Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Ce îl leagă pe un fan Manchester de un fan Liverpool

Permalink to Prietenul meu „cormoranul”
vineri, 5 martie 2021, 5:48

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și ai lui fiind la o distanță fără de speranță. Sper că nu mă înșel: eșecul comun ne leagă trainic, având de suportat împreună tăcerile unei înfrângeri.

Și mai e ceva: de ani de zile, acești fani „cormorani” mi se par exemplari ca nimeni alții, în devotamentul lor pasional. Sunt solidari, comunică intens între ei, știu tot, au replică la orice, au (aveau – acum e închis) un sediu celebru al lor în București, pe Berthelot, plin la toate transmisiile, unde se duceau cu toată inocența de care mai suntem capabili în fotbal.

Nu-s inocenți, totuși decenți în păreri și am grijă să nu intru în polemici dure cu ei. Se mai poate discuta și fără înjurături. După exact acel 0-0 recent „cu noi”, nu am deschis vreo discuție despre opinia lui Klopp: „Cel mai rău în fotbal este ca o echipă cu jucători de clasă mondială să joace strict la rezultat” – idee în care nu cred: cel mai rău în fotbal este ca o echipă de clasă mondială să aibă o posesie categorică fără să marcheze. Posesia fără gol e „moartea” celor mai buni fotbaliști, ea produce o uzură fatală pentru oricare Mane, Salah sau Firmino.

Toate eșecurile „cormoranilor” după acest 0-0 cu un United aflat pe un rar loc fruntaș în clasament și într-adevăr dogmatic în joc au pus în evidență incontestabila uzură a granzilor lui Liverpool, incapabilă să realizeze acel presing agresiv al ei; nu m-am avântat în idee, prietenul meu „cormoranul” se mulțumea să-mi explice hazul provocat la club de zvonurile cu demisia lui Klopp. Era perfect informat și vesel.

Ca atare, se va înțelege uimirea mea de alaltăieri seară, când am abordat decizia lui Liverpool de a pleca la Budapesta, și nu la București, pentru returul cu Leipzig. Nu știa de această știre! Cum nu știa…? Niciodată nu ne mințise – pur și simplu nu știa și în ultima clipă a salvat situația ca o minge de pe linia porții: „Oricum, meciul era fără spectatori…”. I-am explicat precis: „Oricum, ați fi găsit voi, cu imaginația voastră bogată, un scenariu ca să nu-i lăsați singuri”.

La care el, deloc inocent, dar colaborant, m-a pus la curent cu „scandalul” de la Liverpool de care habar nu aveam: „E revoltă în club împotriva lui Thiago, care are un salariu mai mare decât al celorlalți și nu face mai nimic” (era și părerea mea).

Ne-am spus noapte bună și am adormit cu imaginea finală din Arsenal – Leicester (3-1): David Luiz îmbrățișându-l pe Vardy.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Lup (1 comentarii)  •  5 martie 2021, 6:52

Mai edtați odată articolul, se repetă paragrafe.

Biju (1 comentarii)  •  5 martie 2021, 7:11

Buna ziua maestre. Sunt si eu fan"cormoran" devenit dupa ce singura echipa romaneasca (e vorba de Petrolul Pl.) care a reusiit sa "dovedeasca"una din Albion.In acel meci de neuitat din 1966 cind fratii Dride,Sandu Badea,Misu Ionescu,Florea,Costica Moldoveanu(zis Penarol,stiti de ce?)Iuhasz si foarte tinarul Dincuta au reusit un formidabil 3-1 pe batrinul Ilie Oana.Daca nu era un rus arbitru em fi putu elinima o ehipa campiona a unei tari ce abia cistigase Campionatul Mondial..Dupa vehiul regulament al Cupei a fost nevoie de un al trei-lea meci unde cormoranii ne-au rapus,aveam o echipa decimata de accidentari si suspendari.Deci de atunci am ramas si fan "cormoran"impresionat de Hunt St.Calaghan. si m-am bucurat cistigare Ligii si apoi a campinatului si acum ma intristez de situatia din clasament(pacat Virgil)si sper intr-o figura frumoasa la Liga.Altfel -sanatate si ...hai Petrolul.

