The Special Botoșani
Pentru echipa moldavă, posibilul meci cu Tottenham e un fel de premiu pentru întreaga activitate

Valeriu Iftime are afaceri cu diverse aparate care măsoară gigacalorii, metri cubi de apă sau de gaz, kilowați. Cu alte cuvinte, ne contorizează existența, ne țăcăne fiecare clipă, aproape toți avem prin case diverse ceasornice enervante prin care știm în fiecare clipă cât ne-am încălzit, cât ne-am spălat, cât am aprins lumina.
Acum, după șapte ani de primă divizie, a venit vremea să vadă ce-a măsurat și ce-a contorizat în fotbal. Probabila întâlnire cu Tottenham și cu Mourinho, din turul al treilea al Europa League e o mărime fizică exprimată fără cifre, dar care trebuie luată drept reper al reușitei în fotbal al unui oraș de provincie fără tradiție, al unui târg sadovenian unde n-ar trebui să se întâmple niciodată nimic.
Exerciții de dicție
E firesc ca un asemenea târgușor, care tot târgușor rămâne chiar dacă i-a dat (el și vecinătățile imediate) pe Eminescu, Enescu, sau Iorga, să dea piept cu kazahii de la Shymkent sau cu nord-macedonenii de la Shkendija, pe care nu numai patronul evită să-i pronunțe. Oricine își rupe limba în astfel de denumiri de la marginea geografiei.
Și așa și merită un astfel de târgușor care cutează să se vâre în urna tragerilor la sorți de la Nyon. Să pice cu niște echipe cu nume complicat.
Geografie modernă
Pentru că de fapt asta sunt primele două-trei tururi ale cupelor europene: niște prelegeri geografice utile celor mai în vârstă dintre noi, pe care geopolitica de-acum patru decenii i-a învățat la școală doar despre URSS și RSFI (Republica Socialistă Federativă Iugoslavia) ca entități neatinse, nesfărâmate în aceste fragmente care te invită să deschizi mereu Wikipedia, fiindcă Atlasul Școlar pe care-l ai în bibliotecă e de pe vremuri și nu dă amănunte despre fâșiile rezultate în urma ruperii pânzei Cortinei de Fier.
Inclusiv precedenta prezență a Botoșaniului în Europa, cea de-acum 5 ani, a însemnat până la întâlnirea cu ceva mai familiara Legia Varșovia tot un exercițiu de dicție: gruzinii de la Ținkvali, care de fapt sunt de la limita dintre Abhazia și Osetia, ele însele probe eliminatorii în materie de pronunție.
Iftime, actor bun
Botoșaniul atrage printr-un fotbal plăcut și irită uneori prin persoana patronului său, omniprezent pe ecrane. Prin ani, Valeriu Iftime a evoluat, a depășit condiția de învins de serviciu al lui Gigi Becali, de furnizor al unor eboșe fotbalistice imposibil de prelucrat precum Golofca, și iată-l cum, într-al optulea campionat consecutiv de primă divizie, pregătește pâinea și sarea cu care să-l întâmpine pe Mourinho.
Numărul unu din nordul Moldovei e actor, știe să creeze suspans și stupoare atunci când află în direct pe micul ecran că s-ar putea să joace cu Tottenham, își joacă perfect rolul de coloratură din această piesă a UEFA care se joacă vreo patru tururi preliminare de-a trimisul portughezilor prin Kazahstan și a londonezilor în căutarea izvoarelor eminesciene.
Harry Kane lângă cuiul hărții
Botoșani-Tottenham, dacă va fi să fie, e un premiu, mai ales în noul desen al competiției, cu un singur tur, și acela pe pământ moldav. Dacă ar fi fost invers, o deplasare a lui Ofosu și Chindriș pe White Hart Lane, n-ar fi impresionat într-atât. Te sui în avion, aterizezi la Heathrow, stai în cameră sau, în fine, faci câțiva pași prin Hyde Park, cel mult o poză în față la Buckingham, dar obligatoriu cu mască, joci meciul, pierzi și te întorci.
Așa, cu Harry Kane vizitând târgul din apropierea cuiului în care se agață harta, lucrurile stau altfel. Sorții sunt un premiu, o recompensă. O poveste de scris pe pagina încă albă a istoriei fotbalului nostru. Miza de a-l primi pe Mourinho, chiar și fără spectatori, e atât de mare încât Marius Croitoru și ai săi ar merita niște ore la un logoped bun, unde să învețe să-i pronunțe și să-i mistuie de nord-macedonenii aceia cu nume complicat. Ar fi păcat să rateze o astfel de trufanda precum Tottenham!