Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Tranșee pentru Sevilla

Meciul CFR-ului se va juca pe acel ogor defrișat și îngălbenit?

Permalink to Tranșee pentru Sevilla
duminică, 9 februarie 2020, 2:27

Ne plângem de ce ne va aștepta în Islanda, căutăm în fiecare zi știri despre prelatele și ninsorile din țara lui Skulasson, dar povestea terenului din Gruia o lăsăm așa cum a căzut și cum l-am zărit la derbyul de săptămâna trecută cu FCSB. Chel, pământiu, prost, mai rău ca terenurile din curțile întreprinderilor de stat de acum patru decenii, care aveau echipe prin liga a treia. Laromet, ICSIM, TMB și alte inițiale, altfel îngrijit gospodărite, ale Epocii de Aur.

Împotriva tradiției

Mereu terenul CFR-ului a fost foarte bun. Chiar și pe vreme rea, clujenii au respectat fotbalul și i-au oferit o suprafață-biliard. De exemplu, pentru meciul echipei naționale, de acum doi ani, cu Turcia lui Mircea Lucescu s-a preferat Gruia în locul apropiatului și mai încăpătorului Cluj Arena. Tocmai pe considerente de gazon excelent. Roma, Chelsea, Man United, Bayern, Celtic, Lazio și alte nume imense care au călcat pe stadionul clujean mai demult sau mai recent n-au avut a se plânge. Se pare că acum, la meciul din 20 februarie, Sevilla va avea parte de altfel de tratament.

Doar întâmplare?

Am înțeles că la meciul cu FCSB terenul a arătat prost pentru că neavând unde să se pregătească în altă parte în oraș, băieții lui Petrescu s-au antrenat pe el, masacrând iarba cu crampoanele. Sigur că nu de aceea a câștigat CFR derbyul, din cauza terenului prost, dar e clar că a contat și asta. Ceea ce pentru Burcă sau Vinicius nu are prea mare importanță, pentru Moruțan sau Man poate să fie o problemă. Spunând că gazonul precar ar putea fi un avantaj în fața Sevillei, probabil că Bogdan Mara a vrut să facă o glumă.

Niciun club profesionist, campion, dornic de performanță nu gândește așa. Performanța înseamnă și imagine, rezumatele din Europa League sunt văzute de sute de milioane de oameni și te faci de râs defilând cu acel peisaj selenar.

Lut pentru Andaluzia

Iubiți conducători ai CFR-ului, dacă tot vreți să împiedicați Sevilla, băgați plugul și arați terenul! Apoi udați-l și făceți-l mlaștină. Nu va mai fi nicio deosebire între jucătorii voștri (altfel buni, cu un parcurs european lăudabil) și andaluzi.

O echipă clasată în Spania pe loc de Champions League poate fi înfrântă pe ogor, iar oameni ca Suso, Ocampos, Nolito sau Munir se vor împotmoli în clisa lipicioasă a Ardealului. O jumătate din problemă e rezolvată, cealaltă jumătate, cea de pe Sanchez Pizjuan, nu ridică astfel de probleme, acolo terenul e mereu impecabil.

Timp de regenerare

Meciul cu FCSB a fost pe 2 februarie, apoi pauză până pe 14, când în Gruia va merge Viitorul. Un club respectabil s-ar fi gândit inclusiv la strămutarea meciului cu Hagi pe undeva prin vecini, pentru a putea etala un teren onorabil pe 20, cu Sevilla.

Dar în mod cert nu se pune problema, prioritatea e titlul de campioană, nu poți să duci un meci important în altă parte doar pentru ca telespectatorii europeni să vadă un teren verde în acele clasice rezumate de trei minute.

Luați loc în zăpadă!

Ar mai fi o problemă, care are mai multă sau mai puțină legătură cu starea gazonului de la Cluj. A nins, pentru vreo trei-patru zile iarna ne-a dat semne că există, iar lumea deszăpezește cu sârg terenurile. La Voluntari lucrurile s-au rezolvat peste așteptări, față de pozele hibernale din dimineața premergătoare meciului cu FCSB.

Însă zăpada din tribune, de pe scaune, o scoate cineva sau oamenii trebuie să se așeze pe troiene? Există acest respect față de spectatori?

Pe arenele Occidentului, în plină iarnă, de sub copertine suflă aer cald și poți să rămâi în cămașă. La noi se stă în picioare, se tropăie și se pot face bulgări. Doar suntem copii la orice vârstă, nu?

