Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Bulgarii ne-au depășit în fotbal? Da’ de unde!

Cum se bulucesc evenimentele de pixul meu! Îl suspectez permanent că nu are suficient humor pentru a le savura aglomerarea și intensitatea cu care ele caută un sens.

Ce le-a venit să se nimerească – ce bizar, ce coincidență! – […]

...

Pandemia gândurilor negre

Meciul cu Austria – o elementară lecție de psihologie în care o ambiție reală de mai bine (vezi ritmul primei reprize) blochează inspirația și iscusința unor Mitriță (nota 4 în Gazetă), Alibec (nota 4), Deac (nota 4) – mă aduce […]

...

”Mobilitatea gleznelor noastre”

A fost odată, în octombrie 1996, un 4-0 cu Islanda, la Reykjavik, în preliminariile Mondialului ’98. În 2020, după 24 de ani și ratarea unei calificări tot la Reykjavik, acest articol puțin cunoscut sper să provoace o inteligentă melancolie. Dacă […]

...

Dane, ai exagerat!

Îmi face plăcere – deci surâd – recunoscând în Dan Petrescu un membru marcant al comunității noastre mondiale, aceea a anxioșilor, din care fac și eu parte și nu înțeleg să mă retrag. Văd în el – confratern – un […]

...

O idee încurajatoare

Cred că ar fi lipsit de fair-play să facem mișto de declarația stupefiantă a lui Mihai Stoica apropo de meciul cu Slovan Liberec: „Au început să tasteze antisteliștii. Țineți minte data de 24 septembrie 2020! Va apărea în certificatul de […]

...

”Mobilitatea gleznelor noastre”

1996, Reykjavik, România - Islanda 4-0

Permalink to ”Mobilitatea gleznelor noastre”
sâmbătă, 10 octombrie 2020, 10:34

A fost odată, în octombrie 1996, un 4-0 cu Islanda, la Reykjavik, în preliminariile Mondialului ’98. În 2020, după 24 de ani și ratarea unei calificări tot la Reykjavik, acest articol puțin cunoscut sper să provoace o inteligentă melancolie. Dacă nu, nu.

N-am numărat, dar nu cred că a trecut mai mult de 1 minut după acest 4-0 cu Islanda, că au și început să bubuie adevărurile năzuroase: Islanda? Modestă! Slabă! N-am avut ce face cu ea… După 1-2-ul cu Emiratele Arabe se titra pe 6 coloane că Europa va muri de râs. N-am văzut, n-am citit nimic în acest sens. Acum, ce-o să facă Europa? O să constate, ca și noi, că dintre toate meciurile pentru Mondialul ’98, singurele victorii în deplasare la 4 goluri diferență au fost acelea ale României și campioanei europene.

Săpături în statistici

Cei mai scrupuloși vor căuta în statistici de când Islanda asta tot mai incomodă, cu jocul ei de băieți bine trecuți prin școlile profesionale anglo-germane, n-a mai luat acasă un 0-4. Europa ne va lăsa să ne disprețuim singuri victoriile. Căci asta știm, ăștia suntem: indignați nevoie mare la orice eșec, năzuroși la victorii în numele unei exigențe cu care dăm și în gropi. Cale de mijloc n-avem, dar nici nu o căutăm, că sună a mediocritate. Acest 4-0 nu e deloc mediocru, e întâi de toate normal. Iată o calitate cu care nu știm ce să facem, o râvnim uneori și dacă apare o luăm la mișto, specialitatea casei.

Normalitatea ca virtute

România a învins Islanda jucând din ceea ce știe. Nici mai mult, dar nici mai puțin fiindcă nu-i puțin ceea ce știe. Normalitatea cere ca exact cu ceea ce știe să se califice pentru Paris, dar e clar că echipa aceasta glorioasă – da, glorioasă, a nu se uita Mondialul ’94! – nu va mai putea fi alta și nu va juca altceva, ca orice om matur pe care, cum se spune, nu-l mai schimbi.

Nu sunt nemulțumit, nu mă consider lipsit de exigență. Având această bază morală, cred că posed dreptul să mă entuziasmez – exact așa, acesta e cuvântul! – de două realizări de la Reykjavik, acolo unde, după expresia memorabilă a lui Cornel Dinu, a învins „mobilitatea gleznelor noastre”: meciul lui Dan Petrescu, care ne-a impus adevărul că avem în el cel mai bun fundaș român, meseria asta de fundaș neavând la noi clasici; cele două centrări ale lui plus golul propriu-zis rămân în antologia profesiunii, după cum ar fi drept ca a doua lui repriză din Islanda să intre în vocabularul nostru ca „o repriză a la Dan Petrescu”;

apoi, meciul lui Hagi, generos din primul minut, impulsionând întreaga echipă, făcând primul gol, marcându-l cu capul pe al doilea, într-o execuție care ar trebui, și ea, să rămână lângă golul de la centru; ca totul să culmineze cu faza aceea imediat după 2-0, când, în apărare, deposedând adversarul, lămurește totul printr-o pasă cu călcâiul declanșând un contraatac… o capodoperă, ceva anormal de frumos! Mai pot băieții aceștia să ne mai ofere scene anormal de frumoase? Piei, satană!

