Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Removal

Despre a nu fi nici general, nici căpitan (nejucător)

Permalink to Removal
duminică, 23 aprilie 2017, 2:34

Vocea arbitrului s-a auzit limpede: „Removal!” Ilie Năstase a fost scos de pe banca echipei de tenis feminin a României şi din arenă. Iar cuvântul englezesc a răsunat tocmai într-un meci de Fed Cup cu Marea Britanie. Nu e o ironie a sorţii, câtă vreme destui termeni sportivi – aut, ofsaid, corner, penalti – provin din engleza asta care s-a făcut, de câteva decenii încoace, punte între ţări şi oameni, cum erau altădată latina sau franceza. Nici măcar faptul că accepţiile lui „removal” sunt sanitar-medicale nu e o ironie. Sau o coincidenţă. Dacă te uiţi în dicţionar, vezi că „removal” înseamnă „eliminare, evacuare, extirpare, înlăturare, scoatere”. Ce înseamnă asta? Înseamnă că escortarea lui Ilie Năstase în afara arenei de tenis a fost un act de de chirurgie comportamentală, mai mult decât o pedeapsă. În fond, un act de igienă. Iar cei care îl aplaudă pe Ilie Năstase motivând că şi Paula Ungureanu a fost scuipată la Budapesta trebuie informaţi că argumentul face parte din categoria „lăsaţi, că şi voi aţi împuşcat negri”. Mai ales că pe forumuri Johanna Konta, acest casus belli lacrimal, s-a pricopsit deja cu suava caracterizare „bozgoroaica anglicanizată”.

Dincolo de regulile curtoaziei, care ar trebui să funcţioneze poate chiar mai apăsat în tenis decât în alte spaţii ale vieţii, mai există câteva motive pentru care Ilie Năstase nu avea voie să se comporte cum a făcut-o. Dacă i-a scăpat, Năstase trebuie reînştiinţat că n-a fost doar căpitanul nejucător al echipei, ci în primul rând bărbat aflat în faţa unei (unor) femei, iar în doilea rând gazdă aflată în faţa unor oaspeţi. Povestea cu musafirul care nu se poate comporta oricum acasă la gazdă nu ţine, câtă vreme delegaţia engleză n-a atentat la pudoare sau la diverse valori fundamentale ale neamului carpatin. A recurs englezoaica Johanna Konta (care, apropo, e născută în Australia) la un gest lipsit de atât de englezescul fair-play? Să zicem că da, însă asta nu justifică nici limbajul de mahala, nici comportamentul de cavernă al altora. Nici măcar al cuiva care, conform clişeelor patriotarde, „a făcut cunoscută România în lume”. România a fost făcută cunoscută în lume şi de Coandă, Paulescu, Eliade, Enescu, Palade, Brâncuşi, Racoviţă, Babeş sau Cioran, fără ca istoria să fi consemnat manifestări huliganice şi vorbire de centură din parte-le.

O atitudine ca a lui Ilie Năstase nu putea fi altfel decât aprobată de Ion Ţiriac. Omul care a declarat că-l preferă pe hoţ prostului nu avea cum să lase o prietenie atât de îndelungată să se avarieze din cauza unei (noi) mitocănii. Nici n-ar fi fost de aşteptat. Se pune totuşi întrebarea ce s-ar fi întâmplat dacă Ion Ţiriac ar fi rămas el însuşi, iar arbitrul ar fi fost un mistreţ Balcâz. Pesemne că lumea ar fi asistat la un nou „removal”. Pseudocinegetic.

Comentarii (105)Adaugă comentariu

tino (6 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 16:09

Adrian, si eu apreciez tonul, dar, scuza-ma, dl Paraschivescu are mare dreptate. Perseverezi in eroare, in a-l sustine neconditionat pe un badaran care a fost candva nr 1 mondial in specialitatea sa dar ale carui derapaje de comportament precum cele de sambata trimit doar catre o "***". Am vazut ca apreciezi tonul dar am remarcat si ca nu ai raspuns celor doua intrebari directe sau si asta tine de ... principiul diviziunii muncii? Am spus din start ca sunt retorice pentru ca sunt si la fel de convins ca daca ti-ar lua fata la injuraturi si-ar face-o *** in halul ala ai sari sa-i dai vreo doua si n-ai mai vedea nici performantele, nici uniforma de general. Pentru conformitate, citeste si articolul dlui Octavian http://blogsport.gsp.ro/octavian/2017/04/26/cei-care-l-au-creat-pe-acest-ilie-nastase/ . In rest, numai bine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasco (1 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 17:50

