Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Șeptarul nostru, șeptarul lor

Florinel Coman și Andreas Skov Olsen au fost protagoniștii meciului U21 de la Aalborg. Talent asemănător, dar perspective diferite

Permalink to Șeptarul nostru, șeptarul lor
joi, 12 septembrie 2019, 12:07

Să ne fie clar: tot ce a fost bun, atâta cât a fost, în jocul reprezentativei de tineret din Danemarca a venit de la Florinel. La 0-1 a fost singurul care a încercat să scuture puțin echipa, trăgând de două ori la poartă. La 0-2 a avut momente în care și-a arătat clasa și a marcat acel gol care începe să-i fie caracteristic, șut din afara careului, cu dreptul, din plin fuleu. Adevărat, a ratat o lovitură liberă de la marginea careului și mai ales un penalty (tras foarte slab!) în minutele de prelungire, dar ce mare fotbalist n-a ratat penaltyuri decisive?

Prietenul de la telefon

Spre jumătatea reprizei a doua, când tocmai se făcuse 2-0 pentru danezi, m-a sunat un prieten, căruia n-am girul să-i divulg numele. Dar pe care-l recomandă nu doar părul alb, ci și mai bine de o jumătate de veac de experiență în fotbalul de la vârf. „Uită-te și tu la șeptarul lor! Ce fotbalist! Ce talent! Ce segmente lungi! Ce tehnică! Ce stângaci (prietenului îi plac stângacii). Și uită-te și la șeptarul nostru, la Florinel!

Șeptar unul, șeptar celălalt! Păi, dacă Gigi vrea 80 de milioane, 100 de milioane, pe Coman, Olsen, danezul, cât face? Trei sute de milioane? Mai mult ca Neymar? Un miliard? E mai scump ca PIB-ul?” I-am spus că Olsen are cotă transfermarkt de 8 milioane, dar că tocmai l-a luat Bologna de la Nordsjaelland cu 6. Și că nu e cel mai scump danez de pe teren, decarul Jacob Bruul Larsen, trecut recent de la Lyngby la Borussia Dortmund, e cotat la 15 milioane!

Chimioterapia și telefonul

Cât vorbeam noi la telefon, Coman a marcat pentru 2-1, apoi a făcut un meci care, dacă nu rata penaltyul din final, avea pentru el valoarea celui cu Anglia de la Euro U21. Interlocutorul meu a admis că Florinel e jucător de mare valoare, de fapt nici nu negase asta vreo clipă, doar susținea că-l strică peisajul de la FCSB. În timp ce Olsen are la Bologna emoționantul exemplu al lui Sinișa Mihajlovici, care vine să stea pe bancă direct de la chimioterapie, Coman aude pe aceeași bancă, dar situată pe alt meridian, cum sună telefonul care comandă schimbările. De aici se poate face în viitor diferența dintre traiectoriile celor doi.

Să-l dai pe cât face, nu pe cât crezi tu că face

Cu tot penaltyul ratat în finalul dramatic de la Aalborg, Florinel încă poate ajunge un jucător mare dacă i se va alege traseul potrivit. Și dacă de-acum încolo, de la 21 de ani și jumătate cât are, va respira un aer mai puțin toxic decât cel pe care e obligat să-l inhaleze. Cota lui pe același transfermarkt e de 3,5 milioane, dar aparținătorii săi se tot laudă cum refuză oferte de 8 milioane, de zece sau cine mai știe de cât. Cum spuneam, Skov Olsen, mai tânăr cu un an și jumătate, e cotat la 8 milioane și cu toate acestea Nordsjaelland (imposibil exercițiu de dicție!) l-a dat cu 6.

Probabil că diferența dintre prețul real și cota fictivă trebuie pusă pe seama dificultății de întocmire a documentelor, italienii cerând daune pentru dificultățile de scriere a numelui clubului cedent!!!! Nicicând conducătorii micuței echipe daneze (care s-a strecurat totuși o dată, acum câțiva ani, până în grupele Ligii Campionilor) n-au pretins zeci de milioane, ci și-au vândut produsul în momentul în care au primit o ofertă apropiată de ceea ce credeau ei că pot obține. Deși probabil că tânărul Andreas trăia sănătos și la echipa sa nordică, unde în mod cert nu suna telefonul pe bancă.

