burleanu sunt lafel de multe. Sigurul regret este ca tu din pacate dai dovada de o lipsa crasa de profesionalism. Un jurnalist Fair-Play aflat in situatia ta (al carui frate este angajat FRF si apropiat al domnului Burleanu) ar fi fost de apreciat daca ar fi evitat aceste subiecte pe intreaga durata a campaniei. Inteleg si eu, cum probabil inteleg si ceilalti ca acum tot ce scri o faci cu un interes.....unul personal. Ceea ce faci tu acum este exact ceea ce Mircea Sandu facea in scrisoarea de mai sus. Tu practic iti ajuti fratele semnan o scrisore cu antet GSP. E o RUSINE! Marii jurnalisti, asa cum am crezut ca vrei sa ajungi si tu, Chirila, Tolo si multi altii, indiferent de sentimentele pe care le purtau pentru cineva au fost mereu impartiali. Tu din pacate nu ai aceasta calitate! Pacat!

Noah (1 comentarii)  •  7 martie 2018, 15:20

Stucane si Postelnicu a tinut cu Dinamo si a girat-o, dar asta nu inseamna ca Dinamo ca fenomen este o extensie a lui Postelnicu. Manipulezi si-l girezi pe Burleanu in acelasi timp. Nu trebuie sa uiti ca Lupescu a plecat de la federatie tocmai ca nu a considerat oportun sa continue alaturi de Sandu, fapt pe care uiti sa-l spui. Oricum, abordare mizerabila si in ton cu profilul ziarului...

Dan (1 comentarii)  •  7 martie 2018, 15:31

Lupescu Salvatore della patria si Burleanu un securist. De fapt niciunul nu este curat, isi vad interesele amandoi, a se vedea sustinatorii lui. Poate are intentii bune si se foloseste de leprele alea sa ajunga presedinte (altfel se pare ca nu poate). Sau poate e exact ca ceilalti (cel mai probabil).

pawn (29 comentarii)  •  7 martie 2018, 15:38

denea, sa vina sa va ia :))) ha, ha, ha! bai, prieteni, luati-o asa (ca sa nu va faceti sange rau): de-o parte, burleanu (cu servicii, basescu, kovesi, securimea in general), de partea ailalta, lupescu (cu pesede, dragnea, prim-ministreasa etc). bineinteles ca nu-mi retrag convingerile de stanga (admitand ca pesede e ceva mai la stanga decat ailalti, plus ca lupescu si ai lui au jucat totusi fotbal), dar nu va faceti iluzii. "viata e dura", cum spune nepotu' meu de 5 ani (nu stiu la ce tampenie de cartoon a auzit expresia, si o repeta fericit).

dan65 (6 comentarii)  •  7 martie 2018, 15:42

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nila (1 comentarii)  •  7 martie 2018, 15:44

Ce zice nea Ovidiu ?

Observator (24 comentarii)  •  7 martie 2018, 16:13

alin popa (2 comentarii)  •  7 martie 2018, 16:22

Sandu ar fi intrebat si de arme si de droguri daca era sa iasa un ban. Nasu nu s-a dat inapoi de la nimic, Lupescu si Prunea stiu bine cum era sifonata federatia cat au fost ajutoare de serif, iar acum vin sa salveze fotbalul romanesc. Din nou. Rau am ajuns.

Urod (39 comentarii)  •  7 martie 2018, 16:30

Îmi pare rău dar ai greșit profund cu acest articol.... M-ai dezamăgit... Ar fi trebuit sa te ții departe de aceste alegeri prin prisma fratelui tău... Ai făcut-o pana acum dar n-ai reușit s-o faci până la capăt. Lupescu nu poate fi mânjit doar ca a fost contemporan cu Mircea Sandu... Înseamnă că noi toți românii suntem mânjiți doar pentru că ne-am născut în România. Lupescu trebuie mai întâi sa ajungă în funcție și pe urma să-l criticam pt ceea ce face...Si nu sa-l criticam pe insinuări. Lupescu nu m-ai ajungea la Nyon dacă cei de acolo gândeau ca tine și bine au făcut.. LUPESCU NE-A REPREZENTAT CU CINSTE... PT ASTA ÎN PRIMUL , MERITA SA FIE PREȘEDINTE... CORECT SI PENTRU TINE...?!!!!

