Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Țării cît mai mult Petrolul

A țîșnit petrol din fotbal; mai bine zis, din Petrolul a țîșnit fotbal.

Încep fără tatonări și piruete: prezint scuze Petrolului după returul de la Plzen. N-am crezut că poate să repare afară – și încă atît de bine – […]

luni, 11 august 2014, 8:42

A țîșnit petrol din fotbal; mai bine zis, din Petrolul a țîșnit fotbal.

Încep fără tatonări și piruete: prezint scuze Petrolului după returul de la Plzen. N-am crezut că poate să repare afară – și încă atît de bine – ce stricase acasă. Știam de episodul Vitesse de anul trecut, dar am ales să mîrîi franțuzit: une fois n’est pas coutume. Știam că Petrolul are cea mai mare concentrație de fanteziști din Liga 1, dar mi s-a părut că ordinea și liniștea din jocul cehilor nu se puteau fisura sub asediul unei echipe bune dintr-un campionat slab. Știam că Răzvan Lucescu e un om dispus să tragă învățăminte, dar n-am sperat să aibă o reacție atît de eficientă. Și nu, nu mi-e cîtuși de puțin rușine cînd cer iertare unor oameni pe care i-am subevaluat. Dimpotrivă, mă bucur că prilejurile acestea există. În țara lui “V-am spus eu?”, pe tărîmul atîtor profeți de iarmaroc, mistici de bodegă și experți de frizerie, e înviorător să constați că mai pot să apară surprize plăcute. “Cuget, deci exist” și deschide drum lui “Exist, deci mă înșel”. Și, simplu, m-am înșelat.

“De unde vine lumea?”, se întreabă un personaj al lui Jostein Gaarder. Am simțit și eu nevoia să-mi pun cîteva întrebări, sub vraja celor văzute joi seara la Plzen. Iată-le: cum poate fi transformat în regulă un episod scris sub semnul excepției? (Altfel spus, cum ar putea și alte echipe, în afara Petrolului de joi, să ajungă la o atitudine și o altitudine capabile să niveleze un adversar sudat și robust?) Cînd va crește într-o pepinieră românească un închizător de forța, acuratețea și pînă la urmă valoarea lui Pablo de Lucas? Cînd va apărea un fundaș stînga la nivelul lui Fanchone? Ce plămadă trebuie să folosească antrenorii de la copii spre a da cîndva primei ligi un mijlocaș cu viziunea și puterea de decizie a lui Texeira? Pînă la urmă, Care-a fost (dincolo de inteligență și interes comun) cheia care-a descuiat dublul lacăt al orgoliului în relație Mutu-Lucescu? Și care-a fost infirmierul care-a așezat o compresă pe fruntea înfierbîntată a memoriei fiecăruia dintre ei?

Petrolul de la Plzen a arătat ca o echipă cu ștaif, orgoliu și curaj. Nu o laud ca să anulez cîrcelul de scepticism de după meciul tur, ci fiindcă sînt încă rare prilejurile cînd vezi o echipă românească jucînd cu entuziasm, curaj, istețime și culoare. Iar acolo, în orașul cehului Cech, n-am fost martori doar la o declarație de mîndrie și revoltă, ci și la un mesaj pentru rivalele din campionat. Căci indiferent de protocolul clișeizat de la microfon, Petrolul a jucat în Cehia anunțînd că țintește titlul în România.

