Tranșee pentru Sevilla
Meciul CFR-ului se va juca pe acel ogor defrișat și îngălbenit?

Ne plângem de ce ne va aștepta în Islanda, căutăm în fiecare zi știri despre prelatele și ninsorile din țara lui Skulasson, dar povestea terenului din Gruia o lăsăm așa cum a căzut și cum l-am zărit la derbyul de săptămâna trecută cu FCSB. Chel, pământiu, prost, mai rău ca terenurile din curțile întreprinderilor de stat de acum patru decenii, care aveau echipe prin liga a treia. Laromet, ICSIM, TMB și alte inițiale, altfel îngrijit gospodărite, ale Epocii de Aur.
Împotriva tradiției
Mereu terenul CFR-ului a fost foarte bun. Chiar și pe vreme rea, clujenii au respectat fotbalul și i-au oferit o suprafață-biliard. De exemplu, pentru meciul echipei naționale, de acum doi ani, cu Turcia lui Mircea Lucescu s-a preferat Gruia în locul apropiatului și mai încăpătorului Cluj Arena. Tocmai pe considerente de gazon excelent. Roma, Chelsea, Man United, Bayern, Celtic, Lazio și alte nume imense care au călcat pe stadionul clujean mai demult sau mai recent n-au avut a se plânge. Se pare că acum, la meciul din 20 februarie, Sevilla va avea parte de altfel de tratament.
Doar întâmplare?
Am înțeles că la meciul cu FCSB terenul a arătat prost pentru că neavând unde să se pregătească în altă parte în oraș, băieții lui Petrescu s-au antrenat pe el, masacrând iarba cu crampoanele. Sigur că nu de aceea a câștigat CFR derbyul, din cauza terenului prost, dar e clar că a contat și asta. Ceea ce pentru Burcă sau Vinicius nu are prea mare importanță, pentru Moruțan sau Man poate să fie o problemă. Spunând că gazonul precar ar putea fi un avantaj în fața Sevillei, probabil că Bogdan Mara a vrut să facă o glumă.
Niciun club profesionist, campion, dornic de performanță nu gândește așa. Performanța înseamnă și imagine, rezumatele din Europa League sunt văzute de sute de milioane de oameni și te faci de râs defilând cu acel peisaj selenar.
Lut pentru Andaluzia
Iubiți conducători ai CFR-ului, dacă tot vreți să împiedicați Sevilla, băgați plugul și arați terenul! Apoi udați-l și făceți-l mlaștină. Nu va mai fi nicio deosebire între jucătorii voștri (altfel buni, cu un parcurs european lăudabil) și andaluzi.
O echipă clasată în Spania pe loc de Champions League poate fi înfrântă pe ogor, iar oameni ca Suso, Ocampos, Nolito sau Munir se vor împotmoli în clisa lipicioasă a Ardealului. O jumătate din problemă e rezolvată, cealaltă jumătate, cea de pe Sanchez Pizjuan, nu ridică astfel de probleme, acolo terenul e mereu impecabil.
Timp de regenerare
Meciul cu FCSB a fost pe 2 februarie, apoi pauză până pe 14, când în Gruia va merge Viitorul. Un club respectabil s-ar fi gândit inclusiv la strămutarea meciului cu Hagi pe undeva prin vecini, pentru a putea etala un teren onorabil pe 20, cu Sevilla.
Dar în mod cert nu se pune problema, prioritatea e titlul de campioană, nu poți să duci un meci important în altă parte doar pentru ca telespectatorii europeni să vadă un teren verde în acele clasice rezumate de trei minute.
Luați loc în zăpadă!
Ar mai fi o problemă, care are mai multă sau mai puțină legătură cu starea gazonului de la Cluj. A nins, pentru vreo trei-patru zile iarna ne-a dat semne că există, iar lumea deszăpezește cu sârg terenurile. La Voluntari lucrurile s-au rezolvat peste așteptări, față de pozele hibernale din dimineața premergătoare meciului cu FCSB.
Însă zăpada din tribune, de pe scaune, o scoate cineva sau oamenii trebuie să se așeze pe troiene? Există acest respect față de spectatori?
Pe arenele Occidentului, în plină iarnă, de sub copertine suflă aer cald și poți să rămâi în cămașă. La noi se stă în picioare, se tropăie și se pot face bulgări. Doar suntem copii la orice vârstă, nu?