Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Tatăl lui Ianis și tatăl lui V.

“Am mare încredere în el. Știu că poate într-o zi să câștige «Balonul de Aur». E decar, un foarte bun pasator și lovește foarte bine cu ambele picioare”, a spus Gică Hagi, după ce fiul său, Ianis, a dat un […]

Permalink to Tatăl lui Ianis și tatăl lui V.
marți, 13 februarie 2018, 3:00

“Am mare încredere în el. Știu că poate într-o zi să câștige «Balonul de Aur». E decar, un foarte bun pasator și lovește foarte bine cu ambele picioare”, a spus Gică Hagi, după ce fiul său, Ianis, a dat un gol din penalty contra lui Juventus. Colentina.

E cea mai recentă declarație dintr-o serie lungă în care tatăl își laudă băiatul. Cu un an înainte de Euro 2016, Hagi îl vedea pe Ianis titular la turneul final. Timp de aproape doi ani, l-a cerut la echipa mare a Fiorentinei. Nu s-au întâmplat nici una, nici alta.

Nemulțumit că viziunea sa asupra propriului fiu nu e împărtășită de alții, Hagi l-a adus pe Ianis înapoi la Ovidiu și-i dă tot timpul din lume în echipa Viitorului în speranța că-i va deschide drumul spre Balonul de Aur.

Nu discutăm acum și aici despre subiectivismul unui părinte.

Până la urmă, nu e nimic rău în a-ți apăra copilul într-un fotbal în care banii produc invidii, răutăți și o concurență la sânge. Hagi are tot dreptul să-l apere pe Ianis și, în plus, deține uneltele pentru a-l ajuta consistent în carieră.

Singura precizare care trebuie făcută este că părinții altor copii au aceleași drepturi cu Gică Hagi.

Dar ei nu au nicio apărare împotriva patronilor din fotbal.

E cazul unui puști pe care-l vom identifica deocamdată doar cu inițiala V.

Acum trei ani, părinții săi au apelat disperați la jurnaliști. V. avea 15 ani și juca meci de meci la grupa lui de vârstă de la Academia Hagi. Dovada că mijlocașul era considerat un mare talent stă și în interviul video acordat pentru site-ul clubului, o onoare rezervată jucătorilor în care conducerea își pune speranțe serioase.

Marele vis al lui V. – un copil dintr-un orășel de la poalele munților – fusese să ajungă la academia lui Hagi. Nici nu i s-a îndeplinit bine dorința că totul s-a risipit din cauza unei “Declarații pe Proprie Răspundere” pusă de conducerea Academiei sub nasul părinților săi.

Actul prevedea că părinții trebuie să plătească toate cheltuielile și investițiile Academiei în cazul în care fiul lor pleacă la un club din străinătate sau refuză să semneze la 16 ani un contract de profesionist cu clubul lui Hagi.

Teoretic, e doar un mod prin care un club formator de jucători se protejează împotriva posibilei trădări a acestora, iar cei mai mulți dintre părinți îl semnează cu ochii închiși.

La o privire mai atentă, o familie trebuie să dea înapoi Academiei salariile și primele antrenorilor, preparatorilor și staffului tehnic, salariile conducerii, salariile doctorilor și masorilor, cheltuielile zilnice cu masa și transportul, cheltuielile cu transportul și cazarea la toate meciurile oficiale și amicale, cheltuielile cu terenurile și cu echipamentul precum și cheltuielile de promovare a copilului.

Pare un târg corect, deși e greu de imaginat cum poate fi făcut un calcul precis pentru fiecare copil în parte.

Dar actul mai conține o clauză.

Pe lângă toate cheltuielile de mai sus, părinții se obligă să plătească 150.000 de euro reprezentând, atenție, “contravaloarea conceptului tehnic și tactic (know-how) implementat de specialiștii clubului”.

 

Haideți să ne imaginăm o situație extrem de probabilă. Un copil provenind dintr-o familie săracă vine la Academie, dar nu joacă din motive subiective, iar progresul lui e pus în pericol. Părinții săi vor să-l transfere la alt club, dar conducerea se opune.

Ce soluție au părinții?

De unde plătesc ei “know-how” în valoare de 150.000 de euro pentru a obține libertatea copilului lor minor?

Părinții lui V. provin dintr-o clasă socială de mijloc, dar au refuzat să semneze declarația. Li s-a părut o formă de șantaj inacceptabilă.

“Din acel moment, fiul meu nu a mai jucat. Fără explicații. Toate încercările mele de a discuta cu Hagi și cu oamenii din conducere s-au lovit de un zid. Am vorbit cu un avocat care ne-a spus că acea clauză e undeva la limita legii. Sunt mulți alți părinți care nu vor să semneze declarația, dar le e frică”, povestește tatăl lui V.

Și lui îi este frică să vorbească asumat, deși fiul său nu mai e legitimat la Academie.

Deprimat de schimbarea statutului său din talent în indezirabil, adolescentul V. nu a vrut să se mai prezinte la antrenamente. Cazul a ajuns la comisiile FRF care i-au dat dreptate în două rânduri clubului lui Hagi. Tatăl său nu s-a oprit și a mers la TAS.

Chiar înainte de începerea procesului din Elveția, avocatul Academiei a contactat familia cu propunerea de a-și retrage acțiunea în schimbul libertății.

Tatăl lui V. a acceptat, deși a fost condamnat inclusiv de prieteni. “Mi-au zis că nu sunt sănătos și că ei și-ar duce copiii și pe jos la Hagi”.

Fiul său a ajuns la un club din București și în primul sezon a câștigat Cupa României și a jucat finala campionatului la categoria sa de vârstă. În finala Cupei, a marcat golul care a închis meciul.

În acel an, fosta lui grupă de la Academia Hagi nu a câștigat nimic.

Bun, se vor întreba mulți, și care e morala poveștii?

Cu un an și jumătate mai mare decât V., Ianis Hagi a trăit și el senzația că nu mai e dorit de un club. După 18 luni în care n-a făcut pasul la echipa mare a Fiorentinei, s-a întors acasă.

