Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

The Special Botoșani

Pentru echipa moldavă, posibilul meci cu Tottenham e un fel de premiu pentru întreaga activitate

Permalink to The Special Botoșani
joi, 3 septembrie 2020, 11:45

Valeriu Iftime are afaceri cu diverse aparate care măsoară gigacalorii, metri cubi de apă sau de gaz, kilowați. Cu alte cuvinte, ne contorizează existența, ne țăcăne fiecare clipă, aproape toți avem prin case diverse ceasornice enervante prin care știm în fiecare clipă cât ne-am încălzit, cât ne-am spălat, cât am aprins lumina.

Acum, după șapte ani de primă divizie, a venit vremea să vadă ce-a măsurat și ce-a contorizat în fotbal. Probabila întâlnire cu Tottenham și cu Mourinho, din turul al treilea al Europa League e o mărime fizică exprimată fără cifre, dar care trebuie luată drept reper al reușitei în fotbal al unui oraș de provincie fără tradiție, al unui târg sadovenian unde n-ar trebui să se întâmple niciodată nimic.

Exerciții de dicție

E firesc ca un asemenea târgușor, care tot târgușor rămâne chiar dacă i-a dat (el și vecinătățile imediate) pe Eminescu, Enescu, sau Iorga, să dea piept cu kazahii de la Shymkent sau cu nord-macedonenii de la Shkendija, pe care nu numai patronul evită să-i pronunțe. Oricine își rupe limba în astfel de denumiri de la marginea geografiei.

Și așa și merită un astfel de târgușor care cutează să se vâre în urna tragerilor la sorți de la Nyon. Să pice cu niște echipe cu nume complicat.

Geografie modernă

Pentru că de fapt asta sunt primele două-trei tururi ale cupelor europene: niște prelegeri geografice utile celor mai în vârstă dintre noi, pe care geopolitica de-acum patru decenii i-a învățat la școală doar despre URSS și RSFI (Republica Socialistă Federativă Iugoslavia) ca entități neatinse, nesfărâmate în aceste fragmente care te invită să deschizi mereu Wikipedia, fiindcă Atlasul Școlar pe care-l ai în bibliotecă e de pe vremuri și nu dă amănunte despre fâșiile rezultate în urma ruperii pânzei Cortinei de Fier.

Inclusiv precedenta prezență a Botoșaniului în Europa, cea de-acum 5 ani, a însemnat până la întâlnirea cu ceva mai familiara Legia Varșovia tot un exercițiu de dicție: gruzinii de la Ținkvali, care de fapt sunt de la limita dintre Abhazia și Osetia, ele însele probe eliminatorii în materie de pronunție.

Iftime, actor bun

Botoșaniul atrage printr-un fotbal plăcut și irită uneori prin persoana patronului său, omniprezent pe ecrane. Prin ani, Valeriu Iftime a evoluat, a depășit condiția de învins de serviciu al lui Gigi Becali, de furnizor al unor eboșe fotbalistice imposibil de prelucrat precum Golofca, și iată-l cum, într-al optulea campionat consecutiv de primă divizie, pregătește pâinea și sarea cu care să-l întâmpine pe Mourinho.

Numărul unu din nordul Moldovei e actor, știe să creeze suspans și stupoare atunci când află în direct pe micul ecran că s-ar putea să joace cu Tottenham, își joacă perfect rolul de coloratură din această piesă a UEFA care se joacă vreo patru tururi preliminare de-a trimisul portughezilor prin Kazahstan și a londonezilor în căutarea izvoarelor eminesciene.

Harry Kane lângă cuiul hărții

Botoșani-Tottenham, dacă va fi să fie, e un premiu, mai ales în noul desen al competiției, cu un singur tur, și acela pe pământ moldav. Dacă ar fi fost invers, o deplasare a lui Ofosu și Chindriș pe White Hart Lane, n-ar fi impresionat într-atât. Te sui în avion, aterizezi la Heathrow, stai în cameră sau, în fine, faci câțiva pași prin Hyde Park, cel mult o poză în față la Buckingham, dar obligatoriu cu mască, joci meciul, pierzi și te întorci.

