Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Oameni cu trădare de mînă

A pleca este un drept valabil chiar şi pentru fotbalişti

„Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători”, declară – are, n-are treabă –  Farfuridi. Spre deosebire de el, suporterul de fotbal nu ştie ce-i concesia şi nici nu vrea să afle. […]

luni, 4 august 2014, 9:23

A pleca este un drept valabil chiar şi pentru fotbalişti

„Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători”, declară – are, n-are treabă –  Farfuridi. Spre deosebire de el, suporterul de fotbal nu ştie ce-i concesia şi nici nu vrea să afle. Păcatul şi comiţătorul lui sînt în egală măsură detestabili. Suporterul îi cere fotbalistului o mulţime de lucruri pe care nu le poate găsi înăuntrul propriei firi, de la talent la fidelitate şi de la curaj la scînteie. Şi vai de fotbalist dacă nu-i va împlini aşteptările.

Trei lovituri de baros vor clătina soclul, alte trei vor sfărîma statuia idolului şi-o vor doborî în praf. Însă fapta nu se poate ridica decît pe umerii vorbei. Înainte de-a purcede la demolare, suporterul îl va arăta cu degetul pe cel care i-a driblat sentimentele şi va arunca asupră-i ocara cea mai grea: „Trădătorule!”

Ultimul beneficiar al acestui tratament se numeşte Frank Lampard, vinovat de erezia de-a pleca de la Chelsea din cauză că Chelsea nu-l mai vrea. Înainte să-i înceapă contractul american, Lampard ar mai juca o vreme la Manchester City. Bine, bine, şi asta îl face trădător? La fel de mult ca pe Rooney şi Torres, Figo şi Ronaldo, Gullit şi Balotelli, Montolivo şi Neymar, Luis Enrique şi Laudrup, Papin şi Van Basten, Mancini şi Hagi, Maradona şi Dănciulescu.

La fel cum a fost Lampard însuşi cînd s-a mutat de la West Ham la Chelsea. La fel cum vor mai fi milioane şi milioane de fotbalişti conştienţi că n-a şters nimeni dreptul de-a pleca din constituţia fotbalului.

Dacă Lampard n-ar fi fost fotbalist, ci stomatolog, grafician sau pedichiurist, nimeni n-ar fi adulmecat trădarea într-o simplă opţiune de viaţă. Fotbalistul însă are alt statut: e bogat, e vestit şi munceşte sub reflectoare. Asta-l transformă în model şi-n element de identificare pentru toţi cei cărora soarta le-a dat mai puţin.

Plătitori de bilet, consumatori de bere şi ocazional bătători de neveste. În numele abonamentului transmis ereditar, o dată cu datoriile la bănci, suporterul devine intransigent şi-i pretinde fotbalistului o statornicie de tip conjugal. Asta e regula jocului şi o ştiu ambii practicanţi – şi cel din peluză, şi cel cu mingea la picior, fotomodelul în aşternut şi bolidul în garaj. Trădarea însă implică un cu totul alt tip de comportament.

Mijlocaşul lui Chelsea nu e nici Iago, nici Iuda, nici măcar Ieremia, pîrcălabul Sucevei. Este doar un om celebru, căruia faima i s-a întors niţeluş împotrivă. În ce priveşte trădarea, ea ar fi putut fi invocată doar dacă Lampard ar fi mimat fidelitatea sau şi-ar fi ajutat adversarii.

Comentarii (91)Adaugă comentariu

Marius (3 comentarii)  •  6 august 2014, 8:37

Ca tot vorbim de tradatori sa nu il uitam pe Gica Popescu. La o varsta la care altii isi agata ghetele in cui el a mai jucat 3 luni la Dinamo. S-a facut de ras, a pierdut simpatia suporterilor etc.
Lampard e in aceeasi situatie. Nu mai are nimic de spus fotbalistic dar are multe de pierdut moral.

dan (1 comentarii)  •  6 august 2014, 11:35

Cine este un suporter adevarat al echipei Chelsea nu il va desconsidera si jigni niciodata pe un jucator ca Lampard oriunde ar evolua acesta! Restul este tacere vorba celui mai mare scriitor englez!

