Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Merci, Giroud!

Cum mi s-a intensificat dorul după un centru înaintaș autentic

Permalink to Merci, Giroud!
vineri, 26 februarie 2021, 7:11

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea „o bicicletă de aur”, noi, puștimea de pe Apretura și de la Găzăria de pe Mărășești colț cu Leon Vodă, îi ziceam „foarfecă” și visam la ea ca la o capodoperă a oricărui centru înaintaș valabil.

Azi, maturi și la curent cu ce se joacă, suntem într-o criză a centrilor înaintași și cu cea mai deșănțată dezinvoltură ni se spune de către specialiști plini de ei că fotbalul lumii e plin de gloabe. Nu se dau nume, nu se fac nuanțe; fără politețe, gloabe în toată puterea cuvântului. Sunt la fel de greu suportabile ca invidia rece și tăcerea rea la adresa „bicicletei” tale. Să nu le fi cunoscut niciodată?

Cu totul favorabil despre Keșeru
Îți mulțumesc încă o dată fiindcă ți-am auzit declarația la un TV românesc pomenind cu totul favorabil numele lui Keșeru, pe care l-ai cunoscut în Franța. Mi-ai luat o piatră de pe inimă. În Ancheta Gazetei noastre pe 2020 l-am pus pe primul loc în clasamentul fotbaliștilor români. Nu am votat ca toată lumea: mi-am spus că e cel mai bun fiindcă e golgeterul campionatului în Bulgaria; orișicât de puțin, înseamnă ceva de o anume importanță.

Și după ce marchezi genial îți mai aduci aminte de Keșeru? Ai vrut să fii amabil față de România? Și ce-ar fi rău în asta, să fi fost amabil? Amabilitatea, ne spun durii moraliști de azi, e o dulcegărie, o ipocrizie… În fond, „bicicleta” lui Giroud mi-a amplificat dorul după centrii înaintași autentici – cum zicea Ilie Dumitrescu – la care visam încă de pe Apretura. Am câțiva la care țin și azi.

Lukaku, un Conte
Încep, desigur, cu Robert Lewandowski; de câteva luni bune îl socotesc pe postul lui number 1 în lume – deși unii confrați (nu știu să fiu ipocrit) îl descriu ca un pomanagiu… Ieri am aflat din Gazetă că Mircea Lucescu și l-a dorit la Donețk, când Lewa încă juca în Polonia, cotat la 4 sărmane milioane. Mircea Lucescu îl numește, azi, un fotbalist fantastic.
Lângă el îl pun pe Benzema, fostul ratangiu fără de care atacul lui Real are toate dificultățile unei posesii fără gol. Tot în acest top personal îl înscriu și pe Lukaku, un adevărat Conte printre aristocrații postului său. După golul său în meciul cu Milan, mi s-a părut că Ibra, punând mingea la centru, îl aplauda! Sau se autoîncuraja să marcheze și el așa…
Ca să nu par prea dulceag în bine, să închei cu decepția personală la tot ce a jucat Suarez în meciul de pe, drăguliță Doamne!, Arena Națională. Oricât știm că fotbalul se joacă în 11, cred că 75% din slăbiciunile Barcei se datorează inadmisibilei despărțiri dintre Messi și Suarez.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

George Banu (5 comentarii)  •  26 februarie 2021, 7:57

75% din slabiciunile Barcelonei sunt cauzate, nu se datoreaza. Bai mosule, nu stii diferenta dintre a cauza si a datora, incredibil!!! Superbul gol marcat de Giroud pe Arena Nationala nu-i schimba statutul de gloaba. A devenit campion mondial cu Franta, fara un sut pe spatiul portii, iar numerele de la Chelsea sunt la fel de stanjenitoare: 71 meciuri, 17 goluri. Lucescu al batran l-a remarcat pe Lewandoski de cand avea 10 ani, insa Valentin, ultimul component in viata al familiei dictatoare i-a zadarnicit planul. Toata viata lui nea Mircea a fost o batalie continua cu odiosii din familia Escu.

