Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Dennis. Aripi cu jambiere

Există oameni care n-au nevoie de cer ca să zboare

Dennis Bergkamp s-a temut de cer şi a cerut să fie lăsat la sol, cum îi stă bine unui hibrid de lalea şi trestie. Fiindcă a refuzat să intre în […]

luni, 15 decembrie 2014, 9:39

Există oameni care n-au nevoie de cer ca să zboare

Dennis Bergkamp s-a temut de cer şi a cerut să fie lăsat la sol, cum îi stă bine unui hibrid de lalea şi trestie. Fiindcă a refuzat să intre în burta unei dihănii ridicate la zece kilometri de pămînt, i s-a spus „olandezul nezburător”. Antrenorii l-au înţeles, suporterii l-au îndrăgit parcă şi mai mult din clipa cînd au aflat că e vulnerabil. Bergkamp a plecat din timp, s-a urcat în maşină pe cînd ceilalţi se instalau în avion şi a fost punctual la întîlnire. A explicat în faţa comisiilor de examinare (fundaşi încruntaţi, gata să-i smulgă tricoul sau ligamentele) că n-are nevoie de cer ca să zboare. A făcut demonstraţia de sute de ori, mişcîndu-se fluid şi bucurîndu-se elegant după ce scria Q.E.D. cu mingea pe iarbă. În urma lui au rămas adversari derutaţi, portari care clătinau din cap şi impresia că totuşi Dennis Bergkamp, în felul lui, zbura. Porecla, au conchis privitorii, era spumoasă, dar nemeritată.

Zborul terestru al lui Bergkamp a fost posibil fiindcă instructorul de zbor a avut fler, geniu şi simţ pedagogic. Bergkamp a fost una dintre ideile sclipitoare despre fotbal ale lui Johan Cruyff, cel care şi-a notat în carnet, după o scanare-laser: gracilitate de gazelă, sînge-rece de prădător, tehnică de giuvaiergiu, fantezie rococo. Dacă adăugai talentul şi plăcerea de-a scorni, obţineai ceva care, cu numărul 14 pe tricou, uimea lumea cu ceva timp în urmă. Obţineai, adică, un Johan Cruyff mai puţin rebel, mai disciplinat şi mai sfios. Un fotbalist de rasă, care, deşi se declarase împotriva decolărilor, dădea impresia că petrecea mai puţin timp pe pămînt decît ceilalţi. Aidoma lui Cruyff, Dennis Bergkamp a creat mereu iluzia plutirii, indiferent dacă sprinta singur sau avea un fundaş în cîrcă.

Arhivele gem de filmuleţe în care Bergkamp ţine cursuri de preluare a mingii în aer, urmate de loburi insolente în colţul porţii. Însăşi statuia dezvelită în februarie lîngă Emirates Stadium îl prezintă în postura unei păsări care planează la un metru de sol în căutarea mingii. Sculptorul s-a inspirat dintr-un meci Arsenal-Newcastle în care Bergkamp se deplasa în aer sub ochii gata să iasă din orbite ai unui apărător excedat. Acum, la sfîrşit de an, Dennis Bergkamp a primit un ghiont amical din partea destinului. „Nu-ţi place în cer? Poate că o să-ţi placă după ce-o să fii stea.” Bergkamp a fost declarat cel mai bun fotbalist olandez al ultimilor douăzeci şi cinci de ani, ceea ce nu-i de colea, într-un fotbal mustind de vedete şi eroi. Nikos Dabizas şi Roberto Ayala, două dintre victime, ţin minte şi astăzi ce au păţit cu Bergkamp în faze care se transmit din gură în gură şi din generaţie în generaţie, la o bere şi un hohot.

Comentarii (66)Adaugă comentariu

corvette59 (64 comentarii)  •  18 decembrie 2014, 7:46

@ mihai bulica,

d-le te inteleg perfect si iti impartasesc durerea,caci acesta iti e adevaratul simtamint. Nu-ti face griji,Steaua ramine tot Steaua indiferent de ce croncanituri scot cioclii . Ce poti face unei tribune pline care scandeaza „Lupta Steaua”in afara de a-i sufla un kil de pene undeva ?

Cit despre rusnacul (mai bine zis Uzbek-ul) nostru ,fii fara grija.Are grija boardul sa-l tina pe coridor la sedintele sale. Curentul proUsmanov in rindul fanilor e neglijabil . Noi,tunarii,n-am avut niciodata cultura specifica noilor imbogatiti gen Chelsea, ManCity,sau mai nou,ManUtd. Mai bine Arsenalul nostru si in Championship,decit Arsenalul lui Usmanov si campioni.