Tatăl său nu a semnat cu clubul italian nicio declarație pe proprie răspundere, însă a fost extrem de indignat de prețul mai mare cerut pe Ianis la plecare:

“Dacă nu era aşa bun, de ce mi-aţi cerut atât de mulţi bani acum? Fără să joace? N-a jucat un an şi jumătate şi m-a costat mai mult! Cum poţi să ceri o sumă mai mare pentru un fotbalist care nu a jucat şi nici nu-i dai vreo şansă să-şi arate valoarea?”.

Fără să-și dea seama, probabil, de ironia sorții, Hagi a fost pus să plătească “know-how”-ul investit de Fiorentina în Ianis timp de un an și jumătate.

Iar asta l-a iritat profund, deși academia sa procedează identic.

Hagi a plătit.

Aici e diferența dintre el și părinții lui V.: patronul Academiei își permite să-și elibereze fiul din lanțurile fotbalului modern.

El are cheia pentru că și el folosește lacătul.

PS – Scriu rândurile astea la câteva ore după publicarea articolului, ca urmare a comentariilor. Există un curent conform căruia pretențiile lui Hagi „sunt justificate”, întrucât „Academia nu e organizație de caritate”.

De acord. 

Dar cerându-le părinților să acopere cheltuielile cu salariile tuturor angajaților, de la președinte la masor,  Hagi percepe o dată „know-how”-ul oferit de Academie. Nu acești angajați plătiți de club îi oferă tânărului jucător noțiunile de fotbal îmbibate cu filosofia lui Hagi? Nu de asta i-a angajat Hagi?

De ce să mai ceri 150.000 de euro pentru același lucru?

Conform regulamentului, un club formator nu are voie să încaseze sume de transfer pentru copiii sub 16 ani. El primește o sumă stabilită de federație, o grilă. 

În România, grila lui V. după doi ani petrecuți la Academie ar fi fost de 2.000 de euro. 

În Anglia, grila lui anuală ar fi fost de 40.000 de lire sterline, în cel mai bun caz. Înmulțit cu numărul de ani, ar rezulta 80.000 de lire sterline. Tot e mult sub clauza percepută de Hagi pentru „know-how”, după deducerea celorlalte cheltuieli.

Însă acești bani nu pot fi ceruți părinților printr-o declarație pe propria răspundere. 

Aceasta este o găselniță românească prin care părinții sunt puși sub presiune pentru a nu părăsi Academia. 

Comentarii (252)Adaugă comentariu

gigelos (12 comentarii)  •  13 februarie 2018, 21:49

Gica ia zeci, sute de copii .Risca , ies câțiva seniori mai de Doamna ajuta . Trebuie să-i lege de glie cât de cât, e o afacere , trebuie sa și producă . E normal sau nu , trebuie sa se protejeze . Problema e dacă i-ar face lui un părinte cum le făcea el celor de la Fiorentina.Dar de ce vorbim doar de un parinte,sa ne gândim ca toți pot face asa . Al meu o sa fie Gheata de aur , Shoshon de argint. Dacă el face asa toți părinții de la el de la Scoala au dreptul sa facă la fel. De ce nu ? Al meu , ba al meu ba nu al meu Când eram copii , în grupul nostru de bagabonti cea mai mare rușine ( atât ne ducea pe noi mintea ) , sa fii cocolosit de părinți, sa se vadă asta . E bărbat Gica , asta nu înțelegi tu , trebuie sa dea singur din coate , îl ajuți și tu normal , dar discret. Gica și discretia...pentru mine Hagi e ala de după meciul cu Danemarca , sa vinaaaa femeile cu aur pe eellle...il evitau fetele când era și el mare fotbalist. Prea prost , prea de la tara

petre ioan crețu (7 comentarii)  •  13 februarie 2018, 22:00

Nu am idee cam ce mănâncă dl. Ștucan, precis e fiul cuiva, nu? Dar un lucru știu sigur, are dureri mare de stomac, că prea ești acru la mațe. Ai ale o țintă, pe principiul dau în unul mare ca să audă lumea și de mine. L-ai ales pe Hagi și Academia lui, printre puținele lucruri sănătoase și profesioniste din fotbalul nostru. Cred că ai publicat zeci de articole împotriva lui și toate s-au dovedit petarde. Ai idee cum arată un contract? Și ce ai fi vrut, ca după ce a investit bani în copilul acela, să-i dea drumul liber, fără să încerce să-și recupereze banii? În Germania părinții plătesc pentru a fi primiți copiii să învețe fotbal. La Hagii copiii au îndemnizație, doar nu ai vrea ca Hagi să fie Moș Crăciun al fotbalului din România. Tu ești unul dintre cei care câștigi de pe urma fotbalului, măcar fii un ziarist onest. Deși pentru asta ar trebui să fii mai întâi ziarist.

Adri (2 comentarii)  •  13 februarie 2018, 22:02

am citit articolul si comentariile, si nu stiu ce e mai socant, 150000 de euro taxa de know-how sau faptul ca majoritatea considera aceasta practica ca fiind normala. Hagi aduna acesti tineri din toata tara, care la 16 ani au libertatea de a alege sa semneze cu echipa lui sau NU, dar parintii semneaza pentru ca probabil nici nu stiu ca inseamna aceste clauze

Titel (2 comentarii)  •  13 februarie 2018, 22:03

Domnule Stiucan, daca a-ti fi mai in varsta as fi dat vina pe urmele lasate de pregatirea politico-ideologice comuniste in sistemul de valori pe care il aveti. Dar cum dumneavoastra sunteti mai tanar cred ca problema consta in faptul ca nu aveti minime cunostinte de cultura generala in unele domenii (economic, juridic) ca sa abordati acest subiect. In capitalism business-ul nu are morala, singura conditie este sa respecte legile stabilite in statul respectiv pentru aceasta activitate. Contractul valabil incheiat are valoare de lege intre partile contractante.

nick70 (3 comentarii)  •  13 februarie 2018, 22:07

„Academia nu e organizație de caritate” nu este un curent ,se numește normalitate în capitalism ,parinții lui V pot găsi altă „Academie” deși termenul de academie de fotbal este manelistic cel puțin.

