Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Viral. A murit “Porcul zburător”

Reporterul BBC era trimis în Liverpool de șefii săi pentru a găsi spectatori ai unui meci celebru pentru istoria televiziunii britanice. În 1967, derbyul local Everton – FC Liverpool s-a jucat pe Goodison Park cu peste 60.000 de oameni în […]

Permalink to Viral. A murit “Porcul zburător”
miercuri, 10 ianuarie 2018, 4:48

Reporterul BBC era trimis în Liverpool de șefii săi pentru a găsi spectatori ai unui meci celebru pentru istoria televiziunii britanice. În 1967, derbyul local Everton – FC Liverpool s-a jucat pe Goodison Park cu peste 60.000 de oameni în tribune, în timp ce alți 40.000 au intrat pe stadionul vecin și rival Anfield Road pentru a urmări pe un ecran gigantic transmisia în direct a partidei de Cupa Angliei, o premieră TV.

Stuart Flinders trebuia să aducă înapoi la redacție mărturii filmate despre evenimentul istoric. În limbajul TV, trebuia să vină cu “vox”-uri, adică interviuri luate pe stradă unor oameni obișnuiți, necunoscuți.

Ținând cont că trecuseră nu mai puțin de 48 de ani de la acel meci, singura șansă de a nu se întoarce cu mâna goală era să oprească trecătorii în vârstă și să-i întrebe, cu delicatețe: “Mă întreb dacă vă aduceți aminte derbyul din 1967 de pe Goodison, din Cupă, care a fost transmis în direct pe un ecran gigant pe Anfield?”.

Oprit în fața unei vitrine, un bătrân cu fața ridată și cu colțurile gurii prăbușite părea să se încadreze în profilul căutat de reporterul TV.

Rutina s-a reluat: “Mă întreb dacă…”

În timp ce asculta întrebarea, ochii interlocutorului s-au luminat. Fără să mai aștepte finalul, bătrânul a rostit aproape pe nerăsuflate: “Așa e. Am jucat în meciul ăla”.

Uimit de potrivire, reporterul nu s-a pierdut: “Chiar ați jucat?!”

Bătrânul: Da. Am fost portar pentru Liverpool.

Reporter: Adevărat?

Lovit de șansă, reporterul și-a dat seama că nu știe cu cine stă de vorbă și a găsit rapid un mod abil de a afla. “Ăsta chiar e un noroc chior să vă întâlnesc. Îmi cer scuze, îmi puteți reaminti numele dumneavoastră?”.

Bătrânul știa că nu are ce să-i reamintească, pentru că reporterul, pur și simplu, nu-l cunoștea.

Cu modestia pe care ți-o dau deceniile de dispariție de după retragerea din fotbal, i-a răspuns îngăduitor, râzând:

“Tommy Lawrence”.

Reporterul dăduse nas în nas cu “Porcul zburător”, portarul legendar care a prins 14 ani din istoria lui Liverpool, din perioada neagră petrecută de club în liga a doua, în anii ’50, până la primele titluri de după revenirea în Division One, cu Bill Shankly manager. E jucătorul cu pulover verde care a încasat trei goluri de la Petrolul în 1966, într-o victorie istorică pentru fotbalul românesc.

Dialogul de mai sus a avut loc acum doi ani și a devenit viral în câteva ore după urcarea pe site-ul BBC. Mai mult de 8 milioane de oameni au urmărit clipul.

VEZI AICI CLIPUL 

Uitat în cele patru decenii scurse de la retragere, Tommy Lawrence a revenit în trend pentru câteva zile datorită rețelelor de socializare.

Astăzi, când site-urile din Marea Britanie au anunțat vestea tristă că fostul portar în vârstă de 77 de ani a încetat din viață, Lawrence e din nou viral. Clipul va mai prinde câteva milioane de „view”-uri.

Peste doar câteva ore, lumea îl va uita, însă, definitiv pe primul portar-libero din istoria fotbalului, cu aproape jumătate de secol înainte ca Guardiola să facă din acest post fundația echipelor sale.