@claudiu(si ceilalti patrioti refulati), am vrut ,asemenea d-lui RP,sa nu scriu nimic dar.... Sunt absolut de acord cu multe din cele ce le-ai scris.Si despre ipocrizia arhicunoscuta a englezilor,si a occidentalilor in general si despre perfidia lor dar nu trebuie sa ne mire,ei isi fac treaba.Noi suntem cei care ne-am oferit cu mult entuziasm la tratamentul pe care ni-l acorda.O sa-ti dau doar un exemplu,destul de cunoscut cu raspunsul acelui britanic,sef pe la ceva organizatie de vanatoare de-a lor ,care,rugat de un ONG protector al animalelor din Romania,sa nu mai vina sa ucida in masa fondul cinegetic romanesc,a raspuns,cu"aroganta",ca vor veni in continuare si o sa ne omoare toate animalele pentru ca suntem un neam care permite asa ceva.Ce zici?Desigur,in acceptiunea voastra Ilie Nastase e vreun viteaz aparator al neamului...le-a zis-o,nu-i asa?Din pacate s-a inscris in cohorta celor care ne-au facut de ras prin strainati cu comportamentul primitiv.Nu asta trebuie sa fie atitudinea ci una civilizata,inteligenta.Asa doar le-a dat apa la moara...si v-a dat satisfactie celor care ganditi ca el...Apropo de " ***"...eu sunt ardelean si de vreo zece ani si mai bine ma uit la "vajnicii patrioti" ai Vetrei Romanesti si PUNR,vehementi peste masura cu scandarile anti unguresti ,acum sunt pe la Balaton,Hajduszabaszlo,Debrecen....La atata s-a rezumat patriotismul lor, la gregarul " HUOOO' si " afara cu ungurii din tara"...Acum ingrasa turismul acelora si au devenit " civilizati"...Unde e inteligenta?Dar patriotismul?Poti fi patriot fiind un parinte bun,un profesionist care munceste cinstit si nu-si face de ras neamul niciodata prin comportament de mascarici,indiferent daca odata erai mandria tarii...Respect domnule Radu Paraschivescu!

Adrian (14 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 18:07

Tino: Ai dreptate, dar nu cred ca in morala putem proceda inductiv, asa cum sugerezi. O zi buna!

Teacher12 (56 comentarii)  •  27 aprilie 2017, 16:15

Doar gândirea tip Mitică Dragomir are rezultate de genul celor care spun că ilie năstase are vre-o scuză. Aşa s-a spus şi despre Gică Popescu, la momentul condamnării că, citez aproximativ din nea Mitică: "cum să-l aresteze că are familie şi copii?" Nimeni nu are voie să se considere sau să fie considerat mai presus de legi şi reguli. Indiferent că acele reguli sunt de tip moral, social sau de orice alt fel. Trist e că acest gest al lui ilie năstase aduce, iarăşi, un mare pas înapoi în ceea ce priveşte imaginea României în lume. Şi respectivul se lăuda cu numărul uriaş de femei pe care le-a avut. Dacă aşa le-a cucerit, cu înjurături şi mitocănisme, parcă nu e chiar în regulă. Întreaga întâmplare este un caz clasic de dat cu mucii în fasole, de distrus o carieră de altfel frumoasă, în doar câteva minute. Iar Konta a profitat la maxim de situație, ca orice reprezentant (ă) a perfidului Albion.

Adrian (14 comentarii)  •  7 mai 2017, 10:20

Dnul RP, se aude ca si Messi a injurat un arbitru. Ce facem, ii dam removal? Eu as anula golul cu Bayern, asa ar fi corect. Iar daca ar avea tupeul, nesimtirea si indolenta sa intrebe de ce, s-ar gasi cineva sa-i spuna "because it's my job".

Comentează