Așa, cu Harry Kane vizitând târgul din apropierea cuiului în care se agață harta, lucrurile stau altfel. Sorții sunt un premiu, o recompensă. O poveste de scris pe pagina încă albă a istoriei fotbalului nostru. Miza de a-l primi pe Mourinho, chiar și fără spectatori, e atât de mare încât Marius Croitoru și ai săi ar merita niște ore la un logoped bun, unde să învețe să-i pronunțe și să-i mistuie de nord-macedonenii aceia cu nume complicat. Ar fi păcat să rateze o astfel de trufanda precum Tottenham!

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Chris (1 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 12:23

Targusor? Dincolo de aroganta ieftina (si nu e prima din partea autorului la adreasa Botosaniului!), daca Buzarin ar fi facut o mica cautare inainte (https://ro.wikipedia.org/wiki/Boto%C8%99ani ) ar fi aflat ca acest "targusor" a fost candva printre marile orase ale Romaniei antebelice!

nicu (2 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 12:50

Domnule Alin Buzarin, felicitari pentru compunere! A fost o placere sa o citesc. Merita Eminescu, Enescu si Iorga amintiti pentruca sunt produsul de prin partea locului. Acum cativa ani cand am fost pe la Botosani mi s-a parut ca cimitirul evreiesc era cam lasat in paragina. S-ar putea ca autoritatile locale sa fi schimbat situatia pana acum, dar daca inca nu au facut-o sa o faca pentruca Mourinho, Harry Kane & company vrand sa viziteze ceva prin Botseni sa nu se intoarca in Londra cu imaginea ca evreii, care au dezvoltat targusorul moldav si au ajuns sa se odihneasca in cimitirul din targusorul pentru a carui dezvoltare si-au adus si ei importanta lor contributie, acum sunt uitati, iar locurile lor de odihna sunt lasate in paragina. Sper, totusi, ca starea cimitirului evreiesc este imbunatatita de cand nu am mai vazut-o eu. Nu de alta, dar targusorul moldav, Botosani inca mai are un iz evreiesc, chiar daca importanta comunitate de evrei de acolo (urmasii celor ce odihnesc in cimitir) a fost decimata in lagarele naziste in timpul WW2. Nu sunt evreu, dar vizitand partea istorica a Botosaniului, m-a izbit izul evreiesc al targusorului din partea gartii unde se aseaza in cui. Comentariul meu nu este sportiv in continut, dar fotbalul aduce in atentie targusorul moldav, atat de bine pus in evidenta de Alin Buzarin. Felicitari domnule Alin!

JFM (79 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 15:19

Ăștia nu și-au revenit nici acum de la tragere. Fac tot felul de glumite, de ironii, ei nefiind încă în turul 3. De asta Botosaniul nu vă fi niciodată o echipă profesionistă, ca cele din vest ori din spatiul ex-jugoslav, ei sunt niște mioritici puși pe miștouri cu și despre Mourinho. Nu s-au gândit nici o clipă să-și respecte posibilul adversar și să renunțe la folclorul ăsta moldovenesc de doi bani.

Esti ignorant (1 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 15:35

Cum sa spui ca Botosani este un targusor cand el este judet iar ca si populatie este in jurul cifrei de 110.000 locuitori adica mai mare ca Suceava Piatra Neamt .Bistrita etc adica tot niste targusoare......habarnisti de presa..

Dionisie Gaina (1 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 17:52

Atât de incult ești domnule , credeam că la școala profesională unde ai studiat ați silabisit si ceva cultură generală , dar observ că nu. Un oras cu peste 120.000 de locuitori este targusor pentu matale, tu ai auzit in autobuz doar de Eminescu,Enescu,Iorga, poate si de Luchian,dar de alti oameni de teatru, matimaticieni , chirurgi ,actori mari,oameni de știință nu? Esti gol,netalentat , ce cauți tu lângă Banciu de exemplu,esti un neica nimeni! Treci la distribuit ziarele prin Bucuresti !

Dan (1 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 18:13

Un frustrat acest ziarist ca nu a luat bombonica de la patronul moldav!

Gigi (1 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 19:26

Cu cata invidie-gelozie e scris articolul asta...auzi la el targsor....targsor îi spui unui orasel de 10-20mii loc,nu unuia de peste 100mii loc.Te asteptam pe la BT daca inca nu ai ajuns pana acum...u îi stii doar pe Eminescu,Enescu ,Iorga...mai pune-i peOctav Bancila,Dimitrie Pompeiu,Grigore Antipa,Octav Onicescu etc si pe cei contemporani tie Elisabeta Lipa,Georgeta Damian,Leon Danaila...un artucol mincinis..."targsor"...

