Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Ce-o să fie, ce-o să fie?

Chiar și cu victoria cu Irlanda de Nord ratată prostește, echipa națională a fost revigorată de Mirel Rădoi, care a știut cum să îl ia până și pe capriciosul Denis Alibec (probabil cel mai talentat fotbalist român încă în activitate). […]

...

Aproape totul despre România

Echipa lui Rădoi a avut un om în plus și a terminat egalată pe final, într-o fază în care apărarea noastră se bâlbâia ca într-o divizie județeană. Tătărușanu. A fost unul dintre cei mai bun portari români din mileniul III. […]

...

Cine va câștiga Liga Campionilor

E ora închiderii și secretul lui Polichinelle strălucește ca aurul curat. Secretul: s-a încheiat epoca Messi-Ronaldo și s-a încheiat urât Trăim în epilogul istoriei giganților. E o coincidență nefericită că în acest an nu se va acorda Balonul de Aur, […]

...

Ne înțelegem noi

Ne-am întors pe vremea lui Nicu Ceaușescu, după cum frumos s-a constatat. Ne-am întors, nu-i vorbă, la începutul anilor 1970, mai puțin fotbalul care pe atunci avea obiceiul să și existe, ba chiar să fie încântător. Dinamo nu merita să […]

...

Vara care n-a mai fost

Și la Tokyo fiind, în mod exagerat, deci nedrept, ne-ar fi preocupat, înaintea tuturor celorlalți sportivi, soarta ʺtricolorilor miciʺ. Ar fi fost vara generației lui Ianis Hagi. Dar uite că nu suntem la Tokyo și vara aceasta n-a mai fost. […]

...

Alba-neagra cu Dinamo

Deși era greu de crezut că va reuși să își coboare propriile recorduri, fratele Negoiță a reușit să târască Dinamo într-un ridicol fără precedent

Permalink to Alba-neagra cu Dinamo
joi, 16 aprilie 2020, 8:11

Făcând balet ostentativ deasupra falimentului, creditorul din Groapă strigă că vine lupul și nu mai e nimeni care să dea ureche, întru ascultare. Managementul penibil al lui Dinamo este, în rezumat, istoria tranziției noastre către nimic.

Pururi lângă circ
Clubul condus pe culmile atâtor succese mărețe de fertilul Borcea, de ginerele lui Dincă-Te-Leagă și răposatul Vasile Turcu n-a reușit să iasă din geografia sa blestemată: a rămas pururi între circ, miliție și spitalul de urgență, pregătindu-se de Liga Campionilor, filiala fuduli închipuiți. Iată deci Dinamo mai aproape de retrogradare și de faliment decât de epoca lui Dudu Georgescu, poleită cu ghete de aur trucate. Dar măcar pe vremea aceea Dinamo încă exista, nu era doar o glumă proastă.

Răstimp, fratele Negoiță, vizionarul de la Rin, strălucit om de afaceri, își dorește mai mult victoria în lupta cu calviția.

Oglinda spartă
Dinamo, fostul club al Internelor, a ajuns o oglindă spartă, în care se văd încă toate tarele societății noastre capitaliste de cumetrie și jaf.

Vela de la Interne, în geaca lui de valutist nouăzecist, e alfabetizat asimptomatic și se dă în spectacol seară de seară cu incapacitatea cronică de a comunica idei și a avea un minim de coerență. E un spectacol tragicomic, trist și îngrozitor de îți vine să urli.

Uite că era cât pe ce să vină sectoriștii să ne dea Lumină, ceea ce într-o țară ca România nu ar fi decât o consecință logică, nu o extravaganță a ONG-ului de utilitate publică BOR.

Caricatura și decăderea
Nu altminteri a ajuns să arate și clubul de suflet al atâtor și atâtor gradați. Să nu ne ferim de realitatea cea mai dură: Dinamo e caricatura a ceea ce a fost cândva, după ani și ani și ani de alba-neagra. Cumplită decădere pentru un club care i-a dat pe Lucescu, Dinu, Dumitrache și Hîldan.

