Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Da, a existat în lume un fotbalist român fericit!

Și așa, carevasăzică: „Merci, Tătă. Și scuze că te-am subestimat!”. Cum? Nu mai repet. Așa l-au omagiat pe Tătărușanu fanii lui Lyon după semifinala Cupei Ligii franceze, cu Lille, 4-3 la pen, dintre care unul esențial apărat de Tătă sau, […]

...

Putem să rămânem eleganți în formulări?

Microbiști cum suntem de la început și până la urmă, am avut o săptămână grea, bună și foarte bună de fotbal; până când ne vom bate capul cu CFR Cluj-FCSB-Sevilla, nu e inutil să ne mai gândim la ce am […]

...

La ce e bun un ”minut liber”?

Inegalabili în originalitățile lor, în tot ce le poate trece prin minte, englezii ăștia ne-au mai dat, chiar de Anul Nou, când dumnealor își permit să joace fotbal cu tribunele arhipline, o idee extravagantă care nu-mi iese din cap. E […]

...

Exasperanța

Printr-o inspirație de zile mari, al cărei secret funcționează și în meseria noastră, primul număr al Gazetei Sporturilor pe 2020 începea cu cei 70 de ani ai lui Liță Dumitru și se încheia (ce potriveală!) cu interviul dens acordat lui […]

...

”Lăsați-mă să nu fiu categoric!”

În zilele acestea combinate Crăciun-Revelion, când ni se cere să facem față unor probleme atât de complicate ca bunătatea, generozitatea, veselia ș.a.m.d., la orele când ne asaltează atâtea clasamente, topuri și hopuri cu cele mai frumoase goluri, dar și ratări […]

...

Plăcerea de a fi ”îmbătrânit” cu CFR-ul din Cluj

Despre situația fotbalistică din zona noastră

Permalink to Plăcerea de a fi ”îmbătrânit” cu CFR-ul din Cluj
vineri, 20 decembrie 2019, 7:02

Indiferent ce se întâmplă la Doha, cu Mondialul de acolo – rămân un european. Ca atare, nimic nu mă poate interesa mai mult decât „optimile” și „16-imile” celor două Ligi continentale.

Estul la masa săracilor
În Champions League, sare în ochi o banalitate: nu e calificată nicio echipă din zona asta ceva mai centrală și tot mai estică, numită de mult la noi „masa săracilor”; nu știu dacă în țările din această zonă în care ne găsim se folosește această expresie agasantă pusă în permanent contrast cu „masa bogaților” și mai enervantă, desigur, fiindcă prea lipsim de la ea.

Gică și Gică se pot supăra, dar…
Nu știu câte neamuri, cu federațiile și galeriile lor fotbalistice, au un asemenea elan în a se simți mereu jignite. E clar că nu avem de ce să ne dăm persecutați. E o evidență: nu avem ce căuta, azi, în Champions League. E verdictul dintr-o altă expresie de bază: „Asta e situația!”, nu ne persecută nimeni – ne persecută rezultatele echipelor noastre când sistematic nu pot trece de grupele preliminare.

Gică Hagi și Gică Popescu se pot supăra, deocamdată e imposibil să se schimbe regulamentele care stabilesc valori, nu avem valoare pentru a ne întâlni în primăveri europene cu cei mult mai valoroși de acolo; sunt însă întotdeauna mulțumit când îi văd pe amândoi invitați, și după 20 de ani, la gale europene unde sunt celebrați foști colegi de-ai lor în aceeași împărtășire a gloriei. În urnele tragerilor la sorți, nu se pot însă introduce echipe românești numite Hagi sau Popescu…

Am îmbătrânit cu Dan Petrescu
În schimb, în Europa League, situația e ușurel mai bunicică, ca să ne exprimăm mai tandru. Din cele 32 prinse în „16-imi”, avem 3 din zona noastră: Șahtior, Ludogoreț și, cu toată plăcerea, CFR Cluj. Doar 3 din 32, dar încă o dată, asta e situația și nu avem de ce obiecta; desigur, putem clipi și ridica sprâncenele, cum de nu găsim nicio echipă cehă, rusească, sârbă, maghiară, putem surâde cum știm noi la ideea asta de Ludogoreț (a căzut cu Inter!), putem câte și mai câte, dar nimeni nu ne poate lua plăcerea asta de a fi „îmbătrânit” cu Dan Petrescu și CFR-ul în atâtea tururi și retururi, unele mai decisive decât celelalte.

Mister Dan și misterul fotbalului
Cu nicio echipă de-a noastră nu am trăit mai decisiv decât cu CFR-ul, dacă avem voie să comparăm astfel adjectivul „decisiv”; că i-a căzut cu Sevilla – și nu cum voia Dan, cu vreo engleză!? – văd în asta un ghinion pe măsura dreptului pe care și l-a luat invocând atât de des norocul și bucurându-se de el.

Există dintotdeauna forțe misterioase cărora le place să echilibreze noroacele și ghinioanele oricărui Mister, chiar dacă despre ăsta se zice că le-ar ști pe toate. Ei bine, Mister Dan, mai în glumă, mai în serios, în ultimul său interviu din Gazeta de miercuri, ne-a lăsat să înțelegem că nici el nu le știe pe toate. Ne-a dăruit vorbele auzite de la Trapattoni: „… Să mor dacă știu fotbal! Fotbalul e un mister și nu pot să pretind că mă pricep”.

La care Dan a adăugat: „Dacă spui că știi fotbal, te-ai curățat!”. Aș pune aceste fraze ca parole de deschidere pe computer oricărui specialist, fie el cronicar, internaut, chibiț sau simplu microbist.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

doilaunu (4 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 8:48

ca roman sa ceri dreptul de a juca in CL doar pt ca esti si tu european este acelasi lucru cu un salajean care ar cere pt o echipa din Zalau sa joace in Liga 1 doar pentru ca si Salajul este in Romania.

cainele rosu de ciuda (1 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 9:14

mai este o placere de a imbatrani,cea cu mimamo in play-out,hau hau.

ManX (7 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 9:43

Nu joaca titulari, sau chiar deloc, Razvan Marin si Ianis Hagi. Pentru a-i da doar pe ei exemplu. De unde sa alegi 11 jucatori plus antrenor pentru a juca în Champions League?

I.C. (7 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 11:57

Relaxați-vă, nu doar cu fotbalul stăm prost!

dan (2 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 13:01

e jalnica prestatia celor doi fosti mari fotbalisti...ma uitam la Suker ce relaxat era cand a venit la Bucuresti. Ei cred ca mari jucatori=mari business men ,eronat.

Plesv (2 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 13:17

Fotbalul a devenit o afacere mare si se face pe multi bani. Nu ai bani, nu obtii performanta. Incepe sa fie valabil si in alte sporturi.

gicu (249 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 13:54

Sanatate, maestre!

Draga „doilaunu” (1 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 13:56

Observ ca e foarte la moda sa se rada de "Salaj" in ultima vreme. Daca n-ati fost pe acolo si n-ati vorbit cu oamenii de acolo recomand sa va abtineti. Pe mine, ca salajean, ma bucura sa nu se vorbeasca de Salaj pentru ca tin la discretia acestui loc autentic ardelenesc, si in special a oamenilor care traiesc aici.

GopoSapiens (3 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 18:13

Da' dacă știi să-njuri birjărește nu te cureți? Ar trebui...