Viorel (17 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 19:46

Domnule Buzarin încă așteptăm și reiteram rugămintea de a aborda un subiect important pt sportul nostru! România este unica din UE și NATO care mai menține inexplicabil și iresponsabil cazărmile sportive ale armatei și miliției, CSA și CS Dinamo, impuse abuziv de ocupantul sovietic! Anual cele doua monstruozitati sportive militarizate sustrag peste 50 mil euro de la buget pentru buzunarele largi ale uniformelor cu burta din MApN și MI! Pana când abuzul risipa și rușinea? Chiar este România cea mai credincioasa continuatoare a stalinismului in sport, fiind singura care menține relicvele toxice, sinistre, sordide, CSA și CS Dinamo!?

dan man (12 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 20:41

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Eugen (1 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 22:05

Daca era vorba de Sibiu osanalele curgeau garda, in alta ordine de idei " targusorul" Botosani are peste 100.000 de locuitori.

Nick (1 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 22:55

Dle Buzarin,ca sa fac o comparatie intre meciul de fotbal dintre Botosani si Totenham... e ca si cum ai compara Bucurestiul cu Londra...😂😂😂 asa ca nu te mai lua de "targsorul"asta,mai bn l-ai vizita...

Robert (3 comentarii)  •  3 septembrie 2020, 23:43

Buzarine , dar de Luchian nimic ? El tot din Botosani e dar de Grigore Antipa ? Ala mic din Botosani care are muzeu la bucuresti ! Cat despre Eminescu si Iorga .. sunt nascuti in centru targului .. nu pe la periferii .. daca iti spun ca Stan Lee ala cu MARVEL .. SE TRAFE TOT DIN BOTOSANI SPUI CA NU CREZI

Frenemy (22 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 0:47

Recomandare: sa nu mai folosesti niciodata cuvantul "provincie", suntem sensibili pana la pragul de indignare. Du-te in SUA sau Germania si spune chestia asta, lumea n-o sa inteleaga veci! La Paris merge, dar nu te stiu francofon :)

Ilie (57 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 4:56

Nu înțeleg de ce se ia lumea de Dl. Buzărin pentru că a spus despre Botosani că este un târgușor? Dânsul a fost conducător al echipei din marea metropolă Brănești! Și cam la atât se rezumă cultura sa. Despre rezultatele din fotbal se poate spune că sunt pe măsura celor din gazetărie. Nici măcar zero.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 6:20

Asa se bucura o tara de lumea a 5-a cu echipe de fotbal din lumea a 15-a. Ca vine Totenham.... O sa vina cu rezervele. Nu o sa-l vedeti pe Henry Kane..... Intr-un oras ca Botosani n-as face deplasarea nici daca as sta in Bucuresti.....Pina la urma faptul ca URSS a fost cruda si a rupt din teritoriul tarii nu a facut mare prapad.... Am pierdut orase ca Balti , Chisinau----adevarate megalopolisuri.... Am ramas insa cu Birlad, Botosani , Vaslui. Yupi!!!!!!!!!!!!!!!!!!

GR (2 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 16:00

Acest "targusor fara traditie" era la finalul secolului 19 al patrulea oras al Romaniei.... Dar de ce sa ne pierdem in detalii ?

Daniel (1 comentarii)  •  4 septembrie 2020, 18:53

Cine e alin buzarin asta? Vorbește un pic frustrarea din el 😅

Leopold (44 comentarii)  •  5 septembrie 2020, 0:40

... domnule Buzărin, târgușorul de care vorbiți dumneavoastră a avut gară înaintea Craiovei, Gara Botoșani a fost proiectată în 1867, și a fost inaugurată în anul 1872, în timp ce Gara Craiova a fost inaugurată în 1875. Dacă rămânem „în zonă”, aflați că studiile pentru construirea căii ferate Craiova - Calafat, începute în 1885, au fost conduse de inginerul botoșănean Elie Radu. Botoșaniul a fost transformat în „târgușor” de comuniști care au stopat dezvoltarea acestuia de teama a ceea ce a produs această zonă din punct de vedere intelectual.

Comentează