Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
PSG – o performanță și morală 

Acest 2-0 de pe Old Trafford îmi sfidează atât antipatia față de PSG, cât și devotamentul străvechi față de United; îmi cere să fiu – pardon de expresie! – obiectiv. Plus să-mi încalc regula de a nu discuta după turul […]

...

Prima etapă, prima criză de nervi

Sper să nu fiu deplasat dacă propun să-i lăsăm azi în pace pe Aguero după hattrickul lui în meciul cu Arsenal, pe Rashford și golul lui super, pe pasa divină a lui Pogba, pe autohtonul nostru Căbuz între „fabulos” și […]

...

Banii, banii!

Ca să fiu clar de la bun început, nu sunt exasperat, nici indignat de transferurile acestea scandaloase ale lui Stanciu și Mitriță spre Asia și America; dimpotrivă – sunt de părerea întru totul minoritară a lui Basarab Panduru: „Nicușor nu […]

...

Vorbește, memorie!

La 1 an după Anglia – România din 1969, de pe Wembley, la Mexico s-au fixat grupele Mondialului 1970, unde urma să jucăm la Guadalajara într-o grupă a morții. Iată ce scria unul, Belphegor, în Sportul: „Suntem în 15 al […]

...

O splendoare: City – Liverpool

La 8 zile după City – Liverpool, sunt încă pe culmile entuziasmului și nu mă feresc s-o scriu, conștient că nu comit o exagerare. Fără exagerare, a fost un meci somptuos pe toate planurile, ducându-mă 94 de minute cu gândul […]

...

Obsesia: posesia!

Cu ochii pe ei și cu mintea la noi

Permalink to Obsesia: posesia!
vineri, 4 ianuarie 2019, 8:44

Împotriva atâtor obiecții întemeiate, am rămas fidel campionatului englez și mi-am petrecut ultimele zile ale anului stând cu ochii pe meciurile lui fără de egal în intensitatea îndârjirii; nu aș putea scrie că le-am urmărit cu seninătate și detașare, cu o plăcere – cum se zice – pură; m-au parazitat – mai simplu: m-au sâcâit – câteva idei aduse de acasă, tot ale sfârșitului de an. M-am uitat, de pildă, la Chelsea în față cu Crystal Palace – fie și după niște scurtcircuite, ce posesie!, dar și ce pasă lungă de la David Luiz la Kante pentru 1-0… A rămas așa, dar încă o dată, ce posesie în viteză!

Ceva între Moş Crăciun şi ciocănitoarea Woody
Și de ce mă sâcâia posesia? Fiindcă fusese obsesia acestor ultime zile la noi. Nu mai aveam alt cuvânt: posesia era un fel de Moș Crăciun, posesia era o ciocănitoare Woody și, mai presus de toate, o filosofie. Teja avea „o filosofie a posesiei” exact așa cum cerea și visa angajatorul său. O posesie care să sufoce adversarul, o posesie care să-l lase fără minge… Deveniserăm niște posedați ai posesiei. Era grav și totuși nimeni nu râdea. Și mai grav – nimeni nu-i spunea angajatorului: „Dom’le, lasă-ne, posesia dumitale în 2018 nu mai e nicio mare brânză, demult s-a demitizat posesia, mă-nțelegi? Să-ți traduc ce-i aia demitizare? Adică poți să ai posesie 75% și să pierzi cu 0-1, care-i problema?”. Probabil că din politețe nimeni nu a vrut să-i explice care-i problema ca să nu-l enerveze la sfârșit de an.

Po-sibil, Po-gba
Mie însă enervarea nu mi-a trecut și m-a ținut chiar după ce am văzut United-ul meu conducând cu 3-0 la pauză. Un United dezinhibat, dezinvolt nevoie mare, cu un Pogba capsat rău de tot ca să dea totul, cu un Rashford într-o cursă de brazilian, driblând fermecător în careu, pasând pentru Pogba – ce să mai vorbim de posesie pozitivă? Un United fără Mourinho pe bancă, fără clișeele lui, fără fițele și fețele lui încruntate, fără…, fără… Să-l fi dat, oare, afară chiar băieții? Să nu-l mai fi suportat? Po-sibil, așa cum sună și primele două litere ale lui Pogba.

