Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Și dacă retrogradează Dinamo, ce-o să fie?

La cum nu joacă fotbal, poate că nu ar fi o idee rea ca Dinamo să o ia cu adevărat de la capăt

Permalink to Și dacă retrogradează Dinamo, ce-o să fie?
sâmbătă, 8 decembrie 2018, 9:15

Adevărul incomod e că, sub Borcea, Dinamo a încetat să fie o echipă respectabilă. Sub Negoiță s-a renunțat, vedeți bine, la orice standard. Orice jucător întâlnit la o căutare pe google poate fi, de acum, îmbrăcat în roșu și alb și trimis să se dueleze cu alde Sepsi (adevărații alb-roșii din liga noastră națională).

Practic, strict fotbalistic, Dinamo e deja, de multicel, o echipă de ligă secundă românească. Mai dă semne de viață din inerție. A ajuns Ze Kalanga, dragul de el, să fie reper în istoria modernă.

Au retrogradat alții mai mari!
Și dacă o să retrogradeze Dinamo, ce o să fie? Se va sfârși lumea? Că nu se va sfârși. A retrogradat el marele Hamburg, de au trebuit săracii nemți să dea jos ceasul care le număra timpul petrecut în Bundesliga. A retrogradat Glasgow Rangers și scoțienii au mers după ei în ligile cele mai mici. A retrogradat Parma și uite că s-a întors în Serie A. Pentru o înviere e nevoie și de o moarte înainte.

Până și Liverpool, Juventus, diavolul Milan, Dinamo Moscova, Fiorentina sau River Plate au trăit caznele diviziei a doua (iar sărmanul Napoli s-a târât prin a treia divizie), Dinamo s-a pomenit pe prima scenă și a scris – cum bine spun toate clișeele – istorie, dar acum? Să-i obligi la glorie pe anonimii de azi? Păi, pe băieții ăștia de umblă deghizați în fotbaliști la Dinamo nu-i cunoaște lumea pe stradă nici cât să îi lase să intre peste rând la băcănie. E ridicol.

Cine o să suspine?
Apoi, cine o să se supere că pică Dinamo? Că nici suporterii nu mai dau pe la stadion (și de ce ar da, ce, noi suntem scoțieni?). Se strâng mai mulți fanatici la încleștările șahistice din Cișmigiu. O să plângă Oborul de dorul lui Dinamo în prima ligă? O să suspine Colentina?

N-o să mai poată de jale bulevardul Ștefan cel Mare? Zi zău. Păi, oamenii petrec mai multe ore zilnic în traficul de pe marele bulevard decât petrec într-un an căscând ochii la cum se chinuie „câinii” cu alde Chiajna și Voluntari. Și pauzele publicitare sunt mai interesante (și nu excelează românii nici la publicitate). Pe scurt: nu mai există nici suporterii de altădată. Căci ei sunt măsura dragostei adevărate.

A aparține unui vis
Întâmplarea face ca aceste cuvinte să se așeze singure pe hârtie la o masă mai retrasă (cât de cât) din 11th St. Bar, o cârciumă din Manhattan-ul new-yorkez unde se adună suporterii lui Liverpool. Se joacă partida cu Everton și dacă nu ai ști istoria lui Liverpool ai crede că e finală de Champions League.

E încă duminică dimineață în America și orașul care nu doarme niciodată tocmai trage un pui de somn. Moțăie chiar și indienii în taxiurile lor galbene. La 11th St. Bar se închină beri în numele olandezului Virgil, i se cântă imn de slavă lui Mo Salah și se așteaptă un gol care va veni abia în prelungiri. Dar nu despre asta e vorba. Cronica meciurilor lui Liverpool – și asta se vede și de aici, de la New York – e întotdeauna despre a aparține aceluiași vis.