George (2 comentarii)  •  13 februarie 2018, 22:09

Ce suparata e lume pe aici... Iti scriu romane despre rege de parca te-ai luat de familia lor... Oare daca ii cautam la ip-uri ies locatiile pe camp la Ovidiu, cum s-a mai intamplat la Viitura? Sau sunt doar machedoni cu "simtul raspunderii"? Postacii sunt inclusi in "nohau"? Si mai am intrebari: Cat nohau bau a platit Academia regala catre Farul de unde a *** toti juniorii? Dar catre Arad sau Braila? Pe aia au vrut sa-i duca parintii la curtea regala... De la curte nu mai pleaca ca scade visteria cladita pe milogeala a imparatului luminii... Hagi jucatorul este invers proportional cu Gheorghe caracterul...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dinamo_fan (41 comentarii)  •  13 februarie 2018, 22:19

@gio - copilul de 16 ani e minor iar parintele e reprezentatul lui legal si e raspunzator de propria odrasla. Asa cum scrie chiar in primele randuri din contract. Ca sa-ti fac o paralela..e posibil sa ai un copil care nu vrea sa fie vaccinat antigripal dar scuza asta nu o sa tina cand e trimisa protectia minorului peste tine.

Marius (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 22:19

Diferenta este ca Hagi Sr. a platit cand l-a repatriat pe Hagi Jr. Este discutabil daca juniorul merita 2 milioane. Vom vedea. Hagi Sr a avut dreptate de multe ori, dar sigur este subiectiv cand este vorba de fiul sau, ca noi toti. Fara sa stiu daca toate clauzele din contract sunt legale (presupun ca Hagi Sr nu s-a zgarcit la avocati), cred ca sunt corecte. Nu poti sa faci cherry-picking cu munca celor de la Academie. Este o investitie pe termen lung si exista niste costuri ale investitiei.

gio (16 comentarii)  •  13 februarie 2018, 22:31

&dinamo_fan Copilul e minor, parintii sunt raspunzatori pentru el pentru multe (ex daca incalca legea parintii sunt trasi si ei la raspundere), dar nu-l pot obliga sa semneze ceva. SEMNATURA inseama vointa individului, liberul sau arbitru este obligatoriu ca acea semnatura sa aiba valoare, evident daca acel copil minor are dreptul sa semneze contract de profesionist are si liberul arbitru sa decida pentru el. Ia-o logic acum, daca copilul nu vrea sa semneze ce poate face partintele? Sa-l bata? Sa-l infometeze? Sa nu-l mai lase sa se uite la desene animate? Intelegerea mizerabila pe care Academia o pune parintilor in fata nu are nici o valoare, parintii nu pot lua decizii in locul minorului, altfel semnau ei contractul nu-i asa?

marian0904 (3 comentarii)  •  13 februarie 2018, 22:36

Sunt unele clauze abuzive, asa cum se intalnesc in contractele organizatiilor care se cred deasupra omului obisnuit. Exemplul cel mai cunoscut este cel al bancilor. Sper ca Hagi sa citeasca articolul si sa ceara avocatului sa redacteze un contract onest, favorabil ambelor parti. Oricum, un fotbalist foarte bun e gasit repede de un agent care poate invoca astfel de clauze mizerabile pentru anularea contractului.

gio (16 comentarii)  •  13 februarie 2018, 22:47

Hartia asta, pe care Hagi ii obliga pe parinti s-o semneze este un santaj mizerabil, fara valoare juridica. Doar titlul bate la ochi: Nu "Contract" ci "Declaratie pe proprie raspundere" . Parca Academia este sectie de politie sau organ de ancheta :)). Nu poti sa-ti asumi OBLIGATII comerciale printr-o declaratie pe proprie raspundere. Sunt curios, declaratia asta a fost inregistrata undeva, la vreun notariat, la federatie? sau o tine Acadamia intr-un sertar sa santajeze parintele? In rest, oricat o fi copilul de minor, daca la 16 poate semna Contract de profesionist inseamna ca are si liberul arbitru sa decida iar parintii nu-si pot asuma daune comerciale in functie de decizia lui pe care, legal, nu au cum s-o determine ei. Daca parintele era stapan pe semnatura copilului, semna el in locul copilului contractul de profesionist, dar uite ca nu-i cazul.

Dorin (4 comentarii)  •  13 februarie 2018, 22:55

Cel maai simplu ar fi fost ca cel care a facut poza documentului sa fi facut public atunci documentul si sa fi cerut explicatii in presa daca nu a putut sa le primeasca altfel. Daca clauza de 150.000 e corecta, io ca si parinte as fi spus: ok, dar daca plodul meu nu semneaza cu nimeni la 16 ani, Academia sa-mi plateasca know-how-ul pentru care copilul a venit aici si pe care copilul nu l-a primit :D

Leo (3 comentarii)  •  13 februarie 2018, 22:59

Stucan, mare jurnalist care nu da doi bani pe cei care comenteaza aici. Ia si tu exemplul lui Tolo ( care chiar recunoaste cand mai greseste) si raspunde la 2-3 comentarii in loc sa te ascunzi cu capul in nisip ca strutul!

Mihai (10 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:03

Cum adica, Hagi nu a semnat cu Fiorentina nici o declaratie pe propria raspundere? De ce amesteci capra cu varza? Pai Ianis, avea 18 ani atunci, nu mai era junior, in schimb la jucatorul V, era cu totul alta situatie, jucatorul avea 15 ani, mi se pare normal ca tu ca si academie, vrei sa-ti protejezi in primul rand munca, adica cum ar fi acuma daca Hagi, iar creste pe toti iar ei la 16 ani sa plece unde vor si iarasi, e normal ca pe langa cheltuielile pe care Academia le-a avut cu jucatorul sa se mai plateasca si o taxa suplimentara, pentru ca sa fim sinceri, la 16 ani, deja iti dai seama daca ajungi fotbalist, 2-4 mii de euro nu e mult daca stii ca primesti ceva din partea clubului care il transfera, asa la 150k de euro, te mai gandesti. Cel mai bun exemplu este cel cu Radu Oprisan, de la Royal Sport, adica aia l-au crescut si acuma gata la 16 ani s-a vazut dorit de Juve si PSG si vrea sa plece asa de capul lui, pai e normal?