Comentarii (63)Adaugă comentariu

corvette59 (172 comentarii)  •  18 august 2014, 2:31

@ Obiectiv,
vorbind despre Cavani ,putem spune ca prestatia lui in sezonul trecut este ,intr-un fel , „vina ” lui Blanc . Fiecare antrenor isi face tactica in functie de ce are . Blanc il are pe Ibrahimovic .Le-a impus sarcina de al aproviziona cu munitii tuturor restului de componenti ai echipei. Indiferent ca numele lor ar fi Cavani,Lavezzi,Pastore,Verati .Deci Cavani nu a mai fost vioara intia ca la Napoli. Nici rezultatele aceleasi . Nu e vina lui si nici nu cred ca si-a pierdut potentialul .
La Arsenal va fi vioara nr 1 ,cum a fost RVP si rezultatele nu vor intirzia sa apara. Dupa cum am spus,totul depinde de Real Madrid . Desi Ancelotti nu-l vrea vindut pe Di Maria ei sint obligati sa-l vinda pina la 31 august .FFP ii obliga .Altfel sint afara din UCL . Au platit prea mult pentru Rodriguez.In aceeasi situatie sint PSG si Man City. PSG au o margine de 5 mil de euro acum . Deci daca-l cumpara pe Di Maria sint obligati sa vinda ceva cu cel mult 5 mil mai putin decit pretul lui Di Maria . Man City trebuie sa vinda ceva si ei . Sint in rosu cu 16 mill. Dupa ultimele balante la UEFA noi sintem pe primul loc cu 115 milioane in NEGRU .

corvette59 (172 comentarii)  •  18 august 2014, 2:49

@ obiectiv, sorry ,am gresit ! Ultimul deal cu Europcar ne-a mai adus 25 mil .Deci totalul balantei e 14o mil. Acesti bani nu sint inca in banca ,dar tinind cont de termenele creantelor ,vor fi la sfirsitul lunii aprilie . Frumoasa suma pt vara viitoare,nu-i asa ? Iti dai seama acum cit a costat stadionul ? A propos de stadion , sti ca a fost in totalitate opera lui AW ? El a ales proiectul din cele citeva zeci prezentate ,el a ales constructorul din cele 18 firme care au licitat .Si nu l-a ales pe cel mai ieftin ! El insusi a proiectat si redevelopement-ul vechiului Highbury . A construit acolo un complex de apartamente proprietatea clubului care aduc anual 16 mil numai in chirii. Highbury si imprejurimile in Islington au devenit cele mai scupme locuri in Londra. Noul stadion poate fi marit cu 20.000 de locuri in 4 luni termen si cu o cheltuiala de numai 20-25 mil . Asa a fost proiectat . Deci ,daca este nevoie , intr-o vara Emirates poate avea 82.000 locuri .

Obiectiv (461 comentarii)  •  18 august 2014, 7:38

@ corvette59
Sa speram ca se face si, mai ales, ca vom avea, din nou, un atacant de 25-30 goluri pe sezon!
In acest inceput de stagiune, evolutiile alterneaza de la o etapa la alta; oricum, fata de United si de debutul sezonului trecut (infrangere cu Villa), Arsenal a luat un start bunicel, ca si alte doua favorite, Liverpool si City!
Wenger a facut multe lucruri bune pentru Arsenal, dar a avut si unele slabiciuni, numite … Almunia, Bendtner, Eduardo, Denilsson, Chamakh, Djourou etc.
Daca vor avea un sezon mai bun decat precedentele, poate va fi nevoie sa se mareasca si capacitatea; oricum, Emirates este foarte frumos si cred ca are si cel mai bun gazon din PL! O.

genu (110 comentarii)  •  18 august 2014, 9:34

@Adrian, @Cap patrat
„Treaba sta in felul urmator : Primaria Ploiesti a promis ( si nu s atinut de cuvant ) ca va premia PERFORMANTA ! adica locurile 1-4 cu 2 mil euro + Cupa Romaniei cu 1 mil euro .
Au achitat doar 1,7 mil euro pana acum cu toate ca acesti bani trebuiau achitati inca de anul trecut prin decembrie …”
E ok

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  18 august 2014, 12:37

nu mai bocim, ne ridem de ne … pe noi

adica un calcul simplu arata ca Vergineii curarati-virgini de stat mai datoreaza Petrolului 1,3 milioane plus dobinda. De aia n-a mai marcat Mutu. Nu si-a putut onora promisiunea de a cumpara orice restaurant in care intra accidental. A marcat in schimb Ciolacu un gol superb.

La fel aia care au incasat doar 6 boabe. Statul si pacientii sectiei dermato-venerice nu si-au onorat „promisiunili”. La fel vor fi sabotate si alte echipe ale lor cind se va inchide sectia.