Revenind la oile noastre de pe Ștefan cel Mare: ce vise împart dinamoviștii? Suporterii, negustorii din conducere, fotbaliștii (deși e mult spus)? Ce îi unește? Zenke? Atmane? Gomelt? Alde Montini? Ce treabă au oamenii ăștia cu spiritul lui Hîldan? (ca să nu ne ducem și mai adânc în istorie). Nu e bine să tragem concluzii, dar uneori concluziile se mai trag și de la sine: Dinamo merge singură la groapă.

Comentarii (78)Adaugă comentariu

Răzvan (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 10:07

Prin deplasările prin țară nu te uiți, Dinamo e singura cu o galerie adevărată. Stai liniștit Dinamo nu va retrograda niciodată.

Aurel (3 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 10:18

Când lumea nu are despre ce să scrie îi cântă prohodul lui Dinamo. Vezi că o.i***e. sunt în altă parte. Suporteri nu au nici F.C.S.B. cu toți banii lor. Doar despre 2 lucruri ai dreptate: caricaturile de jucători și conducere . De suporteri te înșeli amarnic.

Laurentiu (2 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 10:35

Nu mor cainii cand vor prostii.... ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

JFM (19 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 11:01

N-ar fi nici o rusine, uite... Steaua, marea rivala e in liga a 4-a. Asta se intampla daca intri pe mana unor afaceristi corupti care au crezut ca gainaria aia a lor la care a intrat si Becali se va musamaliza, ingropa pentru totdeauna. rezultatul, unii au facut puscarie, altii s-au trezit in Ligile inferioare dar bine macar ca si-au recuperat marca iar Becali cu FCSB-ul lui orbecaie printr-o Liga aflata deja la resuscitare si prin niste amarate de tururi preliminare in Europa. Dinamo a ajuns aici pt ca un premier a facut acelasi lucru cu unul din patronii sai dandu-i pe viata jumatate din stadion, asta inseamna tot coruptie si i-a pierdut pe cei care mai bagau bani adevarati acolo pt ca unii au ajuns tot la puscarie, tot pt coruptie. Si uite-i unde-s acum, la un pas de retrogadare. Se va bucura Gigi, in acest fel vrand sa puncteze ca o reprezinta(este) pe marea rivala Steaua, adica o alta bisnitza pt ca el asta si este. Vor mai baga cateva mistouri si MM, cativa hateri becalisti si cam atat.

fc.a (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 11:18

of, sunt cu Dinamo de vreo 45 de ani,dar cam ai dreptate...

dinamo_fan (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 12:13

nu mor cainii cand vor prostii !

Observator (81 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 12:25

Domnule Craciun (sunt politicos, daca ma adresez astfel), ar fi bine sa mai cititi si din reactiile cititorilor, ca sa mai invatati cate ceva! Aveti ceva talent, insa va lipsesc competentele (in materie de fotbal) si discernamantul (in privinta alegerilor)! Puteti sa ma credeti pe cuvant, pentru ca am mai multa experienta si competenta (decat veti avea dvs.)! Daca scrieti despre Liverpool si despre Salah (intr-un moment foarte prost, departe de forma din sezonul trecut; presimt ca "zeul fotbalului" - puteati sa-l numiti "faraonul fotballui" - va avea numai sezoane precum cel actual si ca va sfarsi intr-un campionat mult mai slab), nu inteleg ce v-a impiedicat sa scrieti si despre Nottingham Forest, Aston Villa (castigatoare de CCE/Liga Campionilor, daca nu stiati) si Leeds United, care se zbat de cateva sezoane bune prin Championship! Desi nu veti avea niciodata competente superioare mie (in domeniile fotbalului si geografiei), ati ajuns in continente care, pentru mine, sunt inca in stadiul de deziderat; din nou, va petreceti ore bune prin pub-uri, consumand bere ( o bautura pentru carutasi, sau pentru fani englezi/scotieni/irlandezi/galezi fara scoala si cu tatuaje), in loc sa vizitati locuri culturale care sa aiba un pic de relevanta la nivel universal sau obiective turistice naturale importante! Nu-mi raspundeti niciodata la postari, insa va asigur ca v-as "subordona" (cum se exprima Ilie Dumitrescu) pe teme de fotbal/sport si geografie, in orice dialog! Va asigur ca Dinamo nu va retrograda, dar si de faptul ca are destui suporteri, care vor popula intr-un numar mult mai mare viitorul stadion, cum s-a intamplat deja in cazul meciurilor organizate pe Arena Nationala! O.