Se poate și mai rău? Desigur. Dinamo a rămas deocamdată Dinamo, dar jocul de alba-neagra continuă.

După pandemie: trist, dar meritat
Încă nu s-a ajuns la FCDB, fără palmares, stadion, stemă și galerie, dar așa cum bine ne-a învățat istoria noastră recentă: totul este posibil și se face tot ce este românește posibil pentru ca totul să devină posibil. Mai rămân, deocamdată, suporterii. Își vor lua suporterii echipa înapoi? E prea târziu? După ani de zile în care clubul a fost călărit de pripași, neaveniți și, cum s-a demonstrat în justiție, diverși infractori, ce a mai rămas totuși din Dinamo?

Să avem răbdare să treacă și pandemia pangolinului. Cine va trăi va vedea. Poate că, până la urmă, epoca Negoiță va deveni, cu anii, una îndurabilă. Cum să oprești o prăbușire atât de grandioasă ca a „câinilor”?

În definitiv, s-a ajuns aici după decenii în care Dinamo și-a furat căciula cu chelie cu tot. Iar asta este, așa cum știu toți oamenii de fotbal, trist, dar meritat.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Umila parere (1 comentarii)  •  17 aprilie 2020, 12:14

Formidabila ironie, finalul editorialului este magistral: “Dinamo și-a furat căciula cu chelie cu tot”. S-auzim de bine!

itu52 (13 comentarii)  •  17 aprilie 2020, 13:57

Le știi d_le, le știi. Le știi pe astea și multe altele, dar la ce-ți folosește că le știi? Acum poți să le strigi și în piața publică, nu te bagă nimeni în seamă, toți le știu. Anormalul este normalul oficial, așa că te-ai trezit târziu. Le-a luat 10-20 ani să dezvolte „balamucu fotbalistic” și vrei lumină așa, pe nepusă masă. Or face-o eșalonat, pe încă 10 ani, altfel se dau de gol.🤢

Marian Boeangiu (3 comentarii)  •  17 aprilie 2020, 20:55

Exceptional articol! O mica precizare. Cred ca ai vrut sa spui clubul atator si atator...degradati!

Urod (9 comentarii)  •  19 aprilie 2020, 18:49

Dudu Georgescu a fost mare , mare jucător....asta doar pentru adevăr, ca altfel nu mai avem repere...ca sistemul de atunci isi dorea si altfel de succese nu este vina lui Dudu Georgescu. Si cu poarta goală era greu se dai golurile lui Dudu Georgescu...Ok, am inteles ca trebuie sa-l facem in toate felurile pe Negoită dar mai trebuie si altceva...hai sa încurajăm suporterii sa sustina clubul, nu sa-i descurajez...deocamdata suporterii lui Dinamo au dovedit ceva ce nu s-a mai văzut în țară asta...SA FINANȚEZE CLUBUL IUBIT....MAI CUNOSTI ALT EXEMPLU IN TARA LA NOI...!!!!...stiu ai sa spui Poli Timișoara dar hai sa vedem si sumele care s-au pus în joc si in cat timp...Puteti da o mana de ajutor si prin simple sfaturi, pentru ca de asta e nevoie acuma ...suporterii au nevoie de o minte limpede ca sa reușească si nu de dezbinare.

Urod (9 comentarii)  •  20 aprilie 2020, 2:48

Apropo de ceea ce am anticipat....am citit ulterior afirmațiile celor de la DDB....greu de inteles asemenea dezbinare ...deci in loc de articole care sa arunce gaz pe foc, puteti si voi ziaristii sportivi sa adunați cele două galerii si sa-i puneți la masa concilierii...luminațile mintea ca doar si pentru voi este bine ca Dinamo sa nu dispară....Nicolae Stanciu a dat un exemplu de urmat prin cotizație lui. Un exemplu de urmat iar voi ziariștii o puteti face si fara bani.

Comentează