Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Nu-l merităm, nu sîntem demni de el

A fost cîndva fotbalist. Ar fi putut fi şi astăzi.

Cu vreo treizeci de ani în urmă, un copil se prindea în jocul celor mari, iar cei mari îi întorceau favorul. Se întîmpla în Ghencea, în pauza meciurilor, iar copilului […]

luni, 9 martie 2015, 9:08

A fost cîndva fotbalist. Ar fi putut fi şi astăzi.

Cu vreo treizeci de ani în urmă, un copil se prindea în jocul celor mari, iar cei mari îi întorceau favorul. Se întîmpla în Ghencea, în pauza meciurilor, iar copilului abia dacă i se zărea bretonul în spatele mingii. Era înfipt, se vedea din mişcări. „Ca taică-său”, murmurau comparativ microbiştii cu ţigara arzîndu-le buza. Îi tîrcolea pe toţi cei ieşiţi la încălzire, dar cel mai mult îi plăcea să se apropie de-o dihanie fioroasă,cu mustaţă şi mănuşi, care se lăsa culcată de împleticeala unui dribling. Pe urmă mingea trimisă cu forţa ambiţiei trecea, nu se ştie cum, de stăvilarul uriaşului şi se oprea în plasă. Balaurul Stîngaciu rîdea la pămînt, pe cînd puştiul culegea mingea de poartă şi mai arunca o provocare. Cînd se întorceau echipele pe teren, în pieptul unor spectatori se zbătea începutul unui suspin. Parcă-parcă ar mai fi vrut să-l vadă jucîndu-se pe „ăl mic”.

Astăzi, „ăl mic”, îmbrăcat în armura ranchiunei, a plecat într-o cruciadă împotriva tuturor. La 35 de ani, Alin Stoica dă de înţeles că nimeni nu pare vrednic să respire acelaşi aer cu el. El, performerul crescut în spiritul învingătorului şi acasă, şi la Anderlecht, dar incapabil să-şi fructifice acest spirit la majoritatea echipelor pe unde a trecut. El, fantezistul nedreptăţit de preferinţa selecţionerului pentru Ilie Dumitrescu. El, scepticul convins că a te naşte în România e un blestem şi în orice caz o frînă pentru oricine năzuieşte spre culmi. El, consumatorul de apă plată în care diverşi paparazzi vedeau altceva. El, conştiinciosul ducînd în spate tabla de valori a Occidentului. El, harnicul, parolistul, modestul, profesionistul prins în ambuscada intereselor impure.

E limpede, nu-l merităm pe Alin Stoica şi ratăm, clipă de clipă, prilejul unei contemporaneităţi decente cu el. Nu ne dăm seama ce privilegiu am tras din basca sorţii, nu ne pricepem să apreciem cît de mare e injecţia de prestigiu pe care simpla lui ivire pe lume o oferă României. De altfel, nu e prima dată cînd persiflăm ce-ar trebui să iubim şi confundăm geniul cu diletantismul. Am condus spre tuşa fotbalului şi alte capricii bipede: Dennis Şerban, Ionuţ Luţu, Sabin Ilie, Radu Niculescu, Nicolae Mitea. Fiecare ne-a privit chiorîş şi ne-a zis vreo două. Dar nici unul dintre ei nu ne-a muştruluit cu atîta patos şi nu ne-a făcut atît de vinovaţi pentru slăbiciunile lui. Asta, desigur, fără să-şi găsească sieşi vreo vină.

Ce să zic? Ceartă-ne mai departe, Alin Stoica. De unde vrei, inclusiv de la înălţimea băncii de rezerve a Chiajnei. Iar dacă îţi găseşti timp, arată-ne că ne-am înşelat. Măcar de dragul unui tată silit să roşească din cauza fiului.

Comentarii (181)Adaugă comentariu

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  12 martie 2015, 11:26

@ Radu

Va multumesc pentru film si mesaj. Apropo de mistourile dambovitene pe care mi le imputati, nu credeti ca reprosul e un pic nepotrivit din partea cuiva care scrie „Balanel Nicolita”? Passons. In ce priveste filmul, poate ca si Claudiu Keseru ar merita ceva pe masura. A marcat mai mult decat Stoica. In plus, stim amandoi cum se fac aceste filme in care poti demonstra linistit ca negrul e alb si invers. Simplul fapt ca in film apare perioada petrecuta de Stoica la Timisoara e o dovada. La Timisoara Stoica a marcat un gol, atat. Nu vorbesc despre ce-a facut in afara stadionului. Si mie imi pare rau ca A.S. si-a batut joc de zestrea lui, mai ales ca – am mai scris aici – a jucat bine doi ani la Anderlecht. Atat. Pe urma i s-au dat nu stiu cate sanse s-o ia de la capat si a dat cu piciorul fiecareia. Ar fi fost mai bun ca altii la nationala? Poate da, poate nu. Insa faptul ca i se considera superior unui Ilie Dumitrescu e, eufemistic spus, delicat. Au existat si alti vinovati de ce i s-a intamplat lui Stoica? Mai mult ca sigur. Dar Stoica nu admite, pur si simplu nu admite ca vinovatul principal e el. Daca am parut sarcastic fata de el, regret. Nu asta am avut de gand, ci doar sa arat, daca mai era nevoie, ca nu poti sa-ti asterni prost si sa dormi bine decat cu un mare si nemeritat noroc. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  12 martie 2015, 11:33

@ Mihai Bulica

Da, am vazut ce-a fost la Munchen. Bayern e mare amatoare de scoruri urate: 8-0 cu Hamburg, 7-1 cu Roma etc. Am prins si un 8-0 cu Ajax, intr-un amical pus la cale pentru retragerea lui Cruyff. Faptul ca Lucescu s-a plans de arbitraj nu e o noutate. Si-a dat seama si el ca inferioritatea numerica in fata unui tocator miriapod cum e Bayern e fatala. Dar nimeni nu-i poate nega pasiunea pentru fotbal. Pare patetic, dar eu, unul, sunt miscat de faptul ca omul si-a propus sa antreneze pana in ultimele zile ale vietii. Cu toate derapajele lui, e un Leu interesant. Dincolo, am jubilat pentru eliminarea lui Chelsea. Recunosc, o inghit greu de tot, cu noduri enorme. Si nu neaparat din cauza lui Mourinho. PSG in zece a trecut testul coeziunii si al rezistentei cum nu m-as fi asteptat. Pacat ca Pastore nu e intotdeauna vioi si inteles de ceilalti, are clasa. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  12 martie 2015, 11:43

@ corvette59

Au patit-o si altii la fel de urat cu Bayern, stiti bine. Cineva a glumit astfel pe seama lui Lucescu: o sa moara pe stadion si o sa treaca pe acasa pentru un dus inainte de-a merge la morga. In ce-o priveste pe Real, am si acum urme de la autoflagelarea de marti. Caci asta a fost Real-Schalke. Unii sunt blazati, altii stau prost cu bioritmul, iar altii nu se pricep sa loveasca mingea cu piciorul. Cu o asemenea reteta, catastrofa pandeste dupa colt. Daca Real o prinde pe Bayern in sferturi dupa decisivul de la Barcelona, s-ar putea sa asistam la o cotitura in viata sa. Si a lui Ancelotti. Am mai spus, mi-am dorit ca PSG sa-i scoata pe Chelsea, detinatoarea unui Oscar pentru meschinarie pe care foarte putine echipe i-l pot smulge. M-am bucurat si pentru Thiago Silva si pentru Luiz, mai ales ca amandoi au fost huiduiti ostaseste din tribune. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  12 martie 2015, 11:48

@ genu

Antoaneta Ralian, traducatoarea neobosita, e din Roman. In cartea de interviuri pe care am facut-o cu dumneaeiin 2011 se gasesc lucruri interesante despre perioada de care vorbiti. Si despre gradele de comparatie ale prigoanei (inclusiv plimbatul pe strada mare cu steaua galbena prinsa in piept). Am avut cunostinte care s-au intersectat in viata cu Vladimir Ghika si relatarile lor va confirma. Din fericire, am in familie oameni care au prins interbelicul, y compris educatia. R.P.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  12 martie 2015, 13:14

666 666 666 666 666 66, sase, ca sint mai mult decit de acord cu semenii mei,
in speta #150 RP

Atunci i-am condamnat pe tonţi la privit fotbal

cind am trimis printre ingeri toata tribuna principala

Mai mult decit de acorduri:
„omul si-a propus sa antreneze pana in ultimele zile ale vietii.“
Da. Ar fi mai presus ca Iliescu. Totusi tin sa remarc cea ce stiti cu siguranta: n-a vrut sa moara de Fulgeu Bragadiru, adica echipa domniei voastre de suflet. Doctorul i-a interzis sa puna piciorul la Timisoara, caci stia ca nu are Il Luce sanse. De unde se vede cine se pricepe la fotbal !

„Cu toate derapajele lui, e un Leu interesant.“
Also, stimate semen, plusez din nou, e un leu si 25 de bani !

Dar din nou, caci nu ma pot abtine sa nu plusez inca odata:
ML, „omul si-a propus sa antreneze pana in ultimele zile ale vietii.“
Ce poate fi mai inaltator decit sa dedici victorii oamenilor muncii, minerilor si greu incercatilor patrioti sovietici care muncesc pentru averea celui mai iubit fiu al poporului si pentru metropola lor europeana salahor donetsk, a carei echipa a fost pusa de Obama pe drumuri, alaturi de alte cinci care sint nevoite sa-si duca zilele in oraselul Kiev, un fel ce Toplita unde Dusa, cu toata pregatirea lui biosilvica, ajunsese doar sa controleze bilete la autobaza cu acelasi nume.
Domnule RP, consider ca „Leu interesant“ , „omul“, nu e de ajuns.
In primul rind, ieri in ziua de gratie 12 Martie 2015, pina si amaritii de comentatori care au fost obligati sa comenteze pe mai nimic un meci din curtea scolii, l-au denumit „tigru“ !
In al doilea rind, ca vine vorba de cit s-a investit in aceasta echipa: domnule RP, stiti cit costa azi trei bombe ?

Nu. Nu-l meritam, nu sintem demni de el. EL isi va urma destinul, Ceausecu, Putin si sint convins ca va sarbatori inca mari succse in Corea de Nord.