Vlad (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 12:42

In duelurile cu FCSB chiar au jucat bine. Sa i vedem azi la Sibiu, e stransa lupta pt locul 4 din coada!

cc (6 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 12:55

Nu cred ca va retrograda. Celtic Glasgow a fost retrogradata de federatie - daca nu ma insel.

Demolarii (2 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 13:01

Daca Dinamo ar retrograda nu ar fi nimic important. De ce? Prin comparație cu Steaua care și-a pierdut secția de fotbal într-o privatizare cu iz de furt, cu Rapid , Poli Timișoara, UTA,Petrolul, falimentate pentru a ascunde nereguli financiare, Craiova desființată din orgolii personale, se poate concluziona că Dinamo a rămas doar pentru că și-a propus mai puțin. Dar e evident că Liga I nu e deloc o competiție profesionistă. Că cei ce trăiesc în lumea fotbalului românesc, inclusiv ziariști, prefera succesul / ratingul de moment. Și că aplica teoria economica a lui Pareto ( 80% din rezultate se obține cu 20%efort) doar că o utilizează gresit. In loc sa o utilizeze că un mijloc de prioritate, ei se mulțumesc doar cu implicarea minimală de 20%, pierzând pentru același procent pentru fiecare etapă. Daca Dinamo retrogradează, " Doar Dinamo București " va fi mai puternic. Fcsb nefiind penalizata pentru cazul Valiza. Dar în Liga I problemele vor rămâne, și la națională, și și în cupele europene.....iar secretari cu tenta de ziarist va constata că pe vremuri era un fotbal pe stadioane urat construite, dar frumos colorate de spectatori și jucători, pe când azi e un fotbal urat pe stadioane frumoase...

Atotstivuitorii (9 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 13:14

"Și dacă retrogradează Dinamo, ce-o să fie?" Pai, VA RETROGRADA! Acum! De ce? Pentru ca Ambasada americana are de multi ani (de 20, cu aproximatie) misiunea sa desfiinteze orice legatura (materiala si ideologica) a acestui stat balcanic nevolnic cu fosta putere sovietica. Daca clubul militienilor (numai fraierii isi pot inchipui ca prin "privatizare" a devenit altceva...) a fost administrat prost in ultimii ani, asta a fost in avantajul politichiei Ambasadei. Ce are acum pirghiile necesare "sa puna umarul" la aceasta binefacere! Clubul militienilor va retrograda, apoi va urma DESFIINTAREA, iar de o reinfiintare nici macar nu va fi vorba, va asigur! Si, dupa aceea, va urma pe aceeasi cale si clubul Mosilor Teaca, acum devenit saivan de lux ortodox. Cu asta se va incheia periplul bolsevic de la Dunare.

