Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Și dacă retrogradează Dinamo, ce-o să fie?

La cum nu joacă fotbal, poate că nu ar fi o idee rea ca Dinamo să o ia cu adevărat de la capăt

Permalink to Și dacă retrogradează Dinamo, ce-o să fie?
sâmbătă, 8 decembrie 2018, 9:15

Adevărul incomod e că, sub Borcea, Dinamo a încetat să fie o echipă respectabilă. Sub Negoiță s-a renunțat, vedeți bine, la orice standard. Orice jucător întâlnit la o căutare pe google poate fi, de acum, îmbrăcat în roșu și alb și trimis să se dueleze cu alde Sepsi (adevărații alb-roșii din liga noastră națională).

Practic, strict fotbalistic, Dinamo e deja, de multicel, o echipă de ligă secundă românească. Mai dă semne de viață din inerție. A ajuns Ze Kalanga, dragul de el, să fie reper în istoria modernă.

Au retrogradat alții mai mari!
Și dacă o să retrogradeze Dinamo, ce o să fie? Se va sfârși lumea? Că nu se va sfârși. A retrogradat el marele Hamburg, de au trebuit săracii nemți să dea jos ceasul care le număra timpul petrecut în Bundesliga. A retrogradat Glasgow Rangers și scoțienii au mers după ei în ligile cele mai mici. A retrogradat Parma și uite că s-a întors în Serie A. Pentru o înviere e nevoie și de o moarte înainte.

Până și Liverpool, Juventus, diavolul Milan, Dinamo Moscova, Fiorentina sau River Plate au trăit caznele diviziei a doua (iar sărmanul Napoli s-a târât prin a treia divizie), Dinamo s-a pomenit pe prima scenă și a scris – cum bine spun toate clișeele – istorie, dar acum? Să-i obligi la glorie pe anonimii de azi? Păi, pe băieții ăștia de umblă deghizați în fotbaliști la Dinamo nu-i cunoaște lumea pe stradă nici cât să îi lase să intre peste rând la băcănie. E ridicol.

Cine o să suspine?
Apoi, cine o să se supere că pică Dinamo? Că nici suporterii nu mai dau pe la stadion (și de ce ar da, ce, noi suntem scoțieni?). Se strâng mai mulți fanatici la încleștările șahistice din Cișmigiu. O să plângă Oborul de dorul lui Dinamo în prima ligă? O să suspine Colentina?

N-o să mai poată de jale bulevardul Ștefan cel Mare? Zi zău. Păi, oamenii petrec mai multe ore zilnic în traficul de pe marele bulevard decât petrec într-un an căscând ochii la cum se chinuie „câinii” cu alde Chiajna și Voluntari. Și pauzele publicitare sunt mai interesante (și nu excelează românii nici la publicitate). Pe scurt: nu mai există nici suporterii de altădată. Căci ei sunt măsura dragostei adevărate.

A aparține unui vis
Întâmplarea face ca aceste cuvinte să se așeze singure pe hârtie la o masă mai retrasă (cât de cât) din 11th St. Bar, o cârciumă din Manhattan-ul new-yorkez unde se adună suporterii lui Liverpool. Se joacă partida cu Everton și dacă nu ai ști istoria lui Liverpool ai crede că e finală de Champions League.

E încă duminică dimineață în America și orașul care nu doarme niciodată tocmai trage un pui de somn. Moțăie chiar și indienii în taxiurile lor galbene. La 11th St. Bar se închină beri în numele olandezului Virgil, i se cântă imn de slavă lui Mo Salah și se așteaptă un gol care va veni abia în prelungiri. Dar nu despre asta e vorba. Cronica meciurilor lui Liverpool – și asta se vede și de aici, de la New York – e întotdeauna despre a aparține aceluiași vis.