Obiectiv (461 comentarii)  •  12 martie 2015, 16:24

Mourinho si Lucescu nu merita sa fie ironizati! Inteleg resorturile intime ale unui astfel de tratament in cazul lui Lucescu, in timp ce Mourinho si-a facut o multime de dusmani prin stilul pragmatic imprimat echipelor lui si prin aroganta de care da dovada; totusi, CV-ul lor este plin de realizari, pastrand proportiile, desigur! O.

nica fara frica (21 comentarii)  •  12 martie 2015, 17:22

Apreciez respectul dumneavostra pt cititorii care va comenteaza blogul si faptul cum cautati sa le raspundeti la fiecare in parte !….Sunteti UNICUL care face asta . Tineti-o tot asa si sa auzim numai de bine !….ca de rau , suntem satui…

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  12 martie 2015, 17:41

@ nica fara frica

Va multumesc. S-ar putea sa fiu singurul de la „Gazeta”, dar mai stiu articlieri care raspund la comentariile forumistilor. Ma bucur s-o pot face, indiferent de reactia suscitata. Daca o sa abandonez dialogul, inseamna ca va fi fost strict o problema de timp. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  12 martie 2015, 17:42

@ Obiectiv

Nu stiu daca putem interzice dreptul la ironie, zau asa. Avem de-a face, pana la urma, cu oameni, nu cu statui. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  12 martie 2015, 18:24

@ Mihai Bulica

M-ati prins descoperit, habar n-am cat costa trei bombe. Va referiti la bombe la propriu, presupun. Despre mercurialul celorlalte (crescute la televiziuni) pot sa procur informatii. Din cate stiu, Lucescu junior a fost foarte aproape sa antreneze la Timisoara. Stiu ca-l adorati pe Dusa. Si eu. Avem motive. R.P.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  12 martie 2015, 20:46

Atunci i-am condamnat pe tonţi la fotbal in liniste

Ma refeream la bombele care i-au adus echipa patronului si linistea in regiunea zbuciumata unde ajuta domnu Mircea, unde aduce el bucurii oamenilor muncii, care de altfel lucreaza in mare majoritate pentru patron. Presupun ca sint costuri imense pentru ca cetatenii sa poata sta in liniste la cozi pentru ajutoare. Citez dintr-un articol al lui Costin Stucan, harta politica a fotbalului din Ucraina:
„Rinat Ahmetov (47 de ani), cel mai bogat oligarh ucrainean cu o avere estimată de Forbes la 15 miliarde de dolari, s-a făcut remarcat tocmai prin clubul Şahtior, preluat în 1995 de la Akhat Bragin, un fost deţinut care a intrat în afaceri în perioada gri instalată după căderea Uniunii Sovietice. Mâna dreaptă a lui Bragin, care era poreclit “Alic Grecul”, Ahmetov a pus mâna pe afacerile acestuia şi pe club după ce şeful său şi bodyguarzii lui au decedat în urma unui atentat cu bombă produs pe stadionul Olimpiyskiy. Bragin a fost identificat după ceasul de aur găsit pe un antebraţ smuls de restul corpului.
Potrivit media ucrainene, Ahmetov a adus liniştea în regiunea Doneţk (Doneţka Oblast), frământată până atunci de jocuri de putere violente. În spatele lui s-au adunat toţi oamenii de afaceri puternici vorbitori de limbă rusă şi, evident, cu o atitudine pro-rusă, care susţin acum financiar şi logistic Partiia Regionov. Grupul este numit în Ucraina Clanul din Doneţk.“

Dupa asta sper ca o sa ma refer la subiect si la AS.

vasco (93 comentarii)  •  13 martie 2015, 7:30

Cu toata stima si respectul pe care vi le port,consider ca ,tocmai pentru ca s-a ratat in primul rand din cauza lui,Alin Stoica nu merita atata atentie.E greu sa fii la inaltimea unui asemenea tata,cum este Tudorel Stoica,adevaratul capitan.Macar din respect pentru acesta nu merita sa va ocupati chiar atata de fiul lui,talentat dar nerealizat,zic eu nu numai din cauza lui.Comparatia pe care o faceti cu fiul lui Lucescu,intr-un comentariu,mi se pare nepotrivita,razvan nu a rupt gura targului ca portar,zic eu ca nici ca antrenor,in plus a beneficiat de sprijinul masiv al tatalui sau si al prietenilor tatalui sau…prietenii stiu cum si de ce…Tudorel a deranjat multa lume,chiar din acele medii ale lucestilor si plateste asta.Dar de fiul lui Iordanescu ce spuneti?El cum isi face cariera?Singur?Chiar si el,are sprijinul lui razvanel si mediatizarea?

