Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Ragazzone şi trei coincidenţe

La Gianluigi Buffon totul e mare, de la talent la zâmbet şi la inimă

Permalink to Ragazzone şi trei coincidenţe
luni, 21 mai 2018, 9:41

Macazul e de extracţie cameruneză şi se numeşte Thomas N’Kono. Până să-l vadă apărând la Cupa Mondială din Italia 1990, micul, dar încă de pe atunci înaltul Gianluigi Buffon joacă mijlocaş. Când îl vede ferecând poarta în faţa Argentinei, Buffon îşi găseşte idolul. Antrenorii de la tineretul Parmei aprobă mişcarea şi-l trimit să apere într-un meci în care titularul şi rezerva sunt accidentaţi. Buffon răspunde şnur şi devine prima opţiune. Aşa arată pista de pe care Buffon decolează spre debutul la echipa mare, la nici 18 ani, în faţa unui Milan care se prezintă pe Stadio Ennio Tardini cu Baggio, Weah şi Simone.

Acelaşi Milan care, cu un an mai devreme, nivelase Barcelona lui Cruyff în finala Ligii Campionilor. Parma scoate un 0-0 decis de paradele lui Buffon, care apără tot, inclusiv un penalty. Tânărul căruia i se spune „Ragazzone” îi are colegi pe Zola şi Minotti, pe Crippa şi Di Chiara, pe Couto şi Benarrivo, pe Sensini şi Brolin. Plus Stoicikov, care face o pauză de Barcelona. La Bucureşti şi în sudul ţării meciul se vede la televiziunea bulgară, unde, în pauză, curg reclamele la Bingo. Cine apare în reclame? Hristo Stoicikov. Coincidenţa unu.

Pe 19 mai 2018 la Torino, Gianluigi Buffon îşi încheie cariera începută pe 19 noiembrie1995 la Parma. Juventus câştigă un campionat în care Napoli se sufocă, iar ceilalţi nu contează. Meciul cu Verona e doar cadrul retragerii lui Ragazzone. Spectacolul şi regia sunt cam aceleaşi de la retragerile lui Zanetti, Totti şi ale altor statui de lojă: zâmbete amestecate cu lacrimi, muzică, fast, emoţie curată, solidaritate, regret. Plus o ploaie piemonteze care-ţi lipeşte părul de ţeastă şi tricoul de piele. Spre deosebire de Totti, Ragazzone nu ţine discursuri.

Nici n-ar fi avut cum, fiindcă e schimbat după o oră de joc, iar meciul trebuie totuşi dus la capăt, de dragul regulamentului. Ragazzone iese de pe teren cu surâsul şi ochii pe care planeta îi ştie atât de bine. E copleşit şi totuşi destins, frânt şi până la urmă recompus. Iese din fotbal în caleaşca de aur a succesului, petrecut de preţuirea tuturor, fiindcă a avut o vorbă bună pentru fiecare învins şi un gest tandru pentru fiecare coleg. Şi chiar când Ragazzone se retrage, iată că Parma lui din juneţe, retrogradată ani în şir la rangul de fantomă şi pedepsită să cutreiere prin subsoluri, reapare în Serie A, după trei promovări în tot atâţia ani. Coincidenţa doi.

„Stilul e omul”. Afirmaţia apare în „Discours sur le style”, un text scris în 1753 şi citit la Academia franceză. E improbabil ca Gianluigi Buffon să-l fi citit, dar s-a purtat mereu în orizontul afirmaţiei lui fundamentale. Autorul discursului e un naturalist celebru, Georges-Luis Leclerc. Ulterior, conte de Buffon. Coincidenţa trei.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