Ciprian (3 comentarii)  •  7 martie 2018, 17:03

v-au spalat astia pe creiere de nici nu mai stiti ce sa credeti si pe cine sa credeti.....baietii din call center-uri ghidati de stapanii manageri.

cineva (8 comentarii)  •  7 martie 2018, 17:14

Da Stiucane si te ai găsit acum in campanie sa ne manipulezi . Pana acu ce a făcut frate tau le a tinut la sertar ? Bai amatorule e greu sa gasesti unul mai naspa ca Burleanu. Ai grija de fratior , da?

Mircea Ordean (6 comentarii)  •  7 martie 2018, 17:17

Felicitări pentru articol!

Observator (24 comentarii)  •  7 martie 2018, 17:23

Vad ca am fost cenzurat! Inseamna ca ceea ce am postat supara pe cei care se pricept la produsele de lux, mai ales pe seful FRF si pe umilul sau admirator, pseudo-ziarist la GSP! O.

Freddy RE (6 comentarii)  •  7 martie 2018, 17:31

"Într-o lume normală..." - stai așa, chiar îmi arde de bancuri la ora asta?? Care lume normală? "It's business" - fraza lipsă din Biblie, care spală orice păcat.

marian (3 comentarii)  •  7 martie 2018, 17:33

Articol in cel mai pur stil *** ! Pont din familie ? Esti prea ieftin, stucane !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costin (9 comentarii)  •  7 martie 2018, 18:00

Vorba unui conducator al unei institutii de invatamant unicat din tara " din aceasta functie altfel se vad problemele" , luind in seama si faptul ca nu va mai avea timp si pentru sarcinile de serviciu, fiind aglomerat cu meditatiile pentru candidatii la admitere in propria scoala. Asemanarea cu acest caz nu este intamplatoare.

mihai (8 comentarii)  •  7 martie 2018, 18:05

Costin Stucan-ziaristul nr.1 .Bravo! Lupescu va pierde alegerile pt.ca toti dalmatienii vor in barca lui.

Adrian (3 comentarii)  •  7 martie 2018, 18:19

Stucane Tu ai rude la FRF angajati de Burleanu? Prea esti singurul *** pe Burlan ala...Sunt curios daca lasi comentariul...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florin (3 comentarii)  •  7 martie 2018, 18:21

Ai uitat sa spui Stucane ca fratele tau lucreaza la FRF...

Iulian (3 comentarii)  •  7 martie 2018, 18:24

Păi,pe cine să ajute frate?(Mitică Dragomir)Famila mai presus ca orice(Jean Constantin-Patraulea).Așa a jucat Nașu.Cind și-a dat Boloni demisia,el era la grătar cu Țețe,cînd am avut meci pentru clasarea în urna valorică a III-a sau a IV-a,echipa națională s-a prezentat fără antrenor,a fost condusă de Fane Iovan.Nu mai zic de amicalul cu Nigeria,care s-a disputat pentru că a fost Abiodoun în București,că alfel debuta Bănel la nigerieni.Poate revine ca secretar general odată cu alegerea lui Lupescu în fruntea frf.Și Kassai la butoaie. Sincer,aș vrea ca voturile lui Pușcaș să hotărască învingătorul!