Radu (3 comentarii)  •  13 martie 2015, 10:51

D-le Paraschivescu,
Omul si-a spus oful. E suparat si sunt convins ca si pe el. A spus ceva neadevarat in legatura cu impresarii nostri celebri? Nu.
Din pacate pentru el si pt fotbalul nostru. E vb de mafia de la selectii, de multe lucruri. Alin Stoica nu trebuia sa lipseasca in 98. Lacatus a fost luat doar pentru ca nea Puiu sa incerce sa-si spele pacatul cel mare comis in 94 cand l-a lasat pe dinafara desi jucase 7 din 10 din meciurile de calificare. Iar Marius reprezinta pentru mine mult mai mult decat Alin Stoica. Dar asta e adevarul.
In mod sigur copilul asta a fost lasat pe dinafara din cauza altor motive decat fotbalul. Putem sa facem asemenea filmulete cu cocis, banel, codrea? Niciodata. Alin Stoica, Sanmartean si Timofte de la Porto reprezinta doar cateva din exemplele celor care nu au intrat in „sistem”. Alin juca la 8-9 ani cu copii de 12 ani. A jucat bine 2 ani la Anderlecht? Pai cocis si cu bane si cu codrea nu au jucat niciodata, nu numai ca nu au jucat bine. Cate selectii au?? Pai a zis bine un prieten de-al meu, daca Sanmartean era un pic mai mare si apuca sa joace langa Hagi, pai d-le Paraschivescu, puteam sa luam si campionatul in 94!!!!
Ne plangem ca nu avem jucatori. Cand de fapt avem. Dar ne facem ca nu vedem sistemul, din cauza caruia ne-am furat singuri caciula, dupa cum bine zicea si tudorel de prietenul M. Lucescu. Altul care I-a ignoral pe Belo, Balint, Laca 3-4 ani de zile, pana cand a fost dat afara meritat de la nationala.
Bravo lui Stoica pentru ca pune arata cu degetul pe mafioti. Nu spune nimic neadevarat. Noi nu vb de ei si fotbalul nostru se duce de rapa. Taurul trebuie luat de coarne.

Radu (3 comentarii)  •  13 martie 2015, 11:08

Nu stiu daca Alin Stoica se considera per ansamblu superior lui Iliuta. El a spus doar ca in 98, Ilie a fost luat si el nu. Are dreptate aici. In fotbalul romanesc, trebuie sa te coci pana la 24-25 de ani ca sa joci la nationala. Si n 5 ani faci 30 si incepe declinul. E ceva ridicol de stupid. Ma bucur ca macar Hagi sau Gascanul care au fost lasati sa joace de mici. Cat de „mai buni” ar fi putut sa fie Laca, Balint si Belo, daca jucau cu 3-4 ani mai devreme??? Sufeream mult atunci. Acum, ca si Dvs, am data de baut cand am scapat de napasta de la nationala. Speram sa stea la camile pentru totdeauna, ii doresc mult success. E urata lumea fotbalului D-le Paraschivescu in afara dreptunghiului verde.

MICIURIN (44 comentarii)  •  13 martie 2015, 11:46

Pentru cei ce nu stiu,Printul Vladimir Ghika(beatificat in 2013) a murit in anul 1954 la Jilava, odata arestat, nu a fost niciodata eliberat si nu avea cum sa se intalneasca cu Petre Tutea nici la elibererea din 1953 si nici la gratierea din 1964!Este vorba despre un alt print Ghika gratiat si el in 1964,inchis si el la inchisoarea Aiud impreuna cu Tutea.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 martie 2015, 11:49

@ MICIURIN

Iertare, ma gandeam la Serban Ghika. Nu la Monsenior. R.P.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  13 martie 2015, 14:10

Atunci i-am condamnat toti la privit fotbal

cind bisnitarii au ocupat pozitiile strategice.
AS este un subiect bun. In ciuda pararii unui prieten cred ca trebuia abordat, caci interviul cu AS a fost si evenimentul care a surprins in ultima luna. Arestari au fost prea putine, capacitatea DNA ar trebui inzecita ca sa ne mai surptinda o operatie la ADN-ul natiei, care o fi ea, caci eu nu vad nici o identitate.
Sa paraseasca cineva cocina de spital e posibil. Dar nu se poate ! ca o femeie in virsta, o romanca, sa se plimbe desculta si in camase de noapte in frig pe strada si sa n-o intrebe nici un „roman“, absolut nimeni, de sanatate. Asta pe tema „cine sint bulgarii“. Dar sa ne intoarcem la AS.

AS ,ca subiect, cred trebuia generalizat si intr-adevar tinut mai mult cont de marele tata.
Eu am vazut fotbalisti de senzatie, cu o tehnica si viteza de senzatie, crescuti dupa modelul vitezistilor.
As intreba: stie cineva citi fotbalisti in virsta de peste 16 ani a vindut doar Steaua intre 1989 si 2003 ?
Sub ori peste 100 ? Cred ca veti avea surprize.
As intreba: stie cineva unde sint astia ? Unde sint banii sper sa nu mai intereseze pe nimeni caci avem alti banditi de legat.

Domnule R P, ne spuneti a doua oara un secret, anume ca AS ar fi cerut un salariu prea mare. Cit a avut ? Cit a cerut ? In general e povestea tuturor pe piata libera. Ti se dau sanse pentru a fi bine cintarit, dar daca stampila nu corespunde devi automat neinteresant si incerci la altii. Daca Alin a gresit punindu-se sub presiune nu stiu. Probabil ca nu, caci asa se face performanta. Altii reusesc, probabil isi cunosc mai bine valoarea.
Domnule R P, din pacate se poate intelege ca de la cerintele lui exagerate a pornit declinul.
Nu e numai fals, caci ar trebui sa fim cu totii in declin, nu e nici educativ. Sa vad eu cine va face „departe de carte”. Trebuie sa aspiri, sa vrei mai mult. Romanii au din pacate tendinta de a se automultumi.