stefan cel mic (1 comentarii)  •  6 august 2014, 15:20

Superb articolul. Pacat ca n-avem mai multi gazetari ca d-stra…

genu (110 comentarii)  •  6 august 2014, 16:33

„Te-am prins, Bibicule, stai asa, nu fugi!”, cam tot ca nenea Giugaru reactioneaza si suporterul „tradat” in amor, de care vorbiti. Tipa ca din gura de sarpe.
Dar cestiunea e olecuta mai complicata-toti vrem sa fim curve, domnule! Ne place la nebunie. Numai ca nu putem intotdeauna. Ba suntem grasi si chei, iar uneori si batrani. La fel ca Giugaru si Birlic din piesa lui nenea Iancu, pusa in scena de un …ungur. Toti neputinciosii sunt morali, domnule. Asa ca haideti, macar, sa fim ca nenea Trahanache-sa-l aplaudam pe pacatos.
Pana la urma, cui pasa de ce face Lampard? Mie, chiar deloc…
Chapeau, maitre!

eus (4 comentarii)  •  6 august 2014, 18:05

Maestre ??? in subtilitatea dvstra chiar nu „poti” diferentia intre „s-a lasat corupt de bani, cind avea o multime de bani”??? Chiar nu se poate?
Visati „un pied-a-terre in Provence” dar ce va veti face cu vecinii ca frantujii e a drquie de sovini si daca planuiti sa putati o basca de traktorist si sa le sorbiti vinul ….nu ajuta!

corvette59 (172 comentarii)  •  7 august 2014, 1:30

@ obiectiv
In meciul cu Monaco ,inceput cu Giroud ,s-a vazut clar ca acesta are limitele lui tehnice bine stabilite .Este un semnal pt AW ca ceva trebuie facut urgent acolo sus. Deasemenea , Arteta este pe cale sa dispara in anonimat in fata propriei aparari .E o liabilitate si isi expune constant apararea la situatii critice. In plus ,nu-si ajuta atacul cu nimic prin pasele lui laterale si in spate ,dimpotriva !
Acum am o rugaminte la oricine poate sa ma ajute ! As vrea sa achizitionez ceasul Douglas pe care il promoveaza gazeta pt a-si spori vinzarile . Cum trebuie sa procedez ? D-l RP ,fiind de-al „casei” mi-ar putea da o mina de ajutor.As vrea sa adaug acest ceas la colectia mea datorita istoriei neobisnute a acestui brand.Nu am unul ! Multumesc anticipat !

Obiectiv (461 comentarii)  •  7 august 2014, 7:51

@ corvette59
Limitele celor 2 sunt evidente si cunoscute; Fabregas, cum am mai spus-o, iutea jocul echipei, il fluidiza, facea rapid tranzitia! In plus, mai si marca, lucru pe care Arteta il reuseste foarte rar!
N-am stiut ca aveti o colectie de ceasuri; ma pasioneaza acest domeniu, insa n-am reusit sa am decat un Swatch (Automatic, ce-i drept)! Desi conosc foarte multe marci (cam toate care conteaza), n-am auzit de Douglas!
Ce piese figureaza la loc de cinste in colectia dvs.? O.

corvette59 (172 comentarii)  •  7 august 2014, 8:18

@ obectiv
Am 27 de piese . No1 este un Patek Philippe 1915 .Mai am ceva raritati : Vostok 1958 ,Schaffhausen IWC 1954,Pobeda 1950,Omega Constelation 1972 . Ceasul meu de zi cu zi e un Omega Seamaster 2003 . Ma uit dupa un Douglas de orice fel si un Viceroy 1970-78 ,deasemenea un Atlantic ,cadran negru,model 1950-65 . Pt Atlantic as plati la 2000 euro daca e original . Am gasit pe net o groaza ,dar contrafacute .