Che Guevara (31 comentarii)  •  7 martie 2018, 18:27

Ceea ce a facut Sandu se numeste "trafic de interese in nume propriu". Daca va amintiti Adrian Severin a fost condamnat pentru ca e cerut bani sa faca lobby. Exact acelasi lucru in face Sandu in aceasta scrisoare. Bun... Sandu isi mascheaza mai mult intentiile dar daca ne gandim la cateva aspecte intelegem mai usor situatia. In primul rand Raluca ar fi trebuit sa se descurce singura nu sa apeleze la tatic pentru a avea ce pune pe masa sotului ei. In al doilea rand, Sandu a fost ales presedinte ca sa imbunatateasca starea fotbalului romanesc. Daca prin aceasta scrisoare facea un business prin care sa aduca "plus valoare" FRF - jos palaria! Insa pe Sandu l-a durut in basca de fotbalul romanesc, de care ar fi trebuit sa aiba grija si de la care primea un salariu. Din contra, a capusat fondurile FRF rin interpusi si chiar prin firme unde era actionar. In timp ce cluburile romanesti se zbateau in foame intr-o lume a milionarilor in Euro, Sandu se folosea de influenta si notoritatea sa datorate FRF ca sa isi umfle conturile burdusite. Amintiti-va cum a dezafiliat el Craiova si cum a ucis Timisoara din pix. Aduceti-va aminte cat de multe echipe au intrat in insolventa in ultimii ani de mandat ai lui Sandu si cum a ajuns Rapidul in mizerie din cauza lipsei de fonduri. Toti acesti bani au existat si puteau fi folositi la salvarea fotbalului romanesc daca ei nu se scurgeau din fotbal cu girul presedintelui FRF. Cum se face ca alte tari, fost comuniste si ele, prospera in fotbal si numai romania merge inapoi? Simplu ei reinvestesc banii care vin din fotbal si ii multiplica, in timp ce in Romania orice ban produs se scurge in sacul fara fund al coruptiei de tip Sandu-Dragomir (nu uitati de scandalul Mitica-RDS) .

nic (3 comentarii)  •  7 martie 2018, 18:32

bravo STUCANE continua cu dezvaluirile .

Lup (4 comentarii)  •  7 martie 2018, 18:42

Greșealalui Sandu a fost că a băgat antetul FRF, ceea ce o măgărie, dar atât. Faptul că, în loc să vorbească despre fotbal, Burleanu nu are ca elemente de campanie decât atacuri din astea de relevanță minoră de inspirația campaniilor politice (parcă nu știm cine e Sandu și nu bănuim ce a făcut...) nu e o măgărie, e o dovadă clară a limitelor acestui personaj care trebuie să dispară. Nu pentru că ceilalți ar fi neapărat vreo lumină, ci pentru că el a dovedit că nu poate da nimic fotbalului. Sper doar să nu intre în politică după previzibila înfrângere. E suficient Codrin Ștefănescu.

mg (15 comentarii)  •  8 martie 2018, 11:23

Ok, Burleanu susţinut politic a uzurpat scaunul pregătit de Mircea Sandu pentru omul său. Lupescu e chemat de cei care aşteaptă revanşa de a doua zi după acele alegeri cu cântec. Între timp au refuzat orice colaborare cu noua conducere(care include şi oameni de fotbal sau specialişti în domeniu, aşa cum e Andrei Vochin). Oare interesul echipei naţionale sau al fotbalului nostru, al tuturor, nu trebuia să primeze ? Cum poţi să vii acum să deplângi ipocrit situaţia în care s-a ajuns, când timp de patru ani ai dat găuri în burta corabiei cu ce'ai avut la îndemână ? Iar discursul lui Lupescu la prezenatarea candidaturii este unul demagogic, tipic pentru un carierist.. Poate vom renunţa la un moment dat şi la marota asta cu genraţia de aur. Haideţi să vedem ce a făcut generaţia lui Stoicikov cu fotbalul bulgar, poate învăţăm ceva.. În condiţiile date, Marcel Puşcaş e soluţia cea mai bună pentru şefia FRF. Este un om integru, care s-a războit cu sistemul impus de Mircea Sandu, nu are legături bolnăvicioase şi se pricepe mai bine decât cei doi scoşi în faţă, la fotbal.

Comentează