Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Detaliile unor ”optimi”

La ora falimentului lui Ronaldo?

Permalink to Detaliile unor ”optimi”
vineri, 12 martie 2021, 9:24

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment al lui Ronaldo…

Când Cristiano s-a luat cu mâinile de cap

S-a ajuns să i se impute că în zidul făcut la „libera” lui Oliveira cu care Porto a egalat decisiv, el s-a întors cu spatele de teamă că-l va lovi mingea. Ar fi impardonabil. Ronaldo greșind impardonabil, se aude rar. Inamic al categoricului, prefer, ca de obicei, detaliile. Cristiano a jucat atât de slab cu Porto încât am numărat de două ori că s-a luat singur cu mâinile de cap. Mi se pare – cum se zice – mai grăitor decât orice verdict, oricât de competent, gen: „Nu-și merită banii!”.

Ghinionul lui Leo

Miercuri, Messi nu suporta nicio comparație cu ce rata Ronaldo. Bomba din stângul lui care l-a frânt pentru o dată pe Navas ar merita nu numai toți banii PSG-ului, ci să figureze în orice antologie a șuturilor lui inegalabile din afara careului. În general – nu numai în detalii (cum ar fi graba cu care, după ce a marcat, s-a plasat imediat în zidul echipei, nu înainte de a se felicita cu un coechipier pentru șutul de 1-1…) -, Messi a făcut miercuri un meci neașteptat de bun la câte controverse a avut de îndurat în acest sezon. Penaltyul ratat cu care, la 2-1 în min. 44, ar fi întors, poate, soarta meciului? A fost ghinionul stângului său ghicit de Navas.

Dar Navas?

Ghinionul are un nume: Navas! Navas care l-a anihilat de câteva ori pe Dembele, reducându-l la câteva naivități la concurență cu neinspirația permanentă a lui Griezmann. Așa-i când Messi nu-l mai are lângă el pe Suarez. Hai, lasă-mă!, îi spun pixului meu care nu poate uita acel 1-4 la pauză cu Bayern (gol Suarez la 0-4), dublat la 2-8 când Messi punea mingea la centru curbat penibil, ca sub o povară incomensurabilă, cum nu-l mai văzusem niciodată și-mi va rămâne pentru totdeauna. (Apropo cumva de Bayern, vine de acolo o nouă minunăție! Goretzka)

Filozofia unui „monstru”

În fine, dacă tot suntem după aceste „optimi”, nu putem trece de acest nou „monstru” numit Haaland. L-a cam suflat pe Mbappe, rivalul său în precocitate și, mai ales, viteză. „Negruțul” parizian a marcat lejer dintr-un penalty și, ca de obicei, s-a dat pe iarbă așteptând să-l felicite coechipierii. Vikingul lui Dortmund a marcat de două ori, cu forța sa de buldozer ultrarapid care mă duce cu gândul la întâiul Ronaldo, cel mare, pe care l-am cântat încă de pe vremea când juca la Eindhoven. A ratat un penalty, dar care s-a repetat fiindcă portarul Sevillei nu a stat, regulamentar, pe linia porții. Bono ar fi râs de el. La repetare, nu a mai ratat. Detaliu: după ce a marcat, a făcut „fix” ceea ce a făcut și Bono: a râs de el.

„Monstrul” generalizează și crede că „așa e normal în această lume”: să râzi de cel care a râs de tine. E o perspectivă valabilă și pentru cronicarii fotbalului? Nu m-aș înhăma fiindcă știu ce înseamnă „năprasnica noastră democrație”, cum bine a numit-o Tolontan. Nu știu și nu-mi place să fiu năprasnic. Nu mă pot sfătui cu Haaland. Nu știe ce e năprasnica democrație. Bine c-o știu eu.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Lute (2 comentarii)  •  12 martie 2021, 10:17

Sanatate si virtute de la Lute!

cc (5 comentarii)  •  12 martie 2021, 10:31

Salutare Maestre. Aveti dreptate.Pacat de penaltyul ratat de Messi. PSG o gluma de echipa in retur.Si Dembele? Macar un 3-1 la pauza trebuia sa fie. Dar asta e. Viata merge inainte.

gicu (305 comentarii)  •  12 martie 2021, 11:56

Sanatate, maestre!

Mihăiță (1 comentarii)  •  12 martie 2021, 18:30

Sanate, maestre!

itu52 (54 comentarii)  •  13 martie 2021, 9:16

Messi, tot Messi rămâne. Restul, inclusiv Ronaldo cel Mare, par o modă. Timpul va avea grijă să-i pună-n calea prafului. Onomatopeicul Mbappe este mult mai combinativ și creativ decât buldozerul Haaland. Acesta îți dă impresia că se dezintegrează, aliura de triplusaltist îl ajută să bată pragul la 16m și să ajungă din prima în careul mic, de aici înscrie majoritatea golurilor. Măsura lui se va da la înălțime, la formațiile de top. Vom vedea. Sănătate și numai bine!

Ipocritul nonagenar (1 comentarii)  •  13 martie 2021, 17:41

Este al doilea editorial în care îl numesti pe Mbappe “negruțul”, diminutiv cu falsă tentă de alint. Ce-ar fi să te alint și eu cu diminutivul disprețuitor dedicat seminției tale? Juventus a jucat șaizeci de minute în superioritate numerică, presa italiană nu vorbește despre golul încasat de polonezul bezmetic, Runaldu este singurul vinovat. Italianisme, adică extremisme tipice presei peninsulare. I-ai cântat de inimă albastră lui Ronaldo Nazario la prima aniversare, atunci ți-ai dat seama că va deveni atacant de nivel mondial. Băi moșule, numai trăsnăi iți debitează pixul smochinit, ești caraghios. Bravo, ai invățat adevărata democrație în perioada epocii de aur. P.S. Nonagenar ranchiunos, nu șterge comentarille incomode!

the_gunner (54 comentarii)  •  14 martie 2021, 2:50

@D-l Radu Cosasu . D-le ,am impresia ca Domnia Voastră ,după ce vi sa publicat articolul,ignorați complet ce scriu postacii . Poate e bine ,ținând cont de ce aberații și jigniri arunca unii ,poate e rău luând in considerare buna credință a celeilalte părți .Dl Radu Paraschivescu ,pe care il regret enorm ,răspundea tuturor.Ba cu unii dialoga ,chiar .De aceea avea cel mai mare “pool” de urmăritori ai rubricii sale .Subiectele rubricii Dvs sint interesante,documentate ,la obiect și scrise cu adevarata arta a cuvântului ,dar lipsa de comunicare,după cum am zis ,dăunează .Nu știu dacă veți lua cunoștința de opinia mea,dar as dori sa va schimbați atitudinea și sa faceți din rubrica Dvs un adevărat forum .Atât deocamdată și ,in plus,multă sănătate . @ Observator . M-a uns pe suflet victoria de la Pireu ! Ce meci a făcut Gabriel Magalhaes ! Le-a reamintit grecilor ca joaca cu Arsenal de care nu e bine sa faci glume proaste . Nici sa nu va gândiți ca returul o sa ne creeze probleme .

Ie de stanga-dreapta-centru (3 comentarii)  •  14 martie 2021, 8:17

Te superi daca cineva ar folosi apelative dispretuitoare pentru purtatorii stelei lui David, insa tu ai voie sa-l ironizezi pe Mbappe, folosind false diminutive. He, he, esti intolerant, desi vrei sa pari de stanga-dreapta-mijloc. Bine mosule, ti-ai dat seama de valoarea lui Ronaldo Nazario din clipa in care l-ai vazut cum facea primii pasi in viata, mai determinat decat Armstrong la aselenizare. Ha, ha, "mare pisicher mai esti!", vorba lui Dinica in "Cuibul de viespi". Ti-am spus cat de caraghios esti? Tovarase Oscar, articolele izvorate din pixul smochinit sunt un continuu izvor de ironii, te rog sa scrii mai des. Ai grija la Lute, cred ca ti-a pus gand rau.

ioan (767 comentarii)  •  14 martie 2021, 18:21

tzepeline! vezi ca aluna si-a scos (iar) sosiile la produs- stanga, dreapta, centru, etc! pe site-ul vostru! te descurci cu rozatoarele de pe statul tau de plata sau trimit eu o veveritza?

Ie de stanga-dreapta-centru (3 comentarii)  •  14 martie 2021, 19:09

Bai agramatule care scrii "sa sti, sa fi, Tomis capitala Dobrogei" si alte trasnai de acest gen, tu nu ai voie sa respiri pe aici. Hai, valea!

Petre G. (2 comentarii)  •  15 martie 2021, 6:58

@Ie de stanga-dreapta-centru Avariatul la mansarda scrie mesaje la 2,50 dimineata. Este acelasi agramat care provoaca ilaritate de fiecare data cand scrie. N-are munca, n-are familie, taie frunza la caini de zeci de ani pe toate site-urile, singurul lui obiectiv este sa injure. Mereu amuzant, niciodata nu dezamageste, este mascota site-ului.

IIe de stanga-dreapta-centru (3 comentarii)  •  15 martie 2021, 7:45

Raspuns pentru Petre G: N-a vazut in viata lui o savarina decat in poze, este la fel de “neprihanit” ca la nastere. Saruta perna dimineata, altceva n-are ce. Iti dai seama cati ani are daca a vazut mondialul din Mexic ’70? N-a muncit in viata lui, publica zilnic SUTE de comentarii pe toate articolele de pe GSP. Isi racoleaza multiplele account de pe Facebook, cand termina de invrajbit, injurat sau laudat pe sine insusi pe GSP (de la caz la caz), se muta pe alte site-uri. Asta este intreaga lui existenta.

Observator (269 comentarii)  •  15 martie 2021, 15:24

@ the_gunner Dupa victoria de la Pireu, a urmat cea cu rivalii din nordul Londrei! Apropo de Pireu: Ceballos a gresit din nou grav si soarta lui ar trebui sa fie pecetluita - banca de rezerve! Arteta a schimbat echipa si "i-a iesit", din nou, ca la Leicester; totusi, bascul este prea orgolios, tinandu-l pe banca pe Aubameyang, intr-un moment in care acesta este in forma! Ce sa mai asteptam de la un astfel de antrenor, a carui preocupare este in prezent de a-i incurca pe cei care vor sa "prinda" unul din locurile 2-4? L-am criticat pe Odegaard, dar in ultimele doua meciuri a contribuit cu cate un gol la victoriile obtinute! Dl. Paraschivescu a raspuns tuturor la inceput, dupa care a postat numai reactii la unele critici; momentul de cotitura in modul in care trata cititorii s-a produs dupa decesul domnului John, prietenul dumneavoastra! In schimb, Maestrul Cosasu n-a raspuns niciodata la postarile cititorilor (desi s-a referit intr-un material la cativa dintre acestia), la fel ca dl. Buzarin, dar sunt multumit pentru punctualitatea , coerenta si echilibrul cu care scrie! Sper sa mai scrie de bine si despre Federer, care poate sa revina la nivelul de altadata jucand mai mult, chiar daca mai pierde!

Petre G. (2 comentarii)  •  16 martie 2021, 11:03

Bai nene, ce facusi? Mi-ai sters mesajul, anterior publicat? He, he, te-ai molipsit de la Nila care sterge tot ce-l deranjeaza. Ai renuntat la pix, ai descoperit magia computerului, un simplu “delete” si dispare totul, precum fumul din cantecul cosarului. Bravo!

Xman (29 comentarii)  •  16 martie 2021, 16:19

@Ipocrit(ului) nonagenar,badie,cand nimic nu ai a spune,cu mestesug maiastru ar fi "puschea pre limba...Cand nu stii rostul unor ghilimele,astea's ma!(")filozofia tacerii a isihasmului ti-ar face mult bine.Sfat,incearca si cu o femeie,poate'ti trece.Sanatate , Maestre!

