Frigul și crampoanele, ca agenți electorali
Polul Nord s-a mutat pentru două săptămâni deasupra Europei și, printre altele, a dat peste cap și Cupa României, competiția răsuflată care și-a pierdut demult farmecul.
Grăbită să ajungă la festivitatea de premiere de după finală – unde acum patru […]

Polul Nord s-a mutat pentru două săptămâni deasupra Europei și, printre altele, a dat peste cap și Cupa României, competiția răsuflată care și-a pierdut demult farmecul.
Grăbită să ajungă la festivitatea de premiere de după finală – unde acum patru ani Răzvan Burleanu mai avea puțin și-i atârna la gât o medalie până și șoferului lui Ioan Niculae și unde anul trecut un federal a pus pe cupă plăcuța cu numele învinsei – , FRF a dat deja drumul sezonului de primăvară polară.
Evident, nu e vina lui Burleanu că nu a știut anul trecut că, pe 28 februarie 2018, la Polul Nord vor fi 3 grade în timp ce la Sibiu -12, deși ultima valoare ar fi putut fi intuită după anotimp.
Mai sigură este vina oamenilor de comunicare ai lui Burleanu pentru faptul că programul Cupei prezentat pe site-ul oficial al federației se termină cu optimile. Datele de desfășurare ale sferturilor, semifinalelor și finalei lipsesc cu desăvârșire la rubrica “Program”.
Asta apropo de interesul FRF pentru cea mai importantă competiție pe care o organizează.
Acum, să revenim la gerul polar.
Din cauza lui, meciul Hermannstadt – FCSB a fost amânat pentru astăzi, deși trebuia să se joace miercuri.
Aseară, finanțatorul George Becali aproape a urlat ideea că Burleanu este de vină pentru această amânare tardivă. Faptul că arbitrul delegat de FRF a considerat terenul înghețat nepotrivit pentru disputare a fost considerat o “batjocură la adresa celei mai mari echipe din România”.
“Să vină odată alegerile, să punem la punct fotbalul ăsta. Burleanu nu mai are ce să caute acolo”, a răbufnit Becali la televizor, într-un comentariu pur electoral.
Există o singură problemă. Regulamentul FRF, pe care aceiași opozanți îl pot modifica oricând, dacă vor, cu condiția să propună schimbări, nu prevede amânarea meciurilor decât în caz de forță majoră.
Iar forța majoră nu e definită în legislația federală.
Așa că un grup de lucru al FRF a decretat forță majoră în zonele unde guvernul a anunțat oficial “codul portocaliu de temperaturi scăzute”, astfel că meciurile de Cupă programate în județele Dolj și Botoșani s-au amânat, cele de la Sibiu și Mediaș nu.
Finalmente, s-a dovedit că fotbalul jucat la Mediaș la -12 grade Celsius s-ar fi putut juca și la Craiova, Botoșani și Sibiu, la aceleași -12 grade Celsius. Și invers.
Dar dacă Guvernul a decretat în ce oraș e iarnă și în care nu, federația conectată politic a urmat întocmai linia oficială.
La integritatea fotbaliștilor s-au gândit prea puțini, iar pulpa lui Erico da Silva, însângerată de alunecările pe gheața de la Mediaș, doare la fel de tare doar dacă o privești în fotografie.
“Jucătorii nu și-au putut ține echilibrul și au riscat accidentări foarte grave”, a declarat la final Edward Iordănescu, antrenorul învinsei Astra.
Omenește, tinzi să-i dai dreptate.
Dar.
Acum 30 de ani, pe 9 noiembrie 1988, tatăl său, Anghel Iordănescu, se ascundea sub un fes gros pe banca de rezerve a stadionului Dinamo din Moscova. Steaua o întâlnea pe Spartak, în returul turului 2 din Cupa Campionilor.
Dacă acum e cod portocaliu, în acea seară de iarnă moscovită ar fi fost cod infraroșu.
“Rușii au spus că erau minus 20 de grade, dar sunt convins că era mult mai frig de atât”, povestește Marius Lăcătuș în dimineața meciului reprogramat dintre Hermannstadt și FCSB.
Terenul era atât de înghețat, spune Lăcătuș (foto jos, ridicat de doctorii cu căciuli de blană în cap), încât se vedea ca un luciu străbătut din loc în loc de valuri. Acolo erau țevile instalației de încălzire, dar condensul pe care îl generau înghețase și făcuse valuri.