Un lucru v-as da in scris:
„cea mai mare greseala pe care o pot face romanii in occident este sa se vinda sub valoarea lor !“ Cercetatori, culegatori.

PS
sa nu se intelega ca ML se vinde. EL ajuta.

Obiectiv (461 comentarii)  •  13 martie 2015, 14:32

@ R. P.
Doream sa spuns ca nu merita sa fie ironizati amandoi; prin diferenta dintre pretentii si valoarea demostrata in fata parizienilor de catre elvii sai, Mourinho poate fi ironizat, in timp ce Lucescu, doar compatimit!
Apropo de acel 7-0: cred ca bavarezii au tot marcat pana a reusit si Lewandowski sa-si treca numele pe tabela; au mai inscris o data, sa nu se creada ca totul a fost pentru atacantul polonez, care nu-si justifica salariul si renumele! Ironie sau nu, n-ai nevoie de un 7-0 contra unei echipe in suferinta si in inferioritate numerica! O.

gigelos (22 comentarii)  •  13 martie 2015, 14:58

Ceea ce nu se intelege e faptul ca nu Alin Stoica a cerut un salariu prea mare , absurd ci becaliotii iar Tudorel s-a uitat in gura lor . E acelasi lucru cand tu te bagi peste copilul tau sa-l faci…inginer desi al vrea sa faca …balet si toata viata responsabilitatea e a ta . Asa si Tudorel , s-a bagat ,, sa o puna ” si si-a luat-o de nu si-a vazut-o . Ciobanii , obraznici , smecheri au fost tupeisti si nu le-a mers . In Germania , Olanda, Franta,Belgia nu au facut nici un transfer mai de Doamne ajuta , Turcia,Spania mai de-ai nostri . Cu alte cuvinte l-au zapacit la 20 de ani si apoi a iesit un spanac , cred ca nici nu au mai lucrat

popor (10 comentarii)  •  13 martie 2015, 23:26

alin asta sa nu uite ca a tras cu spritul si el dupa 25 de ani. daca era mare fotbalist juca la o echipa mare.papagali ca el sunt si o sa mai fie.

corvette59 (172 comentarii)  •  14 martie 2015, 5:05

Nu stiu cum se face,dar am ramas „cuplat” la amintiri nostalgice despre vremi de mult apuse . In speta la Interul lui HH de acum 50 de ani la fel cum maestrul Petchowski ramasese cu FC Austria Viena . Cei ce au vazut Interul de atunci pot jura ,ca si mine de altfel,ca azi acea echipa ar fi dominat Europa la fel cum au facut-o atunci . Jose Murinho nu-i nici pe departe ce a fost HH .Poate il depaseste la folosirea dark arts -urilor . HH a fost un gentleman pina la absurd . Sistemul lui a fost folosirea a doua linii de fundasi si a unui libero . Numai Mazzola si Corso nu aveau sarcini de „distrugere”, dar citeodata,la cornere,si ei pazeau stilpii portii . Mijlocasii Peiro si Luis Suarez (priviti-l pe David Silva de la MCFC si il aveti pe Suarez ) erau placa turnanta a echipei . Sa nu-l uitam pe Sarti,portarul .In meciul cu Honved a scos 11 suturi pastrind scorul .Raportul a fost de 11-2 si Inter cistiga cu 2-0 .Cornerele ,22-0 pt Honved . Picchi,libero-ul a fost magnific .N-a mai fost un libero de valoarea lui de atunci . Nici macar Beckenbauer ! Poate ,poate cumva Baressi .
Intrebat de un ziarist francez daca nu crede ca tactica lui indeparteaza spectatorii , HH a raspuns – Un meci in Franta dintre St Etienne si Marsilia 6-3 aduce in tribune 15000.Pe San Siro Inter- Lanerossi 1-0 aduce 80000 .CCEDD .

corvette59 (172 comentarii)  •  14 martie 2015, 5:14

PS .
Poate ce ce vor citi postul meu de mai sus , vor obiectiona ca au fost echipe si mai bune cu mai mult succes , Bayern,Ajax,Real etc ,dar dati-mi voie sa-mi placa echipa aceea cinica si realista . Intre filmele „Nevazut,necunoscut ” si „12 oameni furiosi” aleg intodeaun pe ultimul .Exista in fotbal si placerea nefireasca de ati place mai mult demolarea decit constructia . Am spus nefireasca !

