Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Nu-i mai numărați banii lui Mircea Lucescu!

La 75 de ani, din nou pe bancă. Din o mie de alte motive până la cel financiar

Permalink to Nu-i mai numărați banii lui Mircea Lucescu!
sâmbătă, 25 iulie 2020, 9:18

Trei milioane de euro pe sezon! Doi ani și apoi, probabil, încă unul. Nouă milioane, așadar! Cu prime, cu bonusuri, trece lejer de zece milioane. Nu se mai satură! E ochiul dracului banul ăsta! În loc să-și vadă de bătrânețe, să-și crească nepoții, el umblă prin Ucraina după milioanele lui Surkis! Chiar dacă suma reală e ceva mai mică, tonul multor comentarii sună cam așa.

78 la final de contract

E o judecată care a început să împăienjenească peisajul de vreo două zile, de când s-au finalizat discuțiile cu Dinamo Kiev. Multă lume îi numără banii lui Lucescu, și abia apoi se gândește cum de un mare club european, fie el chiar și est-european, se încumetă să semneze cu un antrenor care miercurea viitoare, pe 29 iulie, face 75 de ani.
La finalul primelor două sezoane, certe prin contract, va avea 77 de ani, iar la finalul celui de-al treilea, dacă va fi să fie, va avea 78. Aproape octogenar!

Străbunicul vrea să muncească

Nu nepoții ar trebui să și-i crească nea Mircea, ci strănepoții. Nepoții sunt mari și au deja copii. Dar, de un an și ceva, de când a plecat de la naționala Turciei, seniorul nu-și dorește altceva decât să antreneze din nou. Nu poate trăi altfel decât antrenând. Poveștile cu consilier, director tehnic, președinte de onoare și alte funcții decorative nu sunt pentru el.
Ruginește, pur și simplu și, vai!, are timp să intre în polemici dialectice despre ce-a fost acum mai bine de treizeci de ani. Dacă Lucescu avea echipă, nu stătea el să despice în patru firul Epocii de Aur! N-a avut, și iată ce-a ieșit!

Putea fi Basel

Puțini știu că pe la sfârșit de mai, spre iunie, Lucescu a fost în discuții avansate cu FC Basel, multipla campioană a Elveției. S-a corespondat intens, în franceză (nea Mircea își redacta singur răspunsurile, stăpânește domeniul), dar n-a fost să fie. Poate și pentru că nu s-au legat lucrurile cu helveții, a decis acum să meargă la Kiev și să devină primul antrenor din afara spațiului ex-sovietic din istoria clubului.

Percepție asupra vârstei

Unii, la cincizeci de ani se simt osteniți de viață. Alții, la 70, 75 și chiar 80 sunt încă „verzi”. Vorbim aici de „populația civilă”, nu de cei din fotbal. La fotbal poți fi verde, după o anumită vârstă, fără să trebuiască să stai neapărat pe bancă. Președinte de club, analist tv, sunt ocupații onorabile pentru foștii antrenori galonați, ajunși la o anumită vârstă. Cârțu, Andone, Cornel Dinu, exemple există.

Rezultatul de duminica viitoare

Dacă ai fost antrenor, dar nu mai ești, te afli totuși în miezul evenimentelor. Faci parte din fenomen, iei problemele clubului pe piept, apari la tv, cauți jucători, vii cu idei, te pui la dispoziția celorlalți cu experiența deceniilor în care ai transpirat acolo, jos, pe bancă. Dar nu mai depinzi nemijlocit de rezultatul de duminica viitoare. E adevărat că nu-ți mai reproșează nimeni înfrângerile, dar nici nu mai ai tu meritul principal al victoriilor.

Tensiunea fără tensiometru

Asta vrea Mircea Lucescu, așa concepe el viața, pe toată lungimea ei. Să aibă treabă toată săptămâna, de dimineața până seara, iar la finalul ei să trăiască tensiunea meciului. Să-și verifice propria tensiune arterială (la o anumită vârstă e bine să faci asta zilnic) nu cu tensiometrul înfășurat pe braț, ci cu întâmplările de pe gazonul de care te desparte doar limita punctată cu var a spațiului tehnic.
E o metodă infailibilă de monitorizare a sănătății, mai eficientă decât număratul banilor. De asta au grijă alții.

Comentarii (58)Adaugă comentariu

minerul (2 comentarii)  •  29 iulie 2020, 21:54

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Buzunarim si atat (1 comentarii)  •  29 iulie 2020, 22:03

Nea samanta, nu mai cenzura comentariile care nu sunt ofensive, ori injurioase!

Noi buzunarim, nu gandim (3 comentarii)  •  29 iulie 2020, 22:15

Nea Alin, cred ca titlul corect iera: “Nu-l mai banuiti pe Lucescu de numaratoarea inversa”, adica aluzie ca se apropie cu pasi repezi de prezentarea oficiala la Kiev. Dupa falsa alarma ca si-a demis mandatul prin resemnare, acum ne-a venit inima la loc, am vazut ca multimea de fani sunt entuziasmati de dansul. In Italia ii spuneau “il buio” pentru ca iechipele lui jucau mereu pe intuneric. Sunt convins ca si in Ucraina va repeta egzstraordinarele performante din Peninsula, adversarele voiau sa joace mereu impotriva lui, deoarece erau sigure de victorie. Cu toata maiestria si priceperea lui, cred ca va fi greu s-o retrogradeze pe Dinamo Kiev, cum a reusit la Brescia, dar sa fim optimisti, nea Mircea este capabil de rezultate egzceptionale. Succes misterului, salutari de la Taribo West!

Noi buzunarim, nu gandim (3 comentarii)  •  29 iulie 2020, 22:16

Nea Alin, cred ca titlul corect iera: “Nu-l mai banuiti pe Lucescu de numaratoarea inversa”, adica aluzie ca se apropie cu pasi repezi de prezentarea oficiala la Kiev. Dupa falsa alarma ca si-a demis mandatul prin resemnare, acum ne-a venit inima la loc, am vazut ca multimea de fani sunt entuziasmati de dansul. In Italia ii spuneau “il buio” pentru ca iechipele lui jucau mereu pe intuneric. Sunt convins ca si in Ucraina va repeta egzstraordinarele performante din Peninsula, adversarele voiau sa joace mereu impotriva lui, deoarece erau sigure de victorie. Cu toata maiestria si priceperea lui, cred ca va fi greu s-o retrogradeze pe Dinamo Kiev, cum a reusit la Brescia, dar sa fim optimisti, nea Mircea este capabil de rezultate egzceptionale. Succes misterule, salutari de la Taribo West!

vasco (5 comentarii)  •  30 iulie 2020, 8:38

Aproape toate comentariile de mai sus ,prin "aprecierile generoase" la adresa lui mircea lucescu,il razbuna pe Viorel Mateianu....Cunoscatorii stiu de ce.

Comentează