Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Obsesia: posesia!

Cu ochii pe ei și cu mintea la noi

Permalink to Obsesia: posesia!
vineri, 4 ianuarie 2019, 8:44

Împotriva atâtor obiecții întemeiate, am rămas fidel campionatului englez și mi-am petrecut ultimele zile ale anului stând cu ochii pe meciurile lui fără de egal în intensitatea îndârjirii; nu aș putea scrie că le-am urmărit cu seninătate și detașare, cu o plăcere – cum se zice – pură; m-au parazitat – mai simplu: m-au sâcâit – câteva idei aduse de acasă, tot ale sfârșitului de an. M-am uitat, de pildă, la Chelsea în față cu Crystal Palace – fie și după niște scurtcircuite, ce posesie!, dar și ce pasă lungă de la David Luiz la Kante pentru 1-0… A rămas așa, dar încă o dată, ce posesie în viteză!

Ceva între Moş Crăciun şi ciocănitoarea Woody
Și de ce mă sâcâia posesia? Fiindcă fusese obsesia acestor ultime zile la noi. Nu mai aveam alt cuvânt: posesia era un fel de Moș Crăciun, posesia era o ciocănitoare Woody și, mai presus de toate, o filosofie. Teja avea „o filosofie a posesiei” exact așa cum cerea și visa angajatorul său. O posesie care să sufoce adversarul, o posesie care să-l lase fără minge… Deveniserăm niște posedați ai posesiei. Era grav și totuși nimeni nu râdea. Și mai grav – nimeni nu-i spunea angajatorului: „Dom’le, lasă-ne, posesia dumitale în 2018 nu mai e nicio mare brânză, demult s-a demitizat posesia, mă-nțelegi? Să-ți traduc ce-i aia demitizare? Adică poți să ai posesie 75% și să pierzi cu 0-1, care-i problema?”. Probabil că din politețe nimeni nu a vrut să-i explice care-i problema ca să nu-l enerveze la sfârșit de an.

Po-sibil, Po-gba
Mie însă enervarea nu mi-a trecut și m-a ținut chiar după ce am văzut United-ul meu conducând cu 3-0 la pauză. Un United dezinhibat, dezinvolt nevoie mare, cu un Pogba capsat rău de tot ca să dea totul, cu un Rashford într-o cursă de brazilian, driblând fermecător în careu, pasând pentru Pogba – ce să mai vorbim de posesie pozitivă? Un United fără Mourinho pe bancă, fără clișeele lui, fără fițele și fețele lui încruntate, fără…, fără… Să-l fi dat, oare, afară chiar băieții? Să nu-l mai fi suportat? Po-sibil, așa cum sună și primele două litere ale lui Pogba.

Mitrovici şi obsesiile noastre
Dar dacă ne-am juca mai departe și, păstrând toate proporțiile, profitând de coincidența demiterii lor, ne-am întreba: FCSB fără Dică va arăta cât de cât dezinhibiția Unitedului fără Mou? Să stăm blânzi: nici Pogba și nici Mourinho nu au cunoscut în viața lor un patron ca acela al lui Dică. Și ca să mă întorc la englezii sfârșitului de an: am văzut Arsenalul cu Fulhamul bătrânului nostru Ranieri, un 4-1 fără multă tăgadă; l-am urmărit la Fulham pe Mitrovici; greoi cât cuprindea, nu a făcut nimic stând și tot stând la cheremul vitezei lui Kamara; și cât ne-a chinuit omul ăsta în meciurile cu noi… Asta ca să ne facem o idee ceva mai lărguță, deloc drăguță, despre obsesiile noastre.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

B. (1 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 8:51

Pai se putea Maestre, dumneata sa nu... :(( Ciocanitoarea Woody... Pantera Roz... ce sa mai... asta este. Ne resemnam si trecem mai departe. An Nou fericit si sanatate iti doresc!