“Gazonul era ca un patinoar, nu se compară cu terenul de la Sibiu”.
Steliștii aveau de apărat un 3-0 din Ghencea, dar nu aveau arme pentru a se apăra de derdelușul din teren.
Nicolae Gavrilă, comandantul clubului Steaua, fusese în vara lui 1988 în Germania de Vest să negocieze un nou contract cu Adidas, iar unul dintre directori i-a oferit și ghete de iarnă.
“Eu, speriat: “Știți, dar pe la noi iernile nu sunt așa friguroase”. Mi-era teamă să nu scadă un set de ghete din celelalte 7 negociate, or pentru mine alea erau importante. Neamțul nu s-a lăsat: a scos din frigider o placă metalică, înghețată, și mi-a făcut o demonstrație: ghetele lui, cu crampoane de cauciuc, nu alunecau, celelalte – da!”, a povestit Gavrilă în cartea “Hagi”, scrisă de Grigore Cartianu.
Până la urmă, frapat de refuzul ferm, neamțul i-a făcut cadou ofițerului român 18 perechi gratis. La București, cinci perechi au dispărut. Una a ajuns la Valentin Ceaușescu.
Celelalte 13 rămase au mers la Moscova cu avionul în ziua meciului cu Spartak.
Inițial, jucătorii au strâmbat din nas. “Hagi era cel mai pornit: “Plecați cu prostiile alea, jucăm cu ghete normale”. Până la urmă, Iordănescu i-a convins să le încerce. Le-au încălțat titularii și Balint și Bălan, primele rezerve”, descrie Cartianu scena.
Înfofoliți cu pantaloni și bluze de trening, mănuși și chiar căciuli, steliștii au intrat cu greu în tricourile albastre de joc și au bătut cu 2-1. Lăcătuș a deschis scorul cu un gol fenomenal din întoarcere, pivotând în gheață fără să alunece un milimetru. (vezi VIDEO)
Cum a fost posibil ca el – acum 30 de ani – să nu alunece deloc pe patinoarul de la Moscova, iar jucătorii lui Edi Iordănescu să-și distrugă țesuturile de pe pulpe în anul 2018, când industria echipamentului sportiv a progresat enorm și oferă o infinitate de sortimente de ghete și de crampoane?

Lăcătuș nu are o explicație.
Știe, însă, că – în acea seară siberiană de noiembrie – nimeni nu s-a gândit vreun moment să amâne meciul.
“Și, gândiți-vă, era un meci de cupă europeană”.
La finalul acelui sezon, Steaua – echipă formată din tot ce avea mai bun România la acea vreme – juca pentru a doua oară în 3 ani finala Cupei Campionilor, pierzând de data asta cu 4-0 în fața lui AC Milan.
30 de ani mai târziu, FCSB – echipă formată din tot ce are mai bun România acum – a fost zdrobită de Lazio, devreme, în primăvara europeană.
Orice asemănare între cele două generații este imposibilă.
Le despart valoarea, zecile de mii de euro în plus câștigate lunar de actualele vedete și, probabil, rezistența la gerul polar.
Gerul pe care Budescu, Florinel Coman și Florin Tănase tocmai au fost umiliți la Sibiu.
Meciul controversat dintre Hermannstadt și FCSB s-a terminat cu scorul de 3-0 pentru echipa din Liga 2, mai puțin sensibilă la codurile meteorologice.