Mirel (3 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:17

Eu n-am inteles ce minte stralucita a asternut in contractul ala punctul cu cheltuielile pe salarii si PRIME obtinute de antrenori si tot stafful"... Adica, Academia a dat salarii antrenorilor, pentru ca asa spune legea, sa platesti un om pentru serviciile aduse institutiei, nu unei persoane anume, iar Hagi, in cazul in care un copil vrea sa isi exercite dreptul la libera circulatie, ii cere banii inapoi, de parca antrenorul ala, s-a ocupat doar de copilul care pleaca, si asta 24/24/7 In primul rand, sa retinem ca e vorba de minori, ,motiv pentru care parintele este angajat prin semnarea contractului sa plateasca inapoi tot ce a cheltuit academia... In mod normal, la asemenea contract, parintele are tot dreptul din lume sa puna si el o clauza, anume, daca nu ajunge vedeta copilul, platit cu 30.000 euro pe luna, dupa ce termina Academia, sa ii plateasca Academia parintelui, toti banii cheltuiti in perioada cat a stat copilul la Academie, anume, transport domiciliu - academie, telefoane, mancare, haine, carti, etc. Va garantez, ca orice student la Drept, nici nu e nevoie sa exerseze avocatura, desfiinteaza ca nul acest contract, menit sa sperie pe cei care cred prostiile scrise.

dinamo_fan (41 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:18

@gio..parintele face cam ce face atunci cand copilul nu vrea sa mearga la scoala. gaseste o solutie. Dar repet, asta ramane intre parinte si copil. Tu aici faci confuzia. Contractul despre care vorbim aici este intre parinte si Academia Hagi. Academia Hagi nu forteaza nici copilul nici parintele la nimic. Pune doar niste conditii cand contractul este incalcat.

Io (2 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:19

Perfect adevarat......treaba machidoneasca

dinamo_fan (41 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:20

Daca iti trimiti odrasla minora la scoala si acesta sparge un geam, tu ca parinte il platesti. Aia este intre tine si scoala. Apoi ce discutie ai tu copilul e treaba ta.

vasi (3 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:22

O intrebare, ce se intampla daca copilul se accidenteaza si nu mai poate avea o cariera fotbalistica? parintii sunt obligati sa plateasca toate acele cheltuieli?

dinamo_fan (41 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:22

Sunt curios si poate confirma cineva ca stie..dar copilul ala cat timp e la academie primeste pe langa toate cele si vreun fel de indemnizatie/alocatie/diurna ?

Nicolae (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:27

E afacere privata desteptule, nu opera de caritate. Cine il obliga pe parinte sa semneze? Si ar fi culmea ca Hagi sa-i asigure pregatirea unui copil de la 9-10 ani, si cand ajunge la 14-15 si e clar ca are talent sa-l fure o echipa pt ca-i promite tatalui o mie de euro in plus. De ce nu-ti faci academie ziariciule daca tot esti asa destept? Pe banii tai. In afara sa cauti toate chichitele de la clubul lui Hagi, mai stii ceva? A, si cred ca e si legal asa ceva. Deci marea ta stire e un fas de doi bani. Daca pleaca si Hagi si dispare si Steaua, ***, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lila (7 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:41

Rusinea ziaristilor, acest individ cu aere de justitiar „a la portocala” are si mintea la fel! Doar i-a cerut tolo „articole civilizate si profesioniste”! Vipera ***, inghite-ti singur veninul nu ii otravi si pe altii!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Yo (5 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:46

Pentru ca nu prea ma pricep asa de bine ca multi dintre cei care au comentat, am 2 intrebari. Este vorba de know-how-ul care nu a scos inca niciun jucator care sa faca fata in Europa, sau macar la FCSB? Exceptia R. Marin e deocamdata doa rin Belgia, o liga mediocra. Daca da, atunci 150 de mii e un pret care se justifica poate doar prin deschiderea catre loturi si transferuri prin Cipru via Chelsea. A doua intrebare este cu ce e mai bun Ianis decat Bernardeschi, fost si el la Fiorentina. E tot tanar, tot decar, loveste cu ambele picioare, iar din punct de vedere fizic e mai bine decat a fost vreodata Hagi tatal. Cred ca Bernardeschi nu va ajunge balonul de aur, nici el cred ca nu se gandeste la asa ceva. Dar s-au dat niste bani seriosi pe el, joaca titular la Juve, o sa-l vedem in nationala pe la Europene si Mondiale. Ianis e departe si nu este intr-un mediu profesional corect si performant. Este doar la Viitorul, joaca in campionatul Romaniei si duce greutatea numelui.

Boeangiu Marian (25 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:50

Interesanta discutie, interesante argumente. Gandesc la fel ca dl Stucan. Hagi este om ,adica are multe plusuri dar si minusuri. A inteles sa-si riste banii proprii cu acest club si academie. A organizat-o cu principii sanatoase . Minusurile lui Hagi vin de la insuficienta inteligenta si totala lipsa a studiului. Cu orgoliul gadilat grotesc de tot felul de tucalari a scapat haturile si a ajuns sa se creada infailibil in sentinte, sa le stie el pe absolut toate. Neapreciind carturarii ci numai specializatii la locul de munca nu observa ca angajatii lui sunt limitati, ca nu au produs ABSOLUT NICI UN FOTBALIST in multi ani in care a au avut pe mana cei mai buni nustiu cate sute de copii . Sa nu apara absolut nici un varf de atac, nici un fundas, nici un portar , din pacate nu e nici ciudat ,nici anormal daca il judeci cu ochi obiectivi pe rege. Obiceiul regelui de a rage mai tot timpul timoreaza acei copii, le taie personalitatea. Daca te uiti la ei sunt nefericiti ,fara mimica ,fara trairi. Sunt cel mult incrancenati ,plati in exprimare. Daca te uiti la jocul lor nu sesizezi nici o evolutie de la un an la altul. Nu vezi executii noi ,nu vezi viteza crescuta, combinatii noi sau perfectionate. Singurele lucruri sesizabile sunt calitatea suturilor de la distanta ,peste media campionatului dar si dispretul total pentru jocul de cap. Pare inexistent . Pare intamplator. Ca sa nu mai spunem ca in momentele delicate , cu toate resursele inepuizabile ale academiei, se apeleaza la Dica, Cernat, Eric, etc. Ca sa nu mai vorbim de dragostea mai mult decat frateasca acordata echipei in momente dificile , prin care au scapat de retrogradare si au castigat si un campionat. Si cu toate astea, datorita seriozitatii si intransigentei lui, Hagi trebuie admirat, sustinut, urmat in multe din demersurile lui. Dar nu divinizat! Dreapta masura nu face rau nimanui.