Whiteredarad (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 13:35

Daca Dinamo retrogradeaza nu o sa fie nimic. Se va confirma blestemul multor generatii de suporteri si echipe, impotriva lui Steaua si Dinamo, echipe infiintate pe tancurile sovietice, sustinute de Armata si Militie. Povestea azi, la TV, Don Miitica cum primea ordine sa se trucheze meciurile ( desigur ,..el executantul, se socotea nevinovat ). Dinamo si Steaua au facut multe magarii ( au luat jucatori cu japca, si-au facut "cooperative separate ", care trucau pentru ele, nu mai zic citi ofiteri de politie si armata era arbitri, sau "isi arondau arbitrii" ca sa fluiere cum vreau ei). Azi, de Dinamo a ramas doar galeria, formata din tineri care nu stiu , sau nu le pasa de furtisafurile sau ororile, din trecut.. dar echipe ca Argesul, UTA, Craiova, Sportul au fost furate , pe fata de titluri de campion meritate. De aia eu nu pot tine ( suferi) cu Dinamo. Blestemele trecutuilui ( ca si la Steaua) ii ajung din urma.Oare de ce , tocmai la Steaua si Dinamo se fac , acum in 2018-2020, stadioane noi, pe cind orase ca Aradul, Oradea, Sibiul, Bacaul,Tg Mures etc,nu pot sa isi faca ? Pentru ca azi conduc fiii si nepotii celor de dinainte de Revolutie. Si azi Dinamo si Steaua, ca inainte, sint ajutate de fluierasi, mai mult, fluierasii din Bucuresti ii arbitreaza si acasa si afara, si e de neconceput ca un Coltescu sa arbitreza Craiova, chiar in deplasarece sa mai zic...la Craiova,,sau Fesnic...CFR Cluj. De aia daca Dinamo ar retograda s-ar face dreptate, tarziu dar benefic. E o parere de suporter vechi, care a vazut multe, de la Petschiovski, Ozon, Dobrin si Domide, incoace.

Observator (81 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 13:37

@ cc Rangers, nu Celtic, pentru Dumnezeu! In ultimele zile, constat ca sunt "scursori ale societatii" si pe la Paris (ironic, in capitala culturala a lumii, acum si pe veci), Toulouse si Bruxelles! O.

adi_stelistul (26 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 13:38

Daca ar retrograda Dinamo... ar fi trist, foarte trist, pentru suporterii ei. Care nu merita asta. Daca ne raportam la Dinamo strict ca organizatie (club/echipa/societate) n-ar fi nicio drama, desigur. Cum spuneti, au trait-o si altii. Dar suporterii lor sunt implicati emotional, de aceea n-ar fi OK. Urziceniul a venit, a trecut, nimeni nu-si aminteste de ea acum. Cu Dinamo e altfel tocmai datorita numarului mare de suporteri.

cc (6 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 13:55

Observatorule - te lauzi prea mult.Nu iti neg competentele(ti-am citit majoritatea articolelor), dar parca esti prea plin de tine. L-ai luat peste picior pana si pe TRU(ai spus ca poate la franceza te intrece). Un coleg de pe site te propusese pt. presedentia Romaniei. Articolele tale sunt f. bune, dar fii mai ponderat(lauda de sine nu miroasea bine). Sa nu-ti fie cu suparare.

cc (6 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 14:01

Observatorule , mii de scuze. Am confundat echipele desi era clar din articol despre ce echipa este vorba. Dar a fost retrogradata de federatie.

gio (4 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 14:02

@Observator Nottingham, Aston Villa sau Leeds au avut perioade de glorie realativ scurte, nu au fost forte in fotbalul intern timp de decenii precum Dinamo Bucuresti, in total cele 3 echipe engleze au 5 titluri de campioana dupa 1910 incoace, in plus ele au nu stiu cate retrogradari la activ fata de Dinamo care nu e obisnuita cu ceea ce urmeaza sa i se intample. In cazul lui Dinamo probabil o sa fie si desfintare, tancurile rusesti pe care a venit fiind foarte departe, poate sa ramana o echipa de amatori a politistilor gen liga VI.

juliusmad (2 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 14:42

Se strâng mai mulți fanatici la încleștările șahistice din Cișmigiu si, as adauga eu, pe internet. Bate vantul pe stadion dar sahistii sunt prezenti in numar foarte mare la comenatrii pe GSP :)))

custov (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 14:45

craciun ,cine ti-a scris OPERA ,mai bine lasa-te de scris si te apuci sa faci pomul de ....CRACIUN .N-l mai copia pe tov ioanitoaia ,apucati-va toti de la ziarul de impachetat peste PRAJIT sa-l laudati pe jiji !!!!!!!!!!!!!!