ioan (767 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 10:48

va recomand bilantul Leliei-o stiti: sora-mea aduna si scade acolo unde noi inmultim si impartim! diferenta de formatie-domnul Ezra versus domnul Serghei: pusta-vara versus iarna in taiga! n-am obosit sa-i scot umanismul din cap dar invelisul umanitar din frazele ei incepe sa ma puna pe ginduri: sa nu stie cea mai cea jurnalista din Romania ca singura teama permisa unui intelectual e teama de ridicol? numarind ultimii (sapte) ani pierduti, Lelia foloseste un cuvint nou pentru ea: SPAIMA! inspaimintator e insa altceva: faptul ca prin plecarea celor cinci milioane de romani, ei nu si-au pierdut nici macar un singur alegator, in timp ce presa-ciinele de paza-si-a pierdut aproape toti cititorii! simplu si umanitar-dar in limitele decentei: dar daca ciinele asta, loial si neinfricat, e doar o pisica mieuneza?

ioan (767 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 11:10

cu alte cuvinte: posesie stelista intr-un (aproape imposibil) FCSB-Barcelona? doar daca se joaca cu doua mingi!

gicu (305 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 13:52

Sanatate, maestre!

Andrei F (9 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 14:43

Se poate sa aveti dreptate...Totusi cine sa-l fi educat pe Becali in ce priveste fotbalul si deci de unde o fi aflat treaba (obsesia)cu posesia?Cumva tot de la jurnalistiii specialisti care populeaza cateva televiziuni de sport...?Cand bate cine trebuie se uita si de posesie,arbitraje,patroni...

ioan (767 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 16:33

cit priveste obsesia ca Armata Romaniei sa finanteze o echipa intr-un campionat de fotbal profesionist, asta nu mai tine de decenta! ca platitor de taxe si impozite-folosite de Armata intr-un mod discretionar si abuziv-ma simt furat si umilit! legea permite asta? legea e proasta! si ca orice lege proasta ea trebuie modificata! e nevoie de un referendum pentru asta? NU! e nevoie de fauritori de legi responsabili! nu-i aveti? schimbati-i! sau scrieti zilnic, pina inteleg, ca sint partasi la o mizerie si la un furt! asta, daca sinteti ziaristi...!

ioan (767 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 16:48

cu alte cuvinte: al doilea mandat, domnule Presedinte? sa inteleg ca s-a stricat telescaunul la Paltinis? poate ninge-n Madeira...!

ioan (767 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 20:57

raspuns domnului Geambasu: e un copil, Cristi! inteligent, tandru, aspru doar cu propria-i limita! daca alegea sa fie vinzatoare intr-un super-market din Constanta, ar fi fost o vinzatoare foarte, foarte buna! eu nu vad nicio diferenta-probabil asa arata încrederea si respectul pentru alegerile celor de linga tine...! a ales tenisul si daca e, azi, lider mondial, asta inseamna ca nici tenisului nu-i este indiferenta!

ioan (767 comentarii)  •  4 ianuarie 2019, 21:38

cu alte cuvinte: e bine de stiut, Simo: intre hoti si prosti, domnul Tiriac prefera hotii! pe ce se bazeaza? probabil pe iluzia ca, in Romania, cu hotii poti negocia! nu poti, daca nu esti miliardar! asculta-l (doar) pe domnul Stere, plinge-te ( doar )domnului Hagi si suna-l (doar) pe Darren! ramii inteligenta...!

ioan (767 comentarii)  •  5 ianuarie 2019, 9:43

obsesia gheoudemerista de-a-ti masura radacina in vazul lumii! Printul Charles ar spune ca fara unguri si fara romani, Transilvania ar putea fi locuibila! pe udemeristi ii pot intelege: cu pensia de parlamentar roman cu dubla cetatenie, poti sta linistit intr-o garsoniera inchiriata la marginea Budapestei! dar ce naiba sa caute Gheo in pamint, cind el e in aer de cind se stie? fara alte cuvinte: cei 100000 de romani care locuiesc in Firenze, ar face bine sa se apuce de sapaturi linga podul ala din Severin! sint sigur ca toti au avut un stra-stra-stra-stra pe care-l chema Giani, Luca, Matteo, etc si etc! asa e baieti: Firenze e a voastra! italienii au venit mai tirziu si asta doar ca sa va enerveze pe voi: puteau sa ramina in Corsica si sa-si vada de treburi...! domnul Cosasu are dreptate: obsedati de verbul a avea, ati uitat sa fiti! fiti linistiti!-nimeni nu vrea sa fie in locul vostru!

Observator (269 comentarii)  •  5 ianuarie 2019, 10:19

Posesia este un mijloc prin care se pot castiga partidele, dar nu este o arma infailibila, dupa cum a constatat si Barcelona, la Glasgow, contra lui Celtic, in Liga Campionilor! Hazard, Pogba si chiar neintegratul Sanchez l-au "lucrat", in etape diferite, pe Mourinho, dar mi-e greu sa cred ca "interimarul" poate concura vreodata cu Mourinho! Si ce daca jocul nu mai era ca pe vremea lui Ferguson, tot a putut castiga trofee, cu Chelsea a fost egalat in prelungiri si cu Liverpool a avut ghinion. Ce folos ca jocul lui Arsenal a ramas ofensiv, daca apararea este varza, de 4 ori mai usor penetrabila decat cea a lui Klopp? Schimband subiectul, constat ca Maestrul este intr-o forma exceptionala, nu vad cum ar putea sa nu castige AO pentru a treia oara consecutiv! Va va mai ocaziona articole laudative, sunt sigur! O.

ioan (767 comentarii)  •  5 ianuarie 2019, 13:54

posesia, domnule Cosasu? in cazul lor, una singura: IMUNITATEA! au facut din asta o obsesie...! le-o voi lua-legea-i lege pentru toti-si dupa, mai vedem!

ioan (767 comentarii)  •  5 ianuarie 2019, 14:21

cu alte cuvinte: Mirceo, ia-o mai incet! daca-mi rog prietenii-rockerii si motociclistii-sa faca un drum la Bucuresti, tezaur folcloric scrie pe voi: o saptamina, dati la antena 3 numai muzica populara! si jandarmii?-vei intreba! si jandarmii, Mirceo-jumatate din ei sint rockeri, iar ceilalti au motoare acasa...!

ioan (767 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 7:44

o(b)VIia: po-S.O.S.-ia! sint si spatii, Lelia, ca d-aia-i aramaica! ce-i drept, nu exista fisuri: Uppsala University, Corbul domnului Edgar Allan, Ultimul...domnului Bertolucci,etc si etc! chiar vrei sa le traduc tot ce-mi spune domnul Cosasu? in sfirsit, n-ai mila? eu zic sa le faci un rezumat! foloseste ideea aia, a doamnei Golda: nu stiu daca va fi primul..., dar al doilea NICIODATA!

ioan (767 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 8:57

cu linistea cuvenita, Laviniei, in prima ei dimineata fara Domnul Emil Brumaru! niciodata-al doilea! si-un adevar: linga Uppsala era o Golgota! spuneau ca acolo e casa lui Odin si sute de ani nimeni n-a calcat pamintul ala! sute de ani, Lavi! acum citiva ani, intr-o dimineata ca asta, cinci copii cu cinci sanii, au facut din mitul ala un derdelus!

ioan (767 comentarii)  •  10 ianuarie 2019, 17:44

ICR-ul tau, Lavi, e asa o tzatza (fara mitza) de te doare capul! te-au dus la carolini, in Praga-8, sa le cari bagajele? somn la doua stele, prinz pe strada? sa fii tu sanatoasa-cred c-au decontat pe voi si-o saptamina la Paris, una la Londra- si de restul, fotbal in Noua-Zeelanda! dus si-ntors! au ai tai niste contabili de zici ca-s traducatori...! pe scurt: data viitoare, da un telefon! vine Jan, te ia, te hraneste, vezi Praga-Praga, te duce doua zile-n Kutna Hora si apoi acasa-n Litovel! ai aeroport in Brno si (c-o escala) esti acasa-n patru ore! gratis! ai sfera, Lavi, si tu te dai cu cercul? pentru ce sint prietenii-sa vada cum tremuri de frig pe podul ala de pe Vltava?

david (7 comentarii)  •  29 septembrie 2019, 9:04

bbbbbbbbbbbbbbbbbb

Comentează