Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Trăiască antipanicarzii!

Sigur, în fluxul sinistrelor cifre ale infectaților, decedaților și vindecaților, ei, cu întrebările lor, pot să apară ca anormali, ca ridicoli. Pixului meu îi sunt foarte dragi. Le notez toate întrebările, încerc să nu scap vreuna. Am stabilit un top […]

...

De ce nu pot să dau dracului fotbalul

Deși Jurgen Klopp – pentru pixul meu, cel mai inteligent antrenor al vremii noastre – e de părere că suntem într-un moment în care gândurile unui antrenor de fotbal nu sunt cele mai importante, am fost de acord, de la […]

...

Un sistematic ”însă”

Cu inteligența lui cuceritoare, Jurgen Klopp a fost ca de obicei captivant după eșec: nu a vrut să fie cel mai patetic învins, s-a declarat mândru și a adorat cele 90 de minute excepționale ale băieților lui, a invocat lucid […]

...

S-a schimbat vânzarea!?

Joi noapte, am auzit, de la Sibiu, o vorbă rară între noi, la ora actuală: Dennis Man i-ar fi dat o pasă genială lui Fl. Coman, care a și marcat, cu o „scăriță” și ea fantastică, în meciul cu Hermannstadt. […]

...

O noapte neîndurătoare

Vai, va trebui s-o îndurăm și pe asta! – să ai 1-0 în min. 87, acasă, la Sevilla, să-ți fi izbutit minunea și să vină VAR-ul să-ți ia bucuria… Nimic nu e mai brutal decât să ți se ia o […]

...

Un sistematic ”însă”

La ora când Klopp și Simeone se declară la fel de mândri

Permalink to Un sistematic ”însă”
sâmbătă, 14 martie 2020, 8:39

Cu inteligența lui cuceritoare, Jurgen Klopp a fost ca de obicei captivant după eșec: nu a vrut să fie cel mai patetic învins, s-a declarat mândru și a adorat cele 90 de minute excepționale ale băieților lui, a invocat lucid nenorocul și a mai avut loc pentru o discutabilă ironie: cică el nu înțelege stilul lui Simenone, „al unor jucători de clasă mondială care se apără pe două linii”…

Ca în final să ridice mâinile și să accepte că Atletico a meritat victoria. A jucat în învingător cel puțin moral, a fost exemplar în sportivitate.

Dar cele 30 de minute de prelungiri?

Există însă un „însă”, conform unui celebru calambur bucureștean emis odată la adresa unui tip foarte mulțumit de sine însuși: „Toată lumea are un dar, numai dumneata ai un însă”. Nu știu cum i l-aș traduce în engleza și germana lui, cum să-i diferențiez între „dar” ca substantiv și conjuncție și „însă”, ca obiecție.

Poate că ar înțelege când i-aș preciza că în afara celor 90 de minute excepționale s-au numărat însă 30 de minute ale unor prelungiri în care Liverpool a fost excepțional de catastrofală. Celebra apărare a lui Van Dijk, de care nimeni cu mingea la picior nu a trecut, a fost jalnică, depășită în sprinturile individuale, pe culoare inadmisibile, în atacuri-școală.

Niciodată Morata…

Nu am mai văzut defensiva cormorană incapabilă să deposedeze adversarul în duelurile umăr la umăr, asta ca să-l nu mai discutăm pe Adrian din poarta propriu-zisă. Niciodată nu l-am văzut pe Morata când juca în Anglia marcând atât de irezistibil în sprinturi-model. În fine, ca un cuprinzător „însă”, nu am trăit cu băieții lui Klopp un dezastru ca acela al unei remontade a adversarului de la 0-2 la 3-2 în 23 de minute ale prelungirilor.

Simeone are dreptul regulamentar la mândrie

Invocarea nenorocului în cele 90 mi-l face și mai stimabil, aș zice mai uman, fiindcă mi-l aduce la nivelul oricărui antrenor de-al nostru, din Staicovici sau din Giulești, după un meci în care am fost formidabili, dar ne-a biruit ghinionul. Îmi place și că Klopp nu se dă supraom și admite că „în ultimii 2 ani europeni am avut clipe norocoase”.
Dar și aici un „însă”. De ce nu-l înțelege pe Simeone cu jucătorii lui „de clasă mondială” care se apără „pe două linii”? Ce-i cu ironia asta foarte slabă? Las că și Simeone e azi mândru de ai lui. De ce nu ar fi? Nu mă duc să caut în colecție articolul în care, cam de când lumea îi detestă jocul, susțineam că are tot dreptul regulamentar să se apere exasperant. A reușit-o de nenumărate ori în Europa. Nu însă și în Spania.