:)) (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 14:45

Imi plac astia care tot comenteaza de genul "are echipa galerie", "are echipa nume" "cum sa joace in Europa Chiajna,Calarasi,Medias?" Pai ce ne intereseaza pe noi ca are echipa galerie,ca merg 20.000 dupa dinamo in deplasare,daca dinamo nu joaca fotbal si e de retrogradare??? Nu mai conteaza numele,cu numele te duci in liga 2,sau 3,sau 4,daca te cheama Talpan si nu visezi decatzeci de milioane de euro pe 2 cuvinte! In Europa joaca cine merita,iar daca echipa din Medias,sau Calarasi termina pe loc de Europa,insemana ca dinamo,nu are ce cauta acolo in caz ca nu termina pe loc de cupe europene! Din partea mea sa retrogradeze si sa vina altii mai buni,nu asa e normal????pai ce facem acum,lasam echipele slabe in liga 1,doar cxa au nu stiu ce nume,sau ca vin unii in deplasare???Astea sunt criterii noi de departajare,sau cum?

Scorilo (5 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 14:49

Da, retrogradarea n-ar fi o dramă. Să fim serioși: fotbalul profesionist e o afacere și un fenomen social, dar unul secundar, care nu dă măsura valorii și sănătății unei societăți, așa cum o dă sportul de masă, de pildă. Și ce fotbal profesionist avem? Unul la limita penibilului, prestațiile lui Dinamo din ultima vreme fiind chiar sub limita lui. E clar că e nevoie de un restart real și sănătos, dar eu nu cred că am fi capabili nici de acesta. Nu mai avem oameni cu har, răbdare, metodă, și nici mediu propice cultivării lucrurilor bune. Citiți gazeta la care scrieți, urmăriți toată media, în general, și veți găsi o atmosferă înveninată. Scandal, ură, șopârle, interese murdare. Ce floare poate crește în mediul ăsta?! Rednic e martelat de presă, în ultima lună, bătându-se monedă doar pe trăsăturile sale negative, ducându-i-se în derizoriu toate reușitele carierei sale ca antrenor. E normal?! Cum poate lucra, când e hărțuit în permanență, când trebuie să dea explicații încontinuu?! Apar tot soiul de oameni din sport frustrați, promovați fiind pentru poveștile lor pretins pitorești, dar care aruncă umbre asupra carierei puținilor noștri oameni de succes. Ce câștigă sportul nostru din asta? Nimic. În negativism, lipsă de respect, desființare a valorilor, nu poate crește nimic. Nu mai putem rescrie istoria, nu putem șterge 50 de ani din existența noastră, doar pentru că niște coloși ne-au silit să fim comuniști, iar acum ne silesc să fim piață de desfacere și sursă de materii prime. Dinamo n-a reprezentat doar MI, ci și Dumitrache, Dudu, Lucescu, Nunweiller, Dinu, Răducioiu etc. Adică spectacol, sport, performanță. Nemții de ce nu și-au distrus autostrăzile construite de naziști? Noi ne-am distrus industrie, valori, sport, pentru că au purtat amprenta comunismului.

adi67 (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 14:58

Rangers , Juventus , Fiorentina , Milan au fost "retrogradate" domnu' ziarist ...

Poison (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 15:17

Dinamo nu este nici măcar mediocră. Este o echipă slabă, fără perspective de viitor. Așa e, dacă ar trece tot lotul lui Dinamo pe stradă, nimeni nu i-ar recunoaște. Poate doar pe Hanca sau pe Nistor.. Dar la ce bun? Imediat ar fi înjurati. Autografe? Haha! În contextul unui fotbal prăbușit, o experienta în Liga a 2-a ar fi chiar romantică și interesantă pt Dinamo. Din ce am văzut în Liga 1, doar Voluntari e mai slabă. Deci sunt șanse să vorbiți de Dinamo la matineu

Emilian (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 15:18

Sunt curios cine o sa-si asume raspunderea daca Dinamo retrogradeaza. Probabil nimeni, vor indica toti cu degetul in toate directiile, mai putin spre propria persoana

Valentin (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 15:28

Sunteți chiar trist domnule Crăciun. N-aţi înțeles nimic din fotbal. Dinamo a fost retrogradată anul trecut în play-out. Ca şi anul ăsta. Trebuie să scape de puroi: Becali + Nistor. De acolo a venit declinul. Uitați că aţi plecat din Ro nu UK.