Mitrovici şi obsesiile noastre
Dar dacă ne-am juca mai departe și, păstrând toate proporțiile, profitând de coincidența demiterii lor, ne-am întreba: FCSB fără Dică va arăta cât de cât dezinhibiția Unitedului fără Mou? Să stăm blânzi: nici Pogba și nici Mourinho nu au cunoscut în viața lor un patron ca acela al lui Dică. Și ca să mă întorc la englezii sfârșitului de an: am văzut Arsenalul cu Fulhamul bătrânului nostru Ranieri, un 4-1 fără multă tăgadă; l-am urmărit la Fulham pe Mitrovici; greoi cât cuprindea, nu a făcut nimic stând și tot stând la cheremul vitezei lui Kamara; și cât ne-a chinuit omul ăsta în meciurile cu noi… Asta ca să ne facem o idee ceva mai lărguță, deloc drăguță, despre obsesiile noastre.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

B. (1 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 8:51

Pai se putea Maestre, dumneata sa nu... :(( Ciocanitoarea Woody... Pantera Roz... ce sa mai... asta este. Ne resemnam si trecem mai departe. An Nou fericit si sanatate iti doresc!

ioan (668 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 10:48

va recomand bilantul Leliei-o stiti: sora-mea aduna si scade acolo unde noi inmultim si impartim! diferenta de formatie-domnul Ezra versus domnul Serghei: pusta-vara versus iarna in taiga! n-am obosit sa-i scot umanismul din cap dar invelisul umanitar din frazele ei incepe sa ma puna pe ginduri: sa nu stie cea mai cea jurnalista din Romania ca singura teama permisa unui intelectual e teama de ridicol? numarind ultimii (sapte) ani pierduti, Lelia foloseste un cuvint nou pentru ea: SPAIMA! inspaimintator e insa altceva: faptul ca prin plecarea celor cinci milioane de romani, ei nu si-au pierdut nici macar un singur alegator, in timp ce presa-ciinele de paza-si-a pierdut aproape toti cititorii! simplu si umanitar-dar in limitele decentei: dar daca ciinele asta, loial si neinfricat, e doar o pisica mieuneza?

ioan (668 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 11:10

cu alte cuvinte: posesie stelista intr-un (aproape imposibil) FCSB-Barcelona? doar daca se joaca cu doua mingi!

gicu (201 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 13:52

Sanatate, maestre!

Andrei F (8 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 14:43

Se poate sa aveti dreptate...Totusi cine sa-l fi educat pe Becali in ce priveste fotbalul si deci de unde o fi aflat treaba (obsesia)cu posesia?Cumva tot de la jurnalistiii specialisti care populeaza cateva televiziuni de sport...?Cand bate cine trebuie se uita si de posesie,arbitraje,patroni...

ioan (668 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 16:33

cit priveste obsesia ca Armata Romaniei sa finanteze o echipa intr-un campionat de fotbal profesionist, asta nu mai tine de decenta! ca platitor de taxe si impozite-folosite de Armata intr-un mod discretionar si abuziv-ma simt furat si umilit! legea permite asta? legea e proasta! si ca orice lege proasta ea trebuie modificata! e nevoie de un referendum pentru asta? NU! e nevoie de fauritori de legi responsabili! nu-i aveti? schimbati-i! sau scrieti zilnic, pina inteleg, ca sint partasi la o mizerie si la un furt! asta, daca sinteti ziaristi...!

ioan (668 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 16:48

cu alte cuvinte: al doilea mandat, domnule Presedinte? sa inteleg ca s-a stricat telescaunul la Paltinis? poate ninge-n Madeira...!

ioan (668 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 20:57

raspuns domnului Geambasu: e un copil, Cristi! inteligent, tandru, aspru doar cu propria-i limita! daca alegea sa fie vinzatoare intr-un super-market din Constanta, ar fi fost o vinzatoare foarte, foarte buna! eu nu vad nicio diferenta-probabil asa arata încrederea si respectul pentru alegerile celor de linga tine...! a ales tenisul si daca e, azi, lider mondial, asta inseamna ca nici tenisului nu-i este indiferenta!

ioan (668 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 21:38

cu alte cuvinte: e bine de stiut, Simo: intre hoti si prosti, domnul Tiriac prefera hotii! pe ce se bazeaza? probabil pe iluzia ca, in Romania, cu hotii poti negocia! nu poti, daca nu esti miliardar! asculta-l (doar) pe domnul Stere, plinge-te ( doar )domnului Hagi si suna-l (doar) pe Darren! ramii inteligenta...!