Ie de stanga-dreapta-mijloc (3 comentarii)  •  5 martie 2021, 11:33

He, he, pixul tau smochinit este mereu pe linia de plutire, sau cel putin asa crezi. Pleaca ai nostri, vin ai nostri, mereu oportunist, ai invatat asta in decursul deceniilor in care ai schimbat atitudinea, in functie de dorinta stapanului. Tii cu Liverpool, dar putin si cu Man United, iti place Bayern si “al tau Lewa”, insa un pic simpatizezi si cu Leicester si bineinteles, esti fan Guardiola si Man City. Semeni cu hangiul din “Primavara apele vin mari”, care se gudura pe langa boieri, insa cand taranii pun stapanire pe sat, striga “Jos boierii!”. Oferea gratis mancare si bautura taranilor. Odata terminata rascoala, indica jandarmilor taranii razvratiti. Hangiul era din neamul tau, acelasi care invrajbeste popoarele, mereu ati fost abili la intrigi. Aceeasi tagma a hangiului din neamul lui David a fost ilustrata de Gogol in “Taras Bulba”. Talmudul este cea mai extremista carte religioasa, depaseste cu *** propovaduite de Coran.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gicu (305 comentarii)  •  5 martie 2021, 13:11

Sanatate, maestre!

Observator (269 comentarii)  •  5 martie 2021, 15:37

@ Biju Performanta ploiestenilor n-a fost singulara (pacat ca nu s-au calificat), Universitatea Craiova eliminand in 1979 Leeds United printr-o dubla victorie cu 2-0! Ulterior, Steaua a eliminat (in 2003)Southampton, iar Dinamo pe Everton, dupa un neverosimil 5-1 la Bucuresti! Dar da, victoria Petrolului din 1966 a fost uriasa si merita a fi amintita chiar si dupa peste jumatate de secol! Maestre, nu toti fanii actualei campioane a Angliei sunt rezonabili, decenti; unii dintre cei care posteaza pe diferite bloguri pot fi de-a dreptul virulenti in comentarii! Oricum, trebuia sa vina reculul, dupa doua sezoane exceptionale, iar seria de infrangeri de pe Anfield Road o depaseste chiar si pe cea a "inamovibilului" (de la "carma" Arsenalului) Arteta! Fata de altii (Arsenal, in primul rand, dar si Tottenham), United-ul dvs. n-o duce chiar rau! O.

Observator (269 comentarii)  •  5 martie 2021, 16:34

@ Biju Si am omis performantele Astrei, care a eliminat in doua randuri West Ham United!

Xman (29 comentarii)  •  5 martie 2021, 18:14

"ie de stanga dreapta mijloc"nu crezi ca esti cam smochinit in gandire?EU cred.

Ie de stanga-dreapta-mijloc (3 comentarii)  •  6 martie 2021, 6:59

Bai agramat, *** din ***, nu crezi ca esti prea smochinit sa comentezi? Eu cred ca da. Nu uita ca esti mascota mea si uite asa, ti-am gasit rima, bai smochina.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  6 martie 2021, 13:54

Partidele disputate in Premier League imi par a fi cele mai spectaculoase din toate campionatele Europei. ( Liv'pool a mancat bataie de la Burnley, Southampton, echipe situate pe locurile 15-20, Fulham a batut pe Everton, chiar pe terenul ei, c-un 2-0 sec, Cristal Palace i-a tinut in ,, sah''- pe cei de la MU, Leicester e intr-o sarabanda de castiga/pierde fara sfarsit, Leeds amesteca victoriile/infrangerile, doar City e relativ constanta in joc/rezultate; insa, toate, joaca 100 de minute fara sa oboseasca, fiecare meci e precum o finala). N-am vazut, in 40 de ani de suporteriat sportiv, atatea meciuri cat in ultimele doua sezoane din PL. Unul mai frumos decat celalalt ! ( ca-n melodia lui Danut Spataru; ,, nu stii, nu stii, cu care sa te-nsoooooooori ''- Ia te uita ce mai fete)

