Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Boicot şi nu prea

Cupa Mondială din Rusia fără Anglia? Uşor de zis, imposibil de făcut

Permalink to Boicot şi nu prea
luni, 12 martie 2018, 10:11

„Anglia şi alte trei ţări ameninţă cu retragerea de la Mondiale.” Scrisă aşa, ştirea alarmează. Luată la bani mai mărunţi decât cei primiţi de Serghei Victorovici Skripal de la MI6, ea arată cum se poate înfrăţi ipocrizia sportului cu cea a politicii. Există, fireşte, şi oameni care glumesc pe seama celorlalte ţări dispuse la solidarizarea cu Anglia: Australia, Japonia şi Polonia. „E ca în gluma cu puricele care se ţine pe lângă elefant şi-i spune: Tropăim, tropăim”. Asta chiar dacă Polonia nu e Lilliputul fotbalului, după cum pot confirma diverşi martori, inclusiv naţionala României. Chiar dacă Australia a fost eliminată de Italia în optimile din 2006 cu opintelile arbitrilor. Şi chiar dacă nici măcar Japonia nu mai e victima inocentă de acum trei decenii. Se ştie, invitaţia la boicot pare mai serioasă dacă are mai mulţi semnatari. Aşa o fi? Posibil, numai că istoria sportului reţine destule cazuri în care ideea teoretic bună a boicotului a avut consecinţe proaste. A se vedea, pentru edificare, ediţiile consecutive ale Jocurilor Olimpice din 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles).

Despicând mai departe firul ştirii, se constată că nu e vorba de naţionala Angliei, ci de vârfurile ei politice. Dacă ar fi refuzat Rusia 2018, naţionala Angliei ar fi fost suspendată automat pentru Qatar 2022 – pedeapsă de care n-ar fi scăpat decât necalificându-se. Ideea boicotului e ţesută de „Daily Mail” în jurul prinţului William, care este, din mai 2006, preşedintele England’s Football Association. E nevoie însă şi aici de două precizări: 1. Prinţul William n-a fost prezent nici la Cupa Mondială din 2014; 2. „Daily Mail” nu e „The Guardian”, „The Telegraph”, „The Times” sau „The Independent”, având un conţinut predominant zurliu şi nurliu, adică tabloid. O ştire sobră dintr-un ziar „quality” devine un festival al tonurilor tari şi al semnelor de exclamare într-un ziar cancanofil, după cum prea bine se ştie.

Pe lângă asta, boicotarea unei competiţii nu presupune doar un tip de solidaritate greu de obţinut astăzi, ci şi asumarea unor enorme riscuri extrasportive. De aceea, e de crezut că invitaţia la boicot e mai degrabă ceva ce englezii înşişi numesc „going through the motions”. Adică un balet de formă pe scena comună a sportului şi a politicii. O declaraţie bine timbrată, care anunţă o acţiune niciodată dusă la îndeplinire. Un dans prin care Anglia condamnă atentatul din Salisbury (lucru perfect normal, dată fiind seria de orori cu ştampilă rusească), dar reaminteşte de fapt lumii că e marea perdantă a ultimelor două atribuiri de turnee finale de Cupă Mondială. Şi dacă tot se vorbeşte de iniţiativa unui boicot, păcat că ea nu i-a fost transmisă din timp şi lui Gary Lineker. Poate că fostul simbol al fairplay-ului în fotbal n-ar mai fi acceptat să fie MC-ul tragerii la sorţi de la Moscova, desfăşurată sub zâmbetul sibilinic şi siberinic al lui Vladimir Putin.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

DanS (3 comentarii)  •  12 martie 2018, 12:03

Buna ziua, domnule Paraschivescu Ii tratati cu 'manusi' pe englezi... nu mai merita de mult. Care parte din Anglia condamna atacul?! City-ul financiar, cu siguranta, nu; daca zvonurile sunt adevarate, UK-ul e intre primele care sa sustina Rusia, alturi de Olanda si Germania; cum sa boicoteze ei CM?!?!

mg (227 comentarii)  •  12 martie 2018, 12:15

.."Cianură pentru un surâs", de Rodica Ojog-Braşoveanu, pare atât de actual.. Pe lângă Depardieu, care se declara nu demult vrăjit de ***, amabilităţile lui Gary sunt doar mici copilării ca şi ideea boicotului.. Revenind la cornutele noastre, aş merge pe "epigrame cu cirezi docile".. :)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (227 comentarii)  •  12 martie 2018, 13:38