Robert (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 15:28

Se vede ca esti antidinamovist...E doar parerea ta,de jurnalist mediocru,care habar nu are de ceea ce înseamnă suporter...Hai sa retrogradam echipele de tradiție și să dăm unda verde celor de gen chiamă,voluntari,clinceni,etc...Mai bine taci decât să scoți *** ***...v- ati trezit toți jurnaliști sportivi peste noapte si pătrați aiurea la stele. ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan (3 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 15:31

O cadere in ligile inferioare va echivala cu o disparitie lenta dar sigura. Putine echipe au mai avut puterea sa revina si atunci gratie banilor adusi de investitori fara pretentii de performanta. Dinamo este un brand construit in foarte multi ani iar faptul ca actualmente traverseaza o criza majora nu justifica abandonul pe criteriul"dar cui ii pasa". Noua ne pasa si suntem foarte multi dar din pacate nu avem un cuvant de spus atunci cand se iau decizii, tot mai proaste in ultimii ani. Nu aveti dreptate, Cristi Borcea, cu toate pacatele lui, o adusese pe Dinamo foarte sus, acolo unde acum nu se vede nimic. "Lasati-ne sa ne pregatim de C.L." a ramas celebra intrucat pe atunci castigasem campionatul cu doua etape inainte de final. O tempora!

Sorin (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 15:32

Felicitari! Foarte bun articolul

acciduzzu (5 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 15:33

dupa ce ia bataie de la Hermannstadt, drumul spre B va fi singura directie

Daniel (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 15:37

ai vrut sa scrii si tu ceva sa atragi atentia asupra ta, dar echipa asta slaba nu o sa retrogradeze in viitorul apropiat, poate cu putin noroc si o strategie putin mai buna se va lupta iar pentru trofee. E usor de criticat munca altora din spatele tastaturii, cred ca o simti des chiar tu:)

Ro (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 15:37

Dle Craciun, fii impartial si duceti-va la radacina problemei. In ziua de azi doar cine are bani castiga trofee, asta pentru ca doar cu bani se cumpara jucatori buni. Radacina problemei o gasiti la grupele de copii. Mergeti acolo si vedeti ce se intampla. Nu e vorba de Dinamo aici, ci de toate echipele. Copiilor li se infraneaza creativitatea si li se omoara atitudinea nativa de luptator. Cum vrei sa ai jucatori mai tarziu daca ii distrugi de mici? Nu infrastructura e pb in Romania, cinparintii si lipsa antrenorilor pedagogi. Fotbalistul se formeaza pana la 15 ani, de acolo vb doar de tactica. Pe Neymar si pe Messi ii puteti antrena si dv acum. O sa ajungem si mai rau daca nu se schimba ceva acolo jos.

Mircea (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 15:43

Ganditi-va oameni buni cum arata palmaresul celor mai bune trei echipe din Romania, in 1979! STEAUA 9 titluri DINAMO- 9 titluri U.T.A- 6 titluri Ce a urmat, știți și d-voastră! Implicarea PCR in fotbal a făcut ravagii. Au avut de câștigat doar Steaua, Dinamo și parțial Craiova, care evident au avut susținere de sus! Echipele de tradiție, UTA, Petrolul, FC Argeș, Sportul, Rapid, U Cluj, Poli, au primit șuturi in fund! Intr-adevar s-au obținut rezultate remarcabile in plan internațional de către echipele departamentale, dar cu ce consecinte pentru echipele celelalte, mai sus menționate! Așadar, mai lasati-ne cu Dinamo și Steaua!!!

bănățanu v.2 (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 15:44

Hai să încercăm să fim serioși, domnilor! Într-un campionat mediocru precum Liga 1 asta a noastră, cum poate fi catalogată o echipă ce se „bate” la retrogradare cu nou-promovatele și își face iluzii că prinde play-off-ul? Dinamo e o echipă de duzină ce trăiește din amintiri. Nici Murinho nu o mai scoate din groapă...