Revenind la oile noastre de pe Ștefan cel Mare: ce vise împart dinamoviștii? Suporterii, negustorii din conducere, fotbaliștii (deși e mult spus)? Ce îi unește? Zenke? Atmane? Gomelt? Alde Montini? Ce treabă au oamenii ăștia cu spiritul lui Hîldan? (ca să nu ne ducem și mai adânc în istorie). Nu e bine să tragem concluzii, dar uneori concluziile se mai trag și de la sine: Dinamo merge singură la groapă.

Comentarii (78)Adaugă comentariu

Andrei (2 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 23:29

La cum scrii, frust si agramat, poate n-ar fi rau sa ramai in Lumea Noua si sa faci concurenta indienilor la taxiuri in New York.

Ionut (1 comentarii)  •  8 decembrie 2018, 23:52

@toti cei care au comentat: nu inteleg cum puteti sa va ganditi ca "dinamo nu va retrograda niciodata". Voi vedeti ce joaca (sau mai degraba nu joaca) echipa voastra? Ce conducere aveti? ce jucatori aduceti? Nu zic ca retrogradati campionatul asta, dar Dinamo incepe sa devina o echipa obisnuita mai degraba cu play-off-ul. Trebuie sa recunoasteti ca avem un campionat cel mult mediocru, in care Becali cumpara cei mai buni jucatori de la toate celelalte echipe dar nu reuseste sa faca o echipa, Craiova e o echipa care a sarit cativa pasi, iar CFR-ul ajunge sa castige iar campionatul pentru ca restul sunt prea prosti si tina pasul cu ei. Va spun sincer ca singurul pe care il vad facand ceva cu adevarat util sau incearca sa investeasca cu cap este Hagi. Dinamo daca merge in continuare pe drumul asta, cu aceasta conducere, se duce incet incet in jos

Laur (3 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 1:15

Pe mine m-a frapat aia cu : „... alde Sepsi (adevărații alb-roșii din liga noastră națională)”. Eu cred că tu, o persoană de peste ocean, ai uitat cine a purtat mai mult culorile astea din 1948 încoace, nu de trei luni încoace, Mister. Cred că nu ai dobândit simțul măsurii și implicit calitatea de a măsura unele-ți afirmații, Mister PIX!

Ionel Vancea (1 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 4:01

Ce o sa fie ? Bairaaaaam! Petrecereeeeee! Chindieeeeeee! :)))))))

Costin (1 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 4:45

Nu o sa fie nimic.O sa fie mai multi securisti la liga doua.Oameni de-ai lor sunt implicati la ce se intampla acum la Steaua, ce s-a intamplat la Rapid, Craiova ,Timisoara si alte cluburi de traditie.Daca nu au putut sa-i dovedeasca pe teren au incercat in subteran.Si pana la urma prin ricoseu primesc ceea ce merita mediocritate absoluta.

ROSOIU (1 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 8:00

Nici nu s-a terminat sezonul regulatsi nici nu s-a disputat pley-aut si v-ati gasit voi ziaristii lui peste sa dati verdictul .Va sta asa de rau in gat clubul DINAMO?NESIMTITILOR!

Observator (81 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 9:25

@ ticbis Insinuari grave, care n-au legatura cu ce am postat in legatura cu acest material! Ma adresam domnului Craciun, daca n-ati inteles! Ma deranjeaza sa aiba o libertate atat de mare de miscare si sa nu profite de ocaziile respective pentru a vizita tot (sau aproape) ce-i important; a fost in orase care gazduiau meciurile la care s-a referit, insa a preferat sa le urmareasca intr-un pub! Asta se numeste irosire! Daca omul modern se bazeaza doar pe Google, va inceta sa-si mai foloseasca la un potential important acest organ minunat, creierul! Si ma deranjeaza sa ma tratati astfel, fara sa ma cunoasteti; in plus, mai folositi si singularul, chestie de (lipsa de) educatie! Noroc ca aveti toate "tiglele pe casa"! O.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 10:23

...sincer n are cum sa retrogradeze dinamu sunt cel putin 3-4 echipe mai proaste decat dinamu ...

vasi (1 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 10:54

Adevarul e ca liga 1 e plina de super echipe cu ceva palmares in spate, pai daca tot au retrogradat atatea echipe cu istorie, hai sa retrogradeze si Dinamo, ca doar Liga 1 e plina de echipe cu istorie si trofee.. Sunteti ca hienele, abia asteptati sa vedeti pe cineva la pamant, atunci sariti toti si va aratati intentiile, sa iti fie rusine domnule Andrei Craciun.