***= *** = diminutivul lui Vladimir(aşa I se spune omului) . Ce regulă a site-ului am mai încălcat de data asta ?!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (227 comentarii)  •  12 martie 2018, 13:57

V_o_v_a

mg (227 comentarii)  •  12 martie 2018, 14:36

..pe lângă Dex, mai nou, cenzuraţi şi numele proprii ? Nea Nicu ar fi mândru de voi..

aciduzzo (101 comentarii)  •  12 martie 2018, 16:04

Ce ironie ...poate a sortii...nu stiu!! Sa abordezi un asemena subiect si sa pui poza cu Anglia la tragerea la sorti....tocmai cu cine??....Cu Diego!!....Pe care perfidul Albion nu-l va ierta in veci......in sfertul din Mexic jur ca la faza in direct eu n-am vazut hent! ....Si nu intelegeam de ce protesteaza englezii intrebandu-ma in acelasi timp cum a putut sa dea Maradona gol sarind mai mult decat Shilton!! Apoi m-am dumirit!!

MZM (31 comentarii)  •  12 martie 2018, 16:05

Eu cred Rusiei nu trebuia sa i se acorde dreptul de organizare a campionatului mondial de fotbal din 2018 (sau trebuia sa i se retraga) din cel putin urmatoarele motive. 1. Prin ocuparea peninsulei Crimeea, in 2016 si invadarea unor regiuni din estul Ucrainei, Rusia si-a incalcat semnatura pusa pe Memorandumul de la Budapesta (5.dec. 1994), alaturi de Anglia, SUA, Franta si China, prin care se garanta Ucrainei integritatea teritoriala in schimbul renuntarii de catre aceasta tara (fosta republica sovietica) la armamentul nuclear. 2. Doborarea de catre jnsurgentii rusi, inarmati si sprijiniti de Moscova, a avionului olandez, soldata cu 299 de morti!! 3.Dopingul organizat si acceptat la nivel guvernamental, pentru atletii rusi. 4. Atentatul de la Salisbury, a nu stiu cata "oroare cu stampila ruseasca"! Astfel nu am mai fi asistat la acest "balet de forma pe scena politicii si a sportului" , cum bine ii spuneti. Sa nu uitam ca Africa de Sud, acuzata de apartheid, a trebuit sa suporte, o lunga perioada, mai ales la insistentele Moscovei, sanctiuni economice, politice si sportive nemaipomenite. De ce Rusia sa faca exceptie?

cpt.ahab (26 comentarii)  •  12 martie 2018, 16:12

Orori cu ștampilă rusească?! Mă întreb câte competiții ar fi trebuit boicotate după ororile cu ștampilă NATO, CIA, Mossad, MI 5 ?! Deja începe să mă irite la maximum demonizarea unui stat și a unui regim care stă în gâtul globaliștilor politically correct!

de pe ‘ici ‘sa (5 comentarii)  •  12 martie 2018, 16:28

rusii, trebuiau refuzati si boicotati imediat dupa doborarea avionului MH17 si ocuparea Crimeii. a, daca era Serbia, ar fi fost iarasi exclusa pe 1000 de ani.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  12 martie 2018, 16:29

@ cpt ahab Deci eu sunt "globalist" si "politically correct" pentru ca am amintit de episodul Salisbury. E ca si cum eu as asmuti organizatiile pentru protectia cetaceelor asupra dvs. pentru pseudonimul pe care-l aveti. Melville sa ne ierte pe amandoi, eventual si Gregory Peck. R.P.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  12 martie 2018, 16:32

Nu prea, ca la olimpiade. Un boicot la C M de fotbal ar durea tare, ar sensibiliza masele de rusi si rusofili ori majoritatea socialistilor care se rid de se cara pe ei de incercarile timide de discreditare ale capitalistilor, se umfla tarita in ei doar cind vad piticania aia cu ochelari de soare. Asa au facut si cind capitalistii si imerialistii au micsorat drastic pretul energiei, au zic ca rusii lor de care sint atit de mindri o sa faca cistiguri la Londra. Daca ii mai fierbea Obama un an intra viermele in ei, asa cum ar zice Becali. Pacat ca au lasat-o mai moale. Astora trebuie sa le arati mereu limitele ! ------------------------ Doar cu Anglia e greu. Ar trebui sa se alieze mai multi boicotului ca sa afle si rusii simpli ca ai lor conducatori nu pot face ce vor in lumea civilizata. Cum au primit dreptul de organizare ? Ar putea fi probleme in Rusia. Bine ca nu participam.

