Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Ușor, Nicușoare!

Bancu a urcat în atac cu Viitorul, a marcat un gol și le-a răspuns nepotrivit celor care l-au contestat după evoluțiile de la națională

Permalink to Ușor, Nicușoare!
joi, 17 septembrie 2020, 8:04

Frumoasă faza golului trei al Craiovei de la Ovidiu! Centrare de pe dreapta Vlădoiu cu stângul, apariție pe colțul lung Bancu și finalizare impecabilă. Să marchezi cu participarea ambilor fundași laterali, unul la serviciu, celălalt la primire, nu-i de colea!
A mai făcut-o Franța, la ultimul Mondial, în memorabilul 4-3 cu Argentina, când s-a lucrat pe direcție inversă, stânga-dreapta, pasatorul fiind Lucas Hernandez, iar marcatorul, Pavard. Dar să păstrăm proporțiile și să revenim la Nicușor.

Declarații de viteză

Am scris despre el imediat cum a apărut în echipa Craiovei, prin toamna lui 2014. Rețin titlul și acum. „Nu-i Banc, da-i bun!”. Am apreciat ambiția lui de a surmonta lipsa unui juniorat „la zi”. Am lăudat ochiul ager al lui Gheorghiță Geolgău, care a văzut în băiatul venit de la Crâmpoia de Olt un fotbalist de viitoare mare performanță.

Am scris iarăși, cu durere, atunci când oasele lui Nicușor au trosnit groaznic, în faza aceea, cu Șeroni. Am salutat, tot în aceste pagini, revenirea sa pe teren, după o îndelungată absență. I-am apreciat mereu decența din declarații, bunul simț, freza decentă, lipsa tatuajelor.
Acum observ însă o neașteptată mărire de viteză. Nu în banda stângă, ci în vorbe. „Ei sunt specialiștii care au jucat fotbal în fața televizorului”, a spus Nicușor despre contestatarii săi. Ce altceva e asta decât o viteză mult peste limita admisă?

Lecția umilinței

Și a continuat ironic, tot peste limita de viteză a decenței. „Azi am jucat iarăși foarte slab și la echipa de club”. Nu, căpitane, n-ai mai jucat slab de data asta, ci așa cum trebuia să joci, dar nu uita că ai făcut-o în fața unui adversar rămas în 10 oameni încă din minutul 5.
Și, când tocmai te-a eliminat nu demult o echipă ca Lokomotiv Tbilisi, măcar pentru o vreme, trebuie să cam iei piciorul de pe accelerația cuvintelor. E adevărat, Craiova e lider cu punctaj maxim după trei etape, însă o rușine ca aceea din Georgia impune un fel de penitență, de cumpătare în vorbe, de umilință, fără ca acest cuvânt să aibă accente prea grave. Mircea Lucescu spunea că adevărații învingători sunt aceia care știu să își însușească lecția umilinței.

Cei din fața televizorului

Cine sunt contestatarii pe care i-au vizat declarațiile căpitanului oltean? Aceia care „au jucat fotbal în fața televizorului”? Păi, cine să fie? Niște anonimi, niște băgători de seamă. Ilie Dumitrescu, Cornel Dinu, Gabi Balint. Și ei, pe-acolo!
E eterna dispută dintre fotbaliștii activi și foștii mari fotbaliști, acum îmbrăcați elegant și analizând prestațiile celor de astăzi. Dar tocmai de aceea sunt invitați foștii mari fotbaliști în platouri, pentru că părerea lor are greutate și argument. Iar telespectatorul captează o opinie avizată, pe care o adaugă propriei sale imagini asupra meciului pe care tocmai l-a văzut.

Instituția căpitanului

Mâine, pe 18 septembrie, Nicușor Bancu face 28 de ani! E vârsta deplinei maturități în fotbal, atât pe teren, cât și dincolo de tușa cu var, în fața microfoanelor. Plus că mai e și banderola de pe brațul stâng, care obligă de vreme ce a trecut pe la Oblemenco, Ștefănescu, Gică Popescu sau Emil Săndoi.
Și ei au mai jucat slab uneori, au mai fost criticați. Totuși, n-au sărit ca arși, după primul meci în care au reușit să atingă în sfârșit un nivel rezonabil. Căpitanul Craiovei nu e un simplu jucător, e o instituție în jurul căreia n-au ce să caute astfel de țâfne copilărești. La mulți ani, Nicușoare!