În loc de încheiere, iată povestea inovației spusă chiar de Lawrence:

“Shankly mi-a zis într-o zi: “Ok, Tommy, nu joci pe linia de 6 metri. Când mingea e la jumătatea terenului, trebuie să stai pe linia de 16 metri. Dacă mingea e pasată printre fundași, trebuie să ieși și să o lovești, ca un fel de stoper”. La început, mi-a fost o frică de moarte. Exersasem de câteva ori, apoi am folosit tactica în meci. Stăteam la 16 metri și Kop (n.red. – celebra peluză a lui Liverpool) mă lua în balon. “Treci înapoi în poartă!”. Niciun portar nu făcea asta în acele zile. M-am gândit: “Dumnezeule…”Dar a mers. Ieșeam din careu și procedam cum se face astăzi. Dacă atacanții treceau de mine, îi loveam pur și simplu. Îi dădeam jos. Nu erai eliminat pentru asta în vremurile alea”.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Solomon (2 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 17:27

Superb articolul. M-a „mișcat”.

Diana (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 17:28

A murit ! Puteai sa scrii ca murit Tommy Lawrence…

Gavril (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 17:34

Cei mai in varsta isi aduc,poate,aminte ce juca portarul Ariciu la Baia Mare,cu Viorel Mateianu antrenor!

un trecator (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 17:45

Multam fain Costin , esti un pic impotriva curentului cu articolele tale , dar cat de mult este nevoie de unul ca tine , sper sa rezisti ,chiar si atunci cand toti din jurul tau te blameaza , mergi pe strada ta , nici sa nu intorci capul baiete !

ovidiu_3003 (83 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 18:09

in 1966 cand Petrolul dadea trei goluri lui liverpool …pariurile inca nu satricasera fotbalkul …

Catalynn (3 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 18:18

Superb, mai rar astfel de articole in presa de azi … RIP Tommy!

BYBY (5 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 18:18

Domnule Costin
Un suporter al Petrolului (probabil de varsta celor care au jucat atunci!) va spune o poezie:
Mihai Ionescu , Pahontu, Boc , Florea , Mocanu
Iuhasz , Dragomir
Badea , Dridea I , Dridea II , Moldoveanu
SANATATE!.

Ploiesteanu (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 18:54

Mateianu ii punea să stea asa pe portarii Petrolului prin 83…

BD la munte (6 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 18:59

Articol marca Oprisan. Ma mir ca Tommy nu a fost descoperit jucand la pariuri, facand un blat, vandut cu 100.000 de lire mai mult si declarat mai putin in acte. O ancheta chiar merita… :):):):) Daca vrei poti ;);)

Lica Surdu (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 19:22

Mai Stucane, bravo! Jos palaria! Nu prea imi place cand te bagi in mocirla cu ioanitoaia si geambasu, dar azi meriti Felicitari! Cu F din ala mare de tot.

Ali Bec (5 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 21:18

Stucane, de nota 10! De nota 11 ar fi sa-l mai inveti si pe Ioanitoaia meserie.

Rob (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 21:37

Superb, ca si articolul original:
http://www.liverpoolecho.co.uk/sport/football/football-news/legendary-liverpool-goalkeeper-tommy-lawrence-14134960

seba (3 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 22:28

ce tare! 🙂

di livio (9 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 23:29

aproape de nota zece… nota zece nu se da

Boeangiu Marian (25 comentarii)  •  11 ianuarie 2018, 1:21

Super, super, super !!! Ma bucur ca un articol extraordinar are semnatura unui CARACTER de 10 !

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  11 ianuarie 2018, 5:56

@all
vă mulțumesc mult pentru mesaje

@un trecator nu-l voi întoarce 🙂 un mare mulțumesc pentru vorbe

Bagheera (4 comentarii)  •  11 ianuarie 2018, 10:40

Singurele articole BUNE din fituica de impachetat peste sunt cele traduse sau preluate de la ziare serioase din Occident.