Sile (13 comentarii)  •  12 martie 2018, 16:52

Smecleu la ateneu! Maestrul știe de ce... :)

Tavi (1 comentarii)  •  12 martie 2018, 17:11

L-am auzit pe Boris Johnson declarand in Parlamentul Britanic, ca boicotul se refera doar la oficiali ai Federatiei Engleze de fotbal, nu la echipa.

arh. Gheorghe Petrescu (4 comentarii)  •  12 martie 2018, 18:43

Boicotul politic nu are nici o treaba cu Campionatul mondial de fotbal din Rusia decat la nivel de fum fara foc. Anglia de mult nu mai este o sperietoare la Cupa Mondiala decat la nivel de cluburi cu jucatori din toata lumea. Asa ca. nu se va intampla nimic iar marea sarbatoare fotbalistica din 2018 din Rusia, va avea loc asa cum s-a stabilit cu ani in urma. Sa nu uitam ca si Rusia va face fata la un asemenea event. Eu, le doresc succes. Rusia a investit foarte mult in aceasta organizare fotbalistica la nivel mondial, si sant convins ca nu se va face de rusine. Fotbalul nu are nimic comun cu politica.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  12 martie 2018, 19:19

@ mg S-ar putea ca "Epigrame cu cirezi docile" sa fie un titlu mai bun decat ce am ales eu. R.P.

motanul incaltat (65 comentarii)  •  12 martie 2018, 23:53

Nationala Romaniei ar trebui sa boicoteze. Bine riscam neparticipare la CM 2022 din Quatar. Ar fi o scuza plauzibila. Ne-au suspendat. Ca noi oricum nu ne calificam. Si cred ca Anglia ar fi de acord dupa asta sa intram si in Schenghen. Ca ei oricum n-au nici o treaba cu Schenghenul......

Lucifer (1 comentarii)  •  13 martie 2018, 6:35

Va stiu ziarist extrem de serios ! De unde totusi luati stirile astea demne de fabule? ....Si pana la urma unde ar fi tragedia? Au mai fost cam mondiale fara echipe mari....A fost fara Franta in America....acuma Italia,Olanda....anyway nu merg ca nu s-au calificat....Nici o tragedie nu ar fi daca careva ar refuza sa participe....Oricum traim cu totii intr-o lumea total nebuna din toate punctele de vedere.....iar daca unii ar lua o asa decizie ar fi doar ca sa arate cat de corecti sant ei si cat de nedemn este politica din Rusia....Toti,dar toti....duc o politica doar in interes personal.....si nimanui nu i-a pasat de omul de rand niciodata in istoria lumii....Lasat aceste reportaje care vor sa para o tragedie.....Nu e cazul.....!!

pop ion (7 comentarii)  •  13 martie 2018, 8:40

Domnule Paraschivescu, lasati-i pe altii cu politica, dumneavoastra scrieti despre sport...nu va amestecati in chestii pe care nu le puteti stapani

victor L (69 comentarii)  •  13 martie 2018, 9:54

domnule Paraschivescu, ma tem ca ati intrat pe un teren minat: aici e vorba de politica externa, ceva democratie si singura tara din Ioropa care nu sta drepti in fata Rusiei. In plus, sigur o stiti, si nu trebuie trecut cu vederea, e vorba despre tara unde dopajul este/era politica de Stat. A carui fost sef de laborator este sub protectia martorilor in SUA.

LEFTER POPESCU (23 comentarii)  •  13 martie 2018, 11:20

Domnule Paraschivescu , nimic despre FCSB - Viitorul . Doua lucruri , care se lega, as vrea sa le precizez. 1 - Viitorului i s-a refuzat cel putin un 11 m (Benzar si-a imbrancit adeversarul in care si apoi l-a calarit) iar arbitrul s-a facut ca ploua . In studio ,in afara d-lui Decebal , cei aflati in emisiunea d-lui Moraru ati mers "pe blat" ca si cum faza - petrecuta la 1-0 - nu ar fi existat . 2 - Pe blat a mers si Hagi care altadata ar fi urlat din toti bojocii. Acum nu a mai facut-o. Am sa va spun si de ce : Daca FCSB iese campiona (cu ajutorul "Uniunii Sovietice" - in cazul nostru al arbitrajelor), Hagi castiga bonusuri grase de la GIGI VALIZA de pe urma jucatorilor pe ca i-a vandut acestuia . In concluzie ; fratia dintre GIGI VALIZA si Hagi merge ca unsa. De ce v-am spus toate acestea ? Pentru ca dintre toti fecesebistii prezenti de regula din studio , dvs. si dl. Decebal spuneti lucrurilor pe nume . Insa acum dvs. nu ati mai facut-o .