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Stelian (1 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 9:31

Un articol care pune punctul pe I, fara ranchiuna dar cu neutralitate., Bancu trebuie sa vorbeasca mult pe teren ca sa isi permita arogante in afara lui. SI varsta nu prea ii da multe sanse .

a dica (47 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 10:04

Si sa nu uitam ca Bancu are de platit si o urata iesire rasista. Intrebat la „flash”, pe nepregatite, a cam recunoscut (nu stiu, n-am vazut la tv - ceva de genul) dupa care, vazand ca nu exista (sau n-au fost aratate) inregistrari si sfatuit bine de cei din club, a negat vehement. Acum se ia de cei ce i-au analizat prestatiile. Asta-i caracterul, chiar daca pare baiat simpatic sau „un oltean frumusel”, asa cum l-ar caracteriza Cartu, fara tenta rasista de data asta...

Vlad Tepes (1 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 11:12

Bai frate, iti trebuie o infinita doza de tupeu ca dupa doua meciuri in nationala in care ai fost CATASTROFA, sa iesi la atac la prima pasa reusita. Baiatul asta este in picaj inca de la sfarsitul campionatului trecut. Sper sa nu-l mai vad la nationala, este negat pentru rolul de fundas stanga.

IONUT IFTIME (4 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 11:50

clona nu e UNIVERSITATEA CRAIOVA iar comparatia luui bancu ,purtator de banderola de capitan de echipa,cu Oblemenco,Stefanescu,etc e usor fortata ! bancu joaca la o echipa care nu are nicio legatura cu UNIVERSITATEA CRAIOVA !

taka (2 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 13:37

Pai si acum ce sa facem Aline sa cumparam penitente de la Papa pentru ca voi supraevaluati valoarea fotbalului nostru si ii coborati in beci pe cei care in mod paradoxal la nivel de nationala (Georgia) obtin cam aceleasi rezultate ca noi iar uneori bat o Spanie, o Croatie echipe care in ultima vreme ne sunt inaccesibile noua. Nu credeti ca l-ati tintit toti doar pe Bancu si l-ati terfelit cand ceilalti ramaneau neatinci in ciuda prestatiilor lor ? Anul trecut "l-ati avut " pe Mitrita, anul asta pe Bancu. Voua nu va este rusine, bai ?

MARIAN (1 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 13:42

Consider ca Bancu a exagerat un pic dar cred ca este si era afectat in urma criticilor primite. Sunt sigur ca in momentul in care a facut afirmatia referitoare la ,, cei care au jucat fotbal in fata televizorului "s-a gandit la comentatorii sportivi si nu la marile nume . Comentatorii au vazut in Bacu cel mai slab jucator, el a pasat gresit, el n-a centrat bine, el a fost vinovat la golul primit. Domnii comentator ia spuneti-mi , in cazul in care sutul lui Alibec in urma pasei primite de la Bancu nu ar fi nimerit bara si ar fi fost gol, apreciati cumva faptul ca el a pasat ?????. Nu, veti fi comentat ceva de genu : a inscris Alibec in urma autului executat de Stanciu, care a ajuns la Ianis el a tranmis-o catre un jucator se pare....... Bancu care o impinge usor sau nu, pana la Alibec. Nu-l laud pe Bancu dar nu spun nici cuvinte urate la adresa lui si nu-l critic tot timpul. Cati jucatori din echipa nationala nu au jucat CATASTROFAL o multime de meciuri, cati jucatori au past catre el, cati au fost criticati ca el ???!!! Raspunsul este ca niciunul. Lasati-l pe Bancu sa joace stilul lui, lasati-l sa joace la echipa de club daca nu-l vreti la nationala, lasti-l sa joace o data cu Mitrita si sa fie amandoi in forma si atunci spuneti ....nu stie nimic.....

Birlic (30 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 14:20

Termenul ''modestie'' in limba română poate fi folosit cu 2 sensuri: 1. Este o virtute sau calitate a omului moderat, decent, lipsit de infatuare sau de impertinență. 2. Uneori, prin modestie se mai poate înțelege și particularitatea întâlnită la un om lipsit de valoare, fără strălucire sau de importanță redusă. La prestațiile din ultima perioadă ale ''căpitanului'' Bancu și la declarația dată de acesta presei, ''ghici ghicitoarea mea'', ce fel de modestie prezintă ''galacticul'' fotbalist?

dan (30 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 15:55

E simplu, dupa '89 multi au luat-o razna...nu au simtul masurii, comentarii inutile, scandaluri, etc...se vad in toata societatea romaneasca !

george (15 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 16:03

Bancu a jucat prost la echipa nationala punct.

mdea (2 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 17:22

"Mircea Lucescu spunea că adevărații învingători sunt aceia care știu să își însușească lecția umilinței." Lucru pe care nu l-a facut niciodata. Tot timpul a dat vina pe altii pentru esecurile sale... legat de Bancu... daca il mai spalati de doua ori e ca si nou...