Dan T (1 comentarii)  •  26 februarie 2021, 9:51

Nu mai reactionez pozitiv la nici un articol despre fotbal. Da, urăsc fotbalul. Nu mai oferă nimic, doar subiecte de tabloid, "știri", zvonuri, fake-uri despre Becali, un campionat intern grețos, comentatori cointeresati de transferul vreunui jucător mediocru, totul e o mizerie oferita cu polonicul la TV. URĂSC fotbalul, am mai spus-o și o repet. Nici o execuție a lui Giroud(a avut unele chiar mai bune în carieră) nu mă mai impresionează. Ce-ați făcut din sportul ăsta mai "oamenilor de fotbal"?

ADRIAN (2 comentarii)  •  26 februarie 2021, 9:59

multumim maestre . inca un articol frumos

gicu (305 comentarii)  •  26 februarie 2021, 13:11

Sanatate, maestre!

Ie de stanga-dreapta-mijloc (3 comentarii)  •  26 februarie 2021, 15:29

@George Banu Putem spune fara umbra de dubiu ca Mirciulescu l-a facut mare pe Lewandowski, fara indicatiile si orientarile sale, niciodata polonezul n-ar fi depasit nivelul mediocritatii. Acelasi Mirciulescu l-a antrenat pe Zico. Era pe banca, impreuna cu alti 4-5 antrenori la meciul de retragere al celui supranumit “Pele alb”.

victor L (127 comentarii)  •  26 februarie 2021, 15:34

Sanatate, domnule Cosasu!

Urod (26 comentarii)  •  26 februarie 2021, 16:44

@George Banu... Esti exemplu perfect de ce lumea a ajuns atat de urâtă.... in Romanica ma refer, ca in alta parte e greu sa gasesti un asemenea prost gust...

Geomate (1 comentarii)  •  26 februarie 2021, 17:57

@George Banu - iar tu nu stii diferenta dintre a ramane prost tacand din gura si a fi *** tipand in gura mare ca esti prost. Adevarat este ca din pacate platformele sociale permit unor nesimtiti sa dea lectii altora, desi nu le-a cerut nimeni sa faca asta. Du-te acasa si da-ti cu apa rece pe fata, poate te trezesti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Xman (29 comentarii)  •  26 februarie 2021, 18:23

@George Banu, nu stiam ca ati fost impreuna la prasila,si nici la ora de gramatica.Oricum ai carente grozave ,comportamentale, educationale si de bun simt.Acestea fiind zise,clasele 1-4 the asteapta sa the reintorci.Reiau spusele lui Gicu,sa ne traiti ,Maestre!

George Banu (1 comentarii)  •  26 februarie 2021, 19:16

Iar a reaparut agramatul venit din pusta, cu toate clonele sale. Taci din gura, sa sti, sa fi, Tomis capitala judetului Dobrogea. Invata gramatica, pune mana pe geografie, rad si curcile de tine. TU vorbesti de educatie, pusta necivilizata, care il injuri mereu pe Hagi si pe toata familia lui? Romanica sa le spui creaturilor care nu te-au educat, mai agramatule.

Geograful (2 comentarii)  •  27 februarie 2021, 7:22

La prasila ai fost tu si neamul tau, taran venit din pusta asiatica. Clasele 1-4 in cifre arabe se folosesc in alte domenii, in privinta scolii se spune clasele I-IV, neispravitule. Cine esti tu, mai neispravitule sa intervii in discutii care nu te privesc? Ce esti tu, cerberul site-ului? Esti singur, n-ai pe nimeni, n-ai muncit in viata ta, toata ziua tai frunza la caini pe site. Hai, ia viteza de aici, pasa alergator!

Geograful (2 comentarii)  •  27 februarie 2021, 8:01

Pas alergator! Viteza!