Cit despre Arsenal- Dinamo Moskva 1945 ,se pot scrie volume. Dinamo era ,de fapt,o selectionata din ce avea mai bun fotbalul sovietic. La un meci anterior ,la Cardiff,au jucat impotriva unei selectionate facuta din populatia a trei pub-uri pe criteria care e mai putin afumat intra,cei ce nu pot merge in linie dreapta stau pe
pina se trezesc.10 -1 pt ” Dinamo”. Inca e considerat cel mai mare rezultat al fotbalului Sovietic .Fotbalistii de la Arsenal inca erau mobilizati in Germania asa ca echipa s-a format cu ajutorul lui West Ham ,Stanley Mathews si Dan Carter plus un oarecare domn Finch ,functionar la statia Islington ,pe post de portar. Dupa meci ambasada sovietica a depus un protest pe motiv ca de ce am scris Pe program Dinamos in loc de Dinamo.Programele au fost tiparite la Gillespie Primary gratuit si pe hirtie de maculator ( alta nu exista pe acele vremuri),iar cel ce la redactat habar n-avea de spellingul sovietic.

genu (110 comentarii)  •  18 decembrie 2014, 8:32

@corvette59
Iertare, maestre, dar ghilimelele erau acolo. Linia de fund, cu Adams in frunte, plus Paul Merson, imbracati la patru ace, n-ar fi fost departe de Vinnie Jones din filmele lui Guy Ritchie. Ma refeream strict la aparente. Am spus ca-mi placeau si eram sincer. Merson aducea un pic cu Micky Ward boxerul, cel din meciurile fabuloase cu Arturo Gatti. Iar daca voiai sa spargi o banca, cred ca te puteai baza pe Keown, Tony sau Parlour. De un Seaman sofer, ce ziceti?
Trupa asta de a fost „ucisa” de golul ireal al lui Nayim, va aduceti aminte, cel dupa care numarul convertirilor se poate sa fi crescut vertiginos. Trupetii lui AW par niste imberbi, numai nu aduc buchete de flori adversarilor inainte de meci. Desi fair play-ul n-a lipsit niciodata de pe Highbury, chiar si in perioada „baietilor rai”. Aveti perfecta dreptate.
Am scris mai sus, cand am enumerat vedetele lui AC Torino, Pippo Vieri, in loc de Bobo Vieri. Producand acest doi in unu am vrut, probabil, sa fiu in asentimentul fetelor nedecise de acum 10-15 ani.

Obiectiv (461 comentarii)  •  18 decembrie 2014, 15:10

@ Radu Paraschivescu & @ Marcovici
Lens si RvP nu pot fi comparati sub vreun aspect, insa Robie si Huntelaar – da; van Persie este eficient si spectaculos (admirati-i golurile pe youtube), iar Huntelaar – doar eficient!
De acord insa cu invocarea numelui lui Robben, diabolic de … bun! O.

mihail (50 comentarii)  •  18 decembrie 2014, 19:09

@genu
Cum de l-ai uitat , domnule pe Lentini ?!??!

genu (110 comentarii)  •  18 decembrie 2014, 19:51

@mihail
Stimate domn, capul meu se-nclina sub spada dumitale. Impardonabil! Ce destin si la Lentini, domnule! Il taloneaza strans Giuseppe Rossi, vad.
Chapeau

@mihail

Stimate domn, capul meu se-nclina sub sabia dumitale-impardonabil! Ce destin si la baiatul asta…Si ce talent…Il taloneaza strans, se pare,Giuseppe Rossi.
Respect

Obiectiv (461 comentarii)  •  20 decembrie 2014, 12:59

Vad ca „sufla vantul” pe aici la final de saptamana!
Nu cred ca ceea ce am postat este inatacabil, deci ma asteptam la ceva replici, mai ales ca ar fi vorba si despre RvP, fotbalist contoversat (in ultimul timp)!
Pe un alt blog, un inca nimeni in fotbal starneste multe comentarii pro-, semn ca diversitatea (de opinii) este o realitate si printre cititorii GSP! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  20 decembrie 2014, 15:52

@ genu

Tin minte ca prin ceata finala Ajax-Torino. Eram in plina criza de sciatica si aveam musafiri neempatici. Tineam cu Ajax dintr-o veche slabiciune pentru fotbalul olandez, dar ma temeam de Caasagrande si Vasquez (cred ca era singurul spaniol plecat la o echipa din alta tara). Multumiri pentru evocarea lui Mondonico – intr-adevar, cine il mai tine minte (ca si pe Stromberg de la Atalanta, de altfel)? Bergkamp a avut, cred, sansa unei echipe mai mari (mai cu pretentii) la Inter, dar n-a facut priza. Hainele lui Arsenal i-au venit mai bine, mai ales ca Wenger tocmai incepuse sa se ocupe de orientarea fotbalului spre noi directii, fara sa-l preocupe rezultatele. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  20 decembrie 2014, 15:54

