”E Mbappe cel mai bun din lume?”
O noapte cu Ilie D. și Gabi B. în fața celei mai presante întrebări
„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât presantă, când, după un singur meci (PSG – Barca 4-1 pe Camp Nou), socotit, ce-i drept, „magnific”, „enorm”, „galactic”, Andrei Niculescu îi covârșește, în direct, pe Ilie D. și Gabi B. cu această întrebare a nopții: „Mbappe poate fi considerat cel mai bun fotbalist din lume, peste Messi și Cristiano?”.
La tona de superlative care a străbătut și apăsat pe globul planetei fotbal – întrebarea asta e totuși valabilă și totodată tulburătoare dacă ne gândim că, din februarie 2020, suntem într-o pandemie necunoscută omenirii, care a bulvesat fotbalul lumii și i-a făcut pe nelipsiții moftangii să vestească o epocă neagră pentru viața pe planeta balonului rotund.
Am auzit-o cu urechile mele: „Vom avea un fotbal mizerabil!”. Într-atât de mizerabil încât pe 16 februarie 2021, pe Camp Nou, am avut parte de un meci în care un fotbalist caracterizat drept „Uraganul” realizează o „triplă” sub ochii lui Messi, punându-i în discuție domnia, alături de eternul rival Ronaldo.
Ilie D. ezită a-l numi cel mai bun din lume, se refugiază în relativism: „E unul dintre cei mai…”, iar mie îmi plac relativismele, oricât le detestă ignoranții. Gabi B, recunoscându-i lui KM calitățile fantastice, îl aduce în discuție pe Messi, căruia i-ar trebui o nouă echipă, adică să joace la PSG, lângă „Huracan”.
Eu mă gândesc că întrebarea nopții trebuie legată de aceea a zilei și a anilor lui Messi și Cristiano, cu aproape un deceniu mai uzați decât Mbappe – ceea ce contează enorm chiar când elefanții sau uraganele dorm. Messi e un om de 5 în notele lui L’Equipe, iar a doua zi după triumful lui Mbappe, Cristiano e un zero în meciul cu Porto, oferind un luft incredibil la un stop în careu. Pentru mine, rivalitatea curată de vârstă a lui Mbappe se numește Haaland: aceleași viteze, aceeași prezență eficace în joc, poate un plus pentru artistul Mbappe, față de care scandinavul pare mai „disciplinat”, mai conformist decât „negruțul” de pe Coasta de Azur.
Întorcându-mă la Klopp, un bun prieten „cormoran” mi-a relatat cu deliciu declarațiile lui Jurgen – nu-și va da demisia după recentele eșecuri din Premier League (alinat, desigur, cu acest 2-0 împotriva lui Leipzig) și îi asigura pe fanii lui că nici el, un om căruia eșecurile „i-au albit părul”, nu doarme și nu are somn.
M-a stupefiat cum își permite să invoce părul alb în cariera fotbalistică. Nu știe că părul alb e o carență? Să fie Klopp un naiv care mai crede în politețe, disprețuind morala bazată pe înjurături? Hai să lăsăm întrebările complicate, tot Bayern Munchen e favorita mea în Liga Campionilor!