liviuemil (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:52

@ gigelos: De acord cu explicatia ta, cu o rezerva: bagabont......NU, vagabond...DA !!!!

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:55

Hagi nu vrea binele fotbalului romanesc ...el vrea binele lui si a l familiei sale ...

bigbear (6 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:56

Nu inteleg care e problema cu articolul de fata, omul semnaleaza un lucru destul de corect - hartia asta e in zona gri, o smecherie romaneasca. De ce nu este un contract in care sa se stipuleze clar ce primeste minorul ca parte din acel know how? Sa scrie negru pe alb un plan de formare, o strategie, niste indici de performanta pe care ii va atinge cand ajunge la 16 ani si ce se intampla daca nu ajunge acolo. Stiti de ce? Pentru ca baza unui contract e reciprocitatea, trebuie sa fie doua parti si sa primesti ceva in schimb, iar asta e unilaterala, doar parintele are obligatii, clubul nu are nimic. De aia e o mizerie in sistem romanesc. Un contract e firesc, o declaratie nu. Simplu? Hagi mare formator? Formator de ce, mai exact? Cati super jucatori a vandut afara si au confirmat? Ultimul geniu e Ianis, care a stat un an jumate la Fiorentina si a jucat 30 de minute, asta e know how-ul de la academie? De ala plecat dubios printr-o firma din Cipru nu s-a vorbit prea mult, tot pe baza ca e Hagi si trebuie menajat, nu? Practic ce produce Academia lui? Jucatori pe care ii cumpara Becali? Sigur nu a fost ajutat putin de federatie cand au stabilit ca nu avem voie sa cumparam extracomunitari decat daca sunt de nationala? Nu de alta, insa Teixeira la 38 de ani (care e nimic in Europa) inca face legea la FCSB si anterior au fost la Vaslui niste brazilieni care la fel rupeau tot in liga, acum insa are si Hagi piata de desfacere. Hai sa nu mai fim orbi, Hagi a fost un jucator mare la nationala noastra si cam atat, nu un zeu mondial si interplanetar. La cluburi unde a fost nu a fost prea grozav, ca altfel nu renunta Barcelona sau Real la el dupa 2 ani. Galatasaray? Serios, si ala era campionat super puternic? Nu de alta, da si Rat are o cupa UEFA si probabil 5-6 campionate castigate la Sahtior. Hai sa ne uitam la ce face acum, ca antrenor, la omeniile cu Becali, la transferuri ciudatele si declaratii sforaitoare. Eu am rabdate, astept sa vad cand o sa joace super mega Ianis la o echipa serioasa intr-un campionat puternic, sunt convins ca la vara pleaca pe cel putin 20 de milioane de euro, ca de acum are aproape 20 de ani, e destul de copt pentru fotbalul mare, nu?

Socrates (3 comentarii)  •  13 februarie 2018, 23:59

Acest Individ alături de alt aureolat-Ghe. Popescu, într-un acces de furie ex-rogha ne explicau despre ceva statui după un European prin Franța cu Românica circa bătăilor.... Nota bene: și după un meci contra Spaniei 1-2....gil marcat de Amor(1.60 metri înălțime) cu capul, la un corner prin minutul spre 85....taman de lîngă colegul Popescu Co-echipier pe la Barca..... finalul fericit, cei doi protagoniști - de gît la sfârșitul meciului spre vestiare.... Nota spectatorului: își mai făcură și cu ochiul.. amical..... Ghe, nu-i răje... mai și facturează limba română... de fo' 30 anișori..... dă-pă-net și Țapele date lu' naș'su.... cu uscătorie pe post de... pseudo futboliști.... dar despre jurnaliști năimiți la semnal ce pupă cu sîrg dosul progeniturii neavenitului... "curat-murdar, coane' Fănică"... Auguri

gio (16 comentarii)  •  14 februarie 2018, 0:21

@dinamo fan Contract? Acesta nu este un contract intre parinti si Academie, este o Declaratie pe proprie raspundere a parintilor in care sunt prevazute doar obligatile lor, luate in numele copilului, nicidecum obligatii din partea Academiei. Contractul de profesionist la 16 ani se semneaza intre copil si club, nu este logic si cred ca nici legal ca parintii sa-si asume obligatii in ceea ce priveste acest din urma act, pe care nu-l semneaza ei. Gasesc ei o solutie? Este o gluma? Nu este vb de mersul la scoala, care este o obligatie legala, aici este vorba de semnarea unui contract profesionist adica un contract de munca. Daca zici ca parintii au putere sa decida in numele copilului, atunci de ce scrie in Declaratie: " daca copilul refuza sa semneze contractul de profesionist.."? Pai de ce nu semneaza parintii atunci in locul lui? Pentru ca NU POT.

Mircea (16 comentarii)  •  14 februarie 2018, 0:31

Superb articolul !! Hagi si academia lui au o imagine buna dar asta este o perceptie iar asta nu-l scuteste pe Hagi de critici. Eu cred ca si acolo se intampla lucruri mai Putin OK dar lumea tinde sa inchida ochii in fata unui mit.