Vezi interviul cu Xavi.

Pentru ca efectiv nu SUNTETI IN STARE sa mai faceti presa sportiva.

Doar can-can, ***, ce masina are borcea, cat a baut negoita, etc.

Bogdan (4 comentarii)  •  11 ianuarie 2018, 15:50

Emotionant.
Astept cu nerabdare noua generatie de jurnalisti mai creativa, mai vesela, mai putin interesata de unii megalomani/infractori din actualul peisaj sportiv roman.

Andrei Vladeanu (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2018, 9:26

Draga Costin, intr-adevar Mateianu juca la finalul anilor ’70 cu portarul libero. La FC Baia Mare. Cred ca a fost primul din istoria fotbalului care a facut asta. Mai mult, desi directivele federatiei erau clare – toate echipele joaca cu 4 fundasi, el a renuntat la unul si l-a avansat mijlocas pentru a obtine superioritate. Pentru aceasta indrazneala a fost suspendat 6 luni de FRF-ul condus atunci, daca nu ma insel, de Mircea Angelescu.

Alex One (23 comentarii)  •  2 februarie 2018, 9:25

Ehehe,ce libero, Rica Raducanu zis Tamango a ajuns si in postura de extrema fiind fluierat si in offside !Plus ca nu se elimina asa, oricum Imi amintesc ca era un portughez,parca Nene il chema,care se tinea scai de Ricanu cand incerca sa degajeze si s-a oprit al nostru din miscare si cand i-a *** ,asta-i cuvantul potrivit, o lopata peste gulie a cazut ala secerat in careu. Am inghetat toti. Arbitru n-a dat nimic. Alte vremuri.

dan t (19 comentarii)  •  4 februarie 2018, 10:58

am trait sa o vad si pe asta! sa fiu oprit de la com pe site ul asta fara sa fiu moderat! ai niste angajati….mai ales cei care pica sambata si duminica! modereaza ce si cum vor ,dupa bunul lor plac! esti un ….sef,deosebit! verifica la utilizatorul..”zizu” ,cand a fost moderat,cum si ptr ce te rog

daniel (3 comentarii)  •  9 februarie 2018, 12:10

Imi place articolul!

daniel (3 comentarii)  •  9 februarie 2018, 12:28

Meserias articolul!

daniel (3 comentarii)  •  9 februarie 2018, 12:29

Cel mai tare articol!

Venom (1 comentarii)  •  12 februarie 2018, 18:43

N-aș vrea să îți dau prea mare importanță, dar o viață întreagă ai promovat viralul pe orice mediu – TV-uri ziare site – și click-bait-ul și manelizarea și ești direct responsabil (poate te-ai făcut doar că nu vezi ce se întâmplă, dar nu cred în coincidențe) de impunerea – promovarea unui stil tabloid și sub uman în sport, încă de la pro tv. Mulțumesc, când intru acum pe orice ziar de sport, am senzația că articolele se adresează și selectează cititori din categoria analfabeților funcțional. În consecință, nu mă regăsesc în noua gazetă, becalizată și fecesbucizată. Nu mai citesc GSP de 8-9 luni poate mai mult. Sigur însă am evitat intersecțiile cu u motiv în plus. Și produsele (unele reziduale) ale prezenței au infectat și locul ăsta. O fi o coincidență becalizarea presei sportive? Au mai fost și alții care ai conacrat știucănismul? Oricum, te confirmă ca om care a distrus un standard de presă. Ce ai tu în comun BBC pe care îl citezi viral? Nimic! Multe succesuri în îndeplinirea planului. Happy for my click?
englez , măuitam la Eurosport și acum infectezi și spațiul ală. Snooker știi? Că la curling ești prefect. Voi ajunge să îi rog pe cei de la Dilema Veche să țină o rubrică sportivă. Fără viral(i). Mi-e dor să citesc o presă sportivă de la mana ei BBC.

Comentează