Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Case roș-albastre

Unde se va disputa derbyul FCSB-CFR din 22 decembrie? S-a înfiripat ideea cu Arena Națională. Năstrușnică, lipsită de sens

Permalink to Case roș-albastre
joi, 13 decembrie 2018, 10:37

Au apărut recent niște poze luate printre uluci, cu un crâmpei verzui din suprafața de joc a Arenei. Gazon e mult spus, persistă ultimele amintiri, cu acea arătură maronie. Se ițește în obiectivul semiilicit ceva verzui, care pare a fi iarbă, sub niște dispozitive care probabil sunt lămpi pentru fotosinteză. Fotosinteză în decembrie! Când lumina zilei durează opt ceasuri și ceva, când deja pe glie au stat două zăpezi și când noaptea sunt minus 5 grade, dacă nu și mai rău! Dar noi suntem oameni gospodari, care facem iarna gazon, nu car, iar vara nu sanie, ci nimic!

Imediat s-a aprins imaginația de a plasa meciul FCSB-CFR pe „cea mai mare arenă a țării”, cum ne place să alintăm ctitoria publică, mai mereu lipsită de iarbă. E ca și cum catedrala mult comentată din Dealul Spirii n-ar avea nici altar, nici clopot.

Daună totală

Ne chinuim cu gazonul de pe Arena Națională de mai bine de șapte ani, de la inaugurare. Practic, în regulă din toate punctele de vedere n-a fost niciodată. Și probabil că nici nu va fi până când nu va veni UEFA să ne rezolve problema, înainte de Euro 2020. Dacă ducem derbyul pe Arenă în 22 decembrie, la cine știe ce temperatură, ne batem joc de tot ce s-a făcut în luna în care stadionul a fost ferecat pentru reparații de doamna primar. Nu e vorba de ploaie, lapoviță sau ninsoare, că se poate trage acoperișul, ci de frigul care va fi, plus crampoanele care vor zdrobi colțul ierbii așa mijit.

Casa de la Pitești

FCSB-ului i-a mers bine la Pitești, nu neapărat că e Dică de acolo. A câștigat în Trivale două meciuri, a fost ceva lume, iar cu Viitorul a venit chiar de două ori, din cauza ceții. Terenul e acceptabil, FC Argeș și-a terminat treaba de toamnă-iarnă în eșalonul doi, așa că nu mai pune iarba în pericol, cum s-a întâmplat ultima dată, când violeții au jucat cu 48 de ore înaintea roș-albaștrilor. Un meci cu CFR poate aduce în jur de 10.000 de oameni, ceea ce pentru o dată de 22 decembrie e o cifră rezonabilă. Câtă lume ar putea merge pe Arena Națională? 15.000? Cel mult 20.000? Cine speră la 40.000 cu două seri înaintea Ajunului e cel puțin naiv!

Oameni fără casă

Toate aceste mutări (s-ar putea folosi și termenul de transhumanță, dar registrul pastoral ar putea fi luat drept ironie, ceea ce nu e cazul) ar trebui să pună pe gânduri. De când s-a stricat treaba cu Ghencea, cea mai bogată echipă românească nu mai are un stadion al ei. Iar lucrurile acolo, în Drumul Taberei, sunt destul de clare. Chiar și după reconstrucția Templului, pe noua ctitorie va evolua Oștirea, cu armele ei reunite. Echipa de fotbal din ligile inferioare, Infanteria. Artileria. Intendența. Tot ce înseamnă trupe de uscat. Marina nu, că nu e apă. Sau poate că va fi!

De câțiva ani, de când durează povestea asta, impetuosul patron putea lua decizia radicală de a construi un stadion propriu. Da, s-a construit baza din Berceni, dar aceea e pentru antrenamente. E nevoie de un stadion de joc, cu 15.000-20.000 de locuri unde să joci meciurile obișnuite, de rând, iar pe Arenă să te duci doar în cazuri excepționale. Toate echipele care se pretind mari, care au vândut fotbaliști de zeci de milioane de euro și au primit sume de același ordin de la UEFA pentru participări europene au un asermenea stadion, de „zi cu zi”. Acolo sunt casa ta, iarba ta, zidurile tale.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Vali (15 comentarii)  •  13 decembrie 2018, 13:44

Pai cine a zis ca Becali vrea stadion pe banii lui?Am fi naivi să credem că se intampla asta.Mai un Pitesti,mai o comună de pe langa București,sau mai bine asteptam sa dea Primaria Arena Natională.Până atunci consumi tastatura degeaba Aline!

mg (84 comentarii)  •  13 decembrie 2018, 13:48

..adevăru' e, că pe 22 decembrie ar cam trebui să ne mai liniştim cu fotbalul.. E vreme de trofee, de gale ale anului care se termină.. Pe 20 e Ignatul, ce Dumnezeu ? "Vreme de ţuică, vreme de cârnaţi", vorba lui Sandu Andrieş..

Observator (79 comentarii)  •  13 decembrie 2018, 16:40

In cazul in care pe noua arena din Ghencea va evolua ... ostirea (cum v-ati exrpimat), ce rost ar avea inca un stadion in capitala, in conditiile in care 4 sunt in plan sau in curs de edificare? Daca Rapid va ajunge in 2-3 ani in prima liga si patronul FCSB ar construi un nou stadion, ar rezulta 7 (cu BNR, care sta neutilizata si care n-ar avea nevoie de mari investitii) incinte sportive pentru 3 cluburi de prima divizie, "nationala" de rugby si pentru cea de fotbal! Si niciuna pentru atletism! Chiar ne-am permite ca un club departamental precum CSA Steaua sa evolueze in ligile a III-a si a II-o pe obijuterie de stadion, cele de prima liga si Rapid sa astepte finalizarea noilor proiecte, iar FCSB sa faca naveta intre Arena Nationala si o eventuala noua incinta sportiva? Bucurestiul este cumva de talia Londrei, cu atatea cluburi in PL? O.

Alex One (1 comentarii)  •  15 decembrie 2018, 10:18

Si care sunt echipele alea care si-au construit stadioane coane Buzarin ? Sa nu confunzi vreun mare-multi miliardar,ceea ce nu e cazul la Becali,care isi permite sa construiasca o arena pe care sa o ofere gratis sau sa o inchirieze pentru fotbal, concerte,curse de ogari sau eventual s-o transforme in Mall ? Ma gandesc asa ,de ce s-au construit stadioane, nu ca ar fi rau, cu dedicatie pentru U la Cluj, U la Craiova ,Petrolul la Ploiesti,Pandurii la Targu Jiu, pe la Turnu Magurele sau, urmeaza, Rapid, la Dinamo e inca ceata dar tot asta se intentioneaza, echipe private nu-i asa, si pentru FCSB nu se poate ? Cand juca pe Ghencea Becali platea patruzeci de mii de euro pe luna la care a adaugat si investitiile personale de milioane de euro in timp ce Rapidul "saracului"Copos platea chirie echivalentul unui cartus de tigari LM, voi ati scris !? Spune cineva mai sus despre baza BNR care sta nefolosita ca asa vrea cineva.Ce sa faca Banca Nationala cu ditamai Parcul ? Chiar asa, la ce ii trebuie ? Cum e posibil ca o baza cu asemenea potential sa fie lasata sa putrezeasca ? De ce nu este trecuta in proprietatea statului,cu eventuale despagubiri daca BNR are acte de proprietate,discutabile zic unii, si cu investitiile necesare sa se reabiliteze atat stadionul, pe care sa joace orice echipa care plateste chiria stabilita, cat si Arena centrala de tenis si celelalte terenuri.

Comentează