P.S. O vorbă bună despre Mirel Rădoi, care la final a spus că nu meritam egalul. Alții ar fi bombănit că sunt criticați pe nedrept și ar fi glosat pe tema penaltyului ratat care ne-a privat de remiză. Când ți se întâmplă să irosești un penalty în minutele de prelungire, ai apă la moară să perorezi săptămâni întregi despre ghinion.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

JFM (79 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 13:38

Florinel inca mai poarta cu el talentul si fotbalul invatat la Hagi. La FCSB acestea s-au mai estompat, a stagnat, nu mai are acea scanteie care exploda in atacul Viitorului. In curand va deveni un jucator previzibil care-si face mingea pe dreptul si trage. Eventual si-o mai da pe la spate daca vede fundasul ca se arunca, ca in meciul cu Anglia U21. Joc de cap nu are, lovituri libere a uitat sa le bata, dar asa este, in ograda lui Becali se misca cel mai bine. Insuficient cat sa plece la o echipa mare chiar si la un 8 milioane. Sa zicem, cu indulgenta 5 asta daca da peste o echipa cu multi bani. Cine se gandea ca oltenii vor lua pe Ivan 4 mil, il tot umflau din vorbe, uite ca a tinut "fenta", i-au dublat valoarea. Poate asa si la Coman, nu vor lua 2-3, poate 5-6. Dar nu mai mult. Asta nu inseamna ca nu e jucator de 10 sau 20 de milioane. Dar nu acum, nu de la FCSB. Si zecile astea de milioane se obtin treptat, trebuie sa alergi mult si sa performezi ca sa le pui in dreptul tau, nu din prima, nu prea se mai plateste potentialul, s-a trecut deja la confirmarea in timp a valorii. Dai un gol senzational dupa care lipsesti 2 luni, sa fii sanatos, nu ne trebuie asa ceva. Iar golul cu danezii a fost si unul de portar, sa nu ne mintim ca cine stie ce gol a dat.

Andrei F (98 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 14:19

Iarasi...pacat ca la Victoria nu ati reusit sa va aratati priceperea.Altfel nu?La politica si la fotbal ne pricepem toti!Pacat ca totusi dumneata ai avut ocazia si nu ati aratat nimic,dar nimic...Asa ce sfaturi as da eu la echipa ta iubita ca nu...?Prin articol pui si tu umarul la meciul de duminica...(De exemplu Ciocaldau al vostru cum o fi jucat?)Macar in presa sper ca poti mai mult!

a dica (47 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 14:22

„Să ne fie clar: tot ce a fost bun, atâta cât a fost, în jocul reprezentativei de tineret din Danemarca a venit de la Florinel.” Hai sa nu exageram. Florinel n-a fost singur. Trebuie mentionat si Baluta, si Boboc cat timp a jucat pe partea lui Coman, portarul, Ganea. Diferenta in joc a fost data de jocul slab al celor doi mijlocasi Olaru si Dragomir si de lipsa de realizari a atacantilor Petre si Dragus. Fazele periculoase ale Danezilor au venit pe contre si pornite de la pasele noastre imprecise sau nesincronizarea fundasilor centrali. Exceptandu-l pe Ganea (mult peste ce a arata Petre) si partial Ciobanu cei care au intrat nu au adus nimic in plus. Una peste alta a fost un joc in care am avut momente bune, dar si multe inexactitati pe constructie. Un joc placut, echipa noastra a aratat ca poate mai mult si, mai ales, ca are un stil de joc, o conceptie ce trebuie doar perfectionata. Drumul e lung asa ca sa nu ne grabim sa aruncam piatra.

Marius (10 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 14:40

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marian Boeangiu (15 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 18:32

La Coman e de apreciat ,mai mult decat golul, atitudinea pozitiva, impulsionarea colegilor, golul fiind incunuarea perfecta a exemplului personal. Dar trebuie sa fiu de acord si cu analiza lui JFM. Luciditatea , cantarirea corecta a situatiilor ajuta la luarea celor mai bune decizii. Din pacate sunt specifice numai oamenilor si destepti si cu carte. Numai o calitate nu a fost de ajuns nimanui. Pana acuma. Sa nu va chinuiti sa gasiti exemple care sa infirme regula pentru ca ne conduc spre concluzii nefiresti, intamplatoare, punctuale .

xstelu (16 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 19:17

Maaaah Andrei F!!! Iar ai aparut mah oropsitule? Mah bolsevic pesedeu pe acasa nu mai stai? 🤔

BOBI (1 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 11:46

Fiti putini atenti si vedeti cati dintre acesti editorialisti folosesc placa cu "M-a sunat un prieten". E amuzant ...

?????? (286 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 19:26

Pe finalul partidei de la Clinceni, cu Astra, arbitrul de centru s-a arătat că ar putea fi "simpatizant becalist", încercând , oarecum, "să împingă" echipa din Clinceni în atac, ?

?????? (286 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 22:20

Cum ați comenta despre eliminările de la CFR Cluj cu FC Voluntari, ?

?????? (286 comentarii)  •  14 septembrie 2019, 0:48

Ați remarcat evoluțiile lui Radu Crișan care confirmă de cum a reînceput să joace la Dunărea Călărași și faptul că s-a anunțat că Sergiu Popovici ar fi reziliat cu Hermannstadt, echipa aia condusă de Iuliu Mureșan, ?

?????? (286 comentarii)  •  14 septembrie 2019, 10:39

Dacă nu știți, Iuliu Mureșan este președintele ăla de club care a băgat CFR Cluj în insolvență și a pierdut ambele meciuri cu Dudelange, ?

Comentează