Platini şi dronania
Cartonaşul alb pentru minieliminări? Nu cartonaşul negru pentru Belgrad?
Mustind de fantezie latină, Michel Platini îşi doreşte ca arbitrii să aibă în buzunar un cartonaş alb care, odată arătat certăreţilor de pe teren, ar însemna scoaterea lor din joc pentru […]
Cartonaşul alb pentru minieliminări? Nu cartonaşul negru pentru Belgrad?
Mustind de fantezie latină, Michel Platini îşi doreşte ca arbitrii să aibă în buzunar un cartonaş alb care, odată arătat certăreţilor de pe teren, ar însemna scoaterea lor din joc pentru zece minute. Ideea nu e rea. Dacă firmele producătoare de echipament sportiv vor ajusta buzunarele şi dacă febrilitatea creatoare a lui Platini va rămîne la aceleaşi cote, peste ani arbitrii vor avea asupră-le seturi complete: cartonaşul vernil pentru scuipat pe gazon, cartonaşul lila pentru refuzul schimbului de tricouri, cartonaşul crem pentru făcut cu ochiul spre camere, cartonaşul grena pentru dedicaţiile scrise pe maiourile de sub tricouri etc. Fotbalul va deveni ecoul în aer liber al Camerei Lorzilor. Se va lucra pe bază de reverenţe şi murmure. Pe teren nu vor mai fi jucători, ci profesori de bune maniere.
Persistă totuşi o dilemă cromatică legată de cartonaşul care-ar trebui arătat celor care au plasat Serbia şi Albania în aceeaşi grupă a preliminariilor pentru Euro 2016. Cercetătorii britanici susţin că domnii care au binecuvîntat ideea lucrează la UEFA şi sînt, deci, subalterni ai lui Michel Platini. Cum va înţelege să-i sancţioneze preşedintele UEFA pe inconştienţii care au pregătit terenul pentru incidentele de săptămîna trecută? E greu de crezut că areopagul UEFA nu avea cunoştinţă de vocaţia conflictuală a Serbiei şi Albaniei, mai ales în chestiunea Kosovo. Sigur, oricine are voie să aprindă bricheta ca să vadă dacă mai e benzină în rezervor, însă asta doar dacă nu periclitează viaţa altora. UEFA a testat nivelul de combustibil cu zeci de mii de martori, fără s-o intereseze nici consecinţele de pe stadion, nici posibilitatea unui conflict diplomatic.
La aproape o săptămînă de la apariţia dronei cu steagul Albaniei Mari, UEFA culege roadele inconsecvenţei şi inconştienţei. Ea aruncă Serbia şi Albania în aceeaşi grupă, după ce are totuşi grijă ca Rusia şi Ucraina să stea în grupe separate. Mai mult, UEFA desfăşoară mari strategii ale precauţiei prin care împiedică plasarea Spaniei şi Gibraltarului în aceeaşi grupă. Bine judecat, nu-i vorbă. Expansionismul băieţilor de pe stîncă e notoriu. Nu-i o întîmplare că Gibraltarul îşi joacă meciurile de acasă în deplasare, unde face prăpăd. Dovada o constituie cei 46 de spectatori reperaţi în tribunele din Faro la Gibraltar-Georgia. Pînă la brevetarea cartonaşului alb, Michel Platini ar face bine să se gîndească la grotescul acestei situaţii. Fiindcă dacă o dronă agită un steag provocator pe un stadion, iar pe tine te preocupă securitatea Gibraltarului, discursul tău se cheamă dronanie verbală.