Case roș-albastre
Unde se va disputa derbyul FCSB-CFR din 22 decembrie? S-a înfiripat ideea cu Arena Națională. Năstrușnică, lipsită de sens

Au apărut recent niște poze luate printre uluci, cu un crâmpei verzui din suprafața de joc a Arenei. Gazon e mult spus, persistă ultimele amintiri, cu acea arătură maronie. Se ițește în obiectivul semiilicit ceva verzui, care pare a fi iarbă, sub niște dispozitive care probabil sunt lămpi pentru fotosinteză. Fotosinteză în decembrie! Când lumina zilei durează opt ceasuri și ceva, când deja pe glie au stat două zăpezi și când noaptea sunt minus 5 grade, dacă nu și mai rău! Dar noi suntem oameni gospodari, care facem iarna gazon, nu car, iar vara nu sanie, ci nimic!
Imediat s-a aprins imaginația de a plasa meciul FCSB-CFR pe „cea mai mare arenă a țării”, cum ne place să alintăm ctitoria publică, mai mereu lipsită de iarbă. E ca și cum catedrala mult comentată din Dealul Spirii n-ar avea nici altar, nici clopot.
Daună totală
Ne chinuim cu gazonul de pe Arena Națională de mai bine de șapte ani, de la inaugurare. Practic, în regulă din toate punctele de vedere n-a fost niciodată. Și probabil că nici nu va fi până când nu va veni UEFA să ne rezolve problema, înainte de Euro 2020. Dacă ducem derbyul pe Arenă în 22 decembrie, la cine știe ce temperatură, ne batem joc de tot ce s-a făcut în luna în care stadionul a fost ferecat pentru reparații de doamna primar. Nu e vorba de ploaie, lapoviță sau ninsoare, că se poate trage acoperișul, ci de frigul care va fi, plus crampoanele care vor zdrobi colțul ierbii așa mijit.
Casa de la Pitești
FCSB-ului i-a mers bine la Pitești, nu neapărat că e Dică de acolo. A câștigat în Trivale două meciuri, a fost ceva lume, iar cu Viitorul a venit chiar de două ori, din cauza ceții. Terenul e acceptabil, FC Argeș și-a terminat treaba de toamnă-iarnă în eșalonul doi, așa că nu mai pune iarba în pericol, cum s-a întâmplat ultima dată, când violeții au jucat cu 48 de ore înaintea roș-albaștrilor. Un meci cu CFR poate aduce în jur de 10.000 de oameni, ceea ce pentru o dată de 22 decembrie e o cifră rezonabilă. Câtă lume ar putea merge pe Arena Națională? 15.000? Cel mult 20.000? Cine speră la 40.000 cu două seri înaintea Ajunului e cel puțin naiv!
Oameni fără casă
Toate aceste mutări (s-ar putea folosi și termenul de transhumanță, dar registrul pastoral ar putea fi luat drept ironie, ceea ce nu e cazul) ar trebui să pună pe gânduri. De când s-a stricat treaba cu Ghencea, cea mai bogată echipă românească nu mai are un stadion al ei. Iar lucrurile acolo, în Drumul Taberei, sunt destul de clare. Chiar și după reconstrucția Templului, pe noua ctitorie va evolua Oștirea, cu armele ei reunite. Echipa de fotbal din ligile inferioare, Infanteria. Artileria. Intendența. Tot ce înseamnă trupe de uscat. Marina nu, că nu e apă. Sau poate că va fi!
De câțiva ani, de când durează povestea asta, impetuosul patron putea lua decizia radicală de a construi un stadion propriu. Da, s-a construit baza din Berceni, dar aceea e pentru antrenamente. E nevoie de un stadion de joc, cu 15.000-20.000 de locuri unde să joci meciurile obișnuite, de rând, iar pe Arenă să te duci doar în cazuri excepționale. Toate echipele care se pretind mari, care au vândut fotbaliști de zeci de milioane de euro și au primit sume de același ordin de la UEFA pentru participări europene au un asermenea stadion, de „zi cu zi”. Acolo sunt casa ta, iarba ta, zidurile tale.