the _gunner (54 comentarii)  •  7 martie 2021, 3:00

@Observator .Din nou ! Prevazusem greseala lui Xhaka inca din min 10 .Trei pase gresite si un luft .De fapt ,a fost greseala lui Leno .Saka in forma slaba ,Pepe cu ratări monumentale și VAR-ul părtinitor plus un Mariner demn de reputația sa ,ne-au făcut sa pierdem doua puncte mari .Am pus deja punct ediției .Mi-a rămas doar leit-motivul optimismului,poate in viitoarea .Sănătate !

Observator (269 comentarii)  •  8 martie 2021, 6:57

Ati vazut, Maestre? United are un sezon bunicel, deci nu prea sunt motive de lamentari (poate doar ratarea calificarii in fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor sa fie un motiv de insatisfactie)! Liverpool, in schimb, nu mai iese din pasa proasta in care se afla; apararea este departe de a fi impenetrabila, dar nici atacantii nu mai performeaza, in frunte cu bosumflatul Salah (marcheaza goluri usoare, fiind mult mai bine platit prin comparatie cu Mane, de exemplu)! @ the_gunner Da, Burnley a castigat 4 puncte in disputa cu Arteta, chiar daca la ultimul meci rezultatul a fost influentat de un cumul de factori! Xhaka gafeaza din nou, Saka nu se concentreaza si s-a pierdut o buna ocazie de a reduce distanta fata de locurile de Liga Campionilor! Lui Arteta nu-i ramane decat sarcina de a nu se mai face de ras in Europa League, cum s-a intamplat anul trecut si cum era sa se intample cu Benfica (un club mare, dar care are un sezon modest)! A vrut sa impuna vreo 4 tineri, insa i-a reusit doar promovarea lui Saka; de asemenea, nu inteleg de ce-l foloseste cu obstinatie pe Odegaard, care nu demonstreaza aproape nimic, in ciuda calitatilor tehnice! Multa sanatate!

Bayern super power (1 comentarii)  •  8 martie 2021, 8:39

@Bubu Draga prietene, echipa noastra de suflet a reusit o victorie entuziasmanta in derby-ul Bundesligii, dupa o remontada de zile mari. Cand te gandesti ca eram condusi cu 2-0 dupa zece minute! Impresionanta eficacitatea lui Haaland-Dallas, are deja o suta de goluri marcate. Este adevarat, Bojan Krkić avea cifre impresionante la juniori, apoi s-a dovedit un mare fassss, insa norvegianul continua sa marcheze si la seniori.

Bubu (1 comentarii)  •  8 martie 2021, 9:01

@Bayern super power Asta este diferenta dintre un antrenor ca al nostru si ageamiul de pe banca lui Dortmund, care si-a bagat trenul in poarta dupa al doilea gol marcat. Inclin sa cred ca Flick are cea mai mare parte din meritul titlului Mondial castigat de Germania in Brazilia. Gaselinta promovarii sale ca antrenor principal la Bayern s-a dovedit o inspiratie providentiala, mai ales dupa dezastrul provocat de Kovac. Potrivit ultimilor zvonuri, Bayern a intrat in cursa pentru achizitia lui Haaland, ar putea deveni succesorul polonezului.

ioan (767 comentarii)  •  10 martie 2021, 19:12

inainte de a adormi, domnule Cosasu: am scris-o si-o repet- eu nu urasc pe nimeni! dispretul pentru colegii d-voastra de publicatie se datoreaza doar educatiei: a mea si a lor! p.s. stati linistit, pentru nuvele nu va poate acuza nimeni! inca!

Comentează