aciduzzo (101 comentarii)  •  22 mai 2018, 11:17

Frumos maestre......frumos....daca as fi cautat 50 de ani...n-as fi gasit aceste coincidente si sigur nu as fi scris altceva la retargerea acestui portar URIAS! Dar.....eu am alta socoteala cu dumneavoastra daca-mi permiteti, va rog! Domnule Paraschivescu...NICI NU MA GANDESC....NICI NU VREAU SA-MI TREACA PRIN CAP .....NICI NU-MI IMAGINEZ ....ca veti lasa asa.....fara nicio reactie....nimic....nimic.....retragerea MARELUI DON ANDRES........Sunteti OBLIGAT ......repet......OBLIGAT.....la cat de mult fotbal stiti.....la ce lucruri frumoase ies din penita dumneavoastra...la cat de frumos vorbiti despre toti gladiatorii acestui sport incredibil de frumos si diabolic deopotriva numit fotbal....sunteti obligat sa scrieti macar vreo trei randuri despre retragerea acestui fotbalist urias numit ANDRES INIESTA!! Am ramas inert...asta e cuvantul...inert....cand am vazut pozele cu el la doua noaptea singur in mijlocul gazonului pe Nou Camp!....Si atunci am avut o sclipire...l-am vazut pe Platini....la ultimul lui meci la Juventus.......fara tam-tan fara bairam......lumea buluc...cine era Platini???...stim.....s-a dus la margine......a luat un microfon si n-a zis decat atat....,, Merci beaucoup....j' arette!!!'' Si a plecat!! M-am uitat la toata festivitatea de retragere a lui Don Andres....si am realizat ca de fapt.....iubitorii fotbalului poate nici macar n-au realizat(!!!).....cine se retrage!!....Altfel.....astept negresit un articol de la dumneavoastra cand se va retrage Sergio Ramos.....in care desigur veti scrie lucruri admirabile dar sa nu uitati sa spuneti si cate cartonase rosii a luat numai in El Clasico....si mai ales cine i le-a provocat!! Si apoi...ma intreb....retoric....cand se va retrage cel care i le-a proovocat....veti scrie 5 randuri si despre el?? Ca ...din pacate ....mai mult de doi trei ani nici acesta nu mai are de stat in fotbalul mare! Cu speranta ca nu v-am suparat prea mult.....va asigur neconditionat de tot respectul meu! (Si nici nu ma gandesc ca intr-o buna zi se va retrage si Cristiano!!.....si Hoban, Deac si Tucudean!!)

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 mai 2018, 12:36

@ aciduzzo Cu doua articole in urma exact despre Iniesta am scris: "Fotbal in frac si cu joben". R.P.

mg (227 comentarii)  •  22 mai 2018, 12:53

Bine scris. Cu atât mai preţios autograful de pe volumul cu paraschivenii. Vă mulţumesc, cot la cot cu ceilalţi norocoşi. Retragerea lui Buffon(Gianluigi) şi (mai ales) a maestrului Cristian Ţopescu îmi aduc în memorie minunatul "Lucky man" de la ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

aciduzzo (101 comentarii)  •  22 mai 2018, 13:14

Da. Dar acela mi s-a parut un articol legat mai mult de cariera sau amprenta sau ce lasa, sau ce ar putea sa lase in urma lui, dupa retragere. As fi vrut un articol axat pe ultimul meci, pe ultimul cantec de lebada...pe imaginea aceea unica de la doua noaptea... dar e bine si asa.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 mai 2018, 8:08

@ mg Multumesc. Ma bucur ca aveti volumul cu Maturile. Nu stiu: sa-mi para bine sau rau ca nu v-ati deconspirat la lansare (nici macar nu-mi dau seama la care). R.P.

mg (227 comentarii)  •  23 mai 2018, 11:48

..nu vreau să-mi forţez norocul, nu de alta dar risc s-o păţesc ca negrul care-şi dorea să fie alb, să curgă apă multă şi să fie asaltat de femei..

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 mai 2018, 15:41

@ mg Aoleu, da. "Aveti si...?" "Asa si asa". R.P.

mg (227 comentarii)  •  24 mai 2018, 13:34

..superb examenul de economie.. Îmi venea să strig "Du-te Dică, du-te !", dar am rămas şi eu fără vocale.. V-aţi imaginat-o şoptindu-vă la sesiunea de autografe, de sub vălul protector : Hai, dă-mă gata ?

K (1 comentarii)  •  25 mai 2018, 20:59

O singura observatie ... se pare ca nu este o retragere. ... Pacat.

mg (227 comentarii)  •  26 mai 2018, 11:51

Am fost indiscret. Scuze. Sper să nu fie de roşu direct.. Vamos Cristianoooo--Ilie Dobre--ooolll !

di livio (16 comentarii)  •  26 mai 2018, 13:25

bufonul tomnatic...chiar ca-i Mos Teaca...Buffon se retrage...sau nu?...bufonu tomnatic nu se retrage

Democratia farsorilor – Dela0 (7 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 21:22

[…] Gigi Buffon. Un articol AICI. […]

Comentează