Tony (1 comentarii)  •  14 februarie 2018, 0:32

Stiuca tu il critici pe hagi despre cum isi gestioneaze afacerea?cat de prost esti :)))))) ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

NaeM (3 comentarii)  •  14 februarie 2018, 0:36

@dinamo_fan---"jucatorul la 16 ani poate semna cu cine vrea. Contractul e facut cu parintii acestuia pentru ca odrasla e minora. Clauza nu interzice nimic." Nu inteleg la ce clauza te referi (poate la declaratie). Sigur ca nu se interzice nimic, dar la 16 ani copilul e tot minor si in Europa legislatia cere ca si parintele sa semneze contractul de profesionist al copilului, insa parintele a semnat si declaratia cu Academia, care are interese pe care si le protejeaza prin semnarea acestui act. Cheia e semnatura parintelui. Situatia este la fel si cu permisul de conducere al minorului de 16 ani, pt eliberarea caruia se cere si semnatura parintelui. Copilul minor, chiar daca a absolvit cu brio examinarea si testul practic, nu poate conduce pe drumurile publice fara semnatura parintelui. La Academie e vorba de interese, la permis e vorba de posibile daune. Academia profita de pe urma celor mai talentati (+ Gigi).

ahuramazda (2 comentarii)  •  14 februarie 2018, 0:39

Da. Interesant. In primul rand acea clauza e lovita de nulitate absoluta, avand in vedere faptul ca nu este detaliata. In al doi-lea rand ce know-how trebuie sa platesti pentru felul in care esti pus sa te antrenezi si sa joci pe teren? In al trei-lea rand o intrebare pur tehnica: cum poti obliga pe cineva sa-ti plateasca niste chelutieli fiscale care DEJA au fost deduse fiscal in contabilitatea societatii reprezentand cheltuielile societatii iar diferenta dintre venituri si cheltuieli poate conferi care este profitul sau pierderea societatii la finalul anului fiscal??? In fapt nu este vorba de o dubla deducere si de o imbogatire fara justa cauza a unuia care se considera egalul lui Dumnezeu intr-o meserie in care nu a aratat nimic, nu a castigat nimic si nu a facut nimic pana la acest moment? La urma urmelor cine este hagi??? Un jucator care i-a rupt piciorul lui Conte, o persoana care nu a fost capabila si in stare sa confirme increderea acordata de cluburi precum Barcelona sau Real Madrid prin sumele platite pentru el, lustruind, foarte des, banca de rezerve iar cand a fost titular facea un meci bun din 10, un jucator care nu a castigat nimic important in viata sa fotbalistica gen Champions League, Campionatul Mondial, Campionatul European, gheata de aur, etc., adica titluri care conteaza cu adevarat si unde te lupti cu titanii fotbalului. O sa vina diverse personaje si o sa-mi spuna ca a castigat o cupa UEFA, o supercupa a Europei si multe campionate prin estul Europei, uitand insa impotriva cui le-a castigat si ce reprezentau acele competitii la momentul respectiv. Insa si la acel moment se va uita ca, un celebru trio al nationalei Romaniei (printre care si un infractor dovedit cu acte si condamnat la inchisoare cu executare), i-a interzis unui atacant foarte bun la acel moment, accesul la nationala Romaniei pentru ca unul dintre cei trei nu era destul de barbat acasa, in schimb este super macho si super barbat, la acest moment, ca antrenor injurandu-si chiar si pe teren proprii elevi oferindu-le, astfel, o "buna" educatie suporterilor cu varste fragede si de sex feminin si aratand ce inseamna fotbalul romanesc in ziua de astazi. Asta a fost hagi ca om, caracter si jucator de fotbal. Cine e hagi ca antrenor? Un antrenor care nu a demonstrat nimic raportat la oportunitatile oferite de destule cluburi de clasa medie si joasa a fotbalului european si care a "reusit" sa castige un campionat in Romania, asa cum l-a castigat, iar dupa sa ne faca de ras in Europa (0-4 cu cipriotii, 0-5 cu belgienii..., etc.) in fapt un mercenar pe care nu l-a interesat decat banii si nimic altceva. A, si sa nu uitam, personajul care in calitatea sa de antrenor al Romaniei ne-a refuzat un turneu final nefiind capabil si in stare sa faca o selectie concreta si coerenta a jucatorilor care meritau sa fie la acel moment la nationala, chemand doar febletile sale. Si am vazut ce s-a intamplat: am stat acasa. Multumim hagi. Cine este hagi ca om de afaceri si conducator de club? L-am intreba pe Manea despre transferul sau dar acolo sunt alte investigatii in curs si nicio sanctiune inca. Pana acum. Poate cine stie... In rest o sa las comentariile acide si personajele lipsite de cultura (indiferent de tipul de cultura despre care vorbim) sa vina si sa ma improaste de noroi. Felicitari Costin pentru articol si bafta in continuare.

Johnny (1 comentarii)  •  14 februarie 2018, 3:44

Stucan iti recomand sa nu te bagi in afaceri ca falimntul te mananca! poti sa-ti dai seama de ce Hagi face ce face numai dupa ce ai investit din buzunarul propriu si ai de ales intre a fi afacerist sau filantrop.

Vioteatza (7 comentarii)  •  14 februarie 2018, 4:08

Contractul pe care parintele lui "V" a refuzat sa-l semneze este facut de un "neam prost" . Normal ca nici sa-l ia "mocca" un samsar si sa-l vanda el dupa ce Hagi a investit in el nu se poate, dar nici sa-i atarni copilului de coada un sfert de milion de euro, nu se poate. Cred ca mai trebuie umblat la contract si asezat intr-o froma realista, acceptabila pentru amabele parti, scoala de fotbal- fotbalist. Si federatia poate sa se implice in asta. Comparatia cu Gica si Ianis, e un pic neavenita aici. Bai Costine, tu ai copii? Hai sa fim seriosi...