Obiectiv (461 comentarii)  •  14 martie 2015, 14:18

@ corvette59
N-am vazut echipa lui H.H., asa ca nu va pot contrazice in mod evident! Am apucat insa sa vad cateva echipe (Ajax, Bayern, Liverpool, AC Milan, din nou Ajax, United, Arsenal, Real, Barcelona chiar) care pot candida in mod autorizat la titlul de cea mai buna echipa a tuturor timpurilor! Greu de ales dintre aceste grupari…O.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  14 martie 2015, 17:32

Atunci i-am condamnat pe toti la fotbal

pe 3 puncte la victorie si cu dublarea golului inscris in deplasare. Cind am vazut Inter, Milan, …

Cui nu-i place sa joace intr-o echipa mai slaba, sa se apere si sa cistige ? Dar Inter, Italia si chiar Romania aliniau mai mereu fotbalisti mai buni decit adversarii. Era dupa parerea mea o tactica gresita, ca si dobitocenia de temporizare. Iar spectacol devenea jocul doar daca italienii si chiar romanii erau egalati ori condusi. Exemplu ar fi cea mai frumoasa semifinala de CM, Italia – Germania. Doar egalati ori condusi incepeau si ei sa joace. Dupa opinia mea, cu alti antrenori, Romania avea sanse mari sa cistige CM in Mexic si SUA. In plus, ce spui tu si ce mi-ar place si mie daca as fi in echipa mai slaba, este o tactica care nu ar tine azi. Sorinacio Cirtu e exemplul meu preferat, Mou ar putea lua lectii de la el.
In perioada 60-70 Inter, Milan, Juve, Italia, … au avut noroc cu slaba pregatire fizica pe acea vreme si mai ales cu Obiectul Greu al Muncii, mingea de piele, ba chiar cu ploaia care ingreuia mingea si obosea atacatorii. Eusebio i-ar fi gaurit pe italieni cu o minge de azi iar centrarile ar fi venit ca niste ghiulele. Exemple ar fi finalele cu Inter si Milan, pe care daca le revezi iti dai seama ce macel ar fi fost azi.
Din curiozitate le-am vazut cindva pe timpul ascensiunii lui Mourinho, care trebuie sa fi ramas de la ele cu un asa complex de-i intuneca mintea, vazute alaturi de finala Inter – Celtic. Daca la Benfica mai discutam, Celtic era in comparatie cu Inter ca o echipa de judet, doar extrem de motivata. Nu inteleg de ce Inter, care era mult mai buna, trebuia sa stea in careu, astfel ca Celtic sa poata plimba mingea la 3-6 m paralel cu linia de 16 m si sa poata suta de 10 ori de acolo. Asa i-a batut o echipa de judet.

Mai nou Mou. Am in minte semifinala Inter -Barca 3:1 si apoi returul. A trebuit sa dechida Barca scorul ca sa inceapa sa joace Milito, Sneijder, Maicon, … . Milito, ce fotbalist ! Apoi la Barcelona il tin minte pe jucatorul cu casca care nu l-a atacat nici o singura data pe Messi, la fel ca toata echipa lui Mou care a stat pe trei rinduri masata in careu refuzind orice duel, refuzind fotbalul. Poate de data asta Inter era mai slaba ca Barca, poate se justifica refuzul de a juca, dar cu adevarat n-o s-o stim niciodata. Apoi ar trebui tinut cont ca Barca nu suta si nici nu prea centra, caci nu juca cu atacant central. Era de citiva ani programata pe fotbal, iar ploaia de centrari o lasa finlandejilor, norvegienilor si altor muncitori, atleti si schiori.

PS
am promis ca nu mai deviez, dar … coincidenta … azi FCB i-a dat lui ML numai 7 boabe. In 1964 Inter i-a dat tot numai 7: 6-0 la Milano, de unde s-a intors ai nostri doar cu blugi, sapun, parfumuri si probabil sculament generalizat. Caci doar asa se explica cum la acel numai 0-1 de la Bucuresti, ultrasii dinamovisti, tata si mama lu Dragnea, familiile Stroe, Nastase, Oprea, Dusa, Basescu, … au invadat terenul si i-au fugarit cu scinduri rupte din tribuna pe jucatorii lui Inter. Cum sa nu le dai la bostan daca ei refuza jocul ? Interistii numai statea aroganti si se scarpina la fund in vreme ce ai nostri se dadea de ceasul mortii, sarea peste minge cum juca hora, fugea ca bezmeticii de se ciocnea de arbitru care nu mai stia nici el directia de atac. Numai domnu Mircea a driblat de 10 ori arbitrii de margine. Ajunsi acasa a avut de suferit puradeii, ale carui traume se vede azi. La ei, care ne conduce pe noi.

genu (110 comentarii)  •  14 martie 2015, 17:40

@RP si @Miciurin
Nu m-am referit la Monseniorul Vladimir Ghika. Fiind nascut la 1873 mi-ar fi fost imposibil sa-l prind in viata chiar daca ar fi scapat din infernul gulagului. Nici la Serban „Bani” Ghica, bun prieten cu Seniorul Coposu si traitor in Bucuresti pana la moartea sa petrecuta dupa ’90. A fost vecin cu dl Melescanu, care povestea intr-un interviu ca l-a dus la TVR in seara de 22 decembrie 1989, pentru a anunta reaparitia PNT. Si daca tot suntem gazduiti de un cotidian de sport, merita precizat ca „Bani” Ghica a fost in tinerete unul din emulii rugby-ului nostru din interbelic, in timpul razboiului detinand si sefia federatiei de profil.
Ghiculestii sunt o familie foarte mare si ramificata. Nu mai stiu care era numele de botez al personajului din Romanul bunicilor mei. Promit sa-l intreb pe dl Mihai Sturza, unul din cei mai prolifici genealogisti romani, si sper sa obtin lamuririle necesare.
Iertare daca am produs ceva confuzie si multumiri dlui „Miciurin” pentru atentia acordata randurilor mele. Si pentru vigilenta sa sanatoasa.

