Ușor, Nicușoare!
Bancu a urcat în atac cu Viitorul, a marcat un gol și le-a răspuns nepotrivit celor care l-au contestat după evoluțiile de la națională

Frumoasă faza golului trei al Craiovei de la Ovidiu! Centrare de pe dreapta Vlădoiu cu stângul, apariție pe colțul lung Bancu și finalizare impecabilă. Să marchezi cu participarea ambilor fundași laterali, unul la serviciu, celălalt la primire, nu-i de colea!
A mai făcut-o Franța, la ultimul Mondial, în memorabilul 4-3 cu Argentina, când s-a lucrat pe direcție inversă, stânga-dreapta, pasatorul fiind Lucas Hernandez, iar marcatorul, Pavard. Dar să păstrăm proporțiile și să revenim la Nicușor.
Declarații de viteză
Am scris despre el imediat cum a apărut în echipa Craiovei, prin toamna lui 2014. Rețin titlul și acum. „Nu-i Banc, da-i bun!”. Am apreciat ambiția lui de a surmonta lipsa unui juniorat „la zi”. Am lăudat ochiul ager al lui Gheorghiță Geolgău, care a văzut în băiatul venit de la Crâmpoia de Olt un fotbalist de viitoare mare performanță.
Am scris iarăși, cu durere, atunci când oasele lui Nicușor au trosnit groaznic, în faza aceea, cu Șeroni. Am salutat, tot în aceste pagini, revenirea sa pe teren, după o îndelungată absență. I-am apreciat mereu decența din declarații, bunul simț, freza decentă, lipsa tatuajelor.
Acum observ însă o neașteptată mărire de viteză. Nu în banda stângă, ci în vorbe. „Ei sunt specialiștii care au jucat fotbal în fața televizorului”, a spus Nicușor despre contestatarii săi. Ce altceva e asta decât o viteză mult peste limita admisă?
Lecția umilinței
Și a continuat ironic, tot peste limita de viteză a decenței. „Azi am jucat iarăși foarte slab și la echipa de club”. Nu, căpitane, n-ai mai jucat slab de data asta, ci așa cum trebuia să joci, dar nu uita că ai făcut-o în fața unui adversar rămas în 10 oameni încă din minutul 5.
Și, când tocmai te-a eliminat nu demult o echipă ca Lokomotiv Tbilisi, măcar pentru o vreme, trebuie să cam iei piciorul de pe accelerația cuvintelor. E adevărat, Craiova e lider cu punctaj maxim după trei etape, însă o rușine ca aceea din Georgia impune un fel de penitență, de cumpătare în vorbe, de umilință, fără ca acest cuvânt să aibă accente prea grave. Mircea Lucescu spunea că adevărații învingători sunt aceia care știu să își însușească lecția umilinței.
Cei din fața televizorului
Cine sunt contestatarii pe care i-au vizat declarațiile căpitanului oltean? Aceia care „au jucat fotbal în fața televizorului”? Păi, cine să fie? Niște anonimi, niște băgători de seamă. Ilie Dumitrescu, Cornel Dinu, Gabi Balint. Și ei, pe-acolo!
E eterna dispută dintre fotbaliștii activi și foștii mari fotbaliști, acum îmbrăcați elegant și analizând prestațiile celor de astăzi. Dar tocmai de aceea sunt invitați foștii mari fotbaliști în platouri, pentru că părerea lor are greutate și argument. Iar telespectatorul captează o opinie avizată, pe care o adaugă propriei sale imagini asupra meciului pe care tocmai l-a văzut.
Instituția căpitanului
Mâine, pe 18 septembrie, Nicușor Bancu face 28 de ani! E vârsta deplinei maturități în fotbal, atât pe teren, cât și dincolo de tușa cu var, în fața microfoanelor. Plus că mai e și banderola de pe brațul stâng, care obligă de vreme ce a trecut pe la Oblemenco, Ștefănescu, Gică Popescu sau Emil Săndoi.
Și ei au mai jucat slab uneori, au mai fost criticați. Totuși, n-au sărit ca arși, după primul meci în care au reușit să atingă în sfârșit un nivel rezonabil. Căpitanul Craiovei nu e un simplu jucător, e o instituție în jurul căreia n-au ce să caute astfel de țâfne copilărești. La mulți ani, Nicușoare!