15 octombrie 1996

Comentarii (12)Adaugă comentariu

gicu (287 comentarii)  •  10 octombrie 2020, 11:37

Sanatate, maestre!

Gigi Buzu (22 comentarii)  •  10 octombrie 2020, 12:25

Indiscutabil, Dan Petrescu a fost omul meciului, verva sa ofensiva apare neobisnuita pentru un fundas. Mi-a placut si Vladoiu, desi a intrat in ultimile zece minute, a demonstrat pofta de joc, sutul sau trecut de putin pe langa bara ii putea aduce satisfactia unui gol. A fost un adevarat galop de sanatate, in fata unui adversar modest, care nu ne-a pus probleme. Fara sa ne ascundem dupa unghii, cred ca ne putem pregati pentru mondialul de anul viitor, suntem virtuali calificati, dincolo de declaratiile diplomatice ale oficialilor nostri. Nu cred ca vom reedita figura frumoasa de la mondialul american, dar sunt convins ca vom depasi faza grupelor, indiferent de adversarii pe care ni-i vor harazi sortii. Ma opresc aici, desi as putea continua la nesfarsit. Vrei circ? Iti dau circ! 10 octombrie 2020

Simeone (5 comentarii)  •  10 octombrie 2020, 13:26

Cred ca in analiza meciului, Radoi trebuia sa le puna baietilor acest meci. Inspiratie. Lor nu le trebuia 4-0 , macar un 2-1. Pentru noi. Nu stiu de ce nu l-am luat pe Dan Petrescu , el facea o echipa dupa stilul sau. Cu siguranta nu luam gol atat de usor, de asemenea nu conta ca ai 18 ani daca esti valoros

Resiteanu’ Exilat (2 comentarii)  •  10 octombrie 2020, 13:42

Domnule Cosasu, esti unul din putinii intelectuali care sunt si microbisti . Multa sanatate si longevitate!

Paraschiv (7 comentarii)  •  10 octombrie 2020, 14:52

@Gigi Buzu Sa sti ca mosului ii plac colocvialismele, numai el este egztremist de centru-dreapta-stanga-inainte-inapoi. Tace din gura cand trebuie sa vorbeasca si vorbeste cand trebuie sa taca din gura. Sa sti ca sint pesimist in privinta lui, nu se mai face bine.

Laur (1 comentarii)  •  10 octombrie 2020, 15:08

Nu se poate compara nationala de atunci a Romaniei cu cea de acum. Nici nationala Islandei. In Romania se poate reveni la performantele acelor ani daca investim in tineri la fel ca in acei ani - iar daca se va investi, rezultatele vor aparea in 10 ani .

xstelu (25 comentarii)  •  10 octombrie 2020, 16:52

Paraschiv @#.Cand bună educație și "common sense" ajung undeva la genunchiul broaștei, evident ca margica de" înțelepciune"a scos un "oac" de brotac fasait călcat de masina. Cum impertinenta bate viata,-din păcate-si neputința mintala și gura bat cooooru'iti doresc asisderi :Evanescenta plăcută, oropsitul mintii tale! În alta ordine de idei, sa ne trăiți maestre!

Paraschiv (7 comentarii)  •  10 octombrie 2020, 18:15

@Gigi Buzu Sa sti ca jmecherii o dau in neologisme, da prostia ii da de gol. Daca mai sint si lingai ie bine, primesc o mangaiere de la mos. Io zic ca sint gropari, mutati provizoriu la franari, cat aia sint pe val, doar sti cum se numeste ala cu mai multe fetze. Sa sti ca nu trebuie sa taci din gura cand ai ceva de spus.

motanul incaltat (48 comentarii)  •  10 octombrie 2020, 18:44

Peste 20 de ani ne va bate pe unde ne va prinde si Insulele Feroe. Pt ca nu mai exista echipe mici. Cu exceptia Romaniei.

Ali Bec (7 comentarii)  •  10 octombrie 2020, 19:31

O anintire plăcută dar totodata cu efecte melancolice. Probabil intenționate ambele. Să va țină sănătatea, pixul și humorul, Maestre!

Gica Banu (1 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 9:37

Ha, ha, articol pescuit in arhiva personala din vremea cand erai un "tinerel" de 66 ani, poza de la meciul cu Columbia. Mestere, esti caraghios rau.

Decu Crangasu (1 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 10:24

@Gica Banu A luat masurile gresite, n-a gasit poza potrivita, sublerul e de vina. I s-a smochinit si pixul. Asta-i ca Vojtila, toata lumea ii spunea ca-i leguma, dar nu s-a lasat, doamna cu coasa l-a gasit pe scanul de papa.

Comentează