Marcovici (180 comentarii)  •  13 martie 2018, 11:32

Mare branza. Ce mi-i Anglia, ce mi-i vreo inlocuitoare aleatorie. Daca se retragea Panama era altceva...

mg (227 comentarii)  •  13 martie 2018, 11:51

Vă mulţumesc. Onorat. Îmi vine să mă semnez, de data asta doar, cu majuscule.. Moş Goriot.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  13 martie 2018, 12:00

Chiar asa, de cete bagi unde nu-ti fierbe oala. Stai cuminte. Fa parangheliile tale. Barem ride unii. ----------------------- „arh.“ o fi venind de la arhangel, o fi si fum fara foc. Oare de unde vine „da-i nas lui Ivan si se suie pe Divan !“ Zicala, perceptie, istorie, divanul pe care – sa zicem ca conform traditiei locurilor – trebuia sa stea mitropolitul si Divanul incalecat de reprezentantul rus, o istorie care s-a tot repetat. Dupa 1945 cind au impus liderii veniti pe tancuri, nici DrAgnea nu neaga ca unchiul sau a venit general odata cu tancurile, apoi au intervenit in Cehoslovacia, apoi s-au stilat, de la noi va dam petrolul si voi ne luati grinele au ajuns la baietii destepti care-ti distrug industria si-ti vind energie, comert din pix, … Ba tata, daca ar fi adus ceva bun Ivan, o singura data in istorie in afara faptului ca n-a recunoscut pina azi unirea in cuget si simtiri, daca lumea nu statea la cozi linga vitrinele goale, daca nu umpleau cu toata intelectualitatea si cu toti cei cu spirit liber Lagarele de Munca, as mai fi zis. Ba tata, asa cum se zice ca a incercat si Iancu Vacarescu, astora trebuie sa le spui raspicat NU, pina aici tata, altceva nu inteleg, le arati alb iar ei spun ca e negru, daca ii intrebi. De ce-i intrebi ? ------------------------------- Un boicot masiv ar lovi in multi care asteapta profituri, ar lovi in imaginea baietilor destepti si fara scrupule, dar cel mai important ar fi ca Ivanul de rind va fi socat. Oare ce au cu noi ? Nimic. Treaba voastra. Noi putem juca frumos fotbal intr-un campionat amical si prietenesc paralel. Ivanii intre ei vor gasi cauze si raspunsuri care nu mai pot fi azi ascunse. Poate se vor lumina mai multi ca ceva ar putea sa nu fie in ordine la ei acasa.

aciduzzo (101 comentarii)  •  13 martie 2018, 12:02

Eu nu stiu sigur....in legatura cu un oarecare precedent.....dar nu la nivel de echipa.....maestre Praschivescu, nu cumva Johanes a refuzat personal prezenta in echipa Olandei la Mondialul din 78 din motive politice, pentru ca asa a inteles el sa protesteze fata de dictatura din Argentina acelor ani, dictatura in urma careia au disparut oameni pur si simplu, oameni despre care nu se stie nimic nici in ziua de azi?! Eu asa stiu....si ma gandesc ce-ar fi fost Olanda cu Johanes in componenta ei...acolo in Argentina?? Cu bara lui Rensenbrink in min. 89!!!

mg (227 comentarii)  •  13 martie 2018, 13:33

@arh. Gheorghe Petrescu - spuneţi că "Fotbalul nu are nimic comun cu politica". Dar otrava ? Dacă, după dumneavoastră, merg mână'n mână, să-i urăm succes în continuare ţarului.. Vă spune ceva "Borgia vesela, pe toţi câţi i-a sorcovit gura flori le-a mirosit" ?

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  13 martie 2018, 15:57

„din respect pentru parlament“, desi nu sinteti eroul national, ar trebui sa amenintati *** cu demisia ! Nu se poate sa aveti de ani buni doar Luni un articol, probabil si ala pe teme alese de tontolani, iar apoi daca dati o lovitura, un articol realmente bun, care incita la discutii, sa apara imediat niste trepadusi cu lalala si sa fiti ascuns asa de bine ca de-abia va gasesc eu, eu care mai sint in stare sa caut ! Ramin la ce-am spus mai de mult, unii sint fleasca, altii vorbesc doar pentru cei care ii inteleg si daca n-ar scoate un sunet ! Bine, poate colegii care precis va apreciaza ar prefera totusi pilaf, piftie ...va rog sa-i intrebati !

