Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

O noapte cu Ilie D. și Gabi B. în fața celei mai presante întrebări

vineri, 19 februarie 2021, 7:43

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât presantă, când, după un singur meci (PSG – Barca 4-1 pe Camp Nou), socotit, ce-i drept, „magnific”, „enorm”, „galactic”, Andrei Niculescu îi covârșește, în direct, pe Ilie D. și Gabi B. cu această întrebare a nopții: „Mbappe poate fi considerat cel mai bun fotbalist din lume, peste Messi și Cristiano?”.

La tona de superlative care a străbătut și apăsat pe globul planetei fotbal – întrebarea asta e totuși valabilă și totodată tulburătoare dacă ne gândim că, din februarie 2020, suntem într-o pandemie necunoscută omenirii, care a bulvesat fotbalul lumii și i-a făcut pe nelipsiții moftangii să vestească o epocă neagră pentru viața pe planeta balonului rotund.
Am auzit-o cu urechile mele: „Vom avea un fotbal mizerabil!”. Într-atât de mizerabil încât pe 16 februarie 2021, pe Camp Nou, am avut parte de un meci în care un fotbalist caracterizat drept „Uraganul” realizează o „triplă” sub ochii lui Messi, punându-i în discuție domnia, alături de eternul rival Ronaldo.

Ilie D. ezită a-l numi cel mai bun din lume, se refugiază în relativism: „E unul dintre cei mai…”, iar mie îmi plac relativismele, oricât le detestă ignoranții. Gabi B, recunoscându-i lui KM calitățile fantastice, îl aduce în discuție pe Messi, căruia i-ar trebui o nouă echipă, adică să joace la PSG, lângă „Huracan”.

Eu mă gândesc că întrebarea nopții trebuie legată de aceea a zilei și a anilor lui Messi și Cristiano, cu aproape un deceniu mai uzați decât Mbappe – ceea ce contează enorm chiar când elefanții sau uraganele dorm. Messi e un om de 5 în notele lui L’Equipe, iar a doua zi după triumful lui Mbappe, Cristiano e un zero în meciul cu Porto, oferind un luft incredibil la un stop în careu. Pentru mine, rivalitatea curată de vârstă a lui Mbappe se numește Haaland: aceleași viteze, aceeași prezență eficace în joc, poate un plus pentru artistul Mbappe, față de care scandinavul pare mai „disciplinat”, mai conformist decât „negruțul” de pe Coasta de Azur.

Întorcându-mă la Klopp, un bun prieten „cormoran” mi-a relatat cu deliciu declarațiile lui Jurgen – nu-și va da demisia după recentele eșecuri din Premier League (alinat, desigur, cu acest 2-0 împotriva lui Leipzig) și îi asigura pe fanii lui că nici el, un om căruia eșecurile „i-au albit părul”, nu doarme și nu are somn.

M-a stupefiat cum își permite să invoce părul alb în cariera fotbalistică. Nu știe că părul alb e o carență? Să fie Klopp un naiv care mai crede în politețe, disprețuind morala bazată pe înjurături? Hai să lăsăm întrebările complicate, tot Bayern Munchen e favorita mea în Liga Campionilor!

Comentarii (15)Adaugă comentariu

gicu (305 comentarii)  •  19 februarie 2021, 10:14

Sanatate, maestre!

CCC (2 comentarii)  •  19 februarie 2021, 11:32

Dupa umila mea parere, KM nu este cel mai bun jucator din lume la ora actuala. Poate va deveni, dar actualmente sunt altii inaintea lui. Haaland, Salah si peste toti, Levandowski.

Ioan C. (14 comentarii)  •  19 februarie 2021, 12:01

Păi nu cred că există „cel mai”. În ce mă privește, îl prefer pe fotbalistul atlet Mbappé. Dar mai ales o echipă bună decît un superfotbalist. Nu mi-au plăcut niciodată driblangii, iar Messi și „curtea regală” Barcelona care-l slujește sînt un exemplu deplorabil.

Cete Peul (1 comentarii)  •  19 februarie 2021, 13:38

Vrajeala. Florinel Coman e cel mai bun...

Daniel (1 comentarii)  •  19 februarie 2021, 14:07

Cam multe greșeli în articol. În primul rând diferența de vârstă între Mbappe și Messi și Ronaldo este mai mare de un deceniu, respectiv 11 și 14 ani. Apoi Mbappe nu este de pe Coasta de Azur, doar a jucat acolo la Monaco timp de 5 ani (junior și senior). Dar este născut, crescut și mare partea a junioratului o are făcută la AS Bondy, o suburbie a Parisului.

pompiliu bota (1 comentarii)  •  19 februarie 2021, 14:28

Numai CR7 sa nu fie ca e ,,prea complet,, ; si cu capu si cu stangu si cu dreptu...daca messi nu mai poate, macar Mbape...