Raul P (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 16:15

Deci tu, autorule....esti dus cu pluta. Acu pe bune.

Mihai (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 16:37

Un articol scris fara cap....ziarist de 2 parale....

Cristian B (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 16:38

Dinamo e oglinda societății românești și nu numai Dinamo, întregul fotbal românesc. Oamenii care investesc in fotbal o fac doar pentru propriul interes, fără nici o excepție. Hagi se lauda ca jucătorii formați de el sunt nemaipomeniți și in afara de Marin Răzvan nu văd nici un jucător de viitor. 95% din jucătorii care activează azi in fotbalul românesc nu puteau sa fie decât cel mult rezerve la Dinamo și Steaua din anii 80-90, așa ca ziarele pot scrie ca avem Mbappei și Neymarei și Ronaldei... pentru ca adevarul este mult prea dureros, nu exista fotbaliști de valoare in România.

make (2 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 16:49

Ce tragedie ! Sa vezi echipele astea departamentale cladite pe model sovietic picate in ligile inferioare... Cred ca una din reparatiile istorice tocmai asta ar fi: disparitia lui Steaua si Dinamo din nomenclatorul campionatului romanesc, asa cum e el. Generatiile de azi nu stiu si nici nu vor sa stie cum a aparut acest cancer comunist in sportul de aici, pe model sovietic. Sper sa mai apuc ziua cand Dinamo si Steaua vor fi doar niste amintiri cosmaresti pentru romani.

make (2 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 16:56

Si apropo de cei care au creierul spalat, nu pot sa nu-i arat cu degetul pe Rednic, Andone, Mateut, Lupu si alti mari dinamovisti de opereta: astia sunt niste mancurti care si-au uitat originile, au uitat cine le-a pus ghetele in picioare si ce datoreaza oamenilor care i-au format acolo la Hunedoara, Galati sau aiurea de unde provin. Nu am nimic cu cei formati la clubul militienilor, dar sa-i vezi pe amaratii astia fara memorie ca au uitat cine sunt te apuca greata.

Friști Pătru (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 16:57

Ce ziarist(vorba vine) prost! Dacă s-ar vinde prostia din capul lui ar fi miliardar in ....lingouri! O fi gândit ca dacă *** Dinamo, devine cunoscut! Crăciun ..... Sărbătoare nu papagal

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ticbis (2 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 17:10