Pocăiți-vă, to’ar’și! Pocăiește-te, Mr. Soros Ghe.! (6 comentarii)  •  20 decembrie 2019, 19:47

La "masa bogaților" stau SELECȚIONATE MONDIALE: pe lângă 3-4 europeni (eventual chiar nativi ai țării în cauză), jucători aduși din America de Sud, din Africa, din Asia. La "masa sărăcanilor" stau LE FEL selecționate mondiale: pe lângă 5-6 europeni, jucători aduși din America de Sud, din Africa, din Asia. Chiar și la "C.F.R. 1907 ECOMAX" Cluj (apropo, de fapt e K.V.S.C. = Kolozsvári Vasutas Sport Club, nu altfel!), sau la Ludogoreț, sau la Șahtior. Doar finanțele cluburilor (de multe ori, în Vest, finanțe dubioase venind de peste mări, și țări, și dune de nisip...) fac diferența! E corect? Între cine și cine e competiția? ...între duna de nisip de la est și duna de nicip de mai la vest? Pe cine interesează așa ceva? Și, uite-așa ajungem la o concluzie: în globalismul aflat deja pe marginea prăpastiei, când "banii vorbește", nu se mai pune problema corectitudinii... Și atunci putem citi ceea ce e scris în Scripturi despre cum va să vină "sfîrșitul lumii", iar semnele se arată la tot pasul...

motanul incaltat (30 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 0:18

Spre deosebire un antrenor genial-Cruyff a spus ca fotbalul e un joc simplu.... Nu avem nici echipe, nici jucatori, nici antrenori..... Tot vorbim ca jucatorii nostri nu reusesc in Vest. Dar antrenorii nostri reusesc in Vest? Bineinteles ca nu... Si atunci ce pretentii sa avem???? Hagi vrea sa ia o echipa de top cu care sa cistige CL???? Ma lasi???? Ia frate una la retrogradere din Bundesliga sau Premier, salveaz-o si o sa se uite la tine si echipele mari....Numai ca stim si noi si stie si el este un zero ca valoare. Si Dan Petrescu la fel.... Ma refer pt Vest nu pt Bulgaria, sau Tarile Arabe.....In afara de Boloni care se mentine ca o pluta la nivelul apei, restul n-au nici o treaba....Credeam la un moment dat ca poate si Razvan Lucescu a invatat sa se comporte cit de cit ca un antrenor---dar si-a dat cu firma in cap ducindu-se la arabi. A murit profesional adica....

victor L (110 comentarii)  •  21 decembrie 2019, 12:24

Sanatate, domnule Cosasu. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!

Observator (146 comentarii)  •  22 decembrie 2019, 7:39

Maestre, ramanerea lui Petrescu in Romania ar fi benefica, oricat de urat este fotbalul pe care-l practica echipele pe care le antreneaza si de antipatic ar fi el insusi pe marginea terenului si in declaratii! Va urez un Craciun Fericit, un An Nou plin de bucurii, precum si multa, multa sanatate! O.

mg (88 comentarii)  •  22 decembrie 2019, 11:04

..mare figură Trapatoni.. Mister Dan încearcă să-i calce pe urme, dar mai are de lucru, inclusiv la aforisme. Altfel, jos pălăria pentru ce-a reuşit în campania asta europeană. Cine-ar fi crezut ? Cei care insinuează că se aşteptau la una ca asta ar trebui să aibă portofelul doldora de la pariuri. Bursucul a scos tot ce se putea scoate cu băieţii lui, ba chiar şi binişor peste. Iar recenta sancţiune, cu interdicţia la transferuri, îi vine mănuşă. O poate şterge englezeşte, în pauza asta de iarnă, lăsând echipa pe primul loc şi fără să-l poată acuza cineva de ceva.. "And since we have no place to go/ Let it snow, let it snow, let it snow !".. La Anu' şi la mulţi ani !

?????? (140 comentarii)  •  23 decembrie 2019, 23:44

Bă Cosașule, ai văzut bă ce comentarii ai, ?
Vezi ce ai scris și ce au înțeles ăștia de comenteză, ?

Dan (1 comentarii)  •  28 decembrie 2019, 19:19

Nu doar ai imbatranit, a fost si emotie, emotia unui outsider care si-a croit un drum european, neasteptat de lung, emotia atator meciuri decisive de calificare si la urma, fericirea, vorba unui gazetar...CeFeRicire venea din Gruia!

Comentează