Pavel (1 comentarii)  •  17 martie 2021, 7:30

Bai ygrecman, nu sti sa scri o fraza corect, cum ai putea intelege disimularea? Ha, ha, asta’i filozofia prostiei, tu esti exemplu. Sfaturi, incearca sa nu mai consumi alcool si mai schimba mana sa nu’ti intepeneasca la 2,50 dimineata. Sa sti ca trebuie sa mai scri, sa nu taci din gura. Ha, ha, imi place cum scri, se vede ca ai multe clase.

ioan (767 comentarii)  •  17 martie 2021, 19:21

acid hialuronic, geambasule! silicon ai tu in freza, sa-ti tina cararea (buzoiana) dreapta! stai linistit (si bucuros), ***: probabilitatea ca domnul Rafa Nadal sa-ti citeasca articolul e sora (vitrega?) cu intimplarea ca tolontan sa primeasca Oscar-ul! sau Pulitzer-ul! sau Bafta! a innebunit lumea, geambasule, dar asa innebuneste ea in fiecare primavara: cu masura! nicio legatura cu lipsa voastra de decenta!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan (767 comentarii)  •  18 martie 2021, 19:42

***! niste disponibili- si-au pus site-ul la dispozitia unei umile generatii de alune! vulgar- ***! e politica lor editoriala: linga aluna, par oameni! nu sint! p.s. din Talmud, am retinut o idee sanatoasa! asta: cind salvezi viata unui om, raspunzi de si pentru ea! superb, Maestre!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

the_gunner (54 comentarii)  •  19 martie 2021, 0:00

@Observator . Au trecut și optimile și sintem in sferturi ! Olimpiacos și-a jucat șansa și a obținut victoria de rigoare .A treia in ultimile trei ediții !DannyC e intr-adevăr orgolios și nesigur in faza de apărare,dar nu singurul .Partey ii calcă pe urme .Arteta ar trebui sa-i joace pe Ode și ES-R meci de meci și împreuna.A început sa devină obișnuința joc perfect la Xhaka .Mai face câte un fault in zona periculoasa,dar in rest e mijlocaș defensiv ideal .Martinelli a trecut peste perioada nefasta și,atât cât a jucat ,arată ca un vârf veritabil.Ce spuneti de “ performanța” celor de la Spurs ?JM își va încasa suma in curând .E tactica lui obișnuita sa frigă cluburile .Toate cele bune !

Observator (269 comentarii)  •  19 martie 2021, 10:14

@ the_gunner "Tunarii" au fost jalnici, din nou: indolenta cat cuprinde, numeroase pase gresite, ratari monumentale! In loc sa invinga clar, s-au multumit cu o calificare fara glorie; mai mult, Leno "a tras un pic de timp", plonjand dupa o minge simpla! ES-R e mai bun decat Ceballos, dar aseara i-a ... "negat" un gol lui Pepe! In situatiile lui Aubameyang, Lacazette ar fi marcat cel putin de doua ori! Mourinho e mult mai bun decat va fi vreodata Arteta, dar au fost meciuri la rand in care aparatorii si portarul i-au pierdut meciuri si puncte; si, sa nu uitam, Hazard si colegii de la Chelsea i-au adus demiterea, "lucrandu-l" pe fata, dupa un sezon anterior glorios! O fi avand si el vina lui, dar parca e prea mult conditionat de implicarea/profesionalismul fotbalistilor lui! In concluzie, milionarii de la Tottenham, Arsenal si Liverpool (inclusiv ... sensibilul Salah) trebuie un pic adusi cu picioarele pe pamant. Dinamo Zagreb este un club pe care Tottenham trebuia sa-l elimine printr-o dubla victorie, cu un scor general net favorabil! In schimb, cluburile angrenate in Liga Campionilor s-au impus prin duble victorii, scotand in evidenta dominatia britanica in fotbalul actual! Chiar si Liverpool a uitat ca este "ciuca batailor" (doar in ultmul timp) in PL si i-a eliminat fara probleme pe supraevaluatii jucatori din Leipzig, aflati pe locul 2 in Bundesliga!! O.

Comentează