Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Nicio calificare fără un sacrificiu?

L-am sunat pe Cornel Dinu, după acest victorios 1-1 cu Danemarca: „Cornel, ce s-ar fi întâmplat, tot într-un noiembrie, din 1969, dacă atunci, tot pentru a ne califica la Mondialul ’70, când dădeam cu Grecia la București, ne calificam și […]

...

Răbdarea și mândria

Încântător de convingător – în pasele, driblingurile și șuturile lui – acest interviu dens acordat lui Ovidiu Ioanițoaia de către Eric de Oliveira; l-am citit cu pixul atent, omul având expresie și talent sufletesc. Recunosc că nu sunt obiectiv, eu […]

...

Nu vreau să pamfletizez

Nu mă îndoiesc că numeroși comentatori și nu mai puțini internauți sunt gata să pamfletizeze acest prea elocvent 5-0 de la Roma, fixat din primul minut și desăvârșit până în minutul 90. Nu mă înscriu în acest trend. Ar fi […]

...

”Maturizarea e totul”

Indiscutabil, cu Young Boys nu a fost meciul de neuitat al CFR-ului. Dând-o pe memorie, rareori am văzut un asemenea echilibru al confuziilor în jocul ambelor echipe. Până și golurile au fost marcate din două intense meleuri din careuri.

Despre […]

...

Bulgarii ne-au depășit în fotbal? Da’ de unde!

Cum se bulucesc evenimentele de pixul meu! Îl suspectez permanent că nu are suficient humor pentru a le savura aglomerarea și intensitatea cu care ele caută un sens.

Ce le-a venit să se nimerească – ce bizar, ce coincidență! – […]

...

Un diagnostic dur

Talentele nu cresc în copac, dar suntem în pom

Permalink to Un diagnostic dur
sâmbătă, 9 septembrie 2017, 7:05

Luni noapte, imediat după Podgorica, m-am trezit într-o clipă de telepatie cu Gabi Balint: „Gata! E de ajuns!” a spus el acolo, în studio, luându-mi vorba de pe buze, deși eram departe unul de celălalt. Da, de ajuns cu calculele, de ajuns cu pamfletele, gata cu blestemele și văicărelile – ce vedem e arhisuficient. În 8 meciuri, România a marcat 8 goluri, dintre care 6 cu Armenia, și a încasat tot 8, dintre care 6 cu Polonia. Ce să mai analizăm?

Suntem în fața unui frapant caz de impotență fotbalistică. Bărbătește vorbind, nu văd alt diagnostic. Și tot bărbătește vorbind, nu putem da vina în întregime pe Daum. Dintre puținele sale fraze coerente cu situația – aceasta ar fi cea mai la obiect: „Dacă României i-ar fi mai bine fără mine, plec!”. S-o facă și gata! Totuși, ceva mi s-a părut mai mult decât curios: de ce a încredințat unei agenții de presă germane această idee niciodată dezvăluită nouă cu atâta claritate: „Nu m-a surprins ratarea calificării (cum?). Acesta e nivelul fotbalului românesc. România o să se mai confrunte cu această situație și în viitor, pentru că talentele nu cresc în copac. Nu am ce să reproșez jucătorilor, ei au dat tot ce au putut”.

El îmi confirmă deplin diagnosticul dur de mai sus. Plus această profeție și în viitor ne vom chinui cu această „situațiune”, cum ar fi spus Caragiale: talentele noastre, care nu cresc în copac, nu pot da mai mult și, practic, pe plan internațional, „suntem în pom”, cum s-ar zice pe șleau. E adevărat – avem talente, dar nu de nivel european. În grupa noastră, fiecare adversar are un Lewa, un Eriksen, un Jovetici, un Mhitarian. Conform opiniei lui Boloni, singurul nostru fotbalist capabil să facă față în Liga Campionilor este Alibec. Corect sau nu, noi rămânem la banalitățile noastre: avem talente gârlă, dar nu le ajută statul, privații, federația, soarta, norocul…