?????? (14 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 11:42

Ați zice că intervenția de golul lui Petrișor Petrescu, al lui Popovici, ar putea promova ideea că fundașul lui Dinamo s-ar putea să fi făcut vreun studiu video după intervențiile lui Mircea Rednic din vremurile în care Mircea Rednic juca fundaș central în apărarea lui Dinamo ?

cc (6 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 13:03

Observatorule, geografie ambulanta, politician si ce D-zeu te mai crezi tu - cine e pe primul loc - Liverpoolfara sa faca "faraonul" cine stie ce meciuri bune). Cum indraznesti sa-ti numesti compatriotii si nu numai " scursuri ale societatii"? Sa-ti fie rusine desteptul secolului. Tu umbli pe la Paris, Toulouse si Bruxelles. Ai fost vreodata in Noua Zeelanda sau in Newfoundland mai geografule? Lasa-ne in pace pe noi cei mai nestiuitori caci tu esti papaknowitall.

ticbis (2 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 14:54

@Observator: Stimabile, daca nivelul tau de "geografie" cu care te lauzi e bazat strict pe ce-ai vizitat tu "important" prin calatoriile tale in lume, te informez ca "stiinta" ta e cam pe "la genunchiul broastei"! Daca tu ai impresia ca asa se invata geografia, esti ori diletant, ori naiv. Pe de alta parte, in materie de geografie, oricine se informeaza asupra temelor de acest gen pe internet, iti da clasa, chiar daca n-a iesit in viata lui din tara sau din casa, cu toate calatoriile tale "importante"!:) Cat priveste Google, daca stii ce sa cauti si cum sa filtrezi informatiile, te poti documenta decent, obiectiv si riguros in oricare domeniu din lume (stiinta, politica, geografie, istorie, sport, etc), pe absolut orice fel de tematica iti trece prin minte si in orice directie doresti. Spre exemplu, daca te-ar fi interesat subiectul, cu un simplu click pe Google ai fi aflat si data corecta cand a fost inlocuit ultima oara gazonul pe Arena Nationala... si nu te-ai mai fi facut de ras in public pe site!!!:) In ceea ce priveste modul de adresare, asa se obinuieste pe blogurile de pe tot internetul, in toata lumea: la "per-tu"! Ca nu suntem nici la sedinte de partid sau de sindicat si nici la intrunirile asociatiei de locatari de la scara blocului!:))) Capisci?

mordved (5 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 15:04

Tot ce ati scris la inceput - mai bine sau mai putin bine argumentat, este invalidat de inganfarea parvenitului ce tine sa ne comunice de unde scrie el: de peste Ocean. Acum se vadeste ca sunteti creeatiile lui Nea Ovi, si dansul un globetrotter foarte grijuliu in a ne comunica adrese si capitale vizitate. Si daca Dinamo retrogradeaza se va intampla dintr-un motiv oarecare, dar in nici in caz nu este conditia esentiala a unui nou inceput. Dar e wishtful thinkigul de aur al GSP, permanent impulsionat de entitati ostile.

mordved (5 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 15:07

Iar oile dvoastra sunt in alta parte.

Observator (81 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 16:08

@ ticbis Nu va mai obositi, n-aveti cum sa ma convingeti! Stim cu totii ca putem verifica sau afla foarte multe informatii pe Internet, dar a te baza exclusiv pe acest instrument este daunator! Poate nu m-am informat in legatura ca data schimbarii gazonului de pe Arena Nationala, dar asa-i mai putin deranjant decat subiectivismul, lipsa de politete, aroganta si, mai ales, decat modul agramat in care se exprima unii dintre cei care posteaza pe aceste bloguri! O.