Obiectiv (461 comentarii)  •  8 august 2014, 7:02

@ corvette59
Sunt impresionat, felicitari! Cred ca Patek-ul este o piesa de rezistenta in colectia oricarui pasionat, de oriunde; este marca cel mai bine cotata, desi, personal, cred ca ar trebui sa acorde o atentie un pic mai mare si partii estetice! Vacheron Constantin, Blancpain, Breguet, Audemars Piguet, Girard-Perregaux, Jaeger-LeCoulte, Ulysse Nardin, Jaquet-Droz, JeanRichard, Rolex sunt alte manufacturi importante; aveti piese ale acestor marci?
Personal, sunt uimit sa constat ca si companiile mai noi ofera piese exceptionale; m-as referi la Greubel Forsey, Roger Dubuis, Parmigiani, Franck Muller, Antoine Preziuso, Daniel Roth (preluata de Bulgari, ca si Gerald Genta), Richard Mille, V. Calabrese, Claret si, nu in ultimul rand, FP Journe!
Ma opresc, iarasi am impresia ca monopolizam discutiile de pe acest blog! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:06

@ gogu

Nu cred ca Lampard tinteste un post de titular. Stie si el de concurenta de la mijlocul lui City. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:07

@ Absint

Inainte senzatia de voma se repara cu emetiral. Acum aveti doua solutii ca sa scapati de tocanele scribilor: absenteismul sau absinteismul. Si nici macar nu se exclud. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:09

@ Rtc

Stiu eu daca o fi fost motivul? Mai degraba e altceva la mijloc. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:12

@ RESPECT

Daca ati avut impresia ca l-am criticat pe Lampard, din doua una: ori eu nu stiu sa scriu, ori dvs. cititi neatent. Oricum, ce scrieti dvs. e la fel de valabil si pentru Gerard, de pilda. Si va asigur ca stiu despre cine e vorba in fraza. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:13

@ gogu patriotu’

I’m not that sure, really. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:15

@ jay

Dati un exemplu frumos si perfect real. Nu stiu totusi daca si noii colegi ai lui Lampard vor avea acelasi sentiment. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:17

@ florin c.

Va multumesc pentru argumentele statistice. Nu l-am facut tradator pe Lampard, dimpotriva, am spus ca transferul lui e ceva normal si ca exista intotdeauna suporteri excesivi. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:19

@ Lucky

Nu incerc sa va combat punctul de vedere, va apartine. Dupa mine, Frank n-a tradat si e profesionist. Nu confundati fidelitatea cu profesion(al)ismul, va rog. Dvs. ii invocati pe Baresi si Maldini. Va raspund cu Baggio si Pirlo. Vi se pare ca nu sunt sau n-au fost profesionisti. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:22

@ Doru Chiulan

O sa radeti, dar toate articolele din lume sunt scrise si de dragul vizualizarilor. Daca unii n-ar scrie, altii n-ar citi. Iar daca ati dedus ca sustin teza tradarii lui Lampard, inseamna ca n-ati apucat inca sa treceti de titlu. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:24

@ paul. o.

Absolut de acord. Nici Beckenbauer, nici Raul nu i-au pierdut din anvergura prestigiului si din statutul de emblema a unui club. Si Cruyff inseamna inca mult pentru Ajax (e drept, si pentru Barcelona). R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:34

@ maximusqpr

E un moment delicat, probabil, dar nu stiu daca impins totul in zona tradarii. Cei care isi incheie cariera la echipele unde au debutat sunt rari, foarte rari. Bravo lor, am scris eu insumi despre Totti sau alti oameni ai unei singure iubiri, dar asta nu inseamna sa punem stigmate pe umarul celorlalti. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:36

@ maximuspqr

Iertare, v-am umblat la identitate. Si am mancat un cuvant: „nu stiu daca trebuie impins totul”. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:38

@ Racul

Hm, hm. Prin comparatie cu Benfica, de pilda, Chelsea sta mai slab. Dar oricum pista de discutie e secundara. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:42

@ corvette59

Eram sigur ca aveati sa-l apreciati pe Lampard drept ceea ce este cu adevarat. Nu ma puteam astepta decat la cavalerism din partea dvs. Evident, nu poate fi vorba de tradare cata vreme cat tot fotbalistii au facut demersuri sa pota circula liber pe scena fotbalului. Ar insemna ca au fost arhitectii unor milioane de tradari. In alta ordine de idei, o sa vad cum va pot pune in legatura cu cineva de la „Gazeta” pentru povestea cu ceasul. Si ma bucur daca veti publica totusi (nu conteaza unde) aventura braziliana de la Cupa Mondiala. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:44