Nu e chiar așa! Recitiți-l pe Marcelinho Răducanu, câți copii valabili a găsit la o selecție, câți a trimis acasă… Acum, ca să fiu sincer până la un capăt al articolului, nu am constatat că ratarea calificării noastre la Mondial (sau a Ungariei…) ar fi stat pe capul lumii și acel nul al Franței cu Luxemburg. E de înțeles. Personal, nu sunt dintre aceia copleșiți de actualul geniu francez în fotbal. În schimb, cu cât trece timpul, mă văd confirmat în această cvasi-aiureală pe care am susținut-o după Euro 2016: cel mai bun meci făcut de naționala noastră în acest mileniu 3 a fost acela cu Franța, acel 1-1 pierdut în ultimele minute. O să-i ducem dorul, o văd de pe acum.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Vardasihan (3 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 11:29

Era greu ca jucătorii în teren,să acopere lipsurile lui Daum în materie de antrenor de națională.Nu uitați cu ce formule de joc,,aiuritoare"începea meciurile.

ioan (767 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 13:30

darnic, domnule Radu! Lelia ar fi fost mai transanta: "...la asa palat-asa eunuci"! ginduri de monarhista!

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 14:17

Nationalei o sa i fie mult mai rau fara Daum ...dar pentru asta trebuie sa intelegi fotbalul ca sa prevezi...

vasco (49 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 15:05

Cand nu dezvolti nimic,ba dimpotriva,timp de douazeci de ani...De unde?Talente s-ar gasi,dar sunt prost educati de acasa,pe smecherie si nu pe munca cinstita si multa,multa munca...Tatuaje,gagici,freze,masini..asta viseaza toti.Doar asta.Si cei din occident vor cam tot asta,dar acolo nu se poate fara munca,nimeni nu blatuiesteb un campionat intreg ca sa ia un jiji campionatul si niste bani,nimeni nu subordoneaza nationala unui clan de impresari corupatori...,nimeni nu desfiinteaza campionatul de juniori si tineret,pentru ca sa-si faca cei doi cumnati si gica(hagi si popescu)scoli de fotbal subventionate subtil de nasu sandu(frf),ca sa poata face tot ei bani din vanzari....Ce ziceti?Tot Burleanu superviza aceste minunate actiuni de management?S-a ales praful!In mizeria noastra se pot face multe matrapazlacuri,cand iesi in lume...hopa!Daum si Burleanu sunt de vina pentru dezastru.Ne-o spune,printre altii,unul ca prunea,"mare om de fotbal", a se citi sforar,pe la cluburile pe care le poate pacali cu relatiile lui,pe la sindicatul fotbalistilor...Mare om ,mare caracter,viitorul fotbalului romanesc...Nici un diagnostic nu e prea dur,d-le Cosasu atunci cand pacientul e,de fapt,mort.

ioan (767 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 16:41

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan (767 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 17:25

ce-i de cenzurat in afirmatia ca acel clasic "fii barbata!" e o insulta adusa femeilor? fotbalistic vorbind...!

ioan (767 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 17:50

daca eu scriu cuvintul "doctora"-cuvint inexistent in limba romana dar folosit in toate sectoarele bucurestene, il cenzurati? o sfatuiam pe Maria sa nu exagereze! fotbalistic vorbind-sa ramina neutra! preferati impotenta domnului Radu? impotenta sa fie, baieti! incercam doar sa va gasesc o scuza: voi vreti, dar n-aveti cu ce...!