genu (110 comentarii)  •  14 martie 2015, 20:45

@corvette59
Stilul lui don Helenio Herrera era echivalentul counterpunch-ului din box, in care exceleaza Maywheather sau Bernard Hopkins. De asta reactiona doar cand era incoltit-v acel Inter-Barca evocat de dl Bulica sau Italia-Germania din 2006. Confruntate cu echipe ca Celtic-ul acela de „judet”-desi Gemmil, pe care l-am vazut in epicul Scotia-Olanda de la CM din ’78, nu era deloc un jucator oarecare- ori Costa Rica, echipele italiene se pierd in mediocritate. Alt remediu al catenaccio-ului era jocul de tip mangusta al cehilor sau rusilor de pe vremuri, bazat pe angajament fizic si „lipsa de respect” fata de adversar, ceea ce poate paraliza broderiile tactice si migala disimularii. In „Cizma” principalul „dusman” al Magului a fost Fulvio Bernardini, care, la fel, n-a fost adeptul tacticii ci al jocului onest si in forta. Si de asta Germania sau Anglia, care nu pot dezvolta decat un tip de joc clasicist, au capotat mereu in fata italienilor.
***
De anul trecut a, dupa Chelsea-Atletico – 1-3, cred ca steaua lui Mourinho a inceput sa apuna. Echipa sa nu mai are caracterul si vana de altadata. E un mastodont tactic previzibi, care parca da numai goluri intamplatoare. Cei 10 de la Termopile ai PSG-ului, prin credinta si combativitatea lor, au facut dreptate fotbalului precum un judecator de tara american, care si-ar motiva penalizarea unui furt prin lipsa de respect fata de comunitate a faptasului. „Mahalagiul cu viziune” al fotbalului are acum timp sa invete istoria Inter-ului, pe care in momentul preluarii nerazzurilor, declara ca nu o cunoaste. „Jose trebuie sa invete sa mai si piarda”, opina acum cativa ani, mentorul sau, sir Bobby Robson.

.

corvette59 (172 comentarii)  •  15 martie 2015, 2:01

Incep azi cu obisnuita cronica a ultimei etape in EPL si , bineinteles ,cu Arsenal .Giroud,asa cum ne-a obisnuit , a trebuit sa rateze ceva ocazii pina a reusit sa rupa plasa . 6 goluri in ultimele 7 meciuri . Nu-i rau de loc ! Ozil a fost tinarul Ozil de acum 5 ani . Impotriva unei oponente careia ,la drept vorbind , ii uraste stilul fizic,barbatesc , s-a regasit pe sine insusi si a facut un joc de nota 10 .A intins cu un cutit fierbinte untul pe piinea echipei . Uluitoare tehnica are turcul ! Ce portar am vazut ieri !!! Nu,nu e vorba de Ospina . Adrian de la WHU a avut o zi extraordinara !Si a aparat cu un deget fracturat ! N-am putut sa nu remarc jocul perfect al fundasilor laterali . Pe acolo veneau pericolele lui WHU . Mat Jarvis si Sakho sint doua extreme gen Lacatus . A stiut AW de ce-l prefera pe Chambers lui Bellerin . Cu picioarele lui de cocostirc si detenta nefireasca a taiat totul pe partea lui facindu-l pe Jarvis ,exasperat ,sa se cruceasca si sa implore cerul . Monreal este ce nu este Gibbs .Si in atac si in aparare .
Altundeva , MCFC si-a dat in petec ! Din nou !Interesant daca isi va pastra locul doi.Arsenalul a ajuns la numai un pct de ei si meciul direct e pe Emirates .Altundeva ,Aston Vila a produs o surpriza de proportii demolind Suderlandul acasa la ei ,4-0 .Crystal Palace are o echipa frumoasa si a batut QPR-ul in deplasare 3-1.
Atit remarcabil ,ramine de vazut si e foarte interesant ce fac azi Chelsea impotriva S’hamptonului ,o alta echipa frumoasa ,si MUFC cu Tottenhamul .Nu e nevoie sa spun aici ce as dori eu .

Obiectiv (461 comentarii)  •  15 martie 2015, 9:05

@ corvette59
Meci in nota obisnuita, victorie meritata! In acest sezon, problema o constituie inconstanta; o infrangere la 4-5 meciuri bune n-ar fi un „capat de tara”, insa ce te faci cand aceasta infrangere se intregistreaza intr-un moment decisiv (cu Monaco, cu MU si, in fine, cu Spurs, contracandidati la un loc de Ch. League)?
Locul 2 nu mai este o himera, in conditiile in care, totusi, cei de MC erau cu gandul la o posibila revansa pe Camp Nou! Va reamintesc, cu MC am jucat deja (2-2 pe Emirates si victorie cu 2-0 pe Etihad St.). Acasa mai avem cu Liverpool (cu care s-ar putea sa jucam finala FA) si cu Chelsea.
Sa-i vedem pe cei pe care i-ati laudat pe Coasta de Azur, intr-o partida capitala pentru sezonul in curs! O.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  15 martie 2015, 14:25

Petrolul, aurul si ghiulestenii
ghiulu mare, pumnu greu, bogatie si frumusete care se asorta perfect cu dintii de aur, sunci, brinza si palinca in sacosele reporterilor care beneficiau de pasapoarte si falsificau istoria.