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Simeone (5 comentarii)  •  9 februarie 2020, 14:49

Gazonul de la CFR nu e atât de rău cât o prezentați dumneavoastră. Oricum e mai bun decât pe multe alte arene din Liga 1. Iar dacă vorbiți de tehnicitatea jucătorilor, aflați că și CFR are jucători tehnici, precum Deac, Păun, Bordeianu, Omrani. Și lor le place terenul impecabil. Dar încă în Gruia avem gazon bun. Veți vedea cu Viitorul, nu va antepronuntati. De mai multe ori ați văzut teren prost pe Arena Națională, la Craiova, pe Dinamo decât în Gruia

Gio (18 comentarii)  •  10 februarie 2020, 0:46

Mie nu mi s-a parut gazon asa rau, nu a fost perfect dar nici cum spune Buzarin. Si CFR are jucatori tehnici nu doar FCSB, in fine, un articol ca sa ne aflam in treaba.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  10 februarie 2020, 1:37

Cred ca atunci cind ai fost la scoala ,istoria n-a fost punctul tau forte.... Orice batalie purtata de romani de-a lungul istoriei n-a fost pe corecte.... Ori s-au otravit fintinile, ori s-a mers la cacealma---marea victorie a lui Vlad Tepes cind a intrat deghizat in turc noaptea in fief-ul turcesc, ori se ascundeau in munti si aruncau cu bolovane in cap---marea batalie de la Posada. De ce crezi ca dupa 500-1000-2000 de ani cu toate ca decorul se schimba , se schimba si mentalitatea????Ardealul demonstreaza inca o data ca n-are nimic cu Imperiul Austro-Ungar si putea sa mai stea nu stiu cit sub ei ca oricum nimic nu se prindea de ei. Sunt romani adevarati---adica merg numai pe smecherii, hotii, lucruri marunte.Putem sa facem pariu ca terenul de la ora jocului Islanda-Romania va fi de o mie de ori mai bun decit cel de la Cluj-Sevillia?????

Andrei (1 comentarii)  •  10 februarie 2020, 14:16

aveti o mentalitate tipic romaneasca de om de la tara, genul ala de om care isi face casa mare si sta intr-o camera in spatele casei foarte mica si isi primeste doar oaspetii de la oras in casa mare, iar vecinii care vin la el din sat ii primeste in camaruta din spatele casei

uzu (1 comentarii)  •  10 februarie 2020, 17:55

un articol prost, facut de un stelist ... fcsbist, pe care il roade invidia ca CFR e in primavara europeana si a batut saptamana trecuta pe fcsb. sigur buzarin (citez "tiki-taka a murit si a ingropat intr-un cimitir langa Londra") un mare priceput la fotbal, n-a vazut meciul CFR-FCSB. daca il vedea, observat ca FCSB n-a fost lasata sa joace nimic, fara sa fie un meci in transee cu un CFR care se apara in noroaie in timp ce talentatii Moruțan sau Man n-au putut controla mingea din cauza terenului. arde rau invidia asta...

make (3 comentarii)  •  10 februarie 2020, 18:26

Gazonul de pe "dr. C. Radulescu" nu e mai prost decat la Craiova, Bucuresti (oricare), Botosani sau Giurgiu. Daca va uitati la toate meciurile ulterioare celui din Gruia va puteati da seama usor de asta, dar na, hai sa mai dam inca o data in CFR ca e misto. Balarii si aiureli.

unul (4 comentarii)  •  11 februarie 2020, 8:14

pt Uzu Articolul nu e facut de un stelist...fcsbist! E facut de un p-r-ost. Chiar ***. *** de nenorocit, Buze reci, pai tu vorbesti de fotbal ???

MR (5 comentarii)  •  11 februarie 2020, 20:20

Salut Aline, imi pare foarte rau ca a batut CFRul pe FCSB cu ajutorul terenului! Chiar citeam ieri in Prosportul CFRist Clujean ca acest meci a generat multi suferinzi de sindromul stricato_cfr_terina care se manifesta prin proasta functionare *** si ca singura remediere este de a lua o mana buna de pamant de pe acest teren, il umezesti(... stii tu cum) si il pui la ***. Sper din tot sufletul sa te faci bine, succes si astept un nou articol din partea ta!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

iarba verde de acasă (56 comentarii)  •  13 februarie 2020, 2:50

Moruțan și Man, ridicați artificial la nivelul de a putea fi comparați cu Vinicius? ...sau chiar și cu Burcă? Să fim serioși! Ce performanțe au? Moruțan nu e nici la nivelul Buot'șăniului, de unde Burcă a plecat mai sus, iar Man e la nivelul clonei U.T.A., din liga a II-a. Apoi: numele Andaluzia vine de la "Vandalusia" = "Țara Vandalilor". Iar despre vandali știm toți ce se spune! Așa că nu se va întîmpla nimic dacă vandalii vor veni și vor ajunge să joace pe un teren neo-ardelenesc... Că Neluțu Varga s-a trezit în toamna asta, cu mult noroc, "cu sacii-n căruță". Mai ceva decît greierele din povestea cu furnica. Paszkany Arpi aducea jucători pe care să-i plătească cu 450000 de coco pe an, ca să-i vadă la joc 18 minute din totalul contractului! Neluțu ăsta, pretinu' o'erului (că, garantez, la sfaturile telefonice ale ăluia a aplecat urechea și a aplicat politica de "economisire", și la jucători, și la gazon...), a obținut acum, cu o echipă de trei-lulele-trei-surcele, tot atîția bani ca și Arpi totalizat în două campanii dificile, cu o echipă ce putea pune probleme serioase oricărei echipe din Europa, la acel moment! Concluzia: *** SĂ FIE (Ne'), NOROC SĂ AIBĂ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează