Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Platini şi dronania

Cartonaşul alb pentru minieliminări? Nu cartonaşul negru pentru Belgrad?

Mustind de fantezie latină, Michel Platini îşi doreşte ca arbitrii să aibă în buzunar un cartonaş alb care, odată arătat certăreţilor de pe teren, ar însemna scoaterea lor din joc pentru […]

luni, 20 octombrie 2014, 8:23

Cartonaşul alb pentru minieliminări? Nu cartonaşul negru pentru Belgrad?

Mustind de fantezie latină, Michel Platini îşi doreşte ca arbitrii să aibă în buzunar un cartonaş alb care, odată arătat certăreţilor de pe teren, ar însemna scoaterea lor din joc pentru zece minute. Ideea nu e rea. Dacă firmele producătoare de echipament sportiv vor ajusta buzunarele şi dacă febrilitatea creatoare a lui Platini va rămîne la aceleaşi cote, peste ani arbitrii vor avea asupră-le seturi complete: cartonaşul vernil pentru scuipat pe gazon, cartonaşul lila pentru refuzul schimbului de tricouri, cartonaşul crem pentru făcut cu ochiul spre camere, cartonaşul grena pentru dedicaţiile scrise pe maiourile de sub tricouri etc. Fotbalul va deveni ecoul în aer liber al Camerei Lorzilor. Se va lucra pe bază de reverenţe şi murmure. Pe teren nu vor mai fi jucători, ci profesori de bune maniere.

Persistă totuşi o dilemă cromatică legată de cartonaşul care-ar trebui arătat celor care au plasat Serbia şi Albania în aceeaşi grupă a preliminariilor pentru Euro 2016. Cercetătorii britanici susţin că domnii care au binecuvîntat ideea lucrează la UEFA şi sînt, deci, subalterni ai lui Michel Platini. Cum va înţelege să-i sancţioneze preşedintele UEFA pe inconştienţii care au pregătit terenul pentru incidentele de săptămîna trecută? E greu de crezut că areopagul UEFA nu avea cunoştinţă de vocaţia conflictuală a Serbiei şi Albaniei, mai ales în chestiunea Kosovo. Sigur, oricine are voie să aprindă bricheta ca să vadă dacă mai e benzină în rezervor, însă asta doar dacă nu periclitează viaţa altora. UEFA a testat nivelul de combustibil cu zeci de mii de martori, fără s-o intereseze nici consecinţele de pe stadion, nici posibilitatea unui conflict diplomatic.

La aproape o săptămînă de la apariţia dronei cu steagul Albaniei Mari, UEFA culege roadele inconsecvenţei şi inconştienţei. Ea aruncă Serbia şi Albania în aceeaşi grupă, după ce are totuşi grijă ca Rusia şi Ucraina să stea în grupe separate. Mai mult, UEFA desfăşoară mari strategii ale precauţiei prin care împiedică plasarea Spaniei şi Gibraltarului în aceeaşi grupă. Bine judecat, nu-i vorbă. Expansionismul băieţilor de pe stîncă e notoriu. Nu-i o întîmplare că Gibraltarul îşi joacă meciurile de acasă în deplasare, unde face prăpăd. Dovada o constituie cei 46 de spectatori reperaţi în tribunele din Faro la Gibraltar-Georgia. Pînă la brevetarea cartonaşului alb, Michel Platini ar face bine să se gîndească la grotescul acestei situaţii. Fiindcă dacă o dronă agită un steag provocator pe un stadion, iar pe tine te preocupă securitatea Gibraltarului, discursul tău se cheamă dronanie verbală.

Comentarii (89)Adaugă comentariu

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 10:09

@ Mihai Bulica

Sa mergem la vot, deci. Nu mai e mult. R.P.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 11:11

“La vânătoare de campioane” (aici LINISTEA)

#31 Alex Velicu

Decembrie 89 si anii 90-95 au fost ca un soc electric, traznet. Multi au luat-o razna dar si mai multi nu s-au mai regasit in caldurica de acasa. Perduti total, lasati singuri. Nu ai nici cea mai mica vina ca ai supravietuit.

„Frumoase“ povesti spui tu, esti aproape de R P nu numai ca locatie ci si ca vocatie.
Numai ca maestrul e mai atent, diseaca intimplarile, cauta legaturi. Asa scrie si comunica.
Din cite am citit vezi cam superficial si esti prea multumit. Veselia nu e totul desi constat ca iti lipseste si tie. Cu veselie si placere in munca incepe si treaba de mantuiala. Cu un refren si dat din cap in pauza incepe si „performanta“ ce urmeaza. In fotbal este deja o regula ca dupa bun sa urmeze prost.
Te rog sa ma crezi ca urmaresc mereu cu admiratie cum se lucreaza cu avevarat si n-am vazut nici o urma de veselie si placere. Munca e munca. Dupa munca incepe alta poveste.
Pe „plaje insotite“ ne trimiti ? Am vazut romani care vor sa munceasca si sa se distreze. Cu miinile in buzunare. Atit. Nu pot nici una nici alta si ma intristeaza. Le lipseste calitatea si nu au nici o vina.
De vina esti tu, care dai in gropi la propriu si vorbesti de Rabelais, te retragi in LINISTEA de la tara la evenimente. Meseriasii au auzit doar de rable iar cei care vor sa se distreze doar de fite.

In LINISTEA ta din casa de la tara te doare gandirea si inventezi despre rivalitati si pasiuni exagerate referitor la unguri, ca si cum fotbalul ar fi de vina. Nu. Mandria le-a fost stimulata si unora si altora, bine gandit, cu succes pe fondul lipsei de educatie. Imi place cum tu cunosti ca Ardealul apartine deja de 70 de ani Romaniei si n-ar trebui sa mai fie probleme. Te mai anunt ca sint periodic alegeri si pentru unii dar mai ales pentru altii cu sloganul „mandru ca sint roman“.
Americanii au inceput sa se delimiteze de nationalistii si coruptii unguri. Stai tu LINISTIT la tara ca vin si la noi si fac ordine, curata plajele, …

PS draga Alex, sint singurul de aici care are umor, RP e mai atent si sint convins ca a observat ceva. Azi a fost prima oara ca m-am surprins vorbind serios. Iti recomad o pisica ca doctor. Pentru vibratii.

Da R P, dati navala la spartura. Adica la vot, ca sa intelega repede si Alex.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 11:54

@ corvette59

Bravo, va felicit. Si va implor, aveti grija. Nu va pot spune cu cine votati, mizez pe discernamantul dvs. „Mare” e un impuls, nu neaparat expansionist, care a excitat multe tari: Iugoslavia, Bulgaria, Ungaria si chiar Romania. Cartonasul verde a fost ceva la fel de util ca tacul din lana. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 11:57

@ vasco

Va multumesc. In masura timpului disponibil, raspund tuturor celor care scriu aici. Nu interiz pe nimeni, am mai spus-o de multe ori – nici nu vreau, nici nu pot. E adevarat, am dreptul sa nu comentez interventiile politice de pe forum. Nu fiti aspru cu Walhallanu’, a glumit, sunt sigur. Am avut un unchi care, tot in gluma, spunea „S’auzons de bien” pentru „S-auzim de bine”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 12:00

@ barbu

Acum, ca mi-l evocati, episodul reprinde contur si in mintea mea. Si saptamana trecuta Kolarov a incercat sa dreaga busuiocul, dar a fost singur. Va rog sa nu vedeti in mine decat un adversar al violentei. Repet de cate ori am ocazia vorba lui Alan Brien: „Violenta e vorba de duh a analfabetilor”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 12:03

@ tony

De acord ca merita introdus control video pentru fazele litigioase. De acord ca Messi nu merita trofeul primit la CM (o spunea insasi figura lui). Dar nu sunt deloc de acord cu vorbele grele pe care le aruncati asupra francezilor. Au printre ei cretini aroganti si poate chiar cretini? Posibil. Cred ca poti gasi asa ceva in toate natiile. Insa generalizarile sunt discutabile. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 12:05

@ Obiectiv

Nu l-am acuzat de rea-credinta pe Platini. Ii reprosez ca nu e consecvent, atata tot. Va felicit pentru autograf. Mi l-as dori si eu pe al lui Cruyff, dar e cam tarziu sa incep demersurile. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 12:07

@ Donkeypapuas

Nici mie nu mi se pare ca au fost simple intamplari, la Belgrad sau la Budapesta. Genul proxim si diferenta specifica sunt bine ilustrate aici. Conflictele de dinainte de 1989 imi sunt inca proaspete. Tin minte cum a batut Zvone Boban niste oameni de ordine pe teren. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 12:10

@ alex velicu

„Babacul” are in mod cert viziune, dar a idilizat un pic perioada lui Tito. Asa e, nu existau problemele care existau la noi. Sarbii (generic) aveau de toate, mai putin pluripartidism si alegeri. Din punctul asta de vedere, surubul era bine strans. Kosovarii au incercat atunci niste fandari si au fost capiati in bataie de politia lui Tito. Nu uitati ca omului i se spunea „micul Stalin”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 12:12

@ alex velicu

Dupa referirea la Douanier Rousseau, presupun ca preabunul nostru Obiectiv va fi ramas tablou. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 12:13

@ emil

Frigiderul e intr-adevar unul dintre barometrele educatiei. Insa cazul Serbia-Albania e un pic mai complicat, din cauza cocktailului etnic, religios, politic si abia in ultimul rand cultural. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 13:56

@ alex velicu si Radu Paraschivescu
Ei, n-am ramas chiar tablou! Totusi, mie-mi plac felinele in general, fara ca ele sa fi fost neaparat promovate de/prin operele unor mari pictori! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 13:58

@ Radu Paraschivescu
Asteptam pe cineva de la UEFA si am vazut multi functionari perindandu-se prin hol; am profitat de ocazie si gata! Totusi, nu i-am solicitat un autograf lui Mircea Sandu! O.

alex velicu (21 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 17:45

@ Mihai Bulica:”Azi a fost prima oara ca m-am surprins vorbind serios”. Felicitari! E un inceput in toate. Dar in propozitia urmatoare produceti o cacofonie, poate voita, pentru efectul comic… poate doar „pentru vibratii”. Va multumesc, totusi, pentru recomandare, desi nu vad cum mi-as putea trata superficialitatea, datul in gropi sau „durerea de gandire” cu ajutorul unei pisici.
Imi permit si eu o recomandare, nu mi-o luati in nume de rau: Draga domnule Bulica, sunt sigur ca v-ati simti mult mai in elementul dumneavoastra daca v-ati duce sa petreceti o perioada (lunga) de timp in preajma motanului Behemot! Acolo v-ati putea imprieteni cu cotoiul soacrei lui Stan Patitu’ si cu „miorlaita” lui Fox cel cu „dinti-otele” si ati fi mult prea ocupat (la temperaturi inalte!) ca sa va mai improscati semenii cu insulte.

Obiectiv (461 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 18:02

@ Radu Paraschivescu
Apropo de autograful lui Cruyff: colegii de la Digi (vreo 2-3) vor merge la Madrid si vor comenta „el clasico”, poate vine acolo si marele Johan! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 19:44

@ Obiectiv

Nu stiu daca vine, e posibil. Autograful lui m-ar fi interesat, recunosc, mai degraba in anii saptezeci, dupa finalele castigate de Ajax cu Inter si Panathinaikos. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 19:44

@ caligula

Va rog sa fiti un stropsor mai indulgent. Multumiri. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 19:46

@ irriducibil

Miroase-a Lazio la nick-ul dvs. sau ma insel? Oricum, va multumesc. Sa stiti ca apar destul de des la televizor. Unii ar spune ca prea des si n-as sti sa-i contrazic. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 19:51

@ liviuemil

Inteleg ca Rusia ar trebui sa nu fie lasata sa joace. Sau sa faca parte dintr-o liga a comunismului. E mai greu intr-o competitie sportiva. Cat despre dusmanii din Ungaria, sa stiti ca am fost la ei in tara de cateva ori si nu mi s-a parut nimic dusmanos in comportamentul lor fata de mine. Dimpotriva. Si, atentie, nu stiu nici sa fluier in maghiara. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 19:52

@ Vasco

Scuze, „interzic” in loc de „interiz”. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 20:32

@ Radu Paraschivescu
Cred ca nu conteaza foarte mult momentul in care se obtine autograful unei personalitati; activ sau retras, antrenor sau conducator, acel fost fotbalist a marcat o epoca! Conteaza momentul in care un actor renumit sau un scriitor reputat ofera un autograf?
Ati fost un suporter al marelui Ajax? O.

oSorin (1 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 21:12

dronanie verbala 🙂

bazileon (7 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 6:11

Platini este un prostanac. Tragerile la sorti dirijate sunt o prostie. Cine nu intelege ca stadionul nu e un spatiu al dezbaterii politice, ura si la gara! Amenda, excludere, dezafiliere. Cartonasele sunt o prostie, deja cartonasul galben nu mai inseamna nimic fata de ideea originala. Azi toata lumea stie, cat de cat, engleza (vorbesc de meciurile internationale); atentionare, eliminare. Cartonase! Sa se introduca si zar (uri) (Piturca ar fi incantat!). Transformam fotbalul intr-un fel de Monopoly.

bazileon (7 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 6:35

Va rugam, cineva sa faca ceva! Nu mai ingaduiti unor persoane inadecvate, gen Lefter Popescu, sa ne tulbure spiritul cu propaganda politica. Vazand topicul, s-a simtit pesemne obligat sa ne kosovizeze! Sa se duca putin mai la est (Makedonia) daca vrea sa afle cu adevarat cum e actuala muza a domniei sale.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 7:27

@ bazileon

Tin minte ca la CM din 1998 Iran si SUA au fost plasate in aceeasi grupa si nu s-a crispat nimeni (ma rog, CM e organizat de FIFA, dar principiul e acelasi). Ma tem ca excluderea si dezafilierea, practicate asa cum propuneti, ne vor lasa la un moment dat fara combatanti. Domnul Popescu s-a racorit si gata, i-a trecut. Sper. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 7:31

@ Obiectiv

Ajax de atunci a fost prima echipa de club care m-a vrajit. Iar Cruyff mi se parea un zeu. Cred si azi ca nu a mai existat vreun jucator cu inteligenta lui pe teren. Si chiar daca Maradona s-a instalat apoi pe primul loc in clasamentul meu (fac abstractie de ratacirile politice, narcomane si comportamentale), Cruyff mi s-a parut intotdeauna un jucator urias. Peste Pele, peste Beckenbauer, peste Di Stefano chiar. Sigur, e o simpla impresie, subiectiva, ca toate impresiile. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 8:04

@ Radu Paraschivescu
Si pe mine m-a incantat marele Ajax, iar Cruyff ramane unul dintre primii 5 mari jucatori ai lumii! Pacat ca a plecat destul de devreme de la Ajax si ca n-a continuat si dupa 30 ani (varsta la care s-a retras din echipa nationala) la nivel inalt!
Am ramas „lancier” si astept un nou ciclu glorios (pe plan international), desi, in conditiile actuale, este cam greu! O.

simmy hawkeye (7 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 8:12

@ alex velicu: „Draga domnule Bulica, sunt sigur ca v-ati simti mult mai in elemntul dumneavoastra daca v-ati duce sa petreceti o (lunga) perioada de timp in preajma motanului Behemot.” Domnule, n-am mai intalnit o atat de elaborata trimitere la dracu in viata mea. Am fost putin socat si am citit de cateva ori ca sa fiu sigur ca inteleg ce ziceti caci nu am vazut in postarile dv dinainte asemenea „rautacisme” si nu inteleg cum de va coborati atat de jos sa loviti in respectivul Bulica. Omul ala este evident bolnav. Aveam impresia ca alex velicu e o minte printre celelalte minti luminate de pe forumul asta, cred ca m-am inselat.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 9:35