@ Alex

Sa vedem daca macar calitatea asta ii va ramane lui Beckham. Vin din urma oameni cu potential in materie. Urati pe toata lumea la fel? Interesant. E un program de viata aproape existentialist. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:45

@ seba

Corect. De multe ori ne repezim sa aruncam cu piatra in cine nu trebuie. De fapt, de multe ori ne repezim sa aruncam cu piatra. Am putea fi ceva mai destinsi, ma gandesc. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:47

@ Marcovici

Il tin minte pe Parker, l-am vazut jucand inclusiv impotriva unor echipe romanesti, dar n-am observat promisiunea scanteii de care vorbiti. E posibil sa nu ma fi uitat cum trebuie. Va vad totusi un pic suparat pe Frank al nostru. Nu sunt convins ca merita. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:53

@ Vlad Parvu

Va scriu ca suporter, cum mi-ati cerut. Mi-ar fi parut rau sa-l vad pe Tata Mare plecand, dar nu l-as fi acoperit cu noroi. Regretul imi vine mai bine decat imprecatia. Oricum, marele Iosif Lereter a jucat si la Arad, si la Timisoara, fara sa-l acuze lumea ca se vinde ca o Iuda. Asta ca sa dau un exemplu din zona. Acum, Lazio. Aceeasi situatie. Favalli la Milan, dar si Nesta tot la Milan, plus altii la alte echipe (Lichsteiner la Juve, ceea ce e un pic mai grav). Nu m-am cutremurat, n-am simtit nevoia sa infierez si sa cer ghilotinarea vinovatului. Oamenii au dreptul sa plece. E foarte important, chiar daca uneori nu pare. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:54

@ alex

Va multumesc pentru apreciere. Sa convenim, pana la urma, ca, nascand monstri, fotbalul naste si eroi. Sau macar personaje in care – mai mult sau mai putin – regasim ceva din noi insine. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:56

@ Socrates

Suporterii se racoresc strigand „tradatorule”, dar cum ramane cu onoarea nereperata? Frank fiind om, are dreptul sa fie trist in fata acestor apostrofari. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:57

@MUNTEANUL

Da, poate fi si concluzia. Sau chiar miezul. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 7:59

@ Marius

Asta e concluzia dvs. A mea suna un pic altfel. Suporterul are multe drepturi, printre care, fireste, si pe acela de-a se otravi singur. Fiindca el amenajeaza decorul tradarii, iar pe urma sufera pseudoshakespearian. Fotbalistul are voie sa plece in alta parte, fara ca asta sa-l faca pasibil de etichetari infamante. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 8:03

@ Obiectiv

Sa stiti ca nu sunt analist la Digi, ci doar un articlier care isi spune parerea cand e chemat. Am vorbit despre Steaua inainte sa vorbim despre Petrolul si Astra fiindca juca inaintea Petrolului si-a Astrei. Nu conteaza cine da meciul la televizor, nu puteam sari peste echipa campioana, care poate ajunge in grupele Champions League. Evident ca o sa va spun una si alta despre Provence si obloanele ei albastre. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 8:05

@ Marius

Gica Popescu a jucat slab la Dinamo, iar Dinamo era un club detestat in Craiova. Dar inainte de Dinamo Popescu a mai trecut pe la cateva echipe: Eindhoven, Tottenham, Barcelona,Galatasaray etc. Nu stiu daca e relevanta comparatia cu Lampard. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 8:06

@ dan

Asa este. Si ma bucur ca-l aduceti si dvs. in discutie pe Shakespeare. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 8:08

@ genu

Mi-era dor de dvs. si de comentariile pe care le faceti. Chiar asa, cine nu (mai) poate se drapeaza in virtuti. Vorba lui La Rochefoucauld: „Batranii incep sa dea sfaturi bune cand nu mai pot sa dea exemple proaste”. Va salut si va multumesc. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  9 august 2014, 8:10