itu52 (54 comentarii)  •  19 februarie 2021, 16:58

Messi și Ronaldo, vechea gardă, au dominat mai bine de un deceniu fotbalul mondial. Cred că era lor, frumoasă și continuatoarea fotbalului plăcut ochiului (presărat cu floricele - driblinguri fine, biciclete, etc.), apune. Apar noi titani, aceștia sunt specializați în atacuri frontale desfășurate în mare viteză, pătrunderi rapide în zona de 6m și execuții ciudate. Vor fi mult mai productivi, dar mai săraci la impresie. Nu vor atinge calibrul de mare servant al lui Messi și nici „plutirile” stratosferice marca Ronaldo. Vor fi greu de imitat, puțini pământeni le vor călca pe urme. Timidul nostru Mihăilă, dacă nu ar pierde pe drum obiectul muncii, ar fi un demn partener. Forța și viteza inundă fotbalul. Încep să apară scoruri de tenis, chiar între echipe de top. Pe unde vom fi?

E Mbappe cel mai bun din lume? (14 comentarii)  •  19 februarie 2021, 19:44

La ce? ...la sex, poate... :))))

Zona zero (1 comentarii)  •  20 februarie 2021, 5:22

Cred ca la ora asta este dar mau e mult pina departe

Emilian (9 comentarii)  •  20 februarie 2021, 5:43

Nu cred ca Liverpool ia in calcul schimbarea lui Klopp, cat priveste pe KM....mai are cale lunga ca sa se apropie de performantele si stralucirea lui Messi si Ronaldo. E o discutie doar de dragul discutiei.

Fa-te ca scrii articole! (1 comentarii)  •  21 februarie 2021, 7:47

Mosule, iar ai smochinit-o. Este adevarat, Ilie Dumitrescu a spus initial ca “Mbappe este unul dintre cei mai buni”, insa la insistentele moderatorului care solicita un raspuns clar, a precizat: “Pentru a deveni numarul unu in lume, fracezul are nevoie de continuitate. Dupa ce castiga Champions Leaue si apoi balonul de aur, il putem considera cel mai bun, deocamdata este acolo, in topul mondial”. In alta transmisiune, Panduru a fost mai transant: “Mbappe este alaturi de Messi, Ronaldo si Neymar in topul celor mai buni fotbalisti din lume, restul sunt pe un plan inferior”. Ce tot o sucesti, ce tot o invartesti, inventand un subiect care nu exista? Sa-ti fie rusine pentru trunchierea adevarului, extrapolezi din contex doar ce-ti convine. Esti smochinit, prafuit, ranchiunos, imi provoci repulsie. Nici nu-mi amintesc cand ai scris ultimul articol decent.

Observator (269 comentarii)  •  21 februarie 2021, 8:04

Liverpool sufera ingrozitor in PL (4 infrangeri consecutive pe teren propriu, precum arteta!), dar nu a avut probleme in Liga Campionilor! De asemenea, PSG are probleme in campionat, insa a ... zburdat la Barceona, reamintindu-ne ca Mbappe' a stralucit la Monaco, la Cupa Mondiala si in destule meciuri ale parizienilor. La fel, Dortmund, echipa tanara, isi reface imaginea in Europa, uitand ca in Bundesliga este in afara locurilor de Liga Campionilor! Mbappe' are potentialul de a deveni cel mai bun din lume, insa va fi depasit la capitolul "eficienta" de catre Haaland, un "varf" veritabil; in schimb, acestuia din urma ii lipsesc unele valente tehnice, pe care Mbappe' le are. Ca sa concluzionez, Haaland poate inscrie in aproape toate modurile posibile (inclusiv din "foarfeca"), insa nu si dupa curse gen Maradona, in care sa dribleze tot ce-i iese in cale! Maestre, Bayern si Lewa nu trec prin cele mai bune momente, asa ca e prematur sa se faca pronosticuri in privinta Liga Campiuonilor!

Observator (269 comentarii)  •  21 februarie 2021, 8:33

In privinta Ligii Campionilor, scuze!

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  21 februarie 2021, 11:40

De-acord cu CCC, in privinta numelor actuale de top in fotbal; Lewandowski, ca un intermediar intre perioada Messi-Ronaldo ( aflata pe final) si cei nou sositi Mbappe si Haaland. Desi un jucator foarte bun, Salah este totusi dependent de forma sportiva a colegilor din atacul lui Liverpoo ( Firminho si Sane, in scadere in acest an). O mentiune ptr forma deosebita a lui Suarez la Atletico ( o pierdere ptr Barca). Servus,

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  21 februarie 2021, 15:14

Corect se pare ca-i Levandowski, si cu siguranta Liverpool. Iar colegul in atac al lui Firminho este Savio Mane, iar nu Sane ( care se pare ca-i in atacul celor de la Bayern, venit de la un club englez). Asa-i cand schimbi de pe un canal de sport pe altul, le mai si amesteci. Priviti Aston Villa-Leicester, pe Eurosport 1, se joaca tare frate...Si comparati cu Milan -Inter ( la aceiasi ora). Servus, iarasi...

Comentează