@Observator: Articolul asta scris si publicat de Andrei Craciun este cat se poate de obiectiv si de realist. Felicitari din partea mea! Se refera la situatia in care a ajuns acum Dinamo si la cauzele acestei caderi evidente. Desigur, sunt multe cluburi in lume ce se scalda acum in anonimat sau au disparut pur si simplu dupa ce au castigat campionate si cupe europene; si nu e nevoie sa ne uitam prin Anglia, Italia, Franta, Spania sau Germania; e suficient sa constatam ce s-a intamplat in fotbalul nostru autohton: Petrolul, FC Arges, UTA, U Craiova, Unirea Urziceni, FC Galati, Rapid, etc, sunt istorie (fie s-au desfiintat pe vecie, fie s-au reactivat in clone jalnice). Prin urmare, daca Dinamo ar retrograda, nu ar fi nicio nenorocire; e cat se poate de in firea lucrurilor! Faptul ca are o galerie numeroasa si vocala, ca are stadion de pe vremea lui "pazvante chioru'", ca o sa aibe un stadion nou in cincinalul viitor, nu reprezinta in competitia profesionista de fotbal interna si internationala absolut nimic, nu garanteaza performantele si nici locul in prima liga; e apa de ploaie! In fotbalul actual e nevoie de bani si de investitii; in lipsa acestora, nicaieri in lume galeria de la peluza, coregrafiile acesteia sau un stadion parlit n-au putut compensa acest handicap esential. E evident de ce pentru toti cei cu toate "tiglele pe casa", istoria fotbalului e plina de astfel de exemple! In alta ordine de idei, in domeniul sportului esti pe dinafara complet, diletant; spre exemplu, habar n-ai cand (in ce an) s-a schimbat ultima oara gazonul pe Arena Nationala!:))) Plus multe altele (daca insisti, sunt pregatit sa-ti citez "perlele" pe care le-ai postat cu manuta ta in comentarii). Cat priveste cunostintele tale de "geografie", scuza-ma, dar nu vad cu ce te ajuta chestia asta cand bati campii pe site-ul asta pe subiectele puse in discutie publica ce n-au nici in clin si nici in maneca cu geografia ta. Nu vad cu ce te ajuta ca stii care e capitala Ugandei, care e suprafata statului Maroc, ce populatie are Columbia, care e cel mai inalt varf muntos din Egipt si cati vulcani sunt activi in Venezuela, cata vreme nu se discuta despre asa ceva pe site-ul asta. Mai mult, cu o simpla cautare pe Google, oricine poate afla toate informatiile de genul asta! Cat despre fotbal, te informez ca Steaua n-a retrogradat niciodata din liga I-a de la infiintarea ei, in 1947, si pana in prezent; cu alte cuvinte, daca poti tu cu geografia ta sa-mi explici cum de joaca acum o echipa cu numele asta in liga a IV-a de amatori... ?:))) PS: Un picut de bun simt elementar nu ti-ar strica... altfel risti sa te faci de ras! Nu ca asta n-ar face parte integranta din caracterul tau, totusi... :)

Adrian (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 17:28

*** ai fost platit in avans pt sarbatori...o branza un porc de la palat...lasa ba dinamo si scrie de echipa voastra din berceni.Nu mai dormiti noaptea din cauza noastra *** de ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabi (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 17:35

Bine ca nu este vreun comentator sportiv domnul Crăciun, pentru ca cine știe ce perle mai ieșeau la iveală prin lumea, și așa "zdruncinată", a mass-mediei fotbalistice românești. Omul "își dă cu părerea". Așa că nu considerați că e vreun tolontan....

bb (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 18:10

va fi un campionat mai curat,fara pete de culoare pe stadioane,nu vedeti ce liniste e fara ***,pleaca si cateii super,vor avea de suferit vanzatorii de seminte.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Toader (29 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 18:30

Dinamo, ca orice simbol de dinainte de 1990, rău dar mai ales bun, va fi desfiinat, nu înainte de fi umilt, prin ceea ce e mai reprezentativ, echipa de fotbal.

Dobrescu DOREL (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 20:28

***, da? Cum sa mearga Dinmo in liga inferioara!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dinamo-curat (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 20:59

Pai daca esti premiat de Freedom House e clar domnule Craciun care este si de unde vine inspiratia dumneavoastra.

Cornel (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 21:27

Si daca tu ai ramane somer ? La cat de prost scrii poate nu ar fi o ideie rea , au ramas fara slujba jurnalisti adevarati nu *** ca voi

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lestie (5 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 22:07

Ce-o sa fie, ce-o sa fie? O sa fie o veselie...

Sergiu (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 22:54

Și Steaua e prin liga a patra și n-a fost o tragedie.

Valentin (2 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 23:26

ha ha ha. keep calm! Dinamo este singura echipa din Liga 1 care nu a retrogradat niciodata si nici nu va retrograda (apropo, steaua este in liga a IV-a, daca nu ma insel).

Comentează