Vlad (1 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 17:37

Ce o sa fie daca retrogradeaza Dinamo? Pentru noi, nimic. Pentru voi, gsp, va fi nasol. Nu o sa mai puteti da titluri "Incredibil! Ce a putut sa faca Rednic", "Dinamo, rusine istorica", "Mai jos de atat nu se poate - citeste aici" - sau alte click-bait-uri din care va platiti salariile. Nu o sa puteti, pentru ca nu le va mai citi nimeni. Exact asa cum acum nu aveti titluri cu Rapid, va scremeti pentru 300 de unici pe articole cu Petrolul - pentru ca s-au (si i-ati) scufundat. Felicitari. Noi vom tine cu aceeasi echipa cu care tinem de 10-20-30 sau mai multi ani. Voi veti trece probabil in adversitatea Bucuresti - CFR, si veti avea articole despre portughezi si cioban. Who cares.

MZM (15 comentarii)  •  9 decembrie 2018, 19:04

Nenorocirea care o paste pe Dinamo nu este retrogradarea in liga secunda, ci... ramanerea (târâș-grăpiș) în Liga 1, unde va continua sa se faca de râs incercând să reziste. Retrogradand si taind cordonul ombilical cu MAI, ar putea incepe o noua viata si ar reveni cu alt moral. Iata, echipe venite din esalonul secund, Sepsi, Hermanstadt , se bat pentru play-off. Deci se poate! Poate se va gasi un investitor serios si pentru Dinamo. Daca nu, nu!

Doru (1 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 6:43

Sepsi.. adevăratii alb-rosii din Liga I...S-a dat concurs pentru postul tau de ziarist sau ai intrat cu pile si spaga?! Nu de alta insa iti lipseste in totalitate istoria sportiva din cunostintele generale, istorie sportiva ce nu trebuie sa lipsească din bagajul unui gazetar sportiv care se respectă! Repet, unul care se respectă! Incearca sa iti citesti o parte din colegi, Oprisan, Paraschivescu, poate inveti ceva. Dinamo a spus ceva in istoria fotbalului si, sper eu, ca va spune si in viitor pe cand tu poti spera, la modul in care scrii, sa rămâi cunoscut doar fiindca numele descrie o sărbătoare! ...

seba (10 comentarii)  •  10 decembrie 2018, 23:58

De Bilbao chiar mi-ar parea rau sa pice, baietii aia chiar reprezinta o idee aparte, dar asta-i fotbalul. Castigi, pierzi, te mai duci la matineu, aia e. Da' sunt unele cluburi care cred ca li se cuvine totul. Sunt curios cum ar ar arata fotbalul nostru daca constantenii ar tine cu Farul si nu cu Dinamo, daca la Pitesti lumea ar fi indiferenta ca vine Steaua, dar s-ar mobiliza la fiecare meci al Argesului. Cred ca ar fi ceva mult mai normal si am putea evolua in orice domeniu.

Ovi (1 comentarii)  •  11 decembrie 2018, 6:45

Nu stiai cum sa ne spui ca acest ,,articol" a fost scris intr-un bar in new york !? Mai bine scrie-ti pentru tine ravase cu indienii din taxiurile galbene. Ce-ai fost si ce-ai ajuns.

vasco (76 comentarii)  •  15 decembrie 2018, 14:58

Parafrazand titlul nu pot sa spun decat ca o sa fie o dovada in plus ca ,dupa 1990,ne vindecam greu de bolsevism...prea greu.Era normal sa fie desfiintat acest club al securitatii...dar cum?De catre cine?tot ei sunt la butoane.Steaua,alt club bolsevic,a fost distrusa de catre becali si clica lui...dinamo rezista ...

Comentează