@ eus

Abia astept sa savurez sovinismul francez. Am mai facut-o de cateva ori, iar masochistul din mine mai vrea. Precizez ca, pus sub presiune, pot sa graseiez onorabil. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  9 august 2014, 10:27

@ Radu Paraschivescu
De acord cu argumentele, totusi se face prea multa tevatura pe seama performantelor actuale ale Stelei, pentru care accederea in grupe este un obiectiv (firesc, pana la un punct), nu un mijloc (de a redeveni ce a fost)!
Cum am spus-o si relativ la sezonul trecut, si acum Petrolul (in primul rand) si Astra (mare ghinion sa pice cu Lyon, nu cu Rapid Wien, de exemplu) par sa impresioneze mai mult (cel putin in planul rezultatelor) decat echipa campioana!
Dintr-un raspuns dat lui eus, imi dau seama ca, totusi, engleza este prima (ca nivel) limba straina pe care o stapaniti; initial (inainte de a face schimburi de impresii), credeam ca este invers! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  9 august 2014, 14:15

@ corvette59
Dintre cele 4, ceasul Douglas arata cel mai bine, insa prefer ceasurile ecologice, adica cele mecanice. Totusi, in lipsa de altceva (am pierdut Swatch-ul despre care v-am scris), poate o sa-l cumpar! O.

Mihai Bulica (169 comentarii)  •  9 august 2014, 18:03

cel bun, cel rău, cel urât … si surpriza, nu e maestrul R P

Maestre, trebuie sa recunosc ca am urmarit cu foarte mare atentie „analizele“ de la Digi. Ca sa te prind !
Dar fiecare cuvint a fost asa cum l-as fi rostit si eu, daca as fi dorit sa fiu obiectiv. La faza care a inceput cu greseala lui Tanase de a bate lovitura libera plouat in 6 m, Dumitrescu recomanda un fault tactic, caci a urmat un contraatac, apoi o lovitura de colt, apoi s-a lasat Arla jos si a mai si descoperit coltul scurt, pac si gol. Chipciu parca l-a ascultat si a luat prea usor galben. A gresit. Mi-a placut cum ai sanctionat constructiv anumite greseli. De la unii, mai cu mot, dorim obiectivitate.
Cred ca am gresit si eu. Mi s-o fi parut mie ca uneori a lipsit dorinta de obiectivitate, ca au fost sanctionati prea dur „manelistii”, doar ca nu stie sa vorbeasca si mai si mai si face hore de bucurie la cistigarea campionatului.

Cine doreste obiectivitate de la un Decebal ? Eu nu. Imi place cum nu intelege el ceva, o chichita mica, cum pune intrebari nevinovate, cum e compatimit. Un rapidist din asta e obligatoriu sa ai. Ar fi si pacat daca ar fi obiectiv.

PS am vrut sa centrez si mingea a intrat in poarta.

M (11 comentarii)  •  10 august 2014, 14:48

Ceva neînțelegeri au fost acolo. Trădare e mult spus dacă nu ți se prelungești contractul. Cred că el ar fi vrut să rămână la Chelsea măcar pentru o perioadă scurtă dar i s-a trântit ușa în nas după metoda Mourinho cum s-a întâmplat și cu Raul la Real Madrid.
Omul s-a simțit trădat de clubul cu care a cunoscut așa multe succese și s-a răzbunat în acest mod la prima ocazie.
Totul se putea încheia cu o situație favorabilă pentru Chelsea și Lampard dacă pentru cele câteva luni pleca de exemplu la Milan iar Chelsea să îi completeze salariul.
Situație win-win fără controverse. La urma urmei nu îi lipseau banii aceia deci putea să se abțină de la o astfel de mutare.
Toată povestea asta are iz de reglare de conturi de genul:
„No offence, just business”

sorin (2 comentarii)  •  11 august 2014, 7:53

nu cred ca adevaratii fani ai lui Chelsea nu stiu ca nu i s-a reinnoit contractul . in ce priveste episodul Man . City chiar daca nu prinde titular, cum scria cineva aici , se va antrena asa cum trebuie !

Comentează