CIRNU MARIAN (1 comentarii)  •  14 februarie 2018, 5:46

Trebuie ponegrit tot ce merge bine in tara noastra.Peste tot in lume intelegerile se parafeaza prin inscrisuri.Numai cei foarte prosti nu pot intelege cum functioneaza.Hagi a reusit si este un model pentru capitalul romanesc.Avem in articol invidie prostie si prost gust.Hagi spre dreosebire de Borcea,Becali,Bade etc,nu da bani nici la ziaristi si nici la sefii de galerie,si bine face !

a dica (55 comentarii)  •  14 februarie 2018, 7:54

@ dinamo_fan. Da, dupa semnarea contractului de profesionist, la 16 ani.

Eugen DELCEA (1 comentarii)  •  14 februarie 2018, 7:58

1.Cf. UEFA, poate semna un contract de profesionist la 16 ani. Cf. legislaţiei române, e minor iar contractul trebuie contrasemnat de părinţi sau tutori. 2. Hagi ştie asta şi îi pune pe părinţi să semneze acea declaraţie. De ce nu contract, contrasemnat şi de copil, să se vadă că e de acord şi el şi că nu e forţat de părinţi ? E o greşeală morală, nu juridică. 3. Un contract trebuie înregistrat la notar şi costă sau trebuie să fie contrasemnat de câte 2 martori de ambele părţi. Martorii se pot "răsuci" iar Hagi nu are nevoie de complicaţii. declaraţia pe propria răspundere e cea mai simplă şi ieftină formă. 4. Obligaţia de a plăti toate cheltuielile Academiei pentru un singur junior e o exagerare (chiar măgărie) dar simplifică lucrurile în Instanţă, se dovedesc cu Balanţa, nu mai necesită expertize contabile (care costă). 5. În Declaraţie se vorbeşte permanent de cluburi străine. Hagi ştie că în România nu au unde pleca la mai bine iar cele de afară, în cazul unui junior de valoare, îşi pot permite să achite şi cheltuielile impuse şi acea taxă de 150.000 euro. 6. După cum arată Declaraţia, e concepută de Hagi după ce s-a consultat cu jurişti şi a extras ce l-a interesat. Juriştii i-ar fi dat altă formă... 7. Metoda s-a dovedit viabilă - nu am auzit de vreun puşti care să-l trişeze pe Hagi...8. Hagi şi-a investit toţi banii în România, nu în Turcia, unde nu l-ar mai fi bălăcărit nimeni, în presă şi pe site-uri ! 9. Râdeţi de hnow-how dar aţi uitat de turneele cu puştii Barcelonei, Real Madrid etc şi alte turnee ? În fotbal, know-how înseamnă mai ales să joci cu alţii mai buni ca tine şi să înveţi, dincolo de faptul că eşti crescut de unul dintre marii fotbalişti din istoria fotbalului MONDIAL. Cei care îl contestă pe Hagi şi ca fotbalist habar nu au ce vorbesc ! 10. Ca părinte, Hagi îşi face rău şi sieşi şi mai ales copilului, când îl laudă exagerat pe Ianis ! Nu ştie că şi lui i se urcase la cap de prea multe laude, chiar dacă era foarte bun, şi de aceea a devenit nesuferit (şi) la Real şi a trebuit să plece de acolo ?

gigelos (12 comentarii)  •  14 februarie 2018, 8:19

@liviuemil - BAGABONT , las-o asa , bagabont e una vagabond altceva . Vezi si pe la Caragiale , eram pusti bagabonti nu vagabonzi .Daca vrei dumneata vagabond , ok , nu ne luam din asta acum ...

Costi (1 comentarii)  •  14 februarie 2018, 8:25

apreciez, de regula, ideile dvs insa de aceasta data nu pot fi de acord. cred ca este dreptul oricarui club de a obtine profit de pe urma formarii jucatorilor. asa academia ii formeaza si apoi pleaca unde li se pare lor ca e mai bine. trebuie sa existe o compensatie echitabila. legat de transferul lui Iannis la Viitorul, haideti sa nu mai facem carcota din orice. pana la urma sunt banii lui Hagi pe care il cheltuiesti cum crede el. Copilul putea merge in Serie B, poate si la codase din Seria A, ori in alte tari, insa daca taica-sau a avut posibilitatea sa-l repatrieze, de ce nu ? Personal nu cred ca Hagi isi va recupera investita facuta in copil, dar nici nu=l condamn pt ca a incercat sa-si salveze copilul. Chestia asta de gen politicaly-corect ca toata lumea trebuie sa joace dupa aceleasi reguli nu cred ca prinde si nici nu are cum sa prinda. E legea firii: daca pot fac, daca nu pot ma adaptez. Asadar cei care ii poarta pica lui Hagi ca si-a rascumparat copilul de la Fiorentina ar face bine sa dea tot ce au mai buni din ei sa -l depaseasca atat fotbalistic cat si financiar, nu sa clameze ca nu au sanse, si alte bla, bla-uri.

dan t (19 comentarii)  •  14 februarie 2018, 8:25

nu e problema ca nu ar fi ceva ok cu contractul ala! cine se burica pe tema asta ,nu le are cu intelesul!aici e vorba doar de..." ce tie nu ti place,altuia nu face"... iar maria sa regele tocmai asta a facut

Liviu (2 comentarii)  •  14 februarie 2018, 8:26

Felicitări, Costin Știucan!Un articol foarte bun. Hagi e unul dintre cei mai mari șnapani ai fotbalului romanesc

mountytoma (1 comentarii)  •  14 februarie 2018, 9:07

este un contract normal, pe care nimeni nu ii obliga sa il semneze. este modul in care un investitor isi protejeaza investitia! de ce sa isi arunce hagi banii pe fereastra, el i-a primit cumva cadou de la cineva? multi ar vrea sa le plateasca altcineva cheltuielile, dar cand e vorba de castiguri, sa ramana toate la ei! asta nu se poate! este jenant articolul! de-aia vrea hagi sa plece din tara, pentru ca il dor invidia si prostia celor din jur!