Exasperarea aceluiași Simeone

Același sistematic „însă”: de multă vreme, în Spania nu a fost campion. Barca și Real, granzii Ligii, au știut întotdeauna cum să-l joace fără să-l ironizeze. Poate că asta îl exasperează și pe el: contează în lupta pentru titlu fără să-l cucerească. E campion într-o exasperare pe care Klopp nu o cunoaște, în numele dreptului suprem la diferență pe care n-avem dreptul să-l bagatelizăm.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Durden (13 comentarii)  •  14 martie 2020, 11:03

asa cum e dreptul lui simeone sa joace asa, este si dreptul meu sa il critic. sunt curios, dintre toti cei care ii iau apararea...cati s-ar mai uita in mod constant la fotbal daca, presupunand prin absurd, toate echipele are juca genul asta de fotbal...

Observator (163 comentarii)  •  14 martie 2020, 12:36

Cum se poate vorbi de rau o echipa ce revine de la 0-2 si castiga cu 3-2 in prelungiri in fata campioanei Europei si a lumii?! LFC a dominat cele 90 minute, insa a cazut total dupa ce Firmino a marcat pentru 2-0! Pe langa noroc, Simeone a facut si mutari inspirate, cu care a intors soarta meciului si a calificarii! In actuala componenta si cu Mane si Salah intr-o forma slaba, nu stiu ce se mai poate astepta de la aceasta echipa, cu tot cu Klopp la carma! O.

Fenris (1 comentarii)  •  14 martie 2020, 12:38

Ultimul titlu in 2013-2014. Nu as zice chiar preistorie. Il admir pe Simeone si chiar daca ii iubesc si pe Klopp si pe Liverpool, ii recunosc victoria lui Simeone. In rest... Sper sa nu piarda titlul Liverpool.

Red Fan (5 comentarii)  •  14 martie 2020, 13:41

Bun comentariu Durden ! Pur si simplu nu ai ce sa admiri la jocul lui Simeone ... este pur si simplu enervant si inestetic ! Eu insa sunt multumit de jocul in revenire al lui Liverpool ( ultimele meciuri din campionat au fost subtiri de tot ) , am vazut din nou un Salah si Mane cu pofta de joc , pacat ca n-a intrat bara lui Robo ... ca altfel vorbeam de acest meci ! YNWA !

gicu (258 comentarii)  •  14 martie 2020, 14:34

Sanatate, maestre!

motanul incaltat (34 comentarii)  •  14 martie 2020, 16:22

Durden: Simeone a jucat asa urit doar cu Liverpool. CFR de ex o face cu toti....

radstef (4 comentarii)  •  14 martie 2020, 18:32

„Toată lumea are un dar, numai dumneata ai un însă” Haideti sa va ajut eu... "Everyone is somehow gifted. You are, somehow, only IF !" Cu placere :)

radstef (4 comentarii)  •  14 martie 2020, 18:33

*sau ma rog: "...IF only"

Ion (1 comentarii)  •  14 martie 2020, 23:37

Hai sa fim seriosi ! Numai greseala lui Adrian i-a calificat pe Atletico.

Observator (163 comentarii)  •  15 martie 2020, 7:23

@ Red Fan Serios, unde ati vazut pofta de joc la Salah si la Mane? Desi sunt un admirator al fotbalului din Anglia si nu prea ii am la suflet pe spanioli, sper ca aceasta eliminare ii va aduce cu picioarele pe pamant pe suporterii "cormoranilor"! O.

radstef (4 comentarii)  •  15 martie 2020, 14:47

@motanul.incaltat CFR avea cele mai multe goluri inscrise si cele mai putine incasate...inainte sa fie sters golaverajul.

radstef (4 comentarii)  •  15 martie 2020, 14:49

Hai sa fim seriosi..greseala lui Adrian (si nu numai) a fost numai la golul 1.. au dat 3 totusi.

Comentează