@ gery76

Multumiri. Ori de cate ori mi s-a cerut sa dau exemple de fotbalisti rasati, am raspuns fara sa ezit: fratii Laudrup. I-am sorbit din ochi pe amandoi, chit ca Michael a avut rezultate mai bune (avea si o calcatura a personalitatii mai apasata). R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  20 decembrie 2014, 15:55

@ genu

Martin Keown spargator si Seaman sofer. M-ati dat gata. Noi multumiri. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  20 decembrie 2014, 15:59

@ Obiectiv

E weeekend, vin sarbatorile. Se implinesc niste ani de la niste miscari. Chiar si fotbalul trebuie sa ia o pauza din cand in cand. Mai fac oamenii si alte lucruri. Nu va faceti griji, ne intoarcem. R.P.

corvette59 (64 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 6:39

1989-decembrie , eram in Beograd pe timpul acela.Un prieten din copilarie sarise gardul si e aflain in campul UNHCR din Beograd asteptind o viza de undeva. Fiind aproape de Romania si intr-o tara ce acorda o atentie deosebita la tot ce se intimpla la noi,am fost la current cu tot mersul evenimentelor.Acolo,la Beograd, am intilnit o doamna ce plingea cu suspine la aflarea vestii ca cei doi soti au fost impuscati.Cind mi-am exprimat nedumerirea vis a vis de comportamentul dinsei,am fost socat de raspuns.Mai apoi am aflat provestea dinsei .Infiorator de trista ! Am povestit-o families care la acea data se afla la Londra in vacanta de iarna .La masa de Anul Nou ,la Londra,s-a hotarit de catre toata familia ce
vom face in aceasta privinta.Am facut tot ce e omeneste posibil si D-na a ajuns in Australia.

D-lui Radu Paraschivescu,
am inteles ca ati fost chinuit de sciatica . Mai sinteti ? Si eu am suferit de aceiasi boala.Dureri atroce in mai-iunie.Acum 32 de ani cine a mi-a sugestionat sa merg la Moree- New South Wales la ceva izvoare calde .Trei ani consecutivi am urmat programul si de atunci am spus adio bolii. Se spune ca sciatica si reumatismul se vindeca numai cu sapa si lopata.Adaugati si izvoarele si noroaiele de la Moree .

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 10:23

@ corvette59

Va multumesc. Trebuie sa vad cam cat am de zburat pana in New South Wales. Oricum, ideea e frumoasa. In ultimii ani n-am mai avut probleme, dar tin minte si azi cum ma dadeam jos din pat in 15 minute. R.P.

corvette59 (64 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 11:13

@ RP ,

ceva la 22-24 ore.Depinde de airline . Dar ,banuiesc eu,daca izvoarele si noroaiele de la Moree au putut sa faca asta ,nu vad de ce n-ar putea face asta si cele din alta parte,ceva ghiol din jurul Eforiei , de exemplu.Nu stiu ,nu sint medic.Ideea e ca noroiul trebuie sa se usuce de doua ori dupa intindere pe corp,ultima data fiind
umed din cauza transpiratiei.Insuportabila senzatie cind uscindu-se crusta de noroi iti smulge parul de pe corp.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 12:13

@ corvette59

Multumesc frumos. O sa vad, intre 22 de ore in avion si datul cu sapa, aproape ca sunt pe punctul s-o aleg pe a doua. Nu, n-as vrea sa testez epilarea cu noroi, nu-mi plac senzatiile atat de tari. R.P.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 20:05

Dupa 25 de ani

incepe azi primul mandat de presedinte. Sa-i uram succes primului presedinte ales fara galeti si sa speram ca poate trai fara blaturile lui Base, ca n-o sa-i suceasca vre-o rromanca mintile, ca n-o sa mai faca toti ciumpalacii generali, …

Sa nu-i uitam pe toti politicienii care au contribuit in acest sfert de secol la bunastarea patriei lor si sa le uram sa prinda aripi. Ori sciatica fericita.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  21 decembrie 2014, 21:11

@ Mihai Bulica

Asa sa fie. Sa putem spune, ca in fata oricarei surubarii: „Ai dracu’ nemti!” R.P.

Comentează