Leo (1 comentarii)  •  14 februarie 2018, 9:09

Ianis Hagi balonul de aur? Fraților Hagi ăsta mare rege e mai diliu ca jiji .Din penalty cu j Colentina să iasă balon de aur . Neymar hai la Romania să joci și iei sigur balon de aur. Deaia venise rivaldinio la Dinamo,da da da, acum am priceput.

teo (20 comentarii)  •  14 februarie 2018, 9:21

Ziarist de 2 bani care are un singur tel, ponegrirea lui Hagi ! Ma mir ca GSP nu si-a dat seama de "valoarea" acestui om!

Dobrogeanu (2 comentarii)  •  14 februarie 2018, 9:56

Domnule Stiuca, Eu inteleg multe, ceea ce nu inteleg este utilitatea acestui articol. Ce aduce el bun? Cu ce ajuta acest articol? Pe cine ajuta acest articol? Pe bune acum! Oricine are ochi si stie sa citeasca, citeste, judeca si apoi ia o decizie. Parintele respectivului copil a decis altceva decat ceea ce au decis altii. Asa si? Toti facem asta, zi de zi. Ne asumam, sau nu, prin semnatura, sau nu, diferite lucruri. Atat persoanele fizice cat si cele juridice au interese, care rezulta din obiectivele misiunii pe care o are fiecare. E socant acest lucru pentru dumneavoastra ? No, treziti-va, asa functioneaza lumea zilelor noastre. Vi se pare anormal ca o persoana fizica sau o persoana juridica sa-si urmareasca interesele in mod legal. Trezit-va domnule Stiucan, asta e lumea in care traim. Sunt multe alte institutii si entitati juridice care nu doar ca nu te ajuta sa te pui in valoare, ba chiar iti iau orice sansa de a realiza ceva, altele te subjuga de-a dreptul, iar altele chiar nenorocesc destine. Asadar , va rog eu mult, incetati cu articole inutile, scrieti despre ineptiile din Federatie, scrieti despre cluburile care doar fac comert cu jucatori avand pretentii de mari cluburi, scrieti despre lipsa de etica din foarte multe cluburi din Liga 1, scrieti despre saracia din ligile inferioare...sunt multe lucruri despre care sa scrieti si nu pare ca doriti sa o faceti. E mai usor sa scrii despre ceva ce functioneaza bine...

burlacu dorin (2 comentarii)  •  14 februarie 2018, 10:10

Asta e,asa se procedeaza peste tot in lume ,uita te si la alte academii gen Barcelona sau Ajax ,oricum nu te obliga nimeni sa semnezi ori sa mergi la Hagi....dar despre Mailat de ce nu zici nimic ...sau acolo a fost ok !......Eu cred ca cineva te a pus sa scrii toate astea ....stim noi cine ...

gogu kioru STIINTA Craiova (2 comentarii)  •  14 februarie 2018, 10:23

OAMENI BUNI NU VA CERTATI!ACADEMIA REJELUI ESTE DOAR O AFACERE A FOSTULUI JUCATOR gH hAGI..TOTUL PT EL SI FAMILIA LUI..e MAKEDON ,E SCOLIT DE CLANUL bECALI..d AIA NU VROIA TATAL LUI SA MEARGA-N BUCURESTI CI LA Craiova...Clanul beeeeecaliot l-a scolit bine...statul i-adat hoteluri,el vrea statue si femei...Sanatate si virtute...usor Gica cu pianul ca se sparg toate coardele..Stucane RESPECTELE noastre!

dan (2 comentarii)  •  14 februarie 2018, 10:26

In sfarsit vad un articol care pune punctul pe i in cazul rejelui !Din pacate 99% dintre ziaristi scriu doar de lucrurile pozitive facute de Hagi.Mai vad pareri pareri pro si contra,cele pro scrise de angajatii si prietenii rejelui,contra scrise de cei care s au saturat de eternele nemultumiri ale lui Hagi.Din cel ce ne scotea pe strazi acum 2 decenii a ajuns un om hulit de milioane de romani din cauza comportamentului , comportament care la privat de a juca ani buni la real si barca. Sa suparat ca *** pe sat in momentul cand sa scris despre transferurile neortodoxe si a amenintat ca pleaca.Nu pleaca nicaieri ,unde credeti ca i se va suporta ifosele ? unde credeti ca va gasi ziaristi si reporteri sa-l ridice in slavi pentru ce face el ? dar ce face el ? cati jucatori vanduti de el joaca in strainatate ? titular ,niciunul...marin mai joaca la o echipa mediocra dar si el 20-30 min ! La inceput m-am suparat c a iesit burleanu la federatie dar pe urma am realizat ce se intampla cu celalalte academii din tara daca Popescu , cumnatelul , castiga alegerile ? Cat despre comentariile pro Hagi (angajatii si prietenii academiei ) sunt curios daca ar fi avut aceleasi comentarii avand copii la academie! Despre Ianis si Fiorentina ,cred ca nici un club nu cumpara un jucator doar sa l tina pe banca , doar este o afacere , il cumpar si sper sa l vand mai scump.Despre balonul de aur ,eu zic sa nu trecem la SF...alti fotbalisti de aceasi varsta ,deja certitudini,gen mbape,assensio,dele alli,si multi multi altii sunt mult mai aproape ! FELICITARI pentru articol , esti printre putinii care mai scriu si adevaruri...ne am saturat de articole lingusitoare la adresa lui Hagi si mai ales celui care se hraneste din apritia pe sticla si in ziare ,marele GIGI BECALI ,culmea finul regelui Hagi...oare sa fie adevarat ,cine se aseamana se aduna ?intreb si eu...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

onlinegsp (6 comentarii)  •  14 februarie 2018, 10:27

@all Actul prezentat în articol este o Declarație pe Proprie Răspundere. Nu un contract. Jucătorii sub 16 ani sunt obligați să semneze primul contract cu cluburile care i-au format, cu condiția ca acele cluburi să facă o ofertă între anumiți parametri. Există un regulament în privința modului de recompensare a cluburilor formatoare de jucători. Această declarația este un "artificiu" folosit pentru a pune presiune pe părinți.

Comentează