Ilie Geoana (1 comentarii)  •  27 februarie 2021, 8:37

“Acestea fiind zise,clasele 1-4 the asteapta sa the reintorci”, ha, ha, ha, iar a revenit mascariciul. Sa radem de “perlele” sale gramaticale. Baaa, chiar existi? Esti monument al prostiei, fiu de stepa.

gigantoraptor (1 comentarii)  •  27 februarie 2021, 20:59

@ george banu.. incurci semantica! Nu ti-ar strica sa vizitezi si dexonline inainte sa te legi de semantica. Stii tu ceva, dar are legatura cu prepozitia datorita.

George Banu (5 comentarii)  •  28 februarie 2021, 10:27

Când folosim „din cauză” și când folosim „datorită”? Gramatica limbii române spune că prepoziția „datorită” trebuie să apară doar în contexte pozitive. Exemplu: „Am luat BAC-ul datorită faptului că am învățat”. De cealaltă parte, locuțiunea prepozițională „din cauza” trebuie să apară doar în contexte ce au o conotație negativă. Exemplu: „Din cauză că nu am bani, nu mi-am luat o mașină scumpă” sau „M-am despărțit de el din cauză că era un bărbat extrem de violent”. 75 % din slabiciunile Barcelonei are conotatie negativa, necesita locutiune prepozitionala “din cauza”, nicidecum “se datoreaza”. Este una dintre regulile de baza asimilate de un aspirant ziarist. Unii fac aceasta meserie de zeci de ani, dar scriu dupa “ureche”. Stupefiant!

Matei (1 comentarii)  •  28 februarie 2021, 11:51

Corecta remarca lui George Banu referitoare la diferenta dintre a cauza si a datora. Eroarea este inacceptabila pentru un gazetar cu zeci de ani de experienta. Mosul da rateuri la fiecare articol, in precedenta scria ca Edberg a marcat pentru Inter. Stefan Edberg s-a lasat de tenis, acum este specialist al loviturilor libere la Internazionale Milano. Poate-l vedem si pe Tiriac portar la Dinamo, sau pe Ilie Nastase playmaker la Craiova.

Ilie Cozma (2 comentarii)  •  28 februarie 2021, 14:09

Bai agramatule, nu stii reguli simple de gramatica, te uiti ca curca in lemne la dictionar. TU vorbesti de semantica, pusta necivilizata? Tomis capitala judetului Dobrogei, taci din gura, sa sti, clase la scoala 1-4, esti monument al prostiei. Bai ***, ia viteza de aici!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie Cozma (2 comentarii)  •  2 martie 2021, 9:10

Bai monument al ignorantei, iti prinzi “destele“ in paginile unei carti, nici nu respiri daca nu-ti spune wikipedia sau goangla. *** nu-ti permit sa participi la dialoguri elevate. Nu uita ca esti mascota mea. Hai, cara-te de aici, viteza, pas alergator!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  2 martie 2021, 18:13

Postarile celor care citeau articolelel dlui Cosasu mi-au parut decente si civilizate pina la cele de astazi. Urat din partea unora dintre cititori, despre care se presupune ca-s civilizati, microbisti si olecuta scolarizati. O, tempora...

Lute (1 comentarii)  •  3 martie 2021, 7:00

Mestere, iar ai smochinit-o. 75% din slăbiciunile Barcei au fost cauzate de inadmisibila despărțire dintre Messi și Suarez. Fiecare articol contine erori macroscopice, dar esti prea afurisit si incapatanat pentru a considera opinii diferite. Scrie mai des, imi place sa rad de tine, este delicios umorul spontan pe care il emani. Parca esti mister Bean. Sanatate si virtute de la Lute!

George Banu (5 comentarii)  •  3 martie 2021, 8:32

Ha, Ha, comentariile “civilizate” de pe acest blog sunt “olecuta” imbibate de ura impotriva romanilor, jigniri si injuraturi impotriva lui Hagi, al lui Gica Popescu, toate venite din partea agramatului care publica zilnic sute de comentarii. Nu are de munca, nu are familie, taie frunza la caini pe acest site. Scuipa venin prin toti porii, creatura nascuta in ura. Nivelul sau cultural este al unui elev de scoala primara, toate comentariile sale contin erori gramaticale. “Admirati-i” neputinta!

Comentează