Șeptarul nostru, șeptarul lor
Florinel Coman și Andreas Skov Olsen au fost protagoniștii meciului U21 de la Aalborg. Talent asemănător, dar perspective diferite

Să ne fie clar: tot ce a fost bun, atâta cât a fost, în jocul reprezentativei de tineret din Danemarca a venit de la Florinel. La 0-1 a fost singurul care a încercat să scuture puțin echipa, trăgând de două ori la poartă. La 0-2 a avut momente în care și-a arătat clasa și a marcat acel gol care începe să-i fie caracteristic, șut din afara careului, cu dreptul, din plin fuleu. Adevărat, a ratat o lovitură liberă de la marginea careului și mai ales un penalty (tras foarte slab!) în minutele de prelungire, dar ce mare fotbalist n-a ratat penaltyuri decisive?
Prietenul de la telefon
Spre jumătatea reprizei a doua, când tocmai se făcuse 2-0 pentru danezi, m-a sunat un prieten, căruia n-am girul să-i divulg numele. Dar pe care-l recomandă nu doar părul alb, ci și mai bine de o jumătate de veac de experiență în fotbalul de la vârf. „Uită-te și tu la șeptarul lor! Ce fotbalist! Ce talent! Ce segmente lungi! Ce tehnică! Ce stângaci (prietenului îi plac stângacii). Și uită-te și la șeptarul nostru, la Florinel!
Șeptar unul, șeptar celălalt! Păi, dacă Gigi vrea 80 de milioane, 100 de milioane, pe Coman, Olsen, danezul, cât face? Trei sute de milioane? Mai mult ca Neymar? Un miliard? E mai scump ca PIB-ul?” I-am spus că Olsen are cotă transfermarkt de 8 milioane, dar că tocmai l-a luat Bologna de la Nordsjaelland cu 6. Și că nu e cel mai scump danez de pe teren, decarul Jacob Bruul Larsen, trecut recent de la Lyngby la Borussia Dortmund, e cotat la 15 milioane!
Chimioterapia și telefonul
Cât vorbeam noi la telefon, Coman a marcat pentru 2-1, apoi a făcut un meci care, dacă nu rata penaltyul din final, avea pentru el valoarea celui cu Anglia de la Euro U21. Interlocutorul meu a admis că Florinel e jucător de mare valoare, de fapt nici nu negase asta vreo clipă, doar susținea că-l strică peisajul de la FCSB. În timp ce Olsen are la Bologna emoționantul exemplu al lui Sinișa Mihajlovici, care vine să stea pe bancă direct de la chimioterapie, Coman aude pe aceeași bancă, dar situată pe alt meridian, cum sună telefonul care comandă schimbările. De aici se poate face în viitor diferența dintre traiectoriile celor doi.
Să-l dai pe cât face, nu pe cât crezi tu că face
Cu tot penaltyul ratat în finalul dramatic de la Aalborg, Florinel încă poate ajunge un jucător mare dacă i se va alege traseul potrivit. Și dacă de-acum încolo, de la 21 de ani și jumătate cât are, va respira un aer mai puțin toxic decât cel pe care e obligat să-l inhaleze. Cota lui pe același transfermarkt e de 3,5 milioane, dar aparținătorii săi se tot laudă cum refuză oferte de 8 milioane, de zece sau cine mai știe de cât. Cum spuneam, Skov Olsen, mai tânăr cu un an și jumătate, e cotat la 8 milioane și cu toate acestea Nordsjaelland (imposibil exercițiu de dicție!) l-a dat cu 6.
Probabil că diferența dintre prețul real și cota fictivă trebuie pusă pe seama dificultății de întocmire a documentelor, italienii cerând daune pentru dificultățile de scriere a numelui clubului cedent!!!! Nicicând conducătorii micuței echipe daneze (care s-a strecurat totuși o dată, acum câțiva ani, până în grupele Ligii Campionilor) n-au pretins zeci de milioane, ci și-au vândut produsul în momentul în care au primit o ofertă apropiată de ceea ce credeau ei că pot obține. Deși probabil că tânărul Andreas trăia sănătos și la echipa sa nordică, unde în mod cert nu suna telefonul pe bancă.
P.S. O vorbă bună despre Mirel Rădoi, care la final a spus că nu meritam egalul. Alții ar fi bombănit că sunt criticați pe nedrept și ar fi glosat pe tema penaltyului ratat care ne-a privat de remiză. Când ți se întâmplă să irosești un penalty în minutele de prelungire, ai apă la moară să perorezi săptămâni întregi despre ghinion.