Burleanu Guinness Book
Președintele federal ne spune că a juca meciul cu Norvegia fără spectatori este, de fapt, o șansă unică oferită nouă

„Va fi un eveniment unic, care va rămâne în memoria tuturor. Dacă am reuși să strângem 50.000 (de spectatori, n.n.), cred că am intra în Cartea Recordurilor”, a spus deunăzi Răzvan Burleanu la o conferință de presă.
De fapt, nu vor fi 50.000, pentru că însuși președintele, optimist cum îl știm de un cincinal încoace, se așteaptă doar la vreo 8.000. De copii, însoțiți de profesori. Doar ei au voie să fie în tribunele Arenei Naționale la 15 octombrie, porțile stadionului fiind ferecate de UEFA din motivele pe care deja le știm.
În tribună cu pamperși de schimb
„La partida România-Norvedia vor avea acces doar copiii sub 14 ani din cadrul instituțiilor de învățământ preșcolare sau școlare, publice sau private, din cadrul academiilor și școlilor de fotbal, precum și legitimați la cluburi cu grupe de copii și juniori. Fiecare grup de 10 copii trebuie însoțit de un cadru didactic sau de un antrenor”. Așa sună informarea federală. Ceea ce e de bine. Mai bine glasuri cristaline decât fraze cu ce-ar trebui să ne sucționeze Ungaria. Candoare, poate prea multă candoare dacă avem în vedere că fraza oficială se referă și la preșcolari. La grupa mijlocie părinții își trimit copiii la grădiniță cu pampers de rezervă în gentuță, pentru eventualitatea în care micuții n-apucă să spună la timp „Doamna, fac pipi!”.
Copii în noapte
Meciul începe la 21:45, într-o zi de marți. Se termină după 23:30, iar până coboară copiii din tribune și-i aliniază dascălii doi câte doi în fața Arenei, se face miercuri. Burleanu roagă școlile să-i lase liberi a doua zi pe micii suporteri. E greu să fii atent la Dezvoltarea Vorbirii sau la Cunoașterea Mediului la opt dimineața după ce te-ai culcat după unu noaptea. Unii copii vor moțăi prin autocare, pentru că vor veni, așa cum ni se spune, de la Hunedoara sau de la Tulcea. E o șansă pentru ei să-i susțină de aproape pe Stanciu și pe Pușcaș sau să-i privească pe viu pe Odegaard sau Haaland. Poate că unii dintre micuții tulceni sau hunedoreni vor vedea, cu acest prilej, pentru prima oară Bucureștiul. Caz în care oboseala devine un amănunt de minimă importanță, iar orele de Cunoașterea Mediului nu mai sunt chiar cruciale. Merită!
Care e scopul nostru?
Ce nu ne-a spus Burleanu, pe lângă faptul că FRF a plătit o amendă de 83.000 de euro și a mai pierdut încă vreo jumătate de milion de euro din biletele pe care le-ar fi vândut spectatorilor de o cu totul altă vârstă care ar fi venit la meciul cu Norvegia, e că acest „eveniment unic”, cu toată candoarea lui, ne încurcă teribil în ecuația calificării. Și că noi, de fapt, asta vrem de la grupa de calificare: să mergem la un Campionat European din care vom găzdui patru meciuri plus somptuoasa ceremonie a tragerii la sorți!
Acesta e scopul nostru de bază, nu intrarea în Cartea Recordurilor. Sau poate că nu e chiar ăsta. În fond, la Euro 2020 vor merge 24 de echipe, pe când în Guinness Book vom figura doar noi. De ce să ne numărăm printre marile puteri fotbalistice ale continentului? Nu e o chestie atât de ieșită din comun. Pe când alinierea printre cei care au bătut recordul mondial al înghițitului de hamburgeri sau al băutului de beri într-un timp scurt e o chestiune cu totul aparte!
Regula U14 pentru spectatori
După ce va intra în Guinness Book, prezidentul, ale cărui idei sunt destul de previzibile, va implementa, alături de regula U21 aplicată echipelor de prima ligă, și regula U14 pentru accesul în tribune. Nu vei putea păși pe un stadion dacă nu vei avea cu tine doi preșcolari, dintre care unul pe toată durata partidei. Pe unul poți să-l scoți în minutul 20, cum îl schimbă Pițurcă pe Nițu. Bagi în locul lui un adult, cu care, eventual, după meci, poți să mergi la o bere!