#77 simmy haw

“La vânătoare de campioane” (aici radio Nebunul cu ochii lui inchisi)

merci, dar stai tu LINISTIT. Mie mi-a placut. E motanul meu preferat, aproape de umorul meu preferat. Doar gandul la pisica i-a dat in sfirsit vibratii. Nu face decit sa confirme de ce i-am laduat vocatia, aproape de a maestrului.
Desi sint de parere ca neinelegeri trebuie marturisite preotului, ii raspund: hai sa ne inchipium, prin absurd, ca subiectul disputei reuseste sa cistige increderea pisicii si aceasta vine si toarce pe el. He, he, he, … alta viata. Asta doctor.

PS ai si tu dosar ?

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 10:20

@ simmy, mihai bulica

Totusi, e si cu Bulgakov filmul asta. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 10:22

@ Obiectiv

Lancier-lancier, dar cum ramane cu tunarii? Aseara ati gafait serios. Sa nu-mi spuneti, nu va place nici Cazorla. R.P.

Walhallanu’ (9 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 13:12

Meuh non, mossieurs 😀 😀 hai că se zice şi „soyons serieux” … văd că e plin netul de expresia asta … nu ar fi devenit netul cine ştie ce referinţă, dar dacă pînă şi pe site-ul confraţilor (ca să nu zic conconcdeierilor) de la L’Epic … pardon, L’Equipe … apare aşa ceva …

„Non, soyons sérieux, s’il gagne la moitié de ce qu’il a remporté en 2012, je signe avec lui demain. Battre Greipel, ça veut dire quelque chose, c’est un vrai sprinteur qui n’aime pas du tout perdre. En plus on doit assumer le poids de la course.”

P.S. Da, ştiu, nici mpcar presa online (nici cea de elită) nu e chiar un reper de gramaticalitate

P.P.S. Cine naiba e Greipel ăsta şi ce mari fapte de arme a făcut?!? în afară de faptul că s-a lăsat învins de Boonen în articolul cu pricina 😀 😀 😀

Obiectiv (461 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 14:37

@ Walhallanu’
Greipel este un ciclist, mai exact unul care se mentine cu chiu cu vai in pluton si la sfarsit ataca! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 14:40

@ Radu Paraschivescu
Da, „tunarii” ne-au perpelit aproape tot meciul, dar se mentin in plasa liderului (BVB), pe care sper sa-l invinga net pe Emirates!
Despre Cazorla, precum am mai scris, numai de bine! Este ambidextru, tehnic si implicat! O.

alex velicu (21 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 16:43

@ simmi hawkeye: Aveti dreptate, m-am inflamat aiurea. M-as scuza, dar nu stiu cui: respectivul domn Bulica nu merita (si nu ar intelege notiunea de „scuze”); paraciosului de motan Behemot? Lui tocmai incaierarile verbale de genul asta ii placeau! Poate-ar trebui sa ma scuz in fata cotoiului din „Stan Patitu”, ala, saracu, a fost asa de maltratat (bagat in sac, ars, trimis sa-i aline durerile stapane-sii sub Talpa Iadului) ca, daca Brigitte Bardot ar fi cunoscut povestea, ar fi interzis-o, pe motiv de rele tratamente impotriva animalelor!
Ca sa inchei discutia asta alunecoasa si interminabila, am sa-mi prezint scuze domnului Paraschivescu: este o dovada de prost-gust impardonabil cand musafirii se iau la cearta in prezenta amfitrionului.
Altminteri: „Sa fie bine si tot romanul sa prospere!”

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 octombrie 2014, 16:12

@ oSorin

Daca v-a placut, ma bucur. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 octombrie 2014, 16:13

@ alex velicu

Pax vobiscum (tin minte un maior care spunea „Vax pobiscum” – si nu glumea). Micile inflamari trec. N-au incotro, trebuie sa faca loc altora. R.P.

Santiago Canizares (9 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 20:55

Dacă nu zicea „Pax boviscum” (pacea cu boi), tot n-a făcut nimic 🙂

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 octombrie 2014, 21:32

@ Santiago Canizares

Ei, da, bravo. R.P.

Comentează