ioan (668 comentarii)  •  5 ianuarie 2019, 9:43

obsesia gheoudemerista de-a-ti masura radacina in vazul lumii! Printul Charles ar spune ca fara unguri si fara romani, Transilvania ar putea fi locuibila! pe udemeristi ii pot intelege: cu pensia de parlamentar roman cu dubla cetatenie, poti sta linistit intr-o garsoniera inchiriata la marginea Budapestei! dar ce naiba sa caute Gheo in pamint, cind el e in aer de cind se stie? fara alte cuvinte: cei 100000 de romani care locuiesc in Firenze, ar face bine sa se apuce de sapaturi linga podul ala din Severin! sint sigur ca toti au avut un stra-stra-stra-stra pe care-l chema Giani, Luca, Matteo, etc si etc! asa e baieti: Firenze e a voastra! italienii au venit mai tirziu si asta doar ca sa va enerveze pe voi: puteau sa ramina in Corsica si sa-si vada de treburi...! domnul Cosasu are dreptate: obsedati de verbul a avea, ati uitat sa fiti! fiti linistiti!-nimeni nu vrea sa fie in locul vostru!

Observator (79 comentarii)  •  5 ianuarie 2019, 10:19

Posesia este un mijloc prin care se pot castiga partidele, dar nu este o arma infailibila, dupa cum a constatat si Barcelona, la Glasgow, contra lui Celtic, in Liga Campionilor! Hazard, Pogba si chiar neintegratul Sanchez l-au "lucrat", in etape diferite, pe Mourinho, dar mi-e greu sa cred ca "interimarul" poate concura vreodata cu Mourinho! Si ce daca jocul nu mai era ca pe vremea lui Ferguson, tot a putut castiga trofee, cu Chelsea a fost egalat in prelungiri si cu Liverpool a avut ghinion. Ce folos ca jocul lui Arsenal a ramas ofensiv, daca apararea este varza, de 4 ori mai usor penetrabila decat cea a lui Klopp? Schimband subiectul, constat ca Maestrul este intr-o forma exceptionala, nu vad cum ar putea sa nu castige AO pentru a treia oara consecutiv! Va va mai ocaziona articole laudative, sunt sigur! O.

ioan (668 comentarii)  •  5 ianuarie 2019, 13:54

posesia, domnule Cosasu? in cazul lor, una singura: IMUNITATEA! au facut din asta o obsesie...! le-o voi lua-legea-i lege pentru toti-si dupa, mai vedem!

ioan (668 comentarii)  •  5 ianuarie 2019, 14:21

cu alte cuvinte: Mirceo, ia-o mai incet! daca-mi rog prietenii-rockerii si motociclistii-sa faca un drum la Bucuresti, tezaur folcloric scrie pe voi: o saptamina, dati la antena 3 numai muzica populara! si jandarmii?-vei intreba! si jandarmii, Mirceo-jumatate din ei sint rockeri, iar ceilalti au motoare acasa...!

ioan (668 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 7:44

o(b)VIia: po-S.O.S.-ia! sint si spatii, Lelia, ca d-aia-i aramaica! ce-i drept, nu exista fisuri: Uppsala University, Corbul domnului Edgar Allan, Ultimul...domnului Bertolucci,etc si etc! chiar vrei sa le traduc tot ce-mi spune domnul Cosasu? in sfirsit, n-ai mila? eu zic sa le faci un rezumat! foloseste ideea aia, a doamnei Golda: nu stiu daca va fi primul..., dar al doilea NICIODATA!

ioan (668 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 8:57

cu linistea cuvenita, Laviniei, in prima ei dimineata fara Domnul Emil Brumaru! niciodata-al doilea! si-un adevar: linga Uppsala era o Golgota! spuneau ca acolo e casa lui Odin si sute de ani nimeni n-a calcat pamintul ala! sute de ani, Lavi! acum citiva ani, intr-o dimineata ca asta, cinci copii cu cinci sanii, au facut din mitul ala un derdelus!

ioan (668 comentarii)  •  10 ianuarie 2019, 17:44

ICR-ul tau, Lavi, e asa o tzatza (fara mitza) de te doare capul! te-au dus la carolini, in Praga-8, sa le cari bagajele? somn la doua stele, prinz pe strada? sa fii tu sanatoasa-cred c-au decontat pe voi si-o saptamina la Paris, una la Londra- si de restul, fotbal in Noua-Zeelanda! dus si-ntors! au ai tai niste contabili de zici ca-s traducatori...! pe scurt: data viitoare, da un telefon! vine Jan, te ia, te hraneste, vezi Praga-Praga, te duce doua zile-n Kutna Hora si apoi acasa-n Litovel! ai aeroport in Brno si (c-o escala) esti acasa-n patru ore! gratis! ai sfera, Lavi, si tu te dai cu cercul? pentru ce sint prietenii-sa vada cum tremuri de frig pe podul ala de pe Vltava?

Comentează