@genu, multumesc. Asa am incercat si eu sa spun, dar fara sa reusesc asa de bine.
Exemplu, Italia – Germania 1970:
1:0 Boninsegna min. 8
1:1 Schnellinger min. 90
1:2 Gerd Müller min. 94
2:2 Tascisio Burgnich min. 104
3:2 Luigi Riva min. 104
3:3 Gerd Müller min. 110
4:3 Gianni Rivera min. 111

Chiar Schnellinger inscrie singurul lui gol, legionarul din lot, exact cind arbitrul a vrut sa-i trimita pe toti la vestiare. Dupa sutul „de duminica“ din minutul 8 italienii doar s-au aparat, au tras de timp, s-au tavalit pe jos dar au tot faultat. Pina in min. 90 nemtii au avut cam 30 de lovituri libere si tot atitea suturi spre poarta. Dupa cum arata evolutia scorului se poate spune ca stiau sa joace si fotbal. Dar numai daca era nevoie. Daca nici italienii astia nu erau fotbalisti, atunci cine ?
A urmat finala Brazilia – Italia 4:1. Nu le-a mai mers. Au egalat, apoi au refuzat iar jocul. A semnat cu un joc de baschet la un singur cos.

Statistica, rezultatele nu prea confirma povestile invatate la scoala.
Romania, tot la nevoie, a aratat ca se putea juca contra acestei mari echipe a Braziliei, poate cea mai frumoasa din toate timpurile. Romania, cu mai mult curaj, alta atitudine si alt selectioner putea scoate cel putin un egal cu Anglia si sa se califice astfel alaturi de Brazilia.
In 70 campionatul a fost cistgat de UTA, care l-a avut in lotul de 22 din Mexic pe Domide, spectator. De departe cel mai bun fotbalist era Dobrin, spectator. Rapid si Steaua terminau aproape. Un portar serios a fost preferat lui Rica Brazilianu, caci asa ii sta bine unui profesor. Dumitru a fost singurul care a confirmat, ba a si surprins. El nu intelegea nimic din tot ce spunea profesorul, facea ce stia. Steaua batea Dinamo in campionat si in finala Cupei, ca si in 69, dar avea 2 jucatori in lot. Acasa ramaneau printre altii Costica Stefanescu, Iordanescu. Antrenorul Stelei era un oarecare Stefan Kovacs, care reusise cumva sa cistige campionatul in 68. Nu se stie cum a ajuns la Ajax, cum i-a schimbat stilul, dar in 72 si 73 Ajax batea la fundul gol in finale pe Inter si Juve.
In anul urmator al CM din Mexic, 1971, Steaua o elimina prin doua victorii pe FC Bercelona. Dinamo a fost ciuca batailor in returul campionatului 69-70 dar a dat grosul, tactica si capitanul.

Pe altii, pe italieni in special ii inteleg. Imi si plac. Dar pe romani nu. Ajungi odata la un CM, zbori pina la mama dr. in Mexic, ca sa freci menta la mijlocul terenului si sa te aperi.

genu (110 comentarii)  •  15 martie 2015, 16:39

@Mihai Bulica
Chiar credeti ca „nationala” Romaniei a avut vreodata cultura fotbalistica si caracterul cerute de un titlu mondial? E adevarat ca publicul romanesc ar vrea asta, dar nu spune niciodata care ar fi argumentele. Ati uitat ca prin anii ’60-’70 jucatorii romani erau speriati de-a dreptul de nocturna de pe stadioanele occidentale. Ca aveam antrenori rudimentari si jucam fara nicio idee, mai ales in deplasare: fundul in poarta, otravirea fantanilor si arderea recoltelor, plus mingi bubuite la intamplare. Obosite de jocul fara minge echipele noastre cedau de prin minutul 70. De unde credeti ca are Mircea Lucescu obsesia finalurilor de meci fatale?
Am prieteni care, luandu-se dupa Radu Banciu, o iau la pret de matineu pe domnisoara Halep: ca n-are turnee de Grand slam, ca e „tarancuta”, ca n-a invins-o pe Sharapova, ca e un meteor, prea mica pentru marea performanta. Talentul dublat de inteligenta sunt principalele atribute ale echipelor sau jucatorilor mari din Romania-echipa masculina de handbal a anilor 60′-’70, Ilie Nastase, Steaua Cupei Campionilor.Iar Simona le are pe toate. Dar, mai ales, ea are un psihic de campioana.
Avem campioana in fata noastra si n-o vedem.
Cu simpatie

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  16 martie 2015, 8:32

Petrolul, aurul si generatiile

Da stimate domn @Genu, chiar cred. In Mexic si SUA ne puteam bate cu oricine, chiar si cu jucatorii si antrenorii care ne-au reprezentat. I-as bate si pe ei si pe brazilieni. Nu e rau sa crezi in trecut, cu viitorul e putin mai greu.
Nu stiu daca Banciu spune mereu ce crede, la cit vorbeste trebuie sa-i mai scape cite o prostie.
E un simpatic, pe Simona o iubesc oricum.
Multumesc pentru raspuns.

Comentează