Boeangiu Marian (10 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 19:39

De foatre mult timp il "urasc sincer" pe dl Cosasu. Nu apucam sa-mi formulez o parere despre un eveniment mai mult sau mai putin fotbalistic cand hop si dansul cu opinie similara la gazeta folosind nu numai cuvintele mele dar si tonul era acelasi! Asta e furt intelectual dar nu-pot dovedi si de aceea am decis sa fiu aspru si intransigent cu domnia sa si sa-l iubesc in continuare cu patima si respect! Ce incantare , ce stare de gratie imi produc articolele lui! Revenind la trista realitate imi permit un mic comentariu : nu cred in talentul jucatorului roman, consider ca e o parere falsa , nesustinuta de nimic. Observ o capacitate intelectuala de nivelul zilierilor din agricultura asta explicandu-mi mie numai" talentul" de arat terenul si mai putin sau chiar inexistent acela de cultivat si cules roade. Si asta numai pentru ca "antrenorii" sunt de aceeasi factura, refuzand cu indarjire sa lucreze cu elevi mai inteligenti ca ei. Sa fie din familii modeste, sa asculte, sa fie modesti, sunt idei care pot scoate pe piata cel mult mediocri(daca ai noroc).

Stelescu (1 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 0:36

Ia să ne gândim un pic care au fost fotbaliştii români din ultimul sfert de veac care au activat în marile echipe ale Europei: Hagi (Real şi Barcelona), Gică Popescu (Barcelona), Contra (Milan), Ad. Ilie (Valencia - pe vremea când era o forţă), Chivu (Ajax, Roma), Mutu (Chelsea, Juventus) şi ... mai ştiţi pe careva ? ... În afară de cei 6, putem spune că alţi câţiva jucători români au reuşit la echipe mediocre, dar occidentale: D. Munteanu, Sabău, Dan Petrescu, Lupescu, Viorel Moldovan, Craioveanu, Ioan Timofte etc. Nu avem forţa de a exporta în Vest precum fotbalul din fosta Iugoslavie, Argentina şi Brazilia, ţările africane (mai nou parcă şi albanezii se aud în fotbalul vestic din ce în ce mai des). Analizând întreaga situaţie constatăm că am avut un fotbal de bine de rău mediocru care, constant, dar imperceptibil pentru mulţi, s-a dus în jos şi încă mai are. Mulţi au făcut din Moţi un erou naţional după meciul cu Steaua din 2014, dar era cântecul de prohod al echipelor româneşti în CL, va trece peste un deceniu până vom mai pupa noi competiţia aia a bogaţilor ... Căci drama fotbalului nostru e asemănătoare cu scena scufundării Titanicului, în care orchestra ataca valsuri şi alte cele în timp ce vasul se ducea la fund ... Va fi mai rău, ca să o putem lua de la început.

mg (111 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 9:22

Daum pleacă, problemele rămân. A spus-o şi Mircea Lucescu, la insistenţele unui reporter care'l tot chema la naţionala României : "Nu se pot face miracole". Acest fragment a fost apoi scos pentru că nu dădea bine şi nu servea cauzei... Fotbalu' nostru a ajuns într-un moment tare nasol, iar Luminiţa de la capătul tunelului a suflat plictisită(şi ea) în lumânare şi s-a dus să se culce, în speranţa unor vise roz... Iar noi, ca Moromeţii în poiana lu' Iocan..

alex (1 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 9:32

Dan Petrescu Chelsea nu nmai Mutu

ManX (8 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 11:25

Da,ultimul meci bun a fost cel cu Franta de la Euro 2016. O sansa mare sa joci în deschiderea unui turneu final si sa te vada zeci de milioane de oameni în direct în toata lumea. Cea mai mare audienta în Franta dupa semifinala Portugalia-Franta. Penibila atitudinea lui Iordanescu sa se afiseze în tribune cu familia si gura pâna la urechi ca si cum ar fi câstigat meciul. Spune mult despre mentalitatea unor personaje care se balacesc prin fotbalul românesc. Cu asemenea atitudine nu este de mirare ca ne-a batut Albania.