Simeone (44 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 19:24

Cam da... Bancule! Ce e scris aici e cu dreptate, prea ai sărit ars în sus doi metri ca te-au contestat! Ai avut niște meciuri proaste, atât la echipa de club, cât și la Națională, au trecut de tine ca în brânză, noroc cu Florinel Coman în ultimul meci care venea în apărare și te salva. Ai noroc ca Radoi insista cu tine și te vrea în prim-plan. Eu zic ca avem minim 3 fundași stânga în țară mai buni ca Bancu. La viteza scârțâie, veleități tehnice nu prea are, atât ca are curaj și întra în combinații cu mijlocașii

taka (2 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 21:57

Lokomotivi Tbilisi - Dinamo Moscova 2-1 ....Buzarine, aveam dreptate. Nu va pricepeti ! :)

Radu K (1 comentarii)  •  17 septembrie 2020, 22:46

Nici acum nu pot sa uit ce praf era partea lui Bancu la nationala! Am avut mare noroc ca n-am pierdut ambele meciuri. Cat tupeu poate sa aiba baiatul asta!

napoca (5 comentarii)  •  18 septembrie 2020, 2:48

Nu ma obosesc sa citesc ce se scrie despre nulitatatea aia de la Craiova

motanul incaltat (199 comentarii)  •  18 septembrie 2020, 6:18

Nu cred ca e vina lui in totalitate. Vina e a antrenorului----adica a lui Radoi---acum in era informatiei----poti citi imediat o statistica la sf . meciului----cit a alergat cit a deposedat cite pase reusite ai dat. Nu corespunzi du-te frate la echipa de club. Nu vorbesc doar pt Bancu sau Ianis.... Problema este ca statistica e infricosatoare pt cam toti componenti echipei nationale....Cit despre Ilie Dumitrescu nu-i mai faceti statuie ca s-a lasat de fotbal la 32 de ani fara sa fi avut vreo accidentare ca Sandoi , Balaci sau chiar Marica. S-a lasat de *** ce era.....Si acum comenteaza cum joaca Ronaldo la 35 de ani. Rusine chiar nu mai exista?????

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nicușoare ușoare, mihăizmele e grele (56 comentarii)  •  18 septembrie 2020, 10:33

fotbal_mondial (2 comentarii)  •  19 septembrie 2020, 5:30

Foarte bun si la subiect articolul lui "Buza". Bancu NU este un mare fotbalist chiar deloc, iar in ultimele meciuri ale ""Nationalei" a fost "militian".Asa ca - nu are motive sa faca comentarii ironice si sarcastice.Cit despre Taka poate sa-si exprime parerea atita doar ca este foarte penibill si se umple de ridicol. A amintit de meciul Lokomotiv Tbilisi-Dinamo Moscova 2-1 dupa care trage concluzia absolut GENIALA ca Alin Buzarin nu se pricepe. ! Auzi ma Taka mai maninca fasole si sterge-ti casul de la "clont" Orice echipa slaba poate prinde citeva meciuri mai bune . "este pe val" cum se spune ( mai ales cu un nou antrenor mai exigent) dar asta nu il face pe Buzarin incompetent asa cum spui tu un "ratacit". Iar Craiova a fost o rusine teribila in meciul cu Lokomotiv , unde Bancu a dat din nou "recital". Bine ca avem un Camora naturalizat Roman care ne-ar putea ajuta enorm ca fundas stinga la "Nationala" Pe Radoi nu-l inteleg chiar de loc nu vrea sa-l invite pe Camora la"Nationala" (cica il deranjeaza faptul ca stie perfect Imnul Romaniei spre deosebire de foarte multi "neaosi") ci mai degraba "defileaza" in continuare cu un infumurat , un jucator penibil ca un banc ultra-nesarat.Se numeste Bancu. PS Alin Buzarin este un jurnalist excelent, care A FOST DIRECT IMPLICAT IN FOTBAL, un bun cunoscator al fotbalului, un om corect si si echilibrat.

Adi (126 comentarii)  •  20 septembrie 2020, 14:31

Sa admiri un fotbalist pt freza si lipsa tatuajelor e cel mai stupid lucru pe care l-am auzit vreodata

Comentează