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  14 martie 2018, 8:29

@ aciduzzo Din ce stiu eu, povestea cu protestul lui Cruyff impotriva generalului Videla a fost de ochii lumii. In realitate, lui Cruyff ii fusese amenintata si apoi rapita familia inainte de Cupa Mondiala. De aici decizia lui, fara legatura cu politica. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  14 martie 2018, 8:30

@ mg C-asa-i in tenis. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  14 martie 2018, 8:33

@ pop ion Multumesc pentru sugestii. Inclusiv pentru cea legata de Cupa Mondiala ca fapt politic. In fond, dvs. o spuneti, nu eu. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  14 martie 2018, 8:35

@ LEFTER POPESCU Scrieti pe langa tema. Dar ma rog. Spun in continuare lucrurilor pe nume - in studio sau in alte parti. Dupa parerea mea, dar si a altora (inclusiv a comentatorului, care e fost fotbalist), nu a fost penalti. Ca parerea mea nu coincide cu a dvs. e deja altceva. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  14 martie 2018, 8:37

@ Sile Aoleu (ca sa rimeze cu ce scrieti dvs.)! Sunteti prea criptic pentru mine. R.P.

aciduzzo (101 comentarii)  •  14 martie 2018, 10:28

Multumesc pentru lamurire domnule PARASCHIVESCU.....povestea cu rapirea o stiam si eu.....chiar Johan a povestit-o, dar chiar aveam dubii sau mai exact eu stiam ca el nu a participat in Argentina din motive politice...sa le zicem!! Si din cate cunosc eu, parca rapitorii (sau mai exact rapitorul, ca am aflat ca era doar unul de fapt) a intrat peste el in casa cand era la Barcelona! Mare pacat ca n-a jucat la mondialul acela Johan!! Alfel....zile bune si succes va transmite un mare fan Barca dar si un urmaritor (!!!) al dumneavoastra .....si la scris si la TV!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  14 martie 2018, 11:52

@ aciduzzo Episodul e povestit de Cruyff si in "Driblingul meu", cartea aparuta in romaneste la Publica. Dvs cu Barcelona, eu cu Realul si ingaduindu-ne reciproc. Multumiri pentru atentie si investitia de timp. R.P.

aciduzzo (101 comentarii)  •  14 martie 2018, 17:32

Domnule Paraschivescu, ma simt mult, mult prea onorat pentru faptul că-mi răspundeți aici in GSP!! Va urmăresc si scrisul dar si in emisiunile televizate....in acelea sportive, fiecare are subiectivistele lui....inevitabile....si din acest motiv subscriu total la ideea cs trebuie sa ne îngăduim reciproc. Dar cel mai mult va urmăresc acolo....la gramatica....si nu singur....ci împreună cu băiețelul meu care e la vârstă la care începe sa deslușească tainele gramaticii limbii romane!! Puteam sa mor si daca nu va vedeam, habar n-aveam ce e acela un ANACOLUT!!!ALTFEL....mulțumiri din nou si scrieri si emisiuni cât mai puțin fardate!! Cu stima.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  14 martie 2018, 19:54

Pare totusi ca Anglia nu glumeste. Respect Anglia ! Ar putea invita deja la un mic turneu paralel amical de pregatire dotat cu premii mari din transmisiile tv apoi mai vedem. Sint probleme mari in Rusia, nu numai politice, sint diferente enorme intre marea masa de saraci si bogatii pe fata, care nici nu-si ascund averile. Ce sa cauti acolo ? Macar la noi cei mai multi dintre bogati mai resimt o oarecare jena in a se afisa. ------------------------- PS am avut eu oare scenarita cind suspectam ca SUA s-a retras elegant ?

Teacher12 (56 comentarii)  •  14 martie 2018, 21:45

Fotbalul nu are legătură cu politica, fotbalul ESTE politică. Țin minte meciuri de prin 1980 şi totul în fotbalul mondial a fost şi este mocirlă politică. Germania-Austria în '82, târârea Coreei de Sud spre semifinale în 2002, Suedia-Danemarca, şi multe altele. Chiar şi pe meleagurile mioritice, Gică Popescu este arestat cu o zi înainte de alegerile pe care probabil le-ar fi câştigat în 2014 iar Lupescu este amenințat deja de umbra DNA. Iar prezența lui Gino Iorgulescu în fruntea Ligii aşa zis Profesioniste este tot politică. Aşa că micile mizerii politice ale lui Gigi şi Meme nu mai miră pe nimeni.

Comentează