Va spune Mihai Bulica ca 6-0 a fost blat: „a fost mai mare tensiune in tribune (goale !), decit pe teren. „

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  19 august 2014, 11:20

@ Tuturor

Va multumesc pentru comentarii si pentru buna irigare a forumului. Si iertare pentru absenta motivata – o saptamana de vacanta. Va astept lunea viitoare. R.P.

Marcovici (180 comentarii)  •  22 august 2014, 15:08

Bucurii sporadice: dupa Petrolul, ne bucura Astra la Lugdunum. Who’s next?

Obiectiv (461 comentarii)  •  23 august 2014, 8:56

@ Marcovici
Aveti dreptate, insa maniera in care au jucat cele doua in meciurile respective (cu Plzen si OL) ar trebui sa ne ramana! Din pacate, Petrolul n-a gestionat bine „capitalul moral si de imagine” dobandit dupa meciul din Cehia! Iar infrangerea cu Dinamo (o echipa modesta, la indemana lor si a celorlalte doua echipe ramase in Europa) este greu de digerat!

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  23 august 2014, 13:18

Cel mai frumos meci

a fost Petrolu Ploesti- Dinamo Belgrad 1:3. Pacat ca micile neatentii si greselile de arbitraj nu a facut ca lupii romani sa nu cistige la 3 goluri diferenta cu pensionarii si elevii croati. Sa speram ca Mutu va mai primi si la Belgrad trei mingi pe tava de la croati.

Atit ca la sfirsit n-am mai vazut nici un roman pe teren, doar un puradel agitat pe margine si cred ca Ploestiu nu le poarta noroc. Adica vreu sa spun ca ar putea juca mai bine acasa undeva in Europa, Africa ori sub Podu Grand.

Marcovici (180 comentarii)  •  23 august 2014, 20:18

@corvette 59
Arsenal a pierdut TON-ul, for EVER…

Un fan Liverpool.

corvette59 (172 comentarii)  •  24 august 2014, 7:00

@ Mihai Bulica,
credeam ca returul se joaca pe Maximir in Zagreb .Sti ,stadionul ala unde Pisti Covaci si Romania au batut Yugoslavia cu 2-0 (Iordanescu si Dudu Georgescu ) .Dinamo Zagreb ar face o mare gresesala sa se mute pe Maracana la Beograd .
@ Marcovici,
au prea multi bani ca sa nu-si poata permite sa-si cumpere un diapazon . Crezi ca LFC n-a pierdut nimic ? M-as mira daca ar reusi un exceptional loc 4 ! Nu mai au cu ce musca !Cine ar fi cel ce va incerca sa inscrie 30odd goals ? Stu’ ? C’mon ! Not even in his happiest dream ! Or,might be ,Vici,Sterling ,or may be Lambert ? The heaviest lost for LFC ever . And for EPL ,as well

Obiectiv (461 comentarii)  •  24 august 2014, 8:03

@ Marcovici
Sa fim seriosi, sezonul abia a inceput si orice parere de genul celei exprimate este pripita! Bayern si Chelsea au astigat greu pe teren propriu, PSG are deja doua egaluri, United si Dortmund au pierdut pe teren propriu etc, etc.
Lupta in PL va fi foarte echilibrata si Liverpool n-are cum sa repete performanta din sezonul trecut; oricum, Asenal a terminat onorabil meciul cu Everton, un team care i-a facut probleme si anul trecut! O.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  24 august 2014, 11:39

Cel mai frumos meci al anului

Lupul palid Corvette se leaga doar de greseli minore.
Pina la urma n-a ajuns nimeni la Budapesta ca sa joace cu Steaua, asa ca caprele negre, simbolu Carpatilor din Ploesti, or sa nimereasca si ei orasul. Caci pilotul stie iar amantele s-au cazat deja. Important e ca Mutu sa deosebeasca gheata stinga de cea dreapta iar puradelu sa nu-l uite pe Teixeira la aeroport.

Hai Ploestiu, luati petardele alea colorate cu voi si mergeti acolo unde va duce Navi, sa aratam ca sintem romani ! Atentie, nu mergeti in pantaloni trei-sferturi la spectacol si luati chiloti de schimb cu voi.

Comentează