vasco (49 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 19:10

Fotbalul romanesc nu mai exista.Uitati-va la stadioane,goale,ici colo,cand si cand,spectacol zero,fond de jucatori zero.Mai auzi pe cate unul cum ca ultimul meci bun al nationalei a fost cel cu Franta de la ultimul Euro...De ce a fost bun?Pentru ca eram victime sigure si am luptat la disperare sa nu ne facem de ras?Asta am ajuns,din pacate.Asa zisa generatie de aur a reusit un sfert de finala in 94 la care ne raportam mereu ca la un mare rezultat...Din pacate aceeasi generatie de aur a sufocat apoi fotbalul romanesc prin aliantele cu fratii impresari,barajul cu Slovenia fiind foarte caracterizant (daca imi este permisa expresia)pentru ceeace stiu si vor sa faca pentru fotbalul romanesc gica hagi si mai ales cumnatul sau,invatat la rele cu fratii impresari.L-au dat jos pe piturca,l-au pus pe Hagi selectioner, a revenit marele capitan si...ne-a eliminat Slovenia....Ma pufneste rasul cand,dupa atatia ani de dovezi clare ca nu e asa,aud pe cate unul cum ca Hagi ar fi antrenor mare...Cum poti fi pedagog,deci antrenor,mare sau mai mic cand ai un intelect de copil repetent de clasa a patra?A fost un mare talent,a muncit mult,ne-a adus multe bucurii...dar ar fi vremea sa inteleaga ca nu e suficient sa vrei,trebuie sa si poti.In fotbalul romanesc,in care budescu si alibec,doi grasuni talentati dar indolenti,sunt considerati mari fotbalisti,sa-mi fie iertat dar nu e prea greu sa castigi un campionat,mai cu suspiciuni de blat,mai cu arbitrii,mai cu adversari incapabili...dar vine examenul cupelor europene si...te faci de ras.Lui daum,un neamt venit sa faca treab intr-un loc unde nu are curaj mircea lucescu pentru ca stie adevarul,nu-i iertam nimic,il atacam contnuu,iar lui hagi ii trecem cu vederea orice pentru ca...e Hagi,regele(penibil apelativ manelistic).Ne vom balaci mereu in aceste ape tulburi pentru ca oricine ar veni la frf,la lpf,la nationala vor avea sarcina ingrata de a incerca sa resusciteze un mort,fotbalul romanesc,iar incercarile le vor fi ingreunate de gasca aceea care l-a omorat,asa cum se intampla.Pacat de unii copii care spera sa ajunga,precum medicii,asistentele ,softistii,afara,la salarii decente si intr-o lume normala,acolo unde nu exista becali,dragomir,sandu,badea,borcea,meme si unde pot avea o sansa...Cam asta e,cam de asta nu ma mai uit de multi ani la ceeace unii numesc fotbal romanesc.

ioan (767 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 19:30

...si de ce nu-l cenzurati pe tiz cind ne face pe noi, romanii, "romi italieni"? ii impartasiti punctul de vedere? sa fie vorba de dictonul ala latin care incepe cu "ce-i permis boului...etc si etc!"?

ioan (767 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 21:02

...la etc.,baieti, puteti sa adaugati un allioi si, fireste, o rakia! uleiul de masline e obligatoriu...! eu zic sa sunati la Oradea si, sa-i cereti scuze domnului Jenei! nea Imi va intelege...! e un ungur inteligent, care iubeste Romania...

ioan (767 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 9:21

...la celalalt etc, baieti? "miezul" care lipseste din traducerea "diccratimadictonului"...; daca va spuneam ca ..."lui Jupiter, nu-i permis..." m-ati fi acuzat de dictatura! pe foarte scurt: vedeti-va de listele voastre si slujiti-va stapinii! si obisnuiti-va cu ideea ca intre voi si "mall-benzinarii de la trei", nu e nicio diferenta!

ioan (767 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 12:55

p.s. "ba p a ***", domnule Plesu!?!?!?...; drum bun!

ioan (767 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 13:38

grav, baieti! ati ajuns sa-l moderati si pe domnul Plesu? Andrei Plesu? inconstientilor...! ne oprim aici! "din motive umanitare"! Lelia dixit! cu o intrebare! ultima! ce naiba faceati daca citam din domnul Wilde? Oscar Wilde! citeati textul pe intuneric?

gicu